Scudo Sports

Dopingden malûlen emekli bir spor: profesyonel bisiklet!

@Ozy Rusyanın Amerika nın oyunuyla men edildiğini ima etmişsiniz de onu kastetmiştim. Ortada bi gerçek var öyle veya böyle.

Scudo
@Cem cm ima etmedim hocam, ifade ettim.

sanırım şunu da eklemem gerek; Putin'in iyi ya da kötü biri olmasından bağımsız olarak burada asıl tartışmaya çalıştığım şey Ikarus "belgeselinin" içeriği. Ruslar öyle yaptı veya yapmadı demiyorum; sadece diyorum ki; Ikarus vasat altı kalitede çekilmiş, olsa olsa fantastik-drama janrına ait olabielcek bir yapımdır. Böyle vasat bir yapımdan elde edeceğiniz çıkarımlara fazla güvenmeyin, çünkü anlatılanların gerçekte bisiklet sporuyla da, dopingin spordaki yeriyle de alakası yok diyorum.

@Ozy Evet bu İkarus denen neyi nasıl anlattığı tam belli olmayan ancak en nihayetinde ''tü kaka Rus sporcu'' ana fikriyle hazırlanmış belgesel adı altındaki video aslında Rusya'yı karalamak için hazırlanmış bir propaganda aracıydı. Görünen o ki amacına da ulaştı...
Bisiklet dünyasını takip edenler Team SKY denen takımdan içeri giren bazı dopink ilaçlarının, Chris Fruum denen fısfısçının güç değerlerinin bir yılda nasıl uçtuğunun bilgilerini Rus hackerlar vasıtasıyla öğrenmişti hatırlarsanız. İkarus propagandası sonrası Rus hackerların karşı atağı dersem konu daha anlaşılır olur sanırım. Ve bu atak halen devam ediyor...
Bu konuyla ilgili makale vardı, bulursam paylaşırım.

@Ali Kılıç 35.5 Genel itibariyle katıldığım yazınızda bir noktanın sakat kaldığını söylemek zorundayım. En sevdiğimiz sporcu da olsa, Mustafa Sayar'da olsa dopinkçi dopinkçidir. Hırsıza hırsız demediğimiz sürece bu hilekarlıklar devam edecek. Mustafa Sayar sizin söylediğiniz gibi Türkiye'nin en iyi tırmanışçısı değil, açıkça dopink yapmış bir hilekardı. Bildiğiniz gibi o dopingiyle de Türkiye Turu şampiyonu oldu. Sonra durum anlaşılıp takım tarafından durumu kurtarmak için takımdan atıldı.

8083.jpg

EPO'dan kıpkırmızı olmuş suratla gülümseyen sayın Sayar madem çok iyi sporcuymuş iki yıl sonra geri döndükten sonra Türkiye Turu şampiyonu olsaydı ya. Hadi onu geçtim bir tane etap alsaydı bari. Şu anda halen yarışıyor. Türkiye Turları da devam ettiğine göre bekleriz rüştünü şampiyondan.

@Ozy buna benzer çok sayıda proje "film " "belgesel " ,"ngo ", " siyasi parti " ," yarisma " , " odul " ......var. Daha da olacak

• Beğen
Tepkiler: Ozy
@MehmetAliB. bahsettiğiniz hacker grubu "Fancy Bears". Ikarus çekilmeden çok önce Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA)'nın sunucularını hekleyip Team Sky'ın medikal dolabınnı nelerle dolu olduğunu göstermişlerdi.

Team Sky açılan soruşturmalara rağmen resmen suçlanıp mahkemeye çıkartılamadı, çünkü dopingin en büyük delili olan kayıtların bulunduğu bilgisayar Fancy Bear sızıntısından sonra çalındı.

Şurada konuyla ilgili Rus bakış açısını yansıtan bir makale paylaşıyorum:

(link)

Tabi şunu da eklemek gerek; bu sızıntıyla ortaya çıkartılan yalnızca Team Sky değil, aynı zamanda Mo Farah gibi efsane bir koşucunun da adının benzer medikal uygulamalara karışmasıydı. Mo Farah ve Bradley Wiggins'in şövalye ilan edildiklerini düşünürsek, İkarus'un Kraliçenin dökülen makyajının intikamı olduğu yorumu yapılabilir.

Şu da Caner Eler ve İnan Özdemir'in konuyla ilgili sohbetinin podcasti:

(link)

@Ozy Okumayı çok önceden yaptığım için belgesel tarihinde yanılmışım, teşekkürler. Cyclingtips'te Shane Stokes makalesiydi, içeriği bayağı genişti, henüz bulamadım.

• Beğen
Tepkiler: Ozy
o belgesele pek itibar etmem,baya düzmece
çok paranın döndüğü yerlerde dop çok olur,kahramanlar yaratılır o sayede medya,medya çalışanları,spor endüstrisi,turizm vs... ekmeğini yer,kitleleride bir güzel uyutur,paraları cukkalar
nba izlemeyi bırakalı 6 7 sene oldu..80 küsür maç üst düzey yıldızların yüksek tempo eforda oynamalarıda şüphelidir
birçok spor dalında böyle maalesef iradesiz kendine saygısı olmayan insanlar bu yolu seçer

froome efendiye gelince,dop olmayabilir (savunmasında dediği gibi çıkabilir)
ya dop kullanmıştır..genelde sezon öncesi daha zorlu antreman yapabilmek için alıyorlar,yarışa doğru kesip vücuttan atılmış oluyor
yada dop olmadığı halde tdf vuelta doublesi yapacam diye yarışın ortasında astım ilacını kullanmışta olabilir (bence bu olabilir)
froome en çok teste tabi tutalan sporculardan biri,seçim size kalmış :)

@QWEZXC Bu adam 33 yaşında, 5 günde bir maç yapıyor, antrenmanlardan sonra serbest vuruş ve penaltı çalışıyor. Bir sezonda en az 50 üst düzey maçta 90 dakika oynuyor. Ve bütün bunları düzenli uyku ve dengeli beslenme sayesinde başarıyor!

yerseniz :)

cr7.jpg

@Ozy dingiterede bunların sabaha kadar alem yapanları var. non stop

@Serkan Mıstınoğlu Doping tabi doksana falan taktırmıyor ama insan vücudunun da sınırları var. Bütün sezon boyunca her maçta 90 dakika yorulmadan oynamak normal değil. Tamam adamın topu doksana takmak için yeteneğe ihtiyacı var ama (haftalarca 90 dakika oynadıktan sonra) maçın belli bir dakikasından sonra topu doksana takmak için sadece yetenek yeterli değil :)

@MehmetAliB.

Mustafa Sayar konusunda oldukça nesnel bir tutum takındığımı düşünüyorum.

Doping olayı sonrasındaki durumu hakkında yazdıklarınıza ise katılıyorum. Aynı düzeyde bir başarı değil de birkaç etap galibiyeti bile yeterli olacaktı doping yapmadığını kanıtlamak için. Belki de sürecin verdiği psikolojik ağırlık başarılı bir şekilde geri dönüşünü engelledi. Bilemiyoruz. Varsayımlarla değil de olgularda düşünmek gerek bu noktada.

Ayrıca ben yazıda Sayar hakkında "Türkiye'nin en iyi tırmanışçısı' ifadesi yerine "Türkiye'nin tırmanışçıları arasında gösterilen" demişim. Dikkatinizden kaçmış galiba.

Sadece Türk sporcusunun Sahipsiz ligine vurgu yapmak istedim o bölümde. Şöyle ki Sayar Sky takımının bir bisikletçisi olsa idi bu kadar kolay bir biçimde gömemezlerdi. Zira Froome olayı ortada. SKY takımının ecza dolabı bilgileri ortada. Buna rağmen bu takım bugün inanılmaz bir performans ile Giro'da pembe mayoyu aldı. Onların dopingcilerine dokunulamadığını ama bizimkileri linç ettiklerini vurgulamak istedim o bölümde.

Diğer spor dallarıyla ilgilenmiyorum. O yüzden bilgim olmayan alanlarda konuşmam doğru olmaz ama arkadaşların yazdığı yorumlara dayanarak söylemem gerekirse profesyonel sporların tamamında doping neredeyse normalleşmiş. Kullanmayanı dövecekler neredeyse.

• Beğen
Tepkiler: MehmetAliB.
@Serkan Mıstınoğlu @Fixie Cem bu fotoğrafta aslında şaşırtıcı olan Ronaldo'nun süper-insan vücudu değil, bu vücudu yapabilmek için vakit bulabilmesi. futbolcu olmayan birinin böyle bi vücuda sahip olabilmek için Ronaldo'nun futbol antrenmanı yaptığı kadar fitness salonunda ağırlık çalışarak vakit geçirmesi gerekir herhalde. bildiğim kadarıyla bizim doping dediğimiz bileşenlerin çoğu anlık güç ya da dayanıklılığı artırmıyor, ancak antrenmandan sonra dinlenme süresini kısaltıyor. Mesela rakipleriniz haftada 10 saat antrenman yapabilirken siz haftada 18 saat antrenman yapıp yine dinlenmiş olarak müsabakaya başlayabiliyorsunuz. Bunu özellikle müsabaka öncesi yapan sporcular avantajlı konuma geçmiş oluyor.

bunun yanında bir de insan büyüme hormonu alanlar var ki bu da hücre yenilenmesini çok hızlandırarak kas kütlesi artışına ve yenilenmesine yardımcı oluyor. bir de bisiklette çoğu kişinin de bildiği gibi yüksek irtifada dinlenmiş durumdayken alınan kanın sonra büyük turların dinlenme günlerinde sporcuya nakledilmesi işlemi var. bildiğim kadarıyla bu da sporcunun enerjisinin hızla yükselmesine yardımcı oluyor. bu en çok bilinenlerin dışında eminim az bilinen yöntemler de uygulanmıştır. mekanik doping mesela, son yıllarda çok konuşuluyor. Froome'un yokuş yukarı 20 dk'lık atakları, Cancellara'nın ayağa bile kalkmadan grubunu dökmesi falan...

Geri