Scudo Sports

Eh insaf. Eh esnaf. Aynakol değişim için 50 TL işçilik

Rüzgar Inoğlu

Daimi Üye
Tepki
118
Bisiklet
Salcano
Arkadaşlar merhaba;

Bisikletimin aynakolunu değiştirmeye karar verdim. İnternetten 160 TLye FC 2450 güzel bir aynakol aldım. Sökme aparatım olmadığı için eve yakın olan bir bisikletçiden rica ettim. Sonuçta el emeği, iş bittiğinde illaki borcumuz nedir, diye soracağım. Ağzımı açmamla, "50 liranı alırım" demesi üzerine olay bitti. Ne yaptın, diye sormam üzerine, "Aynakolu benden alsaydın işçilik almazdım" dedi. Fiyatını sorduğumda, 250 TL, dedi. Yine insaf. 160 TLye satan da para kazanıyor. Kargo dahil fiyat. Tamam, dükkan kirası, elektrik vs giderleri var ama %60'a yakın fark olmaz. Çok dedin, alt tarafı aynakol söküp takacaksın demem üzerine de yok bakım yapacakmış, ayar yapacakmış, ayar yapmazsa olmazmış. Hiç bisiklet mi gördük? Ben de kalsın dedim. Çıkarken vitrinde aynakol sökme anahtarı gördüm, fiyatını sorduğumda, 100 TL, dedi. İnternette kargo dahil 20 TLye satılan bikehand marka kırmızı kollu olanlardan. Ben de çıktım.

Oradan üşenmeden ihtiyacım olduğunda kapısını çaldığım, tanıdığım bisikletçiye gittim. Orada daha büyük şok yaşadım. Selam, ne yaptın vs muhabbetten sonra aynakol konusuna girince "Benden almadığın için gücendim, kusura bakma takamam abi" dedi.

Bugün işe gelince, atölyeden mevcut en küçük çektiriciyi, 14 - 15 lokma anahtarını aldım, hazır bekliyor. Hafta sonu kendim değiştireceğim.

İşin özeti, istisnalar hariç bisikletin çoğu işini kendim yaparım, hadi uğraşmayayım demiştim ama adamı uğraştıracaklar.

Sizin düşüncelerinizi, çevrenizde böyle (nasıl tabir edeceğimi bilemedim) esnafların olup olmadığını merak ettim?

Scudo
olmaz mı internetten aldığım pabuç kartuşunu ''bisikletçime'' nasıl takılır bi gösterir misin abicim ben de öğreneyim dedim adam benden almadığın için değiştiremem dedi ulan adamdan 2 tane bisiklet aldık o bisiklete aksesuarlar aldık lastik değişimlerinden bahsetmiyorum bile heryerde var böyle, şu an farkettiğim üzere denizlidesiniz acaba öğrenebilir miyim sizin dükkanı ben de gitmem en azından

Bisikletçileri paylaşırsanız bizler de yolumuz düştüğünde yolumuzu değiştiririz daha az kazanan alıngan bisikletçiler de bakarsınız zamanla adam olabilirler.

Bu ne tribi arkadaş, ticarette boyle duygusallik olmaz. Hem kazikci olacaksin, hem de kaziklayamayinca trip yapacaksin.
Iyi ki internet var da, herkesin herseyden haberi oluyor. Cok yasa internet, büyüksün Tesla!
Ehonomi çoheyi.

Burada defalarca konuşuldu ağzımızda tüy bitti. Herhangibir tamir ve bakım için istenilen para ile o işi yapacak alet edevatı alırsın. Yani alır almaz kendini amorti eder. Bugün için kendi bisikletini kendi tamir etmeyen, bakımını yapmayan kişi ya tembelliğinden bu işi yapmak istemiyordur, yada eriniyordur. Başka açıklaması olamaz.

@Ömer İlker

Burası enteresanmış. Zannedersinki bana atomu parçalayacak.

Bisiklet işine gönül verdiysen en güzeli elinden geldigi kadar kendi işini kendin yapacaksın..You tube da her parçanın sökme takma videosu var..gerekli aletleri aparatlarıda acelen yoksa aliexpresten toplayabilirsin..
Mesela ben şunları aldım elime ulaşti uygun zamanda jant göbek ve orta göbek bakımı yapıcam
Aynakol cektirme 2.38 usd
SıCAK Çelik Bisiklet Krank Sökücü Onarım Aracı Bisiklet Dağ Bisikleti Krank Sökme Aracı
(link)
(from AliExpress Android)
Orta göbek sökme aparatı 2.43 usd
Döngüsü Bisiklet Dağ Bisiklet Mühürlü Alt Parantez Mili Remover Onarım Gümüş Çelik Aracı Spor Ücretsiz kargo
(link)
İnce anahtar
1 Adet Bisiklet Hub Koni Anahtarı Bisiklet Tekerlek Aks Pedalı Anahtarı Onarım Aracı 13-19mm
(link)

bundan alıp kendinizyapmaya çalışın hocam.
(link)

esnaflara da güven olmuyor

• Beğen
Tepkiler: Volks
Bu tarz çalışan ustalar yaş itibariyle +50 yaşında olduğu için internetten bir haberler. Tüm esnafları kötülemek istemem bunun dışındaki durumda olan esnafları ayrı tutuyorum, çok iyi esnaflar da var tabi ki.
En iyisini ben yaparım, en iyisini ben bilirim, canımın istediği fiyatı söylerim müşteri de kabul eder kafasındadırlar. Eskiden kalma alışkanlık işte, bilmiyorlar ki herkesin elinin altında internet var. Arıyor, araştırıyor fiyatı, işçiliği öğreniyor bir şekilde.
Memlekette herkes herkesi af edersiniz ''öpme'' derdinde.

Küçük esnaf küçük hesaplar peşinde her zamanki gibi...

Biraz aklı çalışan esnaf şöyle düşünür: Ben müşterimin ufak tefek işlerini ücretsiz göreyim, ayağını alıştırayım, ayağı alışmış olanı küstürmeyeyim. Bugün bunu yaptığım müşterim, yarın üçün beşin hesabını yapmaz gelir parçasını, aksesuarını benden alır. Gelmişken muhabbetimizi de ederiz, çayımızı da içeriz.

Her firmanın gizli veya açık reklam-pazarlama bütçesi olur. Küçük esnafın reklam-pazarlama bütçesi de bunun gibi ufak jestlerdir.

Yalnız işin bir de apayrı bir yüzü var. Çoğu ustayım diye geçinen esnafın teknik bilgisi acınacak seviyede zayıf. Kendi bisikletimin grupsetini değiştirmiştim. Elimde her türlü anahtar takımı olmasına rağmen, sırf "acaba nasıl yapacak?" diye merak ettiğim için montajı bir bisikletçide yaptırdım ve işlemi bizzat izledim. Sonuç: Orta göbek montajı tamamen hatalı yapıldı. Konulması gereken spacer'lar konulmadı, dişler ve yivler greslenmedi, göbek uygn torkla sıkılmadı, chainline ayarlanmadı, noksan ve hatalı yapılan işleri saymakla bitiremem. O kadar savruk ve acemice çalışıyorlardı ki :) En sonunda dayanamadım, "olduğu kadar" dedim ve bisikleti eve götürüp sıfırdan montajı kendim yaptım.

Bir işin iyi yapılmasını istiyorsanız, kendiniz yapacaksınız :)

@Mehmet Altuğ

iyi emanet etmişsin. Ya diş yemiş olsaydı kaldır at artık kadroyu çöpe.

@Ömer İlker

Ömer selam,

İlk bisikletimi, kadrosunu bulamadığım için Yalova'dan almak zorunda kaldım. Ardından İstanbul içinde, bir çok bisikletçi ile muhatap oldum. Hemen hemen hiç birinden memnun kalmadım. Arkadaşlar kendi işini gör demişler, iyide söylemişler ama yinede bununla uğraşmak istemeyebilirsin. Hakkın'da var.

İstanbul'da ki bisikletçilerde yaşadığım sorunların ardından, bisikletimi aldığım yere yani Yalova'ya gidip gelmeye başladım. İnternet'ten malzemede alıyordum, oradan da. İkinci bisikletimi de Yalova'dan aldım. 3. bisikletimi ise başka bir yerden aldım. Özetle nereden ne alırsam, ne şekilde gidersem gideyim, Engin abimden en küçük bir tavır görmedim. Çok bilirim başka yerlerden aldığım parçaları monte ettirdiğimi. Fazla zamanını almayan şeylere para almadığı gibi karnımı doyurur öyle gönderirdi beni. Bakıma gittiğimde bende yardım ederim kendisine. Parça takılmadıysa hayatta para almaz, zar zor kabul ettiriyorum. Adamın dibi esnafın ham maddesidir kendisi. :)

Tahmin ediyorum Denizli küçük bir il ve pek fazla bisikletçi yoktur. Bu durumda kaçınılmaz kendi tamircin olacaksın. Böyle yobaz aç gözlü insanların para kazanmasıda çok ağrıma gidiyor.

bisiklet için gereken aletler internette çok güzel fiyatlara satılıyor alın ne gerekiyorsa dursun evinizde hem kazıklanmayın hem bu akbabaları doyurmayın
istediğiniz zaman bisikleti söküp takarsınız komple
bu akbabalarda bekler durur keklik düşsede kazıklasak diye

alt tarafı alacağınız üç beş alet

youtubede var bütün sökme takma Videoları

@Mehmet Altuğ

İstanbul Pendik semtinde, tam da bu örneğe uygun bir firma var. Hatta bu sayede, eski ufacık dükkanını, 2 katlı çok daha büyük bir mağaza haline getirmiş durumda.

Geri