Scudo Sports

Dolar 8 Plus

@irfananar

Bir ekleme yapmak istiyorum. Kıbrıs Barış Harekatı, sebeplerden bir tanesiydi. Bence daha önemli sebebi, 1973 Arap - İsrail Savaşıdır. İsrail bu savaşta ilk gün Yom Kippur bayramındaydı ve askeri personelinin çoğu izindeydi. Mısır ve Suriye, israil'i bu günde hazırlıksız yakaladı. İlk 3 gün boyunca İsrail'i iyi dövdüler. Amerika, başta olaya karışmak istemediyse de, durumu görünce İsrail'e mühimmat desteği vermeye karar verdi. Bunun için Türkiye'ye başvurup üslerini kullanma izni istedi. Türkiye izin vermedi. Amerika buna bir şey dememiş,ancak bir kenara not etmiştir. Daha sonra da Kıbrıs ile birleştirerek ambargoya dayanak yapmıştır.

Scudo
@mtsemiz Ne güzel yapmışınız. Yaptığınız şey aslında en temel vatandaşlık görevlerimizden. Aslında kastettiğim yönetimin daha üst kesimlerini; ekonomideki, ülke yönetimindeki yanlış tutumları olduğu zaman eleştirebilmek. Çok yaygın ve sıkça adı geçen Deniz Feneri, Ensar vakfı, taciz, tecavüz, yandaş olanın adaletten kaçırılması olmayana adalet duvarı örülmesi (Sinan Çetin'in oğlu davası, Burak Erdoğan'ın trafikte yaya ezmesi vb.), göçmen politikasındaki hatalar ve bunların bizlere yani hepimize yansıması, seçimlerde medyanın tek taraflı tutumu ve sağlanan eşitsiz propaganda ortamı, daha da geriye bakarsanız gezi olaylarında eli palalıların sokaklarda halka saldırması, %50'yi, silaha sürülmüş mermi gibi tehdit olarak bizzat bugünkü Cumhurbaşkanı tarafında karşıt görüşe karşı kullanılması ve inanın daha nice nice sayamadığım, bilmediğim ve aklıma gelmeyen konular ile ilgili eleştirilmesi konusudur. Kendi adıma oy verdiğim parti başa gelsin ya da gelemesin iyi yönlerini hep alkışladım ancak yanlış karar ve davranışlarında sürekli eleştirdim. Verdiğim oy'u bir daha vermemekle kendi adıma tehdit ettim. Konu aslında bu kadar karmaşık değil. Ben bunu şuna benzetiyorum, bir arabaya binip sürekli gaza basıyorsunuz ancak arabanın "fren"i, yok! Fren var ama arabayı durdurmayı red ediyor. Bu durumda her gaza bastığınızda doğru hıza ulaşabileceğinizi ya da yolun boş olduğunu, yola aniden bir engel çıkmayacağını garanti edebilir misiniz? İşte bizler bu "fren"e hadi "frene bas, gücünü kullan" diyoruz ancak fren şoföre, bunlar fetöcü, bunlar hain, bunlar terörist, bunlar batının uşağı gaza bas reis, fren'e gerek yok diye bağırıp seviniyorlar.

Bu ortamda olacak olan şeyi söyleyeyim, bu araba kaza yapacak ve dağılacak ancak kaza yaparken sadece araba ve şoförü dağılmayacak, yoldan geçen bizleri de ezecek ve hep beraber dağılıp yıkılacağız!!

Bilinen bir gerçektir, bir gücün aksi frenleyici gücü olmadığında, güç kontrolden çıkar. Her itişin bir anti'si olmalıdır. Ülke yönetimlerinde bu "fren"i garanti altına alan yasalardır ve halktır. Bugün baktığımda ne yasa kalmış ne de fren'i hayata geçirecek "halk".

Yazdıklarımı sadece malum iktidara yönelik algılamayın lütfen. Bahsettiğim şey bildiğiniz "güç"tür.

qweqe.jpg Görüyor musun arkadaşlar kendi paramız yükselişte :D Dalga geçmeyi bırakayım da böyle neden paramızın değerini gösteren 1 şey yok

@JusTiMe Var işte..Mavinin üstündeki beyaz kısım para değerimizin tabanı:D:D:D

@wakizashi ismi lazım değil, şimdi tüm yeni emir alanlar (memur emir alan demekmiş) dhmi ye kapağı atma derdinde. yeni mezun 6500 lira alıyormuş, 3-4 seneye mayış 12000 liraya çıkıyormuş. bunu diyem emir alanlar, btk ya gitmeyi istemiyorlar zira orası riskli. ama btk da mayışlar sanırım 5 hanelerden başlıyor.

@mtsemiz

neden dış mihrakların gücü , çok iyi yönetilen ülke ekonomisini bu kadar zorlamaya yetiyor ?
ne de olsa her türlü yerli üretimimiz var ve şaha kalktık. ee ımf ye borç verebilen bir ülkeyiz;)

@mtsemiz , siz ımf ye borç verebilen ve dünya ekonomisinde ilk 5 girebilen bir ülkenin, abd başkanın twitiyle tehdit edilebildiğini ve anında tl sinin bu kadar değer kaybettiğini gördünüz mü ?
örnek verir misiniz ?

@irfananar işin detayı,akademik yanı tartışılır..Yalnız şöyle bir şey de var..Herkes üniversite bitirmiyor,herkes vatanseverlik kavramını bilmek zorunda değil,herkes kuvvetler ayrılığını filan bilmek zorunda değil..
Sorgulayan/okuyan kesimin,mesela Atatürk'ü ve ilkelerini benimsediği,haliyle bu kesimin vatansever olduğu;karşı taraftaki insanların ise,bir savaş sırasında Suriyeliler gibi kaçacağı argümanı,kurtuluş savaşındaki savaştan kaçma oranları işaret edilerek sunulamaz..15 temmuzda,insanların kurşunlara karşı koştuklarını,tankların altına yattıklarını gördük..Konunun siyasi/muğlak yanı bir kenarda dursun..Kurulacak bir cümle ile hiçbir şeyi sorgulamadan hayatlarını ortaya koyan bu insanları hep beraber gördük..Ben buna işaret etmek istedim..Bugün Türkiye'ye bir ülke askeri operasyon yapmaya kalksa,bu insanlar Suriyeliler gibi ülkeden kaçmazlar..Mümkün değil bu..
Türkler,ne doğuludur,ne batılı..Türk insanını bu bakımdan analiz etmek zordur..
Atatürkçü kesim de kaçmaz..Yalnız okuyan bu kesim(istatistikler böyle söylüyor) içi dolu vatansever veya gerçek vatansever,okumayan kesim ise sahte vatansever demek doğru olmaz..
Askerde,içtima alanında okuyan ve okumayan kesim belli olmaz..Herkes ip gibi dizilmek zorundadır..
@eSEOZdee üremek meselesini anlamak için homo sapiensi anlamak lazım..Fazla deşmeden şunu söyleyeyim..İnsanlar dış etkenlerin baskısıyla hareket ederler..İçinde yaşadığınız toplum size evlenmeniz gerektiğini söylüyorsa,evlenirsiniz..Askere git diyorlarsa,gidersiniz..Çalış derlerse,çalışırsınız..Yani toplum sizi yönlendirir..Siz kendi özgür iradenizle filan bir şey yap(a)mazsınız..Çocuk meselesi de böyle..Toplum size ''hani çocuk?'' diye baskı yapınca,çocuk yapmak zorunda hissedersiniz kendinizi..
Topluma uyum sağlayamayanlar da,toplumsal baskıdan dolayı böyle olurlar..Yani ''uyumsuz'' insanların da özgür iradeleri filan yoktur..Hepimiz savruluyoruz..Hepsi bu..

@Üye Adı Bu senaryoları daha önce de farklı platformlarda okudum ve cidden endişeleniyorum. Gerçekten olur mu sizce? Şimdiye kadar olmaz denilen neler oldu gerçi. Bunu da hesaba katınca :kötü:

Eskiden kuyruk vardı diyenler için şunu şuraya bırakayım.
(link)

@Üye Adı

Bu sayfadaki yorumlar Durmuş Yılmaz'a ait değil sanırım, yazarın kendi şahsi fikirleri.

Devletin, bankalardaki döviz hesaplarını kendi belirlediği kurdan TL'ye çevirmesi demek, ülkede halen uygulanan ve TL'nin fiyatının serbest piyasada belirlendiği dalgalı kur rejiminin terkedilip, sabit kur rejimine geçilmesi demektir.

Hükümet böyle bir karar alıp uygulayabilir mi? Mümkün, ama bu karar alındığında şunların yapılması gerekir:

1. Merkez bankası, kendi belirlediği sabit kur üzerinden dileyene dilediği miktarda döviz satmak zorundadır. Ancak TCMB'nin döviz rezervleri ne yazık ki bu talebi karşılayabilecek ölçüde değil.

2. TCMB döviz talebini karşılayamadığı senaryoda, sermaye hareketlerinin kontrolü gündeme gelir. Yani devlet, gerçek ve tüzel kişilerin döviz alım-satımına, yurtdışına döviz transferine kısıtlama getirmek zorunda kalır.

3. Sermaye hareketlerinin kontrolü, Türkiye ekonomisinin iflas etmesi demektir. Zira bu noktaya gelen bir ülkeye hiçbir uluslararası finans kurumu, fon veya banka kredi vermez, devlet hazinesi uluslararası piyasada tahvil satarak borçlanamaz. Çünkü bu karar, "Türkiye borçlarını taahhüt ettiği şekilde ödeyemeyecek" anlamına gelir aynı zamanda.

Ekonomide topyekün iflası getirecek ve Türkiye'yi tamamen kapalı bir ekonomiye, yani İran benzeri bir ülkeye çevirecek böyle bir kararı, aklını peynir ekmekle yememiş hiçbir yönetici almaz.

@JusTiMe

Eh "oturduğun" taban dolar ise oynak oolması normaldir ;)

@ahlaksız

Yaşınızı genç varsayarak söylüyorum : Anneniz Babanız sağ ise size söyleyecektir. 1960 sonrası "Vatandaşlık Bilgisi" dersi ilkokulda 4ncü sınıftan itibaren verilmeye başlandı. O her seçimde gördüğümüz "Demokrasi dersi" niteliğindeki görüntülerde ana aktör olan Yaşlılarımızın hasta, rahatsız olmalarına rağmen bir şekilde gidip oy kullanmaları, yaptıkları her işte devletine ve ulusuna karşı yanlış yapmaktan var gücüyle kaçınmaya çalışması işte bu eğitimin aileden gelen dürüstlük ile birleşmesi sonucudur.

Biz sonraki nesiller, liselerde o Vatandaşlık Bilgisi'nin içinden ayıklanıp çeşitlendirilmiş, ilkokul seviyesinden lise/üni seviyesine çıkarılmış "Milli Güvenlik" dersleri olarak aldık Türkiye'nin jeopolitik önemi, Kuvvetler Ayrılığı, Demokrasi, Ülkeye bağlılık gibi konuları.

Benim kendi akranlarıma karşı en büyük şansım rahmetli babamın 1925 doğumlu bir Cumhuriyet çocuğu olmasıdır. Son çocuğuyum. Son dönemlerinde sohbetler ettik daima ve yaşadığı hatırladığı her şeyi bana aktardı..Şansım burada işte..Kulaktan dolma, daha açığı uydurma bilgileri duyunca direkt anlıyorum :)

Gelelim 15 Temmuz konusuna.. 16 Temmuz'da yapılması planlanan can-ciğer arkadaşımın düğünü için Adanadaydım olay yaşandığında..
Adanada hiçbirşey olmadı..
İlk dönem izlediğim görüntülerden birinde vurulup sol elini yere koyarak düşen birisi vardı..Sonra o görüntüler kayboldu..

Diyeceğim o ki bazı şeyler göründüğü/duyurulduğu gibi olmayabilir.

@irfananar doların yükselmeye başladığı zamanlara dönelim 1 zahmet o zamanlarda yaşanılanlar oldu bitti bizden çok önce olmuş şeyler sonuçta annem babam bile o zamanlarda bebeklerdi :D doların 1tl olduğu olduğu zamanlara yolculuk lütfen bu dediklerin son yorumuna cevap olmadı

• Beğen
Tepkiler: irfananar
@irfananar
O dersleri alan ''dürüst'' vatandaşlar,80 darbesine de ''evet'' dedi ama..!

Benim anladığım,siz bu akplilerin olası bir savaşta,savaştan kaçacakları konusunda ısrarlısınız ama birkaç mesajdır 15 temmuz üzerinden bunun yanlış olduğunu size söylüyorum ama karşı argüman olarak,düşüncenizi destekleyecek bir şey koyamadınız daha..
Geçen forumda bir arkadaşta ''Türkler utanmazdır'' gibi bir şey demişti..''Bu söyleminizi neye dayandırıyorsunuz?'' dediğimde,bir argüman koyamadı ortaya..
Ben ''akpliler,olası bir savaşta,savaştan kaçmazlar'' diyorum ve buna kanıt olarakta 15 temmuzda yaşananları işaret ediyorum..Aksini savunan siz,yani akplilerin savaştan kaçacağını söylerek,hangi kanıtı ortaya koyabilirsiniz?

@JusTiMe

Konsantre olup Anlayamadım ama iyi birşey söylemişsindir kesin.. "Evet" diyorum:D:D

Geri