Scudo Sports

El yapımı 4x1 watt power led şarjlı far

Başar abi gezinirken dikkatimi şu proje çekti : (link)

sence nasıl olmuş, bundan iki tane yapacaksın:D gecemiz gündüz olur:D

Led 36,5 $,lens 5 $, Buck puck 16 $. iyi maliyeti var ama değer mi ?

Scudo
6watt ile 45watt halojen kadar ışık veriyor :eek: Karaköy de buckpack bulamamıştım.

merhaba konuyu bıraz boluyor kusura bakmayın ama bırkac sorum var :)

öncelikle buckpack nedir? google pek işe yaramadı (sankı yukseltıcı tarzı bıseye benzıyo ama.. :))

bir de 36,5 $ olan led nsl bir seydir ki o kadar pahalı?

Hakan,

buckpuck (yanlış yazmışız önceden): Ledin sürücü devresi, sadece bu iş için tasarlanmış ticari olarak üretilen bir devre, farklı markalarda başka adları olabilir.

Üst sağ tarafta, üzerinde 700mA yazıyor. farklı ledlerde bu değer değişir.

http://www.instructables.com/files/deriv/F52/MI83/FN82WQVB/F52MI83FN82WQVB.MEDIUM.jpg

http://www.instructables.com/files/deriv/FIZ/HOSW/FN82WQZK/FIZHOSWFN82WQZK.MEDIUM.jpg

Çok daha pahalıya ledler de var, ışık gücü ve-veya verimi arttıkça fiyatı da artıyor

Adın Hakan'dı değilmi? :D Hakan demişim ama...

hımm tamam anladım tesekkurler.
teknoloji varsa kullanmak gerek. hala parlak ledle far yapanmaya calısıp da bu nıye aydınlatmıyo dıyen arkadaslar var (benim gibi:ha:)

@başarist

sanırım o benim. altta kocaman alper yazıyo :D

bu arada belki faydası olur.(bana oldu..)

Power Ledle ilgili acıklama..
(link)

(link)

@tuninger_haa

Pardon Alper :04:
Tuninger'in haa'sını Hakan diye algılamışım :D şimdi fark ettim, imzalar gelişmiş mod da görünmüyormuş malesef.

Devre güzel ama 12v besleme ile 2 led seri bağlanarak çalışıyor, 6v besleme ile 1 ledi verimli olarak yakabilirse, her led için bir devre yapıp kullanılabilir.

Ben aslında tavsiye edilmeyen şekilde ledleri paralel bağladım ve voltajı değil akımı arttırdım.

• Beğen
Tepkiler: tuninger_haa
Led'ler normal lambalardan biraz farklı. Çünkü kendileri aslında birer diyot. Mesela normal bi lambaya atıyorum 5 volt verirsin, o bu voltaja göre belli bir oranda akım çeker ve ona göre de yanar. Led'lerde durum böyle değil. Akımı kontrol etmek zorundasınız. Çünkü Led dediğin şeyin direnci çok aniden değişiyor. 3,2 volt ile az yanar, 3,4 volt ile de fazla yanıp bozulur. Led'in istenilen akımı çekmesi için voltajı ayarlamanız gerekiyor. Gerektiğinden fazla çekerse voltajı azaltmalısın, az çekerse de arttırmalısın. Bu akım kontrolünü yapmadan Led'e voltajı basarsan Led şuursuz gibi bi dünya akım çeker ve kendine zarar verir. Yanar gider ya da solar, bozulur.

Buckpuck bu işi yapan bir pakettir. Ucuna takılan Led ya da başka bir devreye, üzerinde yazan değer kadar akım yollar. Bu iş için pek çok devre tasarlanabilir ama buckpuck'ı buldun mu devreyle uğraşmazsın.

Bu buckpuck'ların çok minik modelleride mevcut. Gerçekten çok iyi ürünler.

işte bir örneği : (link)

Bu ürünleri karaköy civarındaki hanlarda bulabilirmiyiz? iki sene önce power led'i zor buluyordum, şimdi öyle bir sorun kalmadı. Bir de şunlardan gelse....

acıklamalar ve orneklendırmeler ıcın tesekkurler.
o micropuck un hali ne yaa yakında mıkroskobık de yaparlar :)

@başarist

bu neden tavsıye edılmıyor kı benım aklımda hep bunu yapmak vardı (gercı parlak led ıcındı :)). pıllerde mı asırı ısınıyor yoksa:(

@otec

Patron, nasılmış yakından görünüşü :D

@başarist
gayet güzel desem yeter mi?:)
şehir içinde bile belli mesafeyi aydınlatabiliyor.. karşıdan görününüm de çok iyi.. bir de karanlık orman yollarında görmek isteriz ;);)
havalar biraz ısınsın da...

• Beğen
Tepkiler: başarist
Arkadaşlar ufak bir öneride bulunmak istiyorum.
Siz siz olun yaptığınız devreden gelen kokunun kaynağını bulmak için devre elemanlarının sıcaklığını elinizle kontrol etmeyin. Sonra benim gibi parmağınızı yakarsınız.:D Ciddi birşey değil ama acıtıyor biraz.

Ayrıca konuyla ilgili birde soru sormak istiyorum. Elimde 3W 700mah'lik bir power led var.
Kerem Başaran'ın verdiği devrenin eşlenik elemanlarla benzerini yaptım.
Devreyi ilk yaptığımda 1100mah 1.2 V'luk 3 adet AAA pille kullanmıştım.
Çok kayda değer bir ışık alamadım ama ledde de ısınma yoktu.
Yeni aldığım 2500mah 1.2V'luk 4 AA pille yeniden denedim.
Çok deli ışık veriyor ama hem ledden koku geldi biraz hem de led elimi yakacak kadar ısınıyor.
Ledle birlikte heatsink kullanmam gerekir mi? Yoksa devrede yapacağım değişikliklerle ısıyı önleyebilir miyim?:bilmiom:

Aklımda kaldığı kadarıyla 1 watt ledlerin verimliliği 3 watt olanlardan daha iyiydi. bir kaç tane 1watt kullanman 3watt'dan daha iyi olabilir. Heatsink kullanman tek başına yeterli olmayacaktır, Kerem'in devresinde uzun kısa ayarı yaptığı bir direnç var, o direncin değeriyle oynayarak uygun bir değer yakalamalısın. (direncin değeri büyüdükçe ledin ısısı azalacaktır) sonra eğer biraz daha parlak olsun istersen heatsink kullanır ve direncin değerini azaltırsın (3watt led için 700miliamper akımı bulana kadar deneyerek)

Elindeki led o kadar ısıya maruz kaldıysa parlaklığını yitirmiş olabilir :(

"Acı" deyince aklıma eski bir hatıram geldi;
Lisedeken müdürün verdiği İslam tarihi dersinde arkadaşım "Başar şunu alsana" dedi.Saf saf elimi arka sıraya uzatttığım anda coss diye bir ses ve yanık kokusu hissettim. Herif şarjlı pil ile kısa devre yaptığı kablo telini, cetvelle parmağıma bastırmış meğer :D Kablonun şekli kalıp gibi parmağıma çıkmıştı gözümden yaş gelmesine rağmen gülmüştüm ama intikamım da feci olmuştu:Skull-175

elektrik devreleri benim de ilgi alanımdır, iştahımı kabarttın :D ben de bisikletimi alıca bunun gibi devreler planlayabilirim :)
eline sağlık güzel çalışma ;)

@başarist
Öncelikle ilgin teşekkürler.
Sabah kursta olduğumdan yanlızca konuya göz atacak ve teşekkür edecek kadar vaktim vardı. Cevap yazamadım. Herneyse sadede geleyim.:D
Devreyi ilk kurduğumda led'in arkasında heatsink'i yoktu. Bugün heatsink alıp monte ettikten sonra devreyi yeniden kurdum ve yaklaşık yarım saatten beri çalıştırıyorum.(Hala da çalışıyor.) Hem mosfet'in hem de led'in sıcaklıkları kabul edilebilir düzeyde. Sistem stabil hale geldiğine göre geriye güzel bir işçilikle monte etmesi kalıyor.
Konuyu açarak ilham kaynağı olduğunuz için ayrıca teşekkürler.

• Beğen
Tepkiler: başarist
Dün akşam devreyi iyice küçültüp montajladım. Her şeyi güzelce hazırladım. Devreye gücü verdim lamba gayet güzel bir şekilde yandı. Sonra birden yanmayı kesiverdi. Ne yaptıysam yeniden çalıştıramadım. Sanırım led sizlere ömür.:D 350mah'lık ledlere uygun yeni bir devre yapmaya karar verdim. Acaba 350mah'lik ledlere uygun devre parçalarının listesini paylaşabilir misiniz?

Bu arada arkadaşından intikamını nasıl aldın acaba?:boese153:

@AlperTemircan

Merhaba Alper,

Normalde Keremin devresinde 3 watt led çalıştırınca ledi yakmaması gerekirdi. devrede bir hata yapmış olabilirmisin?

1 Watt led için Şemadaki R3 direncinin değeri 1,9 ohm yapman yeterli olmalı, ama ledin soğutucuya bağlı olmalı ve akımı ampermetre ile takip etmek lazım. (350 miliamperi geçiyorda R3 değeri yükseltilmeli.)

(Bence ledi bozmamak için önce yüksek değerli direnç denenip, sonra kademeli olarak değer küçültülerek, ampermetre ile akım ve ısı takip edilerek yapılacak testler sonucunda uygun direnç değeri bulunmalı)

http://www.instructables.com/files/deriv/FTF/KKU6/Z2HEWIFNTP5/FTFKKU6Z2HEWIFNTP5.MEDIUM.jpg

Korkunç İNTİKAM:eek: :
Arkadaşımla, seri bağlı trafolarla devre elemanlarını patlatarak çılgınlar gibi eğleniyorduk :D . Bir ara iki eliyle birşeyler yaparken, kısa devre olmasın diye kablonun ucunu ısırarak tutmaya başladı. Bu durumu fark edince; Hemen iki elimide tükürüğümle ıslatıp, bir elimle diğer kutubu, diğer elimle de arkadaşımın elini tuttum. Vücudumdan geçen elektrik elemanı ağzından öyle bir çarptı ki "aaaah dişim patladı" diye bağırdı :Skull-175 sonra tıpkı benim önceden yaptığım gibi kızacağına gülmeye başladı :D

Geri