Scudo Sports

Ekran Kartı

@Sahinoz

Yanlışınız var; 32bitte toplam fiziksel hafıza sınırı 4gb , xp de uygulamalar için ayrılan bellek miktarı 2gbtır. Boot.ini dosyasında yapacağınız bir değişiklikle 3gb çıkarsanız dahi bu sefer kernelin kullanımında olan 2gb ı 1 e düşüreceğiniz için sistem kararsızlıklarına yol açacaktır.

Anakart konusunda çok fazla ısrar etmiyeceğim belli ki kendinize bir doğru belirlemişsiniz.

En basitinden size p35 ve x38 arasındaki farkı gösterebilirim. Bu kartlar aynı jenerasyona ait alt ve üst bireylerdir. İkiside intel ürünüdür. En basitinden kuzey köprüsündeki pci-e veriyollarını paylaştırmadaki bir farktan bile ortaya %50 den büyük bir fark çıkmıştır. VIA vs hiç hesaba katmıyorum. Hele hele pci-e 1.0 1a 1.1 2.0 gibi varyosyanlara hiç girmedim dikkat ederseniz.

(link)

Kolay gelsin.

Scudo
Bu linkte crossfire karşılaştırması yapılıyor, crossfire ve SLI gibi konularda anakart seçimi çok hassastır buna bir itirazım yok beni yanlış anlama. Ben normal koşullar altında fantazi yapmayan(overclock-crossfire vs..) bir insan için anakart seçimi kritik değildir diyorum.

Zıtlaşmak olarak algılama, ama bu dediğimin doğru olmadığını gösteren bir test varsa gerçekten görmek isterim. Genel hatlarıyla anakartın komponentlerini biliyorum ama pratikteki etkisi sıfıra yakın olduğundan çok fazla üzerine eğilmedim. Dediğim gibi eğer destekleyen bir test olursa çok iyi olurdu, benim de bir yanlışım düzelmiş olur ;)

Bu arada 32 bit derken zaten XP demek istedim, Vista'nın 32 bitliği yok nasıl olsa. Fiziksel sınır olarak dediğim doğru değil ama açıkçası bu tip detayları pek araştırmadım şu ana kadar(şimdi netten baktım), pratikteki sınırın 3gb olduğunu biliyordum, ben zaten 2gb kullanıyorum..

Stabilite de çok ilginç bir olay, başıma gelen ilginç bir olayı anlatayım şaka gibiydi:
Tüm ramlerim tek tek takıldığında sağlam olduğu halde 4*512MB taktığımda sapıtmıştı sistemim. 2*1GB aldım ve taktığımda çalıştı, sonra ekran kartımı değiştim ve 8800gts aldım, windows açılmadı, sonra bi rami çıkardım açıldı, o rami tüm slotlarda denedim yine açıldı, diğer rami de tek başına tüm slotlarda denedim yine açıldı. Acaba dual-channel'da mı problem var dedim, iki sarı slota takınca çalışmıyordu ve ben de sarı-siyah'a taktım çalıştı, sorun dualdeymiş derken siyah-siyah denedim yine çalıştı. Yani ben bu işten hiç bir anlam çıkaramadım, ramler sağlam, slotlar sağlam, önceki ekran kartıyla sarı-sarı'da da çalışan sistem ekran kartı değiştikten sonra o slotlarda çalışmaz oldu.

Uzun lafın kısası bazen bilgisayarları anlamak çok güç hatta imkansız olabiliyor :)

Status Önder'in dediği (benim adımda Önder) Ati Radeon HD2600XT modelini düşünüyorsan onun GDDR4 ram li olanı var onu almanı tavsiye ederim.
Hem Direct-x 10.1 desteği ve Shader Model 4 desteği varki yeni oyunlarda çok işine yarayacaktır.Bu arada ekran kartında 512 mb olanı 256 mb olandan iyidir die bişey yok.Bir de sana başka bi tavsiyem eğer paran varsa o kadar şu an piyasadaki en iyi fiyat/performans(350 YTL) oranına sahip olan kartı öneririm. Ati Radeon HD3870 işte özellikleri:
ATI Radeon HD 3870 GPU
775MHz Çekirdek Hızı
2.25GHz Bellek Hızı
512MB GDDR4 Bellek
320 stream İşlemci
320 vertex motoru
55nm üretim teknolojisi
400MHz RAMDAC
256bit bellek arayüzü
2560 x 1600 maksimum çözünürlük (Dual dual-link)
PCI Express x16 (PCI Express 2.0) arayüz
CrossFireX desteği

@ondert

Öndercim bu ekran kartını aldığında işlemcisi nedeniyle istediği performansı alamayacaktır. Ortaya bir kısıt problemi çıkar ki karmaşık sistemlerde performans-hız-kalite (hangi kategoride karşılaştırırsanız artık) sistem en düşük bileşenin durumuna göre değer kazanır-kaybeder.

Bisikletten örnek verirsek güzel bir xc karbon kadroya , alivio komponent 2.5-3kg lık amortisr takıp gezmeye benzer :)

Vistanın da 32bitliği var :) şu an vista kullananların %90 nı bunu kullanıyor zaten.

Test e gelince araştırmakiçin çok vaktim olmadı ilk karşılaştıklarımdan

(link)

Nvidianın intel için ürettiği 680SLI ve diğerlerinin karşılaştırması (Aynı ram zamanlaması ve fsb x multiplier) değerlerinde bakarsak, doku yoğunluğu fazla olan oyunlarda fark ciddi.(q4-halo-jedi knight gibi) Bunun yanında comachee unrel t2004 gibi oyunlarda dediğin gibi dikkate alınmayacak değerler gibi duruyor.

VIA m890 içeren test bulmak güç birkaç tane var , onlarda da zoraki kazandırılmış olan c2d desteği ve max 533 mhzlik fsb değeri yüzünden gerilerde kalmış. Şartları eşit değil zaten performans karşılaştırması yapmak baştan yanlış bu durumda :) Kağıt üzerinde çok geride olan bir ürün. Olay sadece sli veya cf değil ki bunlar da artık fantezi olmaktan çıkmış durumldalar- iki adet 3850 fiyat-performans oranı olarak iyi bir yerde.
Bazı ufak ayrıntılar , gözden kaçanlar , aslında etirisi olan şeylerdir. Bir dönem 800mhz desteği aslında olmayan 845chipsetlerin Asus tarafından oc yapılarak uyumlu hale getirilmesi gibi. 865 den alınan verim bu kartlarda alınamadı.

Muadil chipsetler arasında gerçekten fark yoktur normal kullanımda. Asus ROG serisinden de alsanıs msi P serisi de alsanız (Aynı chipset) siz değerlerini değiştirmediğiniz sürece aynıdır.Üzerindeki ekstralar farkeder sadece. Farklı chipsetlere geçtikçe aradaki teknoloji farkı (veriyolları -ram denetleyicileri- pci-denetçisi) performans değerlerinde de farklılıklar oluşur. Şahsi fikrim en optimum çözüm en yeni serinin en ucuz modelidir :) (Tabi ki ihtiyaçlar doğrultusunda, firewire a ihtiyacınız varsa bunu sonradan pci üzerinden eklemek yerine anakarta entegre alırsınız, Sata-ide ihtiyacınıza göre seçersiniz vs vs.)
Ciddi anlamda karışık işlerdir herkese kolay gelsin :)

Pardon o zaman ben sisteminin özelliklerini tam okumadan öneri yapmışım.Ama başkaları varsa ekran kartı alcak bu dediğim ekran kartı çok iyi.

Sanırım verdiğim linktekilerden en ucuz olanını seçeceğim...
Bir ekran kartı seçmek zor bi işmiş..
Zaten çok oyun manyağı biri de değilim,arasıra oynarken işimi görecek uygun fiyatlı bi kart bana göre..
Çift çekirdek olayını ise;aynı anda iki işle uğraşırken çok işe yarıyor diye biliyorum. Mesela Oyun+başka bir programla çalışmak gibi..
Tek çekirdek işimi görüyo şu anda..

Powercolor marka ekran kartında avivo desteği varmış,araştırdım yararlı bi özellik olduğunu öğrendim,avivo deneyimi yaşayan arkadaşlar varsa yorumlarını almak isterim.

Ekran kartında en iyi soğutma sistemi nasıl olmalı;pasif mi fanlı mı?

Bir de HD olayı var;bundan nasıl faydalanılır? Oyunun veya filmin HD olması mı gerekir;
veya monitörün de HD yi desteklemesi mi gerekiyor,yani HD den nasıl faydalanılır?

@stratus

Gigabyte nvidia geforce 9800 gtx 512 mb veya sapphire ati hd 3870x1024mb
bunlardan birini alırsan en iyisini yaparsın performans istiyorsan bunlardan biri derim. Fiyat-performans olarak alabileceğin en mükemmel kartlar bunlardır

Dolar sazen 1,15 olmuş ne bekliyorsun? ayrıca bilgisayarının güvenliğinden şüphen yoksa internetten alışveriş en iyi ve en ucuz yoldur...

@stratus

arkadasım 4870 diyorum bn sana o kadar GDDR5 800STREAM işlemci
512MB vga memory

ve söyliyim aklında kalan bilgi çok ama çok yanlıs 256 fazlasıyla yetmez ama sen oyunlarda cözünürlüğü elmiyosan en düsükte tutyosan gelismis ayarlarından doku kalitesi ayarlarının yükseltmessen git 256 al.....

kardeş sakın sakın sakın 256 ya boşa para verme elinde patlar:D
alıyosan 512 al. eğer 256 yeter diyosalar o kişilerden alışveriş yapma sen 512 all

512 al bence de.tavsiyem kullandığım kart: HIS HD3870 iceQ3 512 mb 256 bit DDR4

İşte benim pc,
Asus Striker II Formula üzerine "Palit 9600GT SLI var.
Çok memnumun, gerçi benim pc de eskidi artık teknolojiye yetişilmiyor!

http://img89.imageshack.us/img89/1391/img0232kc4.jpg
http://img517.imageshack.us/img517/4448/img0223dh2.jpg

• Beğen
Tepkiler: FarukDemir
o gördüğüm g9 la g15 değil mi :D
sana gtx280 ya da 4870 falan alak :p

@Dinamo

Senin pc eskidi ha. Allah gözünü doyursun. :)

Orada gördügüm G9 ve G15 ve revoltecin padı ayrıca SLI ekran kartı. Daha ne istiyosun. Bununla ne fps li oyunlar oyananır ama be. :eek:

Bende 2 yıllık bir pc ile cs kasıyorum. Geçen aya kadar 256 ram ile biyerlerimi yırtarak oyun oynuyodum . Photoshop açmak zaten ölümdü. 1 gb ram koydumda şimdi idare eder.

Ama bittim senin pc ye işlemcisi ve ramleri ne bi sölesene.

sinan abinin pc benimkine göre de çok iyi ama doğru söylüyo teknolojiye yetilşilmiyo valla:D

@robotix

Selam, arkadaşım sağol!
Bir ara pc ye ciddi eğildim ve uğraslardan sonra bu hale getirmiştim şimdilerde pc ye hiç özen göstermiyorum. Hatta dikkat ettiysen PSU bile modlanmıştır. Yani kabloları tek tek fostorlu çorapla sarılarak modlama yapıldı. İnan bu iş için 7 saat gitti. Her gün birşey çıkıyor yetişmenin imkanı yok.

Benim pc nin configürasyonu şöyle:
{Asus Striker II Formula} {Thermaltake VH6000BWS & 650W PSU} {Intel Q6600 & NOCTUA NH-U12P} {OCZ Reaper 1066Mhz} {2 x Palit 9600GT-SLI} {Creative Gigaworks G500} {Creative X-Fi XtremeGamer} {Logitech G15} {Logitech G9} {Samsung 19" 940BW}

İşlemci OC li
Sana böyle hatta daha yakaşıklı bir makine diliyorum.

• Beğen
Tepkiler: FarukDemir
Geri