Efsane kelimesi bu aralar olur olmaz her şeye kullanılmaya başlandı. Adam giydiği pantalona bile efsane diyor. İlginç. Kelimenin benzetme yönü itibariyle efsane bisikletçilere baktığım zaman geçmişte Eddy Merckx, Miguel Indurain, Bernard Hinault, Greg Lemond gibi şampiyonları görüyorum. Bu isimlerin günümüzde yaşıyor olması, bir tanesi TDF'de ödül veriyor, diğeri yorumculuk yapıyor vs. büyük bir şans. Ama ben bu adamları geçmişte hiç izlemedim.
Yarışlarını izlediğim kişiler içinde efsane şampiyon benim için Spartaküs. Adına web siteleri açıldığına ve kazanamadığı yarışlarda bile sevgi gösterileri gırla gittiğine göre galiba bir çok kişi için böyle. Rüzgarın oğlu, Zamana karşının üstadı, klasiklerin savaşçısı. Yeri geldiği zaman ''Siz hepiniz, ben tek'' diyerek pedal bastığı zamanlar benim için unutulmaz anlar. Sadece tek günlük yarışlarda değil, büyük turlarda da bir çok birinçiliği vardı. Hakkında motor ''mu kullanıyor lan bu'' diye söylenti çıkaranlara cevabını ta yıllar önce daha 17 yaşındayken olimpiyat ve dünya şampiyonlukları kazanarak vermişti aslında. Doğuştan yetenekliydi çünkü. Yakın zaman önce Phil Gaimon diye emekli bir bisiklet sporcusu zat kitabında Cancellara'nın bisikletinde motor olduğunu düşünüyorum, bana pedal çevirmesi tuhaf geliyor deyince Cancellara'dan cevap sert geldi. ''Kitabını satabilmek için adımı kullanma. Formumu kaybedeli çok oldu ama gel istediğin yarışta yarışalım. El mi yaman bey mi yaman görelim''
Halen yarışanlar içinde ''efsane'' bisikletçi kim var? gelmiş geçmiş en iyi sprinter, sprinterlerin üstadı Mark Cavendish var. Ağzı biraz bozuk ama ağzı dışında tekniği taktiği muhteşem. Kazandığı birinciliklerle zirvede. En yüksek güce ulaşanların içinde değil, onların hemen dibinde. Ama gücünü uzun süre sürdürebiliyor ve bitiş çizgisini gördüğünde... Durdurulamıyor.
Bu sezonda, 2017'de yani, UCI puan listesinin zirvesinde Greg Van Avarmaet vardı. Nice dördüncülüklerden, ikinciliklerden bu noktaya geldi. Biraz soğuk bir arkadaş ama fazlasıyla savaşçı karakterli. 2018'de de Peter Sagan'la beraber damgasını vurur diyorum. Team Sky'ın, hem Britanya'daki dopingli çanta hem de yeni ortaya çıkan sablutamol davalarının bitmesini hasretle bekliyorum.
Onu bunu boşverde @Kudret Kurtcebe baba bu sene Ronde van Vlaanderen'i kim kazanır? Bana dünyada hiç kimse bu seneki kadar GVA kadar, Vlaanderen'i isteyen yok gibi geliyor. Roubaix'le beraber bu ikisi zor kazanıldığına göre hangisini isteyecek...