Scudo Sports

Dolar 8 Plus

Sürekli doların bisiklet ne alakası var diyenlere kadro dışında neyi üretiyoruz ? Misal şuan ki dolar kurunda bir Amerikalı bisiklet tutkunu Jones Bike'tan full titanyum bir kadro alamaya kalksa adamın ödeyeceği ücret 4250 USD $ (link) Şimdi onun yerine Türkiye'ye uçak ile gelse parasını TL'ye çevirse ve Soulrider (link) firmasında yine titanyum kadro alsa 6000TL (şuan ki kur 6.88). Bisikletin tüm tamamlanma süreci 2 ay olsa. Adam kendi para birimi ile geldiği ülkemizde bisiklet alıp tatil yapıp eğlenip geri ülkesine çok rahat bir şekilde dönecek kadar parası kalıyor.
4250$ x 6.88 = 29'240 TL
6000 TL = Bisiklet
13000 TL = en ucuz git gel İstanbul - New York seferi (link)
Bu 2 maddeyi çıkardığımızda 10000 (on bin) TL parası kalıyor bu belirlediğimiz 2 aylık sürede bu kalan para ile ister Türkiyeyi gezsin isterse İstanbul ev kiralayıp kalsın keyfine baksın.
Öte yandan bizim gidip jones bike'tan bisiklet alma maliyetini hesaplamaya dilim varmıyor bile. Bir böbreğin fiyatı yetmez bile. Hesaplarda hata olmuş ise kusura bakmayınız, lisede matematik dersi diye öğrenci-öğretmen kavgası izlemekten ders bile işleyemedik ki o da sadece lise 1'de vardı.

Düzenleme/ilave : Dün gece haber kanallarının birinde dolardaki artışların sebebi olarak "hahaşiler de dolara lobisine destek sağlıyor" şeklinde alt başlık ile açıklama yapıyorlardı.

Scudo
Aslında doların yükselmesinin nedeni amerika değildir.
Türkiye Cumhuriyeti merkez bankasının açığı kapamak için karşılıksız para basmasidir.
Enflasyon da pahalilikta böyle gelir

Olayı Trump a ve papaz a bağlamaları da gizli develulasyona kulp hazirlamaktir

7 olmuş yine güncellemeye gerek yok başlığı.

Hizmet sektöründe çalışıyorum. Hafta sonu fiyatlarımıza mecburen zam yaptık. Öğlen yemeğe gittiğimde lokantacı da zam yapmıştı :(. Süpermarketler işe el atmadan market alışverişini yapayım da oradaki ürünlere zam gelmeden biraz kar edeyim dedim ama onlarda etiketlerini değiştirmekle meşguldüler, zamsız olanları kısmen yakalayabildim . Noluyoruz bu zamların altında kim kalacak anlayamadım

@SEL PER Sadece yurt dışında yaşayıp maaşını dolar ve euro olarak alan gurbetçi milliyetçiler altında kalmayacak, hatta üstüne tepki veren bizleri vatan haini, ajan, fetöcü, nankör olarak tanımlayacak. Ancak, gel o zaman kardeşim ülkende yaşa, vatanına hizmet et desen burun kıvıracak. Çünkü Avrupa'da Amerika'da yaşam şartları çok daha iyi. Hep aynı iki yüzlülük!

Lira, bitcoin gibi cok dalgali bir halde. Alis/satis yapana kadar kur degisiyor.

@hsynzltn
arkadaşın kastı sanırım muhalefet bakanlığı. en istikrarlı bakanlık.

Sanırım yavaş yavaş normalleşmeye başlayacağız, ya da kuru bu seviyede sabit tutup bir şekilde kitabı bu kura uydurma dönemi geliyor:

(link)

@mazot

sanırım 15 sene önceydi, vosvos fabrikasında işçi biri, banttan çıkan ilk seri çok talep olduğu için alamanya piyasasına verilmeden önce türkiyeye sevk edilyor demişti. bizdeki vosvos sevgisi apayrı. şimdi seviyoruz vosvosu ama nasıl alacağız. alman üretici ürettiğini satamazsa üzülecek.

ortak pazara girdik woohoo diye sevindiğimizde, çiller başbakandı. pazar bizmişiz. biz de alaman malı alamazsak kim alacak?

@mazot üstad dolar artık geri gidecekmi ,tabiki hayır.hepimize geçmiş olsun bu saatten sonra.gül gibi devalüasyon oldu.dua edin stagflasyona girmeyelim.o zaman durumu hep beraber daha acı görürüz.ama ben burda biteceğini zannetmiyorum.üretmeden büyüme olmaz dedik şimdi ekonominin kuralları saat gibi işler ve gereğini yapar.

@haldun31

ekşisözlük ten anladığımız kadarıyla, stok yapanlar var piyasada. demir satmıyormuş şerefsizler. inşaatlar durma noktasına gelmiş.

Geri