Peteğin suni şekilde yapılmış olması sahte bal olduğuna pekde delil olmayabilir. üreticinin arıya zaman kazandırmak için kullandığı bir yöntemde olabilir. aşağıda bu konuda bir alıntı var
"Merhabalar,
Mesleğim gereği bu konuda azda olsa bilgi sahibi olduğumu söyleyerek, yazılanlara bende bişeyler eklemek istiyorum.
Ben Tarım ve Köyişleri Bakanlığının taşrada çalışan teknik bir elemanı olarak uzun yıllar çiftçilere arıcılık kursları açtım.
Yukarda birçok halk arasında denenen yöntemleri okudum. Birçok arkadaşımızın sahte bal hakkındaki fikirleri de çok yanlıştır. Balın KRİSTALİZE (halk arasında donma) olma hali, balın özelliklerinden biridir. Balda bulunan 2 inver şeker türü vardır. (olması gereken) Glikoz (üzüm şekeri), Früktoz (meyve şekeri) Balın içindeki şeker oranlarının bazı iç ve dış etkenlerin sayesinde değişir. Buda kristalize olmayı sağlar. Kristalize olma hali balın kaynağı olan çiçekten çiçeğe değişir. Mesela: Ayçiçeği, pamuk, yonca çiçeklerinden elde edilen ballar çok çabuk kristalize olduğu halde, Adaçayı, çobandeğneği, tupelo çiçeklerinin balları çok zor kristalize olurlar. Ballarda kristalizasyon5-7 santigrat derecenin altındaki sıcaklıklarda başlar.
Halk arasında yukarda bahsedilen SABİT KALEM en çok kullanılan yöntem olmasına karşılık hiçbiri gerçek sonucu vermez. Balın bir özelliğide NEM KAPMA özelliğidir. Eğer balın herhangi bir sebepten dolayı ağzı açık veya dış teması varsa bulunduğu yerdeki nemi kaparak içindeki su oranı yükselir. Bu da balın KATİTESİ ni düşürür. Kaliteli balda % 18 ve daha az oranında su ihtiva etmelidir. Gerçek bal da bazı sebeplerden dolayı su oranı yüksek olabilir bu durumda SABİT KALEM yöntemi içindeki su oranından dolayı yanıltır. Ama bu balın SAHTE değil, KALİTESİZ olduğunun bir kanıtı olabilir.
Bunun haricinde şu bilinmelidir ki; NEKTAR BALI “polarize” ışığı sola, sakaroz (çayşekeri) ve salgı balı (ÇAM BALI-BUSRA-BASRA gibi adlar alan baldır.Böceklerin salgılarıkları salgıların arılar tarafından toplanarak elde ettikleri baldır) bu ballarda polarize ışığı sağa döndürür.
Peki bu ne demektir. Su dolu bir havuza uzun bir çıtayı suyun içine soktuğunuzda çıtanın su altında kalan bölümü tam su yüzeyinden aşağıda kalan bölümü eğik görünür. Tam doğru uzantılı şekilde görünmez. İşte sizde saydam kaptaki bir bala çay kaşığı koyduğunuzda sahte olmayan NEKTAR (BALÖZÜ) BALLARINDA kaşık SOLA KIRIK görülür. Sahte ve Salgı (ÇAM BALI) balında SAĞA KIRIK görülür. Bu da deneyim isteyen bir konudur.
Sahte balı gerçek baldan ayırmanın zorluğu, Arı sahte bal kaynakları önce BAL MİDESİ denen kursağına alarak fizyolojik ve kimyasal değişikliğe uğratarak su oranı yüksek bal elde eder. Kursağından boşaltma ve depolama esnasında da suyunu uçurur ve bal oluşur. Bu nedenle çok iyi bir tat ve damak uzmanı olmayan kişi ne bunu tadından nede diğer yöntemlerle bu sahtedir bu gerçek baldır diyemez.
Bunun için örnek numuneler alınarak laboratuarlarda analiz yapılması en uygunu ve tek çözümdür.
Biraz uzun oldu ama inşallah konuya ilgi duyanlara yardımcı olmuşumdur. SAYGILAR. "
başlık altında daha bir sürü fikir var
(link)