Sadece rubleyi değiştirmeniz daha kolay ve ucuz olur. 3lü aynakol için vites kolu da almanız gerek. Ağırlığı da artıracaktır. Zaten ağır bir kadro 3lü aynakol ve ön vitesle daha da ağırlaşacaktır. Ben hiç tavsiye etmiyorum.
Benim tavsiyem, rubleyi de değiştirmeden bir süre olabildiğince düz rotalarda bisikletinizi kullanıp güçlenin, hafif rampalar deneyin. Sonra kesmezse, satıp orijinalinden çift ya da üç yapraklı aynakol olan yol bisikleti alın. Triban 100’ü de günlük kısa mesafelerde ya da patikalarda kullanım için kenarda tutar ya da satarsınız. Pek önemli bir zarar da etmezsiniz.
Triban 100 kötü bir bisiklet değil, sadece performansa yönelik bir bisiklet değil. Bence başlangıç için hiç de kötü bir seçim değil. Ama sadece başlangıç için. Birinci elde hangi bisikleti alsanız sattığınızda zaten bu bisikletin fiyatı kadar zararınız olur. Dolayısıyla neyi istediğinizi anlamak için çok büyük bir maliyet sayılmaz. Neye ihtiyacınız olduğunu anlayana kadar düşük maliyetle kullanım için Triban 100 güzel bir seçenek. Bence tek eksi yönü renkleri. Daha albenili renkler seçebilirlermiş.
Daha önce çok tecrübeli olmasam da farklı tip bisikletleri kullandığımdan tavsiyem, yol bisikleti almaya karar verirseniz alabileceğinizin en iyisini almak yönünde olur. Gücünüz yetiyorsa karbon maşa olsun, grupset ise minimum tiagra mümkünse 105 set olsun. Sora ve claris (ve eşdeğer donanımlar) daha ekonomik olsa da pek performansa yönelik değil, daha çok genel kullanıma yönelik donanımlar. Alüminyum maşa ise bana göre pek rahat değil, titreşim ve esneme açısından. Yol bisikletinde açılar da önemli. Triban kadroların açıları daha çok konfor odaklı olup hıza yönelik değildir. Almadan önce farklı açılara sahip bisikletleri kısa süre bile olsa denemenizi ve öyle yatırım yapmanızı öneririm.
Ben vitessiz bisikletler kullanıyorum. Sabit vitesli. Bir süre farklı grupsetli mtbler, sora ve tiagra setli yol bisikletleri kullandım, başkalarını da denedim, ama benim zevk aldığım ve tercih ettiğim kullanım için viteslerin gerekli olmadığına karar verdim. Kullanım hissini beğendiğimden dolayı çelik kadro ve fixie diye tabir edilen sabit vitesli bisikletlerde karar kıldım. Daha genç olsam belki ana spor olarak performans odaklı bir yol bisikleti ile devam edebilirdim. Ya da ormanda mtb kullanarak doğanın keyfini sürebilirdim. Ama ben sade ve basit bisikletleri seviyorum. Zevkler ve renkler diyelim.
Dolayısıyla tek bir doğru yok. Siz de kullandıkça ihtiyaçlarınızı görüp ona göre karar verirsiniz.