Scudo Sports

Doğru Türkçe kullanımı

özlemişiz konuşmayı anlaşılan, oyleki küçük şeyler bile bize ortak bir payda olabiliyor.Forum cafe amacına ulaşmıştır görünüyor. İyi anlaşılmak adına yazanların düşünmesi gereken birsey. Sonuçta bize anlatabildigi kadar ve bazen asimilasyon iyidir( bunu yazım hataları için söylemiyorum). Saglıkla kalın :)

Scudo
Sitemizde yeterince konu kirliliği varken bir de üstüne bazı üyelerimizi değerli vakitlerini ayırmayıp Türkçe karakterleri yazmaya üşenmesi 'forum'un seviyesini aşağı seviyelere çekmektedir.

Bunun için sizce neler yapılabilir?

Naçizane fikirlerim:
  • Türkçe karakterleri kullanmayan
  • Türkçesi varken ayan beyan yabancı karşılığını yazan
    üyelere (-) puan vermek.
  • Bu şekilde hatalı mesajları -hataları vurgulayarak- burada afişe etmek
Benim aklıma gelen fikirler.
Bu konuda herkesin desteğini bekliyorum.

Türkçe karakterleri kullanmamak klavyeye bağlı bir zorunluluk olabiliyor çoğu zaman. Onun için bu konuda yapacak bir şey yok.

Özellikle sesli harf atlama durumları, "dahi" anlamındaki de ve da'ları birleşik yazılması, noktasız virgülsüz 3-4 satır yazı yazılması Türkçe'yi katleden durumlar.

Yöneticilerden bunları tek tek tespit etmesini beklemek biraz komik olacaktır. Ancak belirli üyelere mesajın içeriğine müdahale etmeyecek şekilde yakaladıkları ufak hataları düzelmelerine imkan tanıyacak izin verilirse mantıklı sonuçlar alınabilir. Mesela ben gönüllüyüm bu işe. "buda benim bisikletim" "dick fren" "scoot bisiklet" gibi başlıklar görmekten gına geldi.

Arkadaşlar hepinizden özür diliyorum yani ara sıra bende böyle hatalar yapıyorum ne olur beni affedin bu arada bu hatayı yapan arkadaşlar ne olur dikkat edelim ben artık elimden geldiğince dikkat ediyorum ne olur sizlerde dikkat edin TÜRKÇE'miz elimizden gitmesin

Ben kişileri özel mesajla uyarıyorum, imza düzeltmesini, başlık / içerik düzeltmesini rica ettiğim insanlar genelde beni kırmıyorlar ve düzeltiyorlar. Tatlı dil kullanmak en iyi çözüm, düzeltemedikleri noktada da yöneticilere link gönderip, düzeltmelerini rica etmek...

Paragraf yapmadan sayfalarca yazı yazmak ya da gündelik bisiklet terimlerinin çok yanlış yazılması dışındaki hatalar beni çok rahatsız etmiyor. İnternet bu hatalardan oluşan bir deniz, bu hatalardan imtina edenler denizin ortasında bir cankurtaran salında gibiler. Salın içinden denize sille yumruk girişsek, koca denize bir zararımız olabilir mi?

İlginize teşekkürler.
Klavyeden olan zorunluluklara ve uzun yazılarda ufak tefek hatalara sözümüz yok zaten. İnsanlık hali der geçeriz.
Fakat "benim bisikletim"i adam "benım bısıkletım" diye yazarsa buna klavyeyi sebep gösteremez.
En çok buna kızıyorum.
Belli klavyesinde Türkçe karakter var.
Neymiş: "Daha çabuk yazılıyormuş"
Beyefendi saniyelerine çok değer veriyor olsa gerek.

Gramer nazisi değilim.
Dikkat ettiyseniz noktalama işaretlerinden bahsetmedim.
Paragraf, bısıkletım, herkez gibi basit hatalardan bahsediyoruz.
Hangi birimiz dört dörtlük kullanıyor ki Türkçe'yi.
Mutlaka bir yerlerde cümle düşüklüğü yapıyoruz.

@mnk
Sizinki de güzel bir yöntem. Ne yalan söyleyeyim bana biraz zor geliyor.
Bana en kolay gelen (-) puan verip açıklama düşmek.

• Beğen
Tepkiler: Tarık Şengöz
Evet haklısın nu tür sorunlarla karşılasıyoruz her zaman hatta kendimizde yapıyoruz.Bunun tek bir açıklaması olabilir tembellik.İnsanlar hızlı yazmak için pek önemsemiyorlar böyle şeyleri.

• Beğen
Tepkiler: ahmedseref
ewt bncede mntklı bi fiqir kaTılIormm..

yerine "evet, bence de mantıklı bi fikir, katılıyorum." dersek bu forum daha güzel olur :D

@ManitoN

Az daha (-) puan veriyordum.

Biz de böyle mücadele veriyoruz diye (-) puan alıyoruz.
Ne güzel

Ben bu konuyu daha önce bir başlıkta dile getirmiştim ama büyük tartışma çıkmıştı. Sonunda susan ve konuyu sonlandıranda ben olmuştum. Bu genellikle üşengeçlikten kaynaklanıyor. Cahillikten kaynaklandığı zamanlarda oluyor. Cahil insana laf anlatmak zordur. Siz bir forum üyesi olarak, birine hatasını söylediğinizde, ters tepki alabiliyorsunuz ki bunu bazen forum yetkilileri bile yaşayabiliyor.

Burayı bu konuda hassas üyelerin buluşma yeri olarak ayarlayabilir bence.
İstediğimiz
evet yerine "ewt", yazılmasın.
Eksik karakter kullananılmasın.
Okurken eksik sesli harfler yüzünden acaba hangi kelime diye kafamızı patlatacağımız cümleler olmasın.
Anlaşılabilirden ziyade daha okunabilir forum.
Özetle bu...

@encralis

Fazla harf de kullanılmasın demi Şeref. Burayı okumaya çalışırken kafam davul gibi oluverdi bir anda mesela :p :D

Kul-la-na-nıl-ma-sın mı? Kul-la-nıl-ma-sın mı? :rolleyes: :D

Dil sürçmesi dil dil :p

• Beğen
@H.Okyay

Haşim ,Moderatör olacak adamsın aslında :D

(2 kere okudum mesajı,yanlışlık olmasın diye:D)

TSK'nın sitesinde yayımladığı "TÜRKÇENİN DOĞRU KULLANIMI" ile ilgili bir döküman var. İnşallah faydalı olur.( ben okumaya başladım bile :) )

(link)

• Beğen
son derece önemli özel ve duyarlı davranılacak bir konuya değindiğin için kendi adıma teşekkür ederim

Geri