Scudo Sports

Dizlerinizi memnun edin (Please Your Knees)

@Kerem Özbayrak Doktor kontrolü elbet şart ancak bu paylaştığınız diz egzersizlerinin faydası çok. Babamda kıkırdak aşınması mevcut özellikle merdiven çiktıktan sonra ağrı çekiyor. Doktoru bu egzersizleri önermiş ve yaptığında gerçekten rahatlıyor. 2 sene önce futbol oynarken sağ dizimden patella kırığı, sol dizimde de bağlarda yırtık meydana geldi Bunun için dizimden kortizon tedavisi de gördüm şu an için sorun yok ancak ileride ne olur bilemem. İnsan endişe ediyor futbolu izlemek de yeterli ancak bisiklet sürememek üzer.

Scudo
@Onur YCL Sizin ve babanızın başına gelen rahatsızlıkları ben ve çevremdeki arkadaşlar da yaşadı. Dediğiniz gibi hepimizin ortak noktası diz egzersizleri yapmak oldu. Diz egzersizleri büyük oranda kesin çözüm olarak gözüküyor ancak iç, dış ve ön bacak kaslarının orantısız bir şekilde aşırı çalıştırılması sonucu diz kapağının duruş pozisyonunda bozulma olma ihtimalini de unutmamak gerek. O nedenle özellikle yapılacak egzersiz hareketleri belli de olsa, çalışmayı doktor kontrolünde ve doktorun önereceği sıklıkta yapmakta fayda var.

Benim dizimde de bir problem var, yaklaşık 8 aydır.
Ancak belirli bir noktada değil. İlk ağrı nisan ayında rüzgarlı bir günde deniz kenarında sürerken oldu. Rüzgarda ısınmayan diz, çok antremanlı da olmadan yüksek kadans/güç uygulayınca bir anda çok şiddetli bir şekilde ağrıdı. Dizimi tam açtığımda ağrıyordu, tam açmadığımda bir sıkıntı yoktu.
Ardından 1-2 hafta ara verince kayboldu. Arada bir uzun turlarda, kadansı arttırıp dizimi tam açtığımda ağrımaya devam etti.
2 defa şehirlerarası tur yaptım, 35-40 kg yüklü bisiklet ile. Çok dik rampalar dışında bir sıkıntı olmadı. Çok dik rampalarda, fazla güç uygulamak gerektiğinde yine tam açınca ağrı oluyordu. Ama bu şekilde 500-600 km sürdüm yüklü bisiklet ile. Belirgin-şiddetli bir ağrı olmadı.

Daha sonra aralıklarla devam etti. Ancak belli bir noktada ağrı olmuyor. Mesela bir ara diz kapağımın 3-4 cm üzerinde ağrı oluyordu. Bir ara diz kapağımın altındaki kemikte. Bazen tam diz kapağımın içinde. Ama şiddetli bir şekilde değil. Her defasında aynı ağrı 2 gün daha olursa hemen doktora gideceğim dedim, ama olmadı.

Mesela hafta sonu o lodoslu günde sahilde sürdüm, pek yavaşta sürmedim, rüzgara karşı 40-45 km ilerledim. Ama en ufak bir ağrı-sızı olmadı.
Fakat ondan önceki sürüşümde kadansı arttırdığımda bir ağrı vardı.
Yaklaşık 1 ay önce de 3-4 gün boyunca ayakta durduğumda bile olan hafif bir ağrı vardı.

Yazdan beri çok az bisiklet sürüyorum. Ağrı düzenli olsa doktora da gideceğim ama bir oluyor bir olmuyor. Hep aynı noktada da değil.
Okulun güz dönemi başladığından beri spor yapmadım, genelde ya derste, ya kütüphanede, yada başka bir yerde oturuyorum. Bununla mı alakalı onu da bilmiyorum.
Var mı bu konuda bir fikri olan ?

Not: Sele ayarlarında sıkıntı yok. Hatta bu ağrıdan dolayı çok dikkat ettim, ufak ufak farklı ayarlar denedim. Daha önce yıllardır yaptığım gibi ayar da yaptım, youtube da gcn videolarındaki şekilde ayarlama da yaptım. Ama bununla bir ilgisi olduğunu sanmıyorum. Ama yine de yeni bisikleti topladığımda bike fitting yaptıracağım.

Çok güzel bir paylaşım, çok teşekkürler. Sele üstüne oturmadan önce en az 5 en fazla 10 dakika sürecek germe-açma, ve egzersizleri yapıp ilk 2-3 km'de yüksek kadans ile ısınmaya çalışıyorum va daha sonra yükleniyorum. Tur sonunda 2-3 km zorlamadan soğuma sürüşü yapıp tekrar 5-10 dakika germe açmadan sonra duş ile turumu tamamlıyorum. Haftada bir iki kere yaptığım 30-40 km'lik sürüşlerimde önceden yaşadığım ağrı sorunlarını yaşamıyorum...

@Özgür K. Onat Beyin yaptığı düzende ısınma ve soğuma hareketlerini yapmanı öneririm. Aynı yöntemi ben de yapıyorum şu ana kadar ciddi bir sıkıntı çekmedim dizlerimden.
@Onat G.

• Beğen
Tepkiler: Onat G.
Geri