Scudo Sports

Diyarbakır'da Bir Kadın Bisikletçi

Cevat_MD

Forum Bağımlısı
Tepki
2.080
İsim
Cevat Bayhan
Başlangıç
2011—12
Bisiklet
Corratec
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Forumdaki bisikletçi kadın sayısının azlığını da göz önüne alarak bu haberi paylaşma ihtiyacı duydum. Her daim terörle anılan ülkemizin cennet ili Diyarbakır'dan yükselen bu sese kulak vermek, desteklemek gerektiğini düşünüyorum.

Kadınlara bisikleti sevdirmek, her şeyden önce hayatlarına bir yaşam biçimi olarak sokmaları için destek olmak lazım.

Ben haberi okuyunca çok sevindim ve arkasının da geleceğini umut ediyorum.

C9H2gq-XkAQITbb.jpg dyb-31-03-17-bisiklet-tamircisi-cilem-akkaya-manset.jpg

DİYARBAKIR- Açtığı bisiklet dükkânı ile hem sevdiği işi yapan hem de ekolojiyi koruyan Çilem Akkaya, aynı zamanda kadınlara gönüllü bisiklet eğitimi veriyor. Çilem tüm kadınları hayalleri için pedal çevirmeye çağırıyor.
Kadınlar cinsiyetçi meslek algısını yıkmaya devam ediyor. Bisiklet satışı ve onarımı yapan Çilem Akkaya da bu kadınlardan biri. Kendisine biçilmek istenen cinsiyetçi rollere karşı çıkan Çilem, sevdiği ve mutlu olacağı bir iş yapmak istedi ve “Çocukluğum” dediği bisiklette karar kıldı. Bisiklet sürmeyi çok seven ve gündelik hayatta her yere bisiklet ile giden doğa savunucusu Çilem, iki ortağı ile birlikte bisiklet satış ve onarım dükkânı açtı. Hem sevdiği işi yapan hem de ekonomisini kalkındıran Çilem, gönüllü olarak tüm kadınlara bisiklet sürme eğitimi de veriyor.
Hem ekolojik hem komünal
Pia bisiklet satış ve onarım dükkânını açan Çilem, bu noktaya gelen sürecini Gazete Şûjin’e anlattı. Uzun yıllardır bisiklet kullanan ve ulaşım aracı olarak kullanan Çilem, üç arkadaş bir araya gelerek sevdikleri işi yapmaya karar verdiklerini söylüyor:
“Bisiklet benim hayatımın bir parçasıdır. Bunun üzerine ben de cafe tarzı yerler yerine iki ortağımla burayı açtım. Burada tamir ve onarım işleri yapıyorum. Ekolojik yaşam tarzını da örnek alarak dükkânda komünal bir sistem geliştiriyoruz.”

Kadınlara bisiklet sürmeyi öğretiyor
Bisiklet sürmeye ilk başladığında bir kadın olduğu için yadırgandığını belirten Çilem, artık Diyarbakır’da bisiklet süren kadın sayısının arttığını söylüyor. Çilem, “Beni bisiklet sürerken gören kadınların birçoğu önümü keserek ‘Biz de öğrenmek istiyoruz’ diyorlar. Bunu duyunca çok mutlu oluyorum. Bu nedenle kadınlara bisiklet sürmeyi öğretmeye karar verdim” diye belirtiyor.
Haydi kadınlar pedal çevirmeye
Geçen sene 50 kadına bisiklet sürmeyi öğreten Çilem, gönüllü eğitimlerini sürdürdüklerini belirterek şunları söylüyor: “Kadınların dengede durduktan sonra yüzlerindeki mutluluğu çok güzeldi. Biz onların hayallerini gerçekleştirmek istedik. O kadınlardan bazıları şu an bizle bisiklet sürüyor. Hem sağlık hem stres açısından böyle bir faaliyet yapmak kadınlara çok iyi gelecek.”
Tüm kadınları pedal çevirmeye çağıran Çilem, bisikletin ekolojik olduğu için doğa dostu olduğuna da dikkat çekiyor.

Scudo
Bisikletçide komünal sistem nedir?

HayatatribündenbakanlaR

• Beğen
Tepkiler: Cevat_MD
Hayirli olsun, insallah basarili olur.

Bir dönem iş için sıkça gidip geliyordum Diyarbakır'a. Görebildiğim, gezebildiğim kadarıyla gerçekten cennet gibi güzel bir doğaya, ön yargının aksine oldukça yardımsever insanlara sahip bir şehir.

Haber beni de çok mutlu etti, kültürel ve sosyal alışkanlıklar nedeniyle genellikle hayatta bir adım geride olan yöre kadınının, bisikletin naifliği ile buluşması için bu adımı atan Çilem Hanım'ı tebrik ediyorum. Bir sonraki Diyarbakır ziyaretimde işyerine uğramayı ihmal etmeyeceğim.

Gerçekten filmi çekilir bir anlatım olmuş.Etraftaki baskıya rağmen başarının öyküsü herkes okumalı.

@Holiganguc
Aslında mutlaka anlamışsındır ama şöyle açıklayayım. Bizim geleneklerimizde zaten var olan özellikle köylerde uygulanan imece sisteminin Marksist söylemdeki karşılığı diyelim... ;)

• Beğen
Tepkiler: Aloha ve egesengun
Geri