Scudo Sports

Dolar 8 Plus

İnsanlar keşke gündem hakkında atıp tutmadan önce, biraz vakit ayırıp, ekonomi nedir, ithalat ihracat nedir, fx nedir, stopları patlatmak nedir, borsa nedir, kur farkı nedir, parite nedir, emtia nedir, banka nedir, finans nedir, dünyada kaç ülke vardır, bu ülkelerin şirketlerinin güçleri nedir. Japon ev hanımları ülkemizden nasıl para kazanır vs. vs. bunları biraz okusalar...

Eline bıçak alan hemen kasap olamaz, iki formül ezberleyen hemen matematikçi olamaz, ekonomi yıllarca okusanız bile öğrenebileceğiniz birşey değildir, onu anlamak için, yani büyük tabloyu görebilmek için, bilginin yanında, tecrübe, birikim ve epey bir zeka gerektirir.

"Aynı gemideyiz, gemimiz batmasın." çok güzel bir ifade..

peki; Gemiler neden batar hiç düşündünüz mü ?

- Taşıyabileceğinden fazla yolcu alırsa batar.
- Taşıyacağı yük, orantılı yüklenmediyse batar.
- Bakımları düzenli ve kaliteli yapılmadıysa batar.
- Doğru rotayı izlemezse, fırtınalardan kaçınmazsa batar.
- Gözcüleri ilerdeki koca buzdağını görmezse batar.
- Dar boğazlardan geçerken, kılavuz kaptan almazsa batar.

Daha yazılacak, fakat yazılamayan pek çok nedenle batar gemiler...

Doların inip çıkmasına gelelim..
Doların yükselmesi de, ardından hemen düşmesi de, doların gün içinde defalarca büyük zikzaklar çizmesi de ülkemiz için zararlıdır.

Elinde dolar olan bir yabancı;
1 doların 7 tl olduğunda "yani dün" 100.000 dolar bozdurur 700.000 tl yi cebine koyar. Ertesi gün "yani bugün"
1 dolar 6.4 tl olduğunda, cebindeki 700.000 tl ile ülkemden 109.375 dolar alır ve gider.
Bir günde neredeyse vergisiz %10 para kazanır. Böyle kolay parayı dünyanın başka hiçbir yerinde bu hızla kazanamaz.

O nedenle dolar yükselince ayrı, dolar düşünce ayrı üzülüyorum. keşke bunların hiçbirini yaşamamış olsak.

Dolar borcu olan dolar almak zorundadır, ithal mal ve hizmet alan insanlar, dolar almak zorundadır, "dolar satan kahraman, dolar alan hain" gibi ifadeler 2018 yılında yaşayan insanlara hiç yakışmıyor. Döviz büroları ve kuyumcular akşama kadar döviz ve altın alıp satıyorlar ? Anlık heyecanla o telefonu kullanan hain, bunu kullanan kahraman gibi ifadeler de çok üzücü ve anlamsız.

Son olarak; Kimin kaç doları var, ne vakit, ne kadar almış, ne kadarını satmış, zaten gerekli tüm kurumlar biliyor. Döviz hesabında milyonları olanlar günlerdir keyiften uyuyamazken. Gariban vatandaş, yumurtanın kolisi 20 lira olmasın diye dua ediyor.

Bisiklet konusuna gelirsek; bu günden sonra yedek iç lastik almam, patladıkça yama, patladıkça yama yaparım, gittiği yere kadar.

Allah hepimizin yardımcısı olsun.

"Lütfen yazdıklarımdan cümle cımbızlayıp polemik yapmayın, bunlar benim görüşlerim, sizde fikirlerinizi ayrı konu açıp yazın"

Scudo
Küçük altın alış 355 satış 441

Nasıl hocam? Bir küçük altında 86 liracık kazanç.

Bir de güzel güzel azıcık ekonomi okuyup gelseniz. Kötü gidemn ekonomi yüzünden ekonomist, komedi tarikatlar ve okuldaki din hocaları yüzünden din alimi, çakma tarihçiler yüzünden tarih uzmanı, üç kağıtçı bisikletçiler yüzünden bisiklet mekanik tamircisi olmak zorunda mıyım? İşini düzgün yapsın o işi yapmaya kalkan yeter. O işe meraklı ilgili gençler alsınlar eğitimini, işini seven uzmanlar olsunlar yetmez mi? Amerikada kaç papaz kaç devlet dairesinde daire başkanı, müdür veya şef deyiverin bakem bana? İş bilmeyen adama işin doğrusunu anlatmaya çalışıyorken, hem iş bilmediğinden hem de kendisini oraya atayan adamdan fırça yememek adına ikircikli davranmasından ömrüm tükendi gitti benim. Ben neden ekonomi bileyim ki kardeşim? Markete gidiyorum mevsiminde yenebilecek domates 5 lira, biber 5 lira, 650 gram yoğurt 4 lira, tam buğday ekşimaya ekmek kilo 8 lira, 2300 ml sıvı deterjan 26 lira, 5 litre su 3 lira, 1 litre kefir 6 lira 400 gram et 24 lira yarim kilo kuru kayısı 22 lira. Etti mı 103 lira. Neden 103 lira ödüyorum diye soruyorum haliyle. Ekonomi bilmediğimden soruyorum.

Ben her şeye rağmen, yerel seçimlerden sonra düzelme sürecinin başlayacağını düşünüyorum.

Türkiye'de yapılması gereken iki temel şey var, bunlardan birincisi bütçe disiplini.

Fakat bu yapılırsa, yerel seçimlerde ağır bedel ödenir.

Bu nedenle, yerel seçimlerle ilgili bir tarih değişikliği beni şaşırtmaz.

Orada istenen şey alındıktan sonra da kemer sıkma aşamasına gelinir. Bu, kurlarda bir miktar düşüş sağlar.

@dtcf31 Kime göre neye göye :) Bu tıpkı insanların aşk açılarını bir birleriyle karşılaştırmasına benzer.

@seviman
Hacu buğdayın fiyatı dünya ile değişir.
Sen seneye ekmeği her türlü zamlı yiyeceksin bak alttaki linkte Devleimiz dolarla satıyor : D
(link)
chart.aspx

Bu sene buğday para etmedi lafı da yurtdışında para etmediğinde oluyor.
Wheat-Prices-in-the-EU-World-market-and-the-EU-intervention-prices-in-DM-ton-Source.ppm

Ekmaa dolarlan alıyok . Valla bak : D

Önemli olan doların şu seviyeye gelmesine izin vermemek, bu seviyeye gelip düşmesi birilerinin kısa süre de %50 karı 10 gün için de cebe indirmesi demek. Şimdi bu karı elde edip dolar bozduranlar tatlı karın tadını çıkartırken, bize de onların elde ettiği karı tekrardan Devlete ödemek düşüyor.

@MuratHan dün gece 1 milyon dolar satan biri şu dakka 1milyon yüzbin doları alıp ülkeyi terkedebilir. Temiz para. Aradaki 100000 doları böl 80 milyona. Bişi değil be. Öderiz.

Her zamanki gibi Dış politika, yine iç politika için kullanılmış ve trübünler yeterince coşturulmuştur.Uzun süredir ekonomimizde görülen aksaklıklar ve bozukluklar,Türk milletine Trump'ın saldırısının da etkisiyle yedirilmiştir.Kısacası biz de hata yok gördünüz; ABD saldırdı denmeye getirilmiştir.:snzdglsn:
Hesabı halk öder nasıl olsa.

Aklımın almadığı bir olay var.

Bir papaz tutuklanıyor ve Ne vatikandan , ne de papa dan , ne de herhang bir kiliseden çıt yok.Eğer eleman hakikaten papazsa !!!

Doların yanısıra Euroda yükseliyor. Ama ekonomistlerden çıt yok.

Lira tüm dünya paraları karşısında değer kaybediyor ama halktan çıt yok.

Varsa yoksa Amerika , Varsa yoksa Amerika. Kimsede demiyorki , kendi seçtiklerimiz yönetme konusunda ne kadar becerikli ?

Bu memlekette troll olmakta zor. Büyük oyun , Dış mihrak , Faiz lobisi, Amerikanın oyunundan başka bir bahane üretemiyor. Peki kim bunlar ? İsim isim say deseniz , bunlarda da çıt yok.

Papaz çarşamba günü bırakılmazsa , bu başlık , daha çokkk günceleme görür gibime geliyor.

Ben halen "ABD'Lİ İKİ BAKANIN TÜRKİYE'DEKİ MAL VARLIKLARINI DURDURACAĞIZ(link)" bu sözün ne zaman uygulanacağını bekliyorum.
Her zamanki gibi unutmamızı mı bekliyorlar yoksa?

Şu kur krizinin sebebinin hala yanlış ekonomik politikalar olmadığını düşünen arkadaşlar için yazıyorum.

Hazine bakanlığı verilerine göre Türkiye'nin 2018 birinci çeyrek brüt borcu 466 milyar dolar, net borcu da 303 milyar dolar. Linkini aşağıya atıyorum. İsteyen bakabilir.

Bu borcun en büyük kalemi enerji. Yanlış bilmiyorsam Türkiye'nin enerji ithalatı son 5 yılda aşağıdaki şekilde.

2013 55,9 milyar dolar.
2014 54,9 milyar dolar.
2015 37,8 milyar dolar.
2016 27,2 milyar dolar.
2017 37,2 milyar dolar.

Şimdi soruyorum. 16 sene tek başına iktidar olma fırsatı yakalanmışken, Türkiye'nin enerji ithalatı gereksinimi sıfırlanıp, Türkiye enerji ihracat edebilecek bir ülke konumuna getirilemezmiydi ?

İki, Türkiye tarım ve hayvancılık konusunda tam anlamıyla kendi kendine yetebilir ve ihraç edebilir bir ülke konunuma getirilemezmiydi ?

Üç, Türkiye eğitim anlamında ciddi bir devrim yapıp yüksek nitelikli insan yetiştiremezmiydi ? ( Yetiştirilecek insanın ekonomiye katkısı açısından yazıyorum. Bence en acıklı olduğumuz konu bu kısım. )

Daha bir sürü konu var ama çokta girmek istemiyorum.

Ayrıca şunu da göz ardı etmemek lazım. Bu dönem boyunca dünyada inanılmaz bir dolar trafiği vardı. Türkiye'de bundan nasibini aldı. Bu gelirler nerede nasıl kullanıldı ?

Hala bu kadar gerçek varken bu tür krizler ekonomik sebeplerden ötürü değildir demek hiç bir zaman bu sorunları çözemeyeceğimiz anlamına geliyor.

Krizin bugün ortaya çıkmış olması sadece zaman meselesi idi.

Sen zamanında ekonomik olarak yapman gereken atılımları yapmayıp kendi kendine yetebilir bir ülke olmadığın için ülke olarak istediğin şekilde politika belirleyemiyorsun.

Ters düştüğün ilk durumda bu şekilde zor duruma sokuyorlar seni. Olumsuz olaylarda sürekli başkalarına siyasi ve diplomatik şantaj yapıyorlar demek komiklik ve acizlikten başka bir şey değil.

Tabiki yapcaklar. Peki sen bu tür siyasi ve diplomatik şantajlara karşı dirençli olmak için ne yaptın senelerdir ?

Eğer bir sorunu gerçekten çözmek istiyorsan sebeplerini iyi analiz etmen gerekir. Sebeplerini analiz edemediğin bir sorunu çözemezsin, bu kadar net.

(link)

Geri