Scudo Sports

[DIY] Avid bleed kit....

Mustafa Acar

Keep going...
Tepki
538
Başlangıç
1994—95
Bisiklet
Mosso
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Merhabalar

ihtiyaçtan bugün ev yapımı bir bleed kitten bahsedeyim. internette bir çok örneği var. bende elimdekini paylaşayım öyle aman aman değil lakin iş görüyor hemde layikiyle.

parçalar
1- 50ml şırınga, besleme olanından değil normal uçlu.
2- serum seti
3- çap 6mm pnömatik hortum 10cm
4- M5- çap 6 quick konnektör. sanayi tarzı hırdavatçılarda internette bolca var. en babası festo 6 lira adeti
5- 5 adet çırt

resimdeki gibi birleştirin.

şırınga için kısıcı çalışıyor hava bile geçirmiyor. kullanım sonrası bol su ile temizleyin. birçok malzeme polyurethane PU malzeme fren hidroliğnr dayantısı yok. sarı olanlarda kauçuk onun hiç yok bekletmeden temizleyin.

fren hidroliğini hava ile temas ettirmeyin..
20181001_224444.jpg

Scudo
@Mustafa Acar emeğinize sağlık ama avid gerçekten pişmanlık. Sram, tasarımın hatalı olduğunu baştan kendi kabul etmişti. Bende bunun elixir7 modelinden vardı. Durduğu yerde boşluk yapıp duruyordu. Tam randımanlıyken canavar gibilerdi ama ilk hava yaptığı günden beri tekrar tam randıman alamadım.

O kadar berbat bir bakım prosedürü var ki frenleri satarken "frenleri veriyorum ama yarın kanser olursanız kemoterapi masraflarına karışmam ehehe" diyerek bedavadan biraz pahalıya satmıştım.

Tek sorun bakım zorluğu ve sıklığı da değil. Bakım kitinin orjinali fren parası, çakmalarından da randıman alamıyorsun. Bununla da bitmiyor. Balataları da ateş pahası :acpsnr::acpsnr::acpsnr:

Ayrıca eski frenler oldukları için contaları aşınıyor ya da aşınmış oluyor ve bunları değiştirmek de hatrı sayılır bir masraf. Frenleri çöpe atın o derece. Peki ben ne yaptım :D pro bakım kiti ile frenleri (bakıma aç) 130 liraya satıp, 140 liraya shimano br m 445 aldım. 5 6 ay kullanıp önce arkayı, 3 4 gün önce de önü deore 615 serisiyle değiştirdim. Balata mı bitti ? 20-25 liraya shimanonun kendi balatasını düşünmeden al geç. Bakım mı? O da ne? Yine bakım yapmak istersem kiti ucuz ve zahmetsiz. Avide göre eksisi malzemesi bence. Avid kollar full alü iken deore' da kapaklar plastik.

Youtube' da sıklıkla gördüğüm şu yorumla eyyolamamı bitirmek istiyorum:

Avid' e bakım nasıl yapılır?
Adım 1: avidleri çöpe at ve shimano al.

Konuyla alakasız olduğunu farkındayım ama avide çok kızgınım :snzdglsn:

Bu arada kayda geçsin; elixir 7 br 445' i net tokatlıyor ama deore ile arasında fark yok denebilir. Tek fark shimanonun kolun ilk tepkisinde bıraktığı boşluk.(kolun ilk birkaç mmsi ölü alan dersem yanlıs olmaz) Güç olarak aynılar diyebilirim. Tabi avid' i %100 kapasite ile kullandığımızı varsayıyorum. Avidin güzel yanı fren kolunun her mmsinde güç vermesiydi. Sürüşleri çok keyifli hale getiriyordu(kolu yanlışlıkla birazcık fazla sıkmak bile sizi tehlikeye sokabiliyordu. Bunun verdiği heyecan keyifliydi :D) ama bu kanser olduğu gerçeğıni değiştirmiyor.

@Mustafa Zeybek

o konudan muzdarip olanlardan biride benim ama atmaya kıyamadım.
elixir cr var bende. önceki sahibi bir kola bakım yapmış lakin parçayı kırıp sonra bakım yapmış.
bende diğer kola bakım yaptım.

şuda var 2011de yağını bir kere değiştirdim. bisiklet 3 yıl durdu. hidrolik akmamış 3 yıl dokunmadım o derece. geçen ay ön fren pistpnlarından biri kaçırmış. temizleyip yağ bastım tık yok.

şimdilik memnunum ama ileride bir magura düşnmüyor değilim. euro bi toplasa bakım yapıp değiştireceğim.

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
@Mustafa Acar
Atsan atılmaaaz, satsan satılmaz dedikleri bu. Çünkü herkes bu sorunları bilip almaya yanaşmıyor. O yüzden satmaya değmeyecek fiyatlardan gidiyorlar.

Avid aynı zamanda "Zeki ama çalışmıyor" lafının fren versiyonu :D aslında ne kadar güçlüler ama hava yapıp durdukları için shimanonun ölü alanından büyük hava boşluğu oluyor kolda. Frenin tam kapasite olmadığını bilmek de sinir bozuyor tabi.

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Acar
@Mustafa Zeybek
aynı meseleyi m775 dual control lerde yaşadım. satarken zorlamıştım baya.
shimano keşke aynı dual controlleri geliştirse idi. hala tadı damağımda çok hoşuma giderek kullanmıştım. elixirin dozlaması ve kuvveti gerçekten güzel. iyice öldürene kadar binmek lazım..

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
@Mustafa Acar :eek::eek::eek: ilk defa gördüm
çok keyifli bir şeye benziyor ama sorun cıkarmaya da müsait sanki :rolleyes: zaten tutmamış.

Aynen en iyisi en az masrafı yaparak ölene kadar kullanmak.

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Acar
@Mustafa Acar Hocam yağ olarak ne kullandınız? Avid’in yağı gereksiz pahalı duruyor, bildiğimiz yağ markalarından birinin 5.1 ini alsak olur mu acaba?
Bir de şu bağlantı ölçüsünü tek yazan sizsiniz forumda çok sağolun, bilseydim M5 olduğunu Ostimden alırdım haftalar önce 😂😂

@Mustafa Acar Hocam yağ olarak ne kullandınız? Avid’in yağı gereksiz pahalı duruyor, bildiğimiz yağ markalarından birinin 5.1 ini alsak olur mu acaba?
Bir de şu bağlantı ölçüsünü tek yazan sizsiniz forumda çok sağolun, bilseydim M5 olduğunu Ostimden alırdım haftalar önce 😂😂

ya kusura bakma geç döndüm, umarım bir şey kaçırmamışımdır.

avid gereksiz pahalı kesinlikle katılıyorum ve bildiğiniz markalardaki 5.1 dot yağı uygun olacaktır. Forum paylaştıkça güzelleşiyor. :)

Benim kullandığım Liqui moly 5.1 klasik gri şişe ama daha kaliteli olsun diyorsan MOTUL 5.1 güzel çözüm olacaktır. MOTUL yağı tanıdık motorsikletçi arkadaş usta falan varsa alabilirsin çokta pahalı şeyler değil.

ya kusura bakma geç döndüm, umarım bir şey kaçırmamışımdır.

avid gereksiz pahalı kesinlikle katılıyorum ve bildiğiniz markalardaki 5.1 dot yağı uygun olacaktır. Forum paylaştıkça güzelleşiyor. :)

Benim kullandığım Liqui moly 5.1 klasik gri şişe ama daha kaliteli olsun diyorsan MOTUL 5.1 güzel çözüm olacaktır. MOTUL yağı tanıdık motorsikletçi arkadaş usta falan varsa alabilirsin çokta pahalı şeyler değil.
Hocam Mobil marka yağı indirimde görünce aldım. Yarım litresi 20 lira falandı :) evde ıvır zıvırları karıştırırken eski bir medikal cihazdan söktüğüm M5 fittingleri buldum ve kit yapımında kullandım :) biraz uğraştırdı ama frenlerim şimdi taş gibi 😁 resmini de koydum aşağıya 😬

Dosyalar

• 88A381E5-0497-4692-AE3F-BA93D88BFD62.jpeg
    88A381E5-0497-4692-AE3F-BA93D88BFD62.jpeg
    1,4 MB · Okunma: 28
  • CAED249E-199F-46B7-A840-3C09D3FB1F66.jpeg
    CAED249E-199F-46B7-A840-3C09D3FB1F66.jpeg
    1,2 MB · Okunma: 27
@aykut27 aykut abi bende şimdi yapmayı düşünüyorum sıkıntı çıkmıyor dimi kesinlikle öğrenciyiz boşuna para heba olmasın :):)😅

Geri