Scudo Sports

El yapımı bisiklet için geriden gidonlu chopper pedal bisiklet tasarımı

chopper08

Üye
Tepki
7
İsim
Hakan
Bisiklet
Diğer
Merhabalar. İstanbul'un yokuşlu yollarından Balıkesir'in düzlüklerine taşındığımda ister istemez bisikletler dikkatimi dikkatimi çekti. İnternet üzerinde pek çok çeşit bisiklet modeli ile merakım daha da pekişti. Bazı resimlerle ifade etmeye çalıştığım tasarımlar üzerinde paylaşımda bulunmak istedim.

Buyurun:
1r.png

2r.png

3r.png

Yukarıdaki yazılar ve resimlerden anlaşılacağı üzre modellerin ana prensiplerinden biri de uzun bisiklet modellerinin kısaltılarak daha çok topluma hitap etmesi.Bu noktadan sonraki aşamada projeyi hayata geçirmek için zanaatkar bulmaya kalıyor iş.Aramaların sonucunda Konya da yapılmış el yapımı bir bisiklet resmine rastlarım ve irtibata geçtim ama ne yazık ki ustamız 2 sene önce vefat etmiş.Eserini paylaşıp yorum yapayım:
chopper tek tahrik.jpg
İnternet üzerinde benim yaptığım tasarıma en yakın bisiklet resimlerinden biri.Chopper pedal koltuklu bu modeli ustamız muhtemelen pinokyo bisikletin ön tarafını alıp arkaya iki tekerlek sistemi yerleştirmiş ve chopper bisiklet elde etmeye çalışmış. Kadraja girmeyen geriye doğru uzadıkça uzanan bir de gidonu olduğunu da yazmış olalım.Pedal koltuk mesafesi de biraz kısa kalmış ama koltuğun yukarı ve geriye doğru kaldırılması ile pedal mesafesinin uygun hale getirilmesi mümkün olabilir.(* örnek resim) Bütün bu çaba , memleketimizde chopper model bisiklet kadrolarına pek rastlanmamasından kaynaklanıyor. Normal bisiklet kadrosunun arka tarafını uzatarak chopper kadroya ulaşmaya çalışıyorlar.Bu işlemde chopper tarzı bisiklet den farklı olarak koltuk iki tekerlek arasına yerleştirildiği için chopper pedalın bisiklette oluşturmuş olduğu boy uzunluğu dez avantajını kapatıyor.Bu sebepten sadece benim değil Trikeverde bisikletlerin icadında da bir ara geçiş modeli oluşmuş oluyor.Ustamızın bu çalışmasının benim projeme yakın görmemin sebebi de bu dur zaten. Sırf ustamızın yaptığı ara geçiş modeli diye adlandırdığım model bisiklet memleketimizde yapılıp satılmış olsa satış patlaması yaşanacağına inanıyorum.Sepet isteyene de sırtını yasladığın kısmın arkasına asılan bir sepet monte edersin olur biter.Elektirikli istenirse ön veya arka tekerleğe tahrik gücü verecek bir aküyü de koltuğun altında yer ayarlanabilir bile.

Fikir vermesi amacıyla karaladığım aşağıdaki taslağı hayata geçirmek ise daha fazla çaba gerektireceği aşikar. Eski bir yatay kondisyon bisikleti kadrosundan istifade edebilirse bile kolay olmayacaktır. onu da bulabilirsek tabi.kondisyon kadro.png

versiyon 1..png

Bisikletin yüksekliği, ön taraftaki sepetin lüzumlu olup olmaması (İstersen katlanır kısma onu ekle) ,zincirin vites göbeğine,oradan mile çizdiği rota , gidon miline koltuğun sırt bölgesini yaslayarak sürüşü sabitlemek yerine el fireni gibi bir kilitleme sistemi ile bunu gerçekleştirebileceğimizi veya lüzumu olmadığını , gidon kolunun geriden değilde yanlardan yönetileceği bir başka sistemin daha uygun olacağı , vesair hepsi teferruat.El çizimi fikir vermek için.Yapım aşamasında her şey makul seviyelere çekilir ve gerçek bir tasarım oluşuverir.Mesele bu işe meraklı zanaatkar bulmak.

Tasarlamış olduğum bu model gibi başka bisikletler de zamanla ortaya çıktılar.Meselâ,Trikeverd,Recumbent ,chopper model bisikletler:
versiyon 3 Trikeverde.png
Önce chopper bisikletin üzerinde düşünelim.Tabi ki sele değilde koltuk olarak kullanıma imkan veren ,pedal yeri sebebiyle normal bisiklete göre daha uzun olan bir model.Özellikle üç tekerlekli chopper bisikletin rahatlığını takib ederek devam edililen ve bu düşünce sonucunda bu uzun bisikleti bir de yatay eksene taşıması ile beraber trikeverdi modeline ulaşıldığı yönünde yorumlarda bulunabiliriz.Bu evrilip çevrilmenin bir sonraki basamağını düşünerek oluşturulabilecek; chopper gibi uzun, trikeverdi gibi yatay olmayan çarşı pazarda kullanıma nispeten daha uygun bu versiyonu tasarlama çalışmış olalım diyor ve yukarıdaki resimleri görüşlere sunuyoruz.

Başka bir başlık açmadan bu başlık altında ; üç tekerlekli bisikletler ile alakalı araştırmalarım sırasında elde ettiğim bir bilgiyi paylaşmak istiyorum.

Difransiyel , Tek Tahrik Sistemleri, Elektrikli Bisikletler
Üç tekerlekli bisikletlerin iki tekerlekli bisikletler gibi rahat dönemediğini biliyoruz.bunun sağlanması için iki yöntemden bahsedeceğim.
Birinci yöntem difransiyel: Arka mil üzerinde arabalardaki gibi dönüşleri kolaylaştıran bir yöntem.Bu yöntem dönüşler için oldukça elverişli olmakla beraber biraz maliyetli olanı diyebiliriz. Elektrikli bisikletlerde zincire uygulanan pedal ve elektrik motoru kuvveti için ideal bir seçenek.

v bisiklet difransiyeli.png Difransiyel 1.png

İkinci yöntem : Tek tahrik sistemi. Yine arka mil üzerinde mil iki kısma ayrılıyor ve tek kısma yani tek tekerleğe bağlanan zincirle bağımsız hale gelen iki tekerlek dönüşlerde difransiyel kadar verimli olmasa da manevra seçeneği sunuyor bizlere.Maliyetinin düşük olması sebebiyle seçenekler arasında yer alıyor.Difransiyel kadar iyi verim alınamamasından kastımız zincir kuvvet verdiği tekerleğe göre dönüşlerin etkilenmesinden kaynaklanıyor.Mesela , bu tahrik sistemi sağ tekerleğe bağlı olursa sola dönüşler kolay olurken , sağ tarafa dönüşlerde bağlı olduğu tekerleğin yönü olması sebebiyle zorlanma yaşanıyor.
Elektrikli bisikletlerde ise tek tekerlek tahrik sisteminden se ön tekerleğe elektrik motoru takmak daha uygun görülüyor bu sistemde.

Tek taraftan tahrikli.png

Bir iki chopper pedal resmi daha:

chopper.png (*) Koltuk.png

chopper bisikletin gidonu.png

Elektirikli.png

copper 3 teker.png
uc_tekerli_bisiklet....jpg chopper sepet sele.png İki kişilik Chopper 3 teker.png chopper 3 teker sportif.png kısaltılması gerek.png

Not: Bir arkadaşımıza "projeleri yapacak usta bulamıyoruz bari sanal olarak üç boyutlu çizim programları ile meşgul olan kişiler ile irtibata geçebilirmiyiz,yardımcı olurmusun?" diye sordum.Bana biraz pahalıya mal olabileceğini söyledi ve bunun gibi projeleri hayata geçirmek için internette yaygın yöntemler önerdi : İşin tarifini ücretsiz olarak yapabileceğimiz,projeyi çizimini veyahut imalatını yapabilecek kişilerin bize ,bizim de onlara ulaşıp tekliflerde bulunabileceğimiz, canlı sohbet edebileceğimiz, teklifleri karşılaştırıp istediğimize işimizi yaptıracağımız organizasyonları ayarlayan siteler varmış.Telefon uygulamaları da mevcutmuş.
Ayrıca fon bulmak için bağış ve ortaklık organize eden siteler de mevcutmuş.Mesela, belli bir rakam üzeri bağış yapanlara ürünün ilk üretiminden ücretsiz veya indirimli istifade etme olanağı gibi sebepler sunulabiliyor bu organizasyonlarda.Bu sitelerin isimlerinden bazılarını forumda paylaşmak uygun olmayabilir diye yazmayacağım ama bilgi olarak dipnot düşmüş olayım.

Dosyalar

• arkadan direksiyon.png
    arkadan direksiyon.png
    41,3 KB · Okunma: 34
Scudo
Sanirim su bilindik ikitekerler daha kolay bir kullanima sahip ki daha yaygin. Yoksa dediginiz gibi cesit olsa ve alim gucu yerinde olsa ne kadar guzel olur :) Sahsen cok hevesliyim su yatar oturur gibi surulen bisikletlere ;)

küçükken mahallede bağzı çocuklarda pedallı araba görürdüm :D onlara benzettim .
(hiç bindirmezlerdi)

• Beğen
Tepkiler: furkanbr
Tasarıma uygun kadro arayışında ustaların; "bir kondisyon bisikleti üzerinde bunu hayata geçirmek daha kolay olabilir,memlekette chopper kadro bulmak çok zor" demişlerdi.Tasarlamış olduğum modele en yakın olarak, vefat etmiş ustanın el yapımı bisikletini örnek göstermiş olsam da, bu Türkiye içerisinde gösterilebilecek arasında en yakın olanı diyerek bir düzeltme yapmış olayım.Esasen yukarıda paylaşmış olduğum bisikletlerden birinde yatay kondisyon bisikleti kadrosu ile eşleşen bir tanesini paylaşmıştım.Resimle daha net göstermiş olayım :)
kondisyon kadro - Kopya.png Tasarımları birbirine ekleyip çıkarmakta hayal gücüne kalıyor.chopper 3 teker sportif - Kopya (2).png

Sayfa başlığında not olarak yazmış olduğum kitlesel fonlama platformlarından birine bu bisiklet hakkında yazdığım bir yazımı paylaşayım:
chopper 3 teker sportif Pfau Tec.png
Yurt dışında 2000 euro'nun üzerinde olan bu ürünü 2000 tl gibi bir fiyata hayata geçirmek ;yurt dışından getirmenin masrafı bir yana kaliteli imalatıyla .....'nda imece usulü bir çalışma yürütülebildiği için ; ürünün adet bazında çoğalması ile fiyatın daha da ucuzlayarak imalattan satış avantajını elde edilmesi mümkün olabilir.
Cevap şu şekilde oldu:
... teknoloji ve inovasyon dikeyli projelerin yer aldığı bir kitlesel fonlama platformudur. Teknoloji içermeyen tasarım ürünler şimdilik platformda yer alamıyor. ...'na başvuru için projenin hali hazırda prototip'i olması gerekli. Prototip incelemesinden sonra olumlu/olumsuz dönüş sağlanıyor. Projeler onaylanıp hazırlık aşamasını atlatıp fonlamaya açıldıktan sonra para toplamaya başlar. Fonlama süresi bittiğinde hedefe ulaşılmışsa toplanan tutar proje sahibine iletilir. Eğer hedef tutturulamamış ise tüm miktar destekçilere iade edilir.
Yeni bir proje olmadığı için resimdeki bisiklet teknolojik görünmüyor ama en başta yapmaya çalıştığım; Arkadan gidonlu trkeverde bisikletlerinin dik versiyonu olan,pazar içerisinde yer kaplamayan bisiklet projesi veyahut var olan projelerin üzerinde uyarlaladığımız başka projeler inovasyon dikeyli projeler arasında yer alabilir.
İnovasyonun tanımı şöyle geçiyor : İnovasyon ; sıkıntıları giderme konusundan odaklanarak var olan bizi rahatsız eden sorunlara çözüm bulmakta olabilir. İnovasyon bir buluş değildir. Daha çok günümüzde var olan bir ürün, hizmeti ele alıp ürüne yeni etkin özellikler katıp yeniden insanlığın hizmetine sunmaktır. Bu aşamada önemli olan değişen yeni özelliğin etkin olmasıdır. Özgün bir özellik katmasıdır.
Her halukar da verimli bir prototip imal etmek veya ettirmek gerekiyor.Benim projem pratikte uygulanabilir olmasa bile belki sizin uygulanabilir bir projeniz olabilir.

Az yukarıda resimler üzerinde değişiklikler yapıp hayal gücünden bahsetmişken;her şakanın altında ciddi bir düşüncenin yattığını hatırlatırcasına şaka gibi bir tasarım link'i paylaşayım:
Benim modelede uygulayabiliriz aslında :) Sepetin altında bisikletin ön tekerleğini havaya kaldırıp devreden çıkaracak açıda ve yükseklikte bir römorka takılan bir bağlantı topuzu.Arka tarafa da topuzun geçeceği , dönüşlere ve pedal çevirmeye mani olmayacak katlanabilir bir yuva gibi bir aparatla bir den fazla üretilen model neden neden bir eğlence trenine dönüşmesin ki :) 17918539_10154779699789864_137860280_n.png Hayal kurmaktan korkma, çek bir besmele koyul yollara :D

Youtube de isteğe göre tasarım yapan bir kişi video paylaşmış.Tasarımları hayata geçirmek için nasip olursa ustasını bulmak mümkün.Tasarımlarımız için başlıktaki kısımda not olarak yazdığım yöntemlerle veyahut kendi bütçemizle maliyetini ayarladıktan sonra ustalarda vefat etmemişse neden olmasın ? :)

Geri