Dolar 1.15'in de altına indi!

Road_Runner

Road Runner
Kayıt
24 Nisan 2010
Mesaj
5.999
Tepki
25.895
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cervélo
Ciddiyim :D Bundan 9 yıl önce, Hürriyet'in haber başlığıydı bu. Linki de burda:
(link)

Uluslararası piyasalarda neredeyse tüm para birimlerine karşı değer kaybeden dolar, içeride de çok kuvvetli destek seviyesi olan 1.15 YTL'nin altına sarktı. Dolar şu sıralar Kapalıçarşı'da 1.1480-1.1490 YTL'den el değiştiriyor.
Böylece dolar kurunun YTL ile bire bir seviyesine gelmesine 15 kuruştan da az kaldı.

Vay be!

Güncel dolar kuru 3.73
Euro 3.93

Bugün facebookda 2017 sonbaharında doların 8 liraya dayanabileceği haberini okudum. Sahi 8 liraya dayanırsa bisikletçi kalır mı merak ediyorum. İnsanlar 4-5 bin liraya sora setli bisiklet alır mı? :D

Ultegra grupsete 4 bin lira verilir mi? :D

Yorumları bisiklet üzerinden yapmaya özen gösterelim ki konunun ömrü uzun olsun :ckskc:
 
Scudo

Ahmetgitar

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Ağustos 2015
Mesaj
1.284
Tepki
5.633
Yaş
44
Şehir
Ankara
İsim
Ahmet
Dolar 8 olur mu? Olabilir ama uzak ihtimal.
Yalnız ben önceki kilitlenen başlıkta "3.32'den dolar mı alınır, dolar düşecek. Fed faiz artırımı falan yapmaz" diye bana çatan arkadaşın ne yaptığını merak ediyorum.
3.32 dolar için iyi fiyat, elbette alınır çünkü dolar uçacak, fed de birkaç haftaya artış yapacak demiştim. Çıktı.

Dolar bundan sonra ne olur anlatayım,

İhracatta bir artış bekliyor muyuz? Hayır.
Turizmde döviz geliri bekliyor muyuz? Hayır.
Siyasette bir yumuşama bekliyor muyuz? Hayır.
İstikrara dair bir umudumuz var mı? Hayır.
ABD merkez bankası bu yıl üç kere faiz artırımı yapacak mı? Evet.
Dış borç ödemesi için döviz ihtiyacımız olacak mı? Evet.
Dolar zaten dünyada parite olarak değer kazanacak mı? Evet.

E o zaman dolar neden düşsün?

Beklentim yılın ilk yarısı 4.20, yıl sonu ise 4.70.

Sora da fena değil ama. Önemli olan bisiklet değil ona binen kişi.
Yoksa market bisikletiyle de dünya turu yapılır yani :D

Sevgiler, selamlar değerli dostlarım...
 

Gökhan Akkaya

BilgisayarKurdu
Kayıt
8 Nisan 2014
Mesaj
1.012
Tepki
1.774
Şehir
İstanbul / Üsküdar
İsim
Gökhan
Bisiklet
Nishiki
Normal şartlarda bile kapitalist sistemin birer parçası haline getirdiler, Afyon telefon mevzusuna bir güzel döndürüyorlar güzelim hobimizi.
Eskisini satıp yenisini almaya itiyorlar, 2 sene öncesine ait parça evlatlık muamelesi ile karşı karşıya kalıyor tüm bunlara eyvallah da 3,73 kat pahalıya neden alayım abi ben bu zımbırtıyı :) Sen bana 3 tane Ultegra veriyor musun 1 Ultegra fiyatına :)

Ben bakkaldan bir tane çikolata alınca adam benle 3,73 tane çikolata aldın diye iddialaşıyor mu? Bu vatandaşların her sattığını içimize almaya alışmışız, yanlış anlamayın hava veya deniz yoluyla ülkemize almaya alışmışız, yetmezmiş gibi 3,73 kat pahalıya erişiyoruz, canım ülkemin alım gücümüzün bu denli yerlerde olmasına karşılık 30EURO'luk ürüne bile vergi istediğini de hesaba katarsam çok afedersiniz ancak n*h alırım o Ultegra seti :)
1X11 XT set alma hevesim vardı, hangi hakla hangi hadle alacağımı sormak zorunda kaldım kendime. Bir defolup gitsinler kendilerine küfür ettirmesinler artık. Bu kadar net yani. Zıvanadan çıktı bu iş.
 

Ahmetgitar

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Ağustos 2015
Mesaj
1.284
Tepki
5.633
Yaş
44
Şehir
Ankara
İsim
Ahmet
@Gökhan Akkaya yalnız doların 3.73 olması bizim 3.73 kat fazla ödeme yaptığımız anlamına gelmiyor.
Ekonomide satın alma gücü paritesi diye bir kavram var.
Alım gücümüz her nekadar düşük olsa da 3.73 kadar değil.
Örnek olsun, bir asgari ücretli bir eve ülkemizde 200 dolar kira verirken bir Amerikalı 450 dolar verir. Asgari ücretleri karşılaştırırsak da alım gücünde benzerlikler ortaya çıkar.

Bilginize.
 

Gökhan Akkaya

BilgisayarKurdu
Kayıt
8 Nisan 2014
Mesaj
1.012
Tepki
1.774
Şehir
İstanbul / Üsküdar
İsim
Gökhan
Bisiklet
Nishiki
En yakın arkadaşlarımdan biri de Menhattan'da yaşıyor, neyi kaça aldıklarını özellikle soruyorum ona da, sürekli muhabbet halindeyiz :) Söylediğiniz gibi barınma ve temel ihtiyaçlar bize kıyasla pahalı gerçekten.
Ancak şunu da kabullenelim ki adamlar aynı teknolojiye çook daha kolayla ulaşıyorlar. Kimsenin elinde kötü telefon yok, Türkiye'de telefonu olmayan çocuk orada I6 kullanıyor şuan.
Vasıfsız bir insan bile şuan geçerli olan kurla rahat 4,5 kat fazla kazanıyor asgari ücretli bir vatandaşa göre. Yani az kazanan adam bile teknolojiye çok rahat sahip olabiliyor orada, kastettiğim bu.

Ancak kesinlikle haklısınız ki ev kirası ve temel ihtiyaçlar aşırı derecede can yakıyor :) Verdiğiniz örnekte 2 kat fark var ancak şuan geçerli kurla rahat 4,5 kat fark var kira konusunda :) Evi olmayan adam kazandığını kiraya veriyor gibi bir şey. Ancak Türkiye'de de evi olmayan asgari ücretli adam maaşının 3'de 2'sini zaten kiraya gömüyor :) ABD'deki adam 4 kat fazla kira veriyor ancak kazancı da 3 kattan aşağı değil bize göre, bu kurla hesap edersek.

Kağıt üzerindeki gelir düzeyi karşılaştırması tam olarak nedir bilemem ancak Türkiye'deki adamın 3,73 kurla Ultegra almaya gücü yok. Parası olan adam bile kıyamıyor o parayı vermeye. Dolar eski zamanlarına dönse memnun herkes halbuki :)
 

sargonnas

Forum Demirbaşı
Kayıt
18 Nisan 2016
Mesaj
540
Tepki
1.501
Şehir
.
Başlangıç
2020—21
Bisiklet
Diğer
Alım gücü ile ilgili şunu söylemek istiyorum. Siz Amerika'da part time işte çalışırsanız saatine yaklaşık 8-15$ arası para kazanırsınız. 10$ kazandığınızı düşünün ben günde 9 saat çalışıyorum. haftada 45 yani ortalama 180 saat yapar bu da part time işte 1800$ kazanmışlığıma denk gelir vergisi turgusu algısı 1600$ yaptı sana. Şimdi konuyu İzmir'de ele alıyoruz. Asgari ücret 1404 lira. Gece kondu da otur 500 lira kira verirsin. Elektrikle ısınıyorsan 12 aylık ortalaman 100 TL civarı bir elektrik faturan olur. 60 tl ortalama suyun gelir. Telekomünikasyona ayda 100 lira harca. Ne yaptı arkadaşlar? 760 TL. Çıkalım hemen. 640 TL buyrun yaşayın bu parayla hele aileniz ve çocuklarınız varsa süper para bozdurup bozdurup harcayın. Ayrıca İzmir'de ortalama yaşlarda ortalama bir mühendis parası 3500 TL yani yıllık 42000 TL kazancı var. Ama Amerika'da yıllık ortalama mühendis kazancı 65000$ dır.

Kimse kimseyi kandırmasın. Alım gücü diye bir şey yok bizde. En basitinden bakkala gir ıvır zıvır al 30-40 lira ile çıkarsın. Markete git 200-300 le çıkarsın. Para bitti zaten. Ha üstüne başına alcan. Deterjan alcan. Çocuk okutcan. Onu giydircen. Adam gibi beslenmesini sağlıcan. Evet çok güzel.

Buyrun Amerika'da yaşayan bir kaç arkadaşımdan örnek vereyim. Çoğu maaşından kesilen sigorta ve vergilerle tamamen ücretsiz hastanelerde bakılıyorlar. Hatta doktorlar ayaklarına geliyor. Eğitim ücretsiz.(Kolejler hariç). Alım gücü şöyle Evet bizim burada 1000TL ye köpek bağlasan durmaz evlerde adamlar 1000$ a bildiğin filmlerde gördüğün 2 katlı bahçeli babaçko evlerde oturuyorlar. Giyim bedava gibi bişi zaten. Almayanı dövüyolar. Elektronik ona keza. Bir tek gördüğüm kadarı ile yemek işi biraz ortalamanın üstünde o da bizle aynı şeye tekabül ediyor fark etmiyor yani. Sonuç olarak dünyanın kapitalini düzanleyen batık diye düşündüğünüz ülke bile o kadar batık değil merak etmeyin.

Ayrıca kurlar alım güçlerinizi etkiler! Neden? Nedeni şu ülkemiz üretim odaklı olmadığı için sizlere sunulan bir çok ürün ithal. Doğal olarak gelen mallar dolar euro cinsinden dövizlerle geliyor. Haliyle dün 10$ a yurt dışından gelen mal size 50 tl ye satılırken. Bu gün bu mal size 70 TL ye satılıyor yani alım gücünüz ne oldu hooop düştü.

Herkese geçmiş olsun arkadaşlar siyaset zaten yapmıyacağım ama ekonomi çok karmaşık formüllere dayalı bir şey değil. Çok basittir ama işte neyse uzatmıyorum. İyi günler herkese... Mutlu yarınlara umarım...
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Valla bence dolar 1 in altina inecek hayirlisiyla vesselam, balkabagi cok yasa :D
Hocam keske ülkenin tek sorunu dolar olsa, ölüm de var, zulüm de.
Vallahi uzun uzun yazdim Yilmaz Özdil edasıyla. Cokta güzel oldu yazdiklarim ancak konudan çok sapmisim onu farkettim. Dedim ne yeri burasi, ne de girince anlamayan ben diyince mi anlayacak?
Allah milletimize zeval vermesin :D
 

ozgur908

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Mayıs 2012
Mesaj
715
Tepki
999
Şehir
İstanbul
TL market bisikleti, dolar mtb, euro city-bike, sterlin road-racer oldu.
 
  • Beğen
Tepkiler: Hami Bulut

serdarsezgin

Aktif Üye
Kayıt
30 Kasım 2015
Mesaj
103
Tepki
265
Yaş
36
Şehir
İstanbul
İsim
Serdar Sezgin
Bisiklet
Kron
@Tolga Çelebi sorma benim de içimde kaldı o bisikletler :D O zamanlar çocuktum boyum yetmiyordu sonra da kalmadı onlardan. :D

Gidişat kötü. Bunu görmek için müneccim olmaya gerek de yok. Dolar 3 lirayı gördü haberleri daha dün gibi. Bakın 4 oluyor. FED bu yıl en az 3 kez faiz artırımı yapacağını da açıkladı. Bunun anlamı şu: dolar düşmeyecek.

Bu durumla başa çıkabilecek olanlar:

1. İhtiraslarından vazgeçip minimalist yaşamayı becerebilenler. Ve bunu derhal yapmaya başlayacak kadar ileri görüşlü olanlar. Bakınız @Ahmetgitar . Ama bu şekilde yaşamak için bekâr olmak gerekiyor. Ben istesem de kısamam o kadar ne yazık ki. Ama çok isterdim. Sırf bu tüketim sürüsüne asilik yapmak için bile varyemez gibi yaşamak istiyorum içten içe.

2. Geliri orta ve üst seviyede olanlar. Orta seviye sürekli temkinli ve fakir gibi yaşayacak ve yatırım-birikim yapamayacak. Eğer yaptığı yardımlar varsa azalacak ve fakir halk buradan da bir darbe yiyecek. Zengin kısım fakirler ölsün porshce'tan selamlar kafasında olduğu için israfa devam edecek :D burdan Porshe'a selamlar :D

Velhasıl arkadaşlar gelmeyin tünelin ucunda Mahmut Hoca var :D

Bu yazdıklarım bu ülkede 30 yıldır yaşayan bir vatandaş olarak edindiğim tecrübelerle oluşan kişisel düşüncelerimdir. Ekonomi ile ilgili herhangi bir bilgim yoktur.

Selamlar.
 

BerkEvren

Forum Bağımlısı
Kayıt
21 Şubat 2016
Mesaj
3.300
Tepki
13.188
Şehir
İstanbul
İsim
Berk Evren
Başlangıç
1983—84
Bisiklet
Diğer
Post-apokaliptik bilimkurgu hikaye okurum diye açtım başlığı 1.15'i görünce, hiper-realite çıktı. Sabah ayazı gibi vurdu...
Ekonomi kötüydü, daha da kötüleşiyor. Artan bir hızla, adeta çığ gibi. Bunu görmek için ekonomi teoremleri bilmeye gerek yok. Zorunlu olmayan tüketimimi neredeyse sıfırladım. Ama bu gidişata yetişmek mümkün değil. 25 yaşında haftada 60 saat çalışıyordum. Para biriktirip araba aldım, evlendim. Eşim de çalışıyor. Şimdi 34 yaşındayım. Aynı sektörde haftada 70 saat çalışıyorum. Arabamı sattım. Her ay kenara para ayıramamaktan şikayet ediyoruz. Bir sabah uyanıp aniden paramızın bir zamanlar doğu bloğu ülkelerinde olduğu gibi oyuncağa döndüğünü görürsek hiç şaşırmam.
Üretim yapmayan bir ülkeyiz. Ne iş kolu olarak ne kişisel alışkanlıklar olarak. Sadece maddi değer değil, eğitim sisteminin kötülüğü sayesinde fikir üretimimiz bile yok. Hazır alıyoruz her şeyi. Yemek, ham madde, moda, fikir... Üretmeden dahil olursan tükeneceğin bir sistem ekonomi dediğin. Hızla tüketip hızla tükenmeye devam ediyoruz. Kendi kuyruğunu yiyen bir yılan gibi.
 

Sadettin Z.

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Haziran 2014
Mesaj
2.206
Tepki
11.749
Şehir
İstanbul
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Bisan
Bisiklet türü
Cyclocross
Bisikletimi aldığımda (2016 başları) istediğim lastikleri sipariş edecekken "aman şimdilik dursun, yıl sonu indirimi var" diyen kendimi kışlık eldivenlerle alkışlıyorum. :ckskc: O zaman iki lastik + iç lastik alabileceğim paraya şimdi lastiğin teki ancak geliyor.

Ama hanımın "piyango falan mı kazandın sen" demesine bakmayıp LG5 jant setini almışım iyi ki.

Dişli mtb lastiği alacaktım vazgeçtim, ikinci ellerde birşeyler çıkar elbet.
 
  • Beğen
Tepkiler: Road_Runner

Emre Yönlüer

Forum Bağımlısı
Kayıt
4 Mayıs 2010
Mesaj
2.725
Tepki
2.174
Şehir
Eskişehir
Başlangıç
1995—96
Bisiklet
Trek
@Serkan Mıstınoğlu
İşte buna verilmesi gereken tepki.... :D:hihi:
 

ozgur908

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Mayıs 2012
Mesaj
715
Tepki
999
Şehir
İstanbul
@Sadettin Z.
yazın merlin'den o jant setinin continental lastikli fırsat paketinden aldım. lastikler kurabiye fiyatına gelmişti.


yeni kaza-arıza olmadığı sürece en az 1 ve muhtemelen 2 sene hiç ekipman ve kıyafet alışverişi yapmayı düşünmüyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: mehmetsunu

Gjankrow

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Ağustos 2014
Mesaj
1.719
Tepki
3.299
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Salcano
Bisikletimi aldığım günden beri aldığım 3 parça ekipman var. Birisi Garmin Edge 500 kullandım ve sattım. Diğeri Spd Ayakkabı ve Pedal, bunlarıda 2 kere kullandım ve şu an satıştalar. Bana sorarsanız sporcu değilseniz gereksiz harcamalardan uzak durun. Size toplam sürüşün 30 dakika olacağı bir rotada 1 dakika kazandıracak jantlara 2000 Tl üstü rakamlar bayılmanın bir anlamı yok. Bunların hepsi hobide ego tatmini. Konuşacak ve muhabbet doğuracak unsurları parayla satın almak gibi bir şey. Buna yanlış demiyorum, kimseyi eleştirmiyorum ancak emin olun spocu değilseniz durum bundan ibaret. Bana spd al dediler ve trafikte kullandığımda özgürlüğümü ve hareket kabiliyetimi kısıtladığını gördüm. Yani demem o ki yolda olun yeter.