Scudo Sports

Dolar 8 Plus

Scudo
1607583797326.png

Gösterge filama benzeri bi yükselişe uygun gibi ama 24 aralıktaki faiz kararı beklentisi daha durağan bir seyir izlemesine sebep oluyor bence.
Beklentim aralığın son haftasında ve ocağın ilk haftasın da yükseliş (döviz geneli için). Euro Dolar arasında kalırsanız da euronun çıkışı dolar karşısında devam ediyor. Bu da ek bilgi olsun.
ama şunu asla unutmayalım piyasalar ne grafiklere ne para basmaya ne faiz kararına ne diğer etkenlere tek başına tepki vermez. Bir kaç etmen bir araya gelir uygun ortam bulunur ona göre sert düşebilir yada çıkabilir.
Mesela Rahip Krizi; Zaten devaülasyon olma ihtimali yüksekti 3.8 TL seviyesinden 5.3 seviyesine çıkarttı doları (kriz anındaki yükselişden bahsetmiyorum. Kriz sonrasında her şey normale dönmüş olsaydı dolar 3.8 - 4 TL bandına geri dönerdi ama dönmedi) o yüzden yukarıda arkadaşın söylediğine katılıyorum dolar 5 olacak dolar 20 olacak yok böyle işler Bütün dünya bir biriyle entgre birinin batması hepsinin batması anlamına gelir. Bunlar olurken üretim yapan ekonomiler daha dirençli olurken dışa bağımlı tüketici ülkeler daha güçsüz olur ve paraları daha çok değer kaybeder.
Aslında herkesin parası değer kaybediyor ama kiminiki daha hızlı bu sebeple diğer paralar yükseliyor gibi geliyor. Uçaktan atlamak gibi kip balıklama gidiyor çok hızlı kimi rüzgar sürtünmesinden daha yavaş iniyor kiminin paraşütü var. Ama herkes düşüyor. Son bilgi dolar 90 yılda %600 değer kaybederken aynı süreçte biz. %10000 gibi bir değer kaybına uğradık.

Kasim 2020 basi ile cikan tablo. en cok deger kaybeden siralamasinda 2nci durumdayiz. Bu bence su demek ; ileriye donuk ekonomik bir iyilestirme surecinin bizden cok uzak oldugu ve tarim, sanayi , issizlik , hukuk , demokrasi ve ekonomik yatirimlarin da yakin zamanda dogru sekilde yapilamayacaginin bir gostergesi.
bunu diger ekonomiler de bu sekilde goruyor sanirim .
1607585550457.png

bir insan TL ile çalışıyorsa neden gelip burada dolar çıkacak haberi verir aklım almıyor.

Sıkıntı tam olarak orada zaten. Ülkede sadece maaşlar TL ile alınıyor. Onun dışında kalan aldığımız nefes dahil her şeyin dolarla alınıp satılmasından ya da dolara entegre olmasında dolayı bu kadar ilgileniyor bu insanlar... Yoksa biz de çok hoşnut değiliz inanın ki ne olacak ne bitecek diye takip etmekten. İthal olan, doğrudan dövizle alınan her şeyi, neredeyse fiyatları 2 katına çıkan arabaları, fiyatı 1 yıl içinde %91 artan bilgisayarlar başta olmak üzere tüm teknolojik aletleri bile bir kenara bırakıyorum ancak umursamadığınız bizim de öyle yapmamızı arzu ettiğiniz dolar 5 liradan 8.52'ye çıkınca marketteki sıvı yağ fiyatı da 35 liradan 62.5 liraya çıkıyor.

😆 😆 😆 😆
trainspotting35 Yazdığımdan deve kuşu gibi kafamızı kuma gömelim dediğimi mi çıkarttınız :)

Yazım uzun olmuş özet geçmek gerekirse.
Tek bir şeye tek yoruma bakıp (ekonomistler, youtuberlar, ekonomi kanalları vs) para konusunda kendinize bir yer seçmeyin. Zarar görmeyin.
MuratHan arkadaşımızın dediğine de katıldığım konu bu :)
Kasim 2020 basi ile cikan tablo. en cok deger kaybeden siralamasinda 2nci durumdayiz. Bu bence su demek ; ileriye donuk ekonomik bir iyilestirme surecinin bizden cok uzak oldugu ve tarim, sanayi , issizlik , hukuk , demokrasi ve ekonomik yatirimlarin da yakin zamanda dogru sekilde yapilamayacaginin bir gostergesi.
bunu diger ekonomiler de bu sekilde goruyor sanirim .
250162 dosyayı görüntüle
bu çok güzel bi grafik bu grafiğin 100 yıllığı olsa gene buna benzer bi grafik çıkardı.

@MuratHan Aslında tepkinizi ve siteminizi hatta gerginliğinizi şahsım adına anlıyorum. Fakat bir çoğumuz "maaşımızı dolar ile almıyoruz", fakat yaptığımız ödemelerin neredeyse tamamını doların TL'ye çevrilmiş hali ile yapıyoruz. Yani hayat akışımızın ve hayatımızı idame ettirecek tüm ödemelerimiz aslında dolar ile ne yazıkki. Bu sebep ile doları dediğiniz gibi gözümüzün önünden kaldıramayız. Hatta bence bu başlık belki farkındalık oluşturabilir, halimizi gözler önüne serebilir. Daha çok gözümüze gözümüze sokmalıyız, sokmalıyız neden böyle diye düşünmeliyiz, düşünen, sorgulayan ve neden diyen toplum , toplumlar ve genç nesiller oluşturmalıyız. Ne zaman ki 2000 dolarlık bir bisikleti, ben de 2000 TL ye alırsam o zaman doları göz önünden kaldırabiliriz diye düşünüyorum.

ECM-JKrX4AEc1rN.jpg

Bu dava sensiz olmaz İplikçi Reis, çık gel bir ıhlamur içelim beraber de bayram etsin bu garibanlar :D

bu arada , konuyu bisiklete de baglamak gerekirse ; son zamanlarda konustugumuz BİSAN fiyatlarinin neden %30-35 bandinda zam gordugu de , 2021 yili USD beklentilerine de bir isaret degil mi ? kadro haric , diger neredeyse tum komponentlerin , yurtdisindan ithal edilecegi asikar.
Dolayisiyla , BİSAN'nin da 2021 USD artis beklentisinin yuksek oldugunu dusunebiliriz. kisaca , su an 7,85 olan kurun yil icinde 9'lara gelmesi bile basli basina %12-13 civarinda artis demektir.

Berat? Nasıl oldun, daha iyi geliyor sesin :hımm:
Terbiyesizlik yapma, sizler belki yıllar önce bu partiye zamanın da oy verdiniz, ben daha ilk çıktıklarından beri muhaliftim. Bunlara verip veriştirdiğimden dışlanmadığım ortam kalmadı. Gelip burada ergen ergen basit yorumlarla terbiyesizlik yapmanın anlamı yok.

@Clal o kadar esikisini bulamadim ama ; 2006-2018 yillari arasinda yapilan bir raporu size sunayim, TL 'nin deger kaybi yasamadigi para birimi yok bu yillar arasinda.

Siralama , deger kaybi , %200-%300 bandindan basliyor , dikkatiniz cekerim.

1607587662635.png

1607587679137.png

1607587695064.png

1607587708895.png

1607587722630.png

Dosyalar

• 1607587636139.png
    1607587636139.png
    79,4 KB · Okunma: 1
Şu sıfatı forum iyice görsün ve anlasın, Ben yıllardır bu gibi insanları aklı sıra zekiymiş algısı oluşturup, aşağılamaktan zevk alan, hayatta kalma amacını bununla özdeşleştirenlerle mücadele ederek geçirdim. Şu zavallılığa artık verecek cevap yok bende, gerçek de karşıma geçip şunları söyleyecek ne cesaretin olurdu ne de ben sana o fırsatı verdirirdim. Ne yazık ki sosyal medya denilen mecra sen ve senin gibilere bu fırsatı verdiriyor.

Ciddiye alıp cevap verme ihtiyacı hissetmiyorum. :ckskc:
Forumda beni bilenler bilir, bilmeyenler de buradan bir fikir sahibi olabilir.

Gazımızı attıysak artık esas konuya dönebiliriz. :)

• Beğen
Tepkiler: velespit7
Evet asıl konumuz bu, daha kötüsü bunun başlangıç olması. (link)

• Beğen
Tepkiler: velespit7
Terbiyesizlik yapma, sizler belki yıllar önce bu partiye zamanın da oy verdiniz, ben daha ilk çıktıklarından beri muhaliftim. Bunlara verip veriştirdiğimden dışlanmadığım ortam kalmadı. Gelip burada ergen ergen basit yorumlarla terbiyesizlik yapmanın anlamı yok.
İzahı olmayan şeyin mizahı olur derler. Ben bir terbiyesizlik görmedim. Gidişatın kötülüğünü herkes görüyor ama çoğu kişinin elinden bırsey gelmiyor. Uzunda bı süreç, kötüye gidiş uzun zamandır var. Nasıl anlatsam bılemedım :D insanlar bı ara korkuyordu fazla ses cıkarmıyordu sonra konusmaya basladılar. Artık ellerınden pek bırsey gelmedıgı ıcın bu tecavüzden zevk almaya bakıyor birçoğu

Geri