Scudo Sports

Disk Fren Sürtmesine Sağlam bir Çözüm Önerebilecek olan Var mı?

reclif

Aktif Üye
Tepki
45
Bisiklet
Merida
İyi günler arkadaşlar.
Dİsk frenim sürekli sürtmekte. Ayarını güç bela yapıyorum (1 saat uğraşıyorum). Ne internette ne bisikletforumda bu ayarın tam olarak nasıl yapılacağı ile ilgili güzel ve net bir rehber yok. Bu işi kolay ve çabuk yapabileceğim şekilde püf noktalarıyla biri anlatabilir mi? Szie şöyle anlatayım:
Bisiklet 2x sürtüyorsa
ayarı yapıyorum 3x sürtmeye başlıyor
sonra bir daha baştan yapıyorum 2x sürtüyor.
sonra tekrar yapıyorum x sürtüyor.
Bir türlü adam akıllı ayar yapamıyorum. Ayrıyeten saatlerimi alıyor beni bisikletten bezdiriyor.
İşi bilen bu konuda usta birinden nasıl ayar yapılacağının net bir şekilde öğrenmek istiyorum. Anlatırsanız sevinirim.

Scudo
Rotor da belki milimetrik yamuk olabilir gözle fark edemediğiniz?

@Berke1903
rötorda çok hafif yamukluk var tekeri çevirirken rötora bakınca oynadığını farkediyorum. Fakat bu disklerin böyle yamulması normal mi? ön diskte de olmuştu birkere. yani diyeceğim bisikletim daha yeni5-6 aylık). sürekli rötor yamulur mu böyle?

nasıl yapıyorsun bilmiyorum,kaliperi gevşet freni sık sıkılıyken kaliperi'de sık.

bisikletiniz hidrolik disk mi mekanik disk mi ?

@Kaan GÜNGÖR

aynen öyle yapıyorum.
@batu gurca

hidrolik

@utku özkan

O diskler incedir bir çok nedeni olabilir, bisiklet yere düştüyse yamulabilir, bir yere sürtündüysen yada çarptıysan yamulabilir, yada taşlı topraklı yollarda sürerken taş çarpmış olabilir bir çok olasılık var rotor pahalı bir şey değil eğer başka bir çözümü yoksa bu işin.

bısıkletı 3 gun once aldım fakat bu frenler cok canımı sıktı surtunme var ön diskte arka diskede yag bulasmıs kurulum yapıldı alıp eve getrdım arka frenı sıkınca gacırt gucurt sesler gelmeye basladı ve ıyı tutmuyor bu gun sprey sıktrdım aynı sorun devam edıyor bi önerisi olan varmı

tecrübeyle sabit hocam disk yamukluğundan kaynaklanıyor

En sağlam çözüm v-fren :D

Yeni disklerle de kurtulabilirsiniz.

Arkadaşlar farkettiğim birşey daha var.
kaliperi söktük, tekeri kaldırıp döndürdüğümüz zaman çok çabuk kendiliğinden duruyor. Sonrasında geri de dönmüyor. Arkadaşın corratec mtb'sinde ise 10 sn kadar geri dönüyor. Ön teker de arka kadar olmasa da çabuk duruyor. Geriye dönme en fazla 1-2 cm kadar. Sizce bu bisikletin sorunu ne?
videosunu çektim:

Kaliperi söktüğün halde teker duruyorsa montede sorun vardır. Tekeri maşaya birleştirdiğin qr'ı aç tekeri çıkart tekrar ortalayarak oturtup normal sıkılıkta kilitle. Arkada da aynı sorun varsa tekeri çıkart iki yanda somun vardır onları gevşetmen lazım anahtar ile. Resimleri incele...

Bunu gevşet ve tekrar oturtup kilitle.
http://i00.i.aliimg.com/wsphoto/v0/610419238_2/Titanium-Ti-Alloy-Quick-Release-Wheel-QR-Skewers-Standard-Road-Bike-bicycle-MTB-Repair-Tool-Lightweight.jpg

Sağdaki somunu ve diğer taraftaki somunu gevşet tekrar oturtup sıkıştır.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6e/Free_Wheel.jpg/400px-Free_Wheel.jpg

Rotorları degiştirebilrisn yada güzelce montajdan sonra bayır assa giderken hafif fren yaparak yavas yavas sıkarak rotorları ısıtıp o sekilde düzeltme yoluna gidebilrsin. Akıcılık sorunuda fren sürtüyosa frendendir yok sürtmüyosa ozaman teker göbegin fazla sıkılmıs yada bakımsız yagsız kalmıs olabilir.

Halil eroglununda dedigi gibi lastikte yamuk takılmıs olabilir gevsetip diske göre ortalayarak yada tekeri tam ortalayıp sonra diski gevseterek monte edrsen sorun düzelir ama. Ama rotorlarda yamukluk varsa bence cok zaman kaybetmeden rotorlaı degiştir cunku sürtmeden dolayı hem canın sıkılıo hem frenin iyi tutmuyo üstelik balatalarınında bosuna ömrü kısalıo.

@Uğur Recep AKGÜL

kurulumu yapan bisikletciye goturdum adam diskin üzerınde fazlalık var o surtunme zamanla gecer dedi arka fren için de ouvv sen buna yağ bulaştırmıssın bu iş görmez artık dedı oysaki bısıkletı dun kendısı kurdu insanın aklına hersey gelıyor para kazanalım dıye yamuk mu yapıyorlar ne edıyolar bılemedım şu memlekette işini düzgün yapan insan cıkmaz mı arkadaş söküp temizlemeye çalışacağım spreyle falan bakalm sonuç alabılecekmıyım

@utku özkan

benim arka sadece disk fren mekanik,benim takımlarım var ,önce bisikleti ters yatırarak balataları görebilmem için ışığa ayar çekiyorum disk ile balatalar arasındaki mesafe mm liktir,bendeki model avidin en eski kaliperi ama üst model olduğu için sorun yaratmıyor yanda kırmızı bi düğme var pek ona dokunmuyorum iyice bakıyorum ve iki balata arasındaki mesafeye, disk sağamı yanaşmış yoksa solamı yanaşmış ,hemen anlıyorum ve benim takımlarım var tabi kaliperin üstünde ve altında delikler var onları gevşetiyorum sonra elimle kalipere ayar çekerek balataların diske tam ortada eşit kalmasını sağladık sonra bisikleti iki teker üstüne oturtarak arka freni bi elimle sıkıyorum diğer elimle ise elimdeki takım ile kaliperin her iki vidasını sıkıyorum arka tekeri çevirdiğimde asla sürtme yapmıyor ,,bunun nedeni zamanla diske yaklaşır balatalar bu normaldir ,,,,

@ahmet can sahin

sıkı sallamış benim diskede yağ bulaştı ama adam akıllı kuru bezle sildim sorun kalmadı bunun nedeni bazen evet hata yapıyoruz özellikle arka rubleye würt sıkarım ama diske gelmemesi için diski naylona sarmakta yarar var ,

Mekanik disk fren için şöyle bir şey yazmıştım, hidrolik disk için faydası olmayabilir ama parça görselleri açısından belki işe yarar.
https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=87270

Fren balatalarına yağ bulaşmamalı, bu yüzden o bölgede yağlama yaparken çok dikkat edin.

arkadaşlar bisikleti bugün delta sirkeciye götürdüm. Disk frenlere ve viteslere güzel bir ayar çekildi. Diskteki yamukluğu da düzelttiler. Şuan herhangi bir sürtme yok. Göbekte ise bir sorun yokmuş. Ben biraz abartmışım galiba

@Kudret Kurtcebebugün aslı bisikleti aradım ve sıkıntı oldugunu belırttım bıdaha gıttım ön disk halledildi artık sürtmüyor..arka fren balata degısımı yapıldı dısk temzlendı ve sorun kısmen halledıldı.. şimdi şöyle değişik bi sorun var bu adam biiskletı kurarken ben yaglamadım dıyor bunu sen yaptrmıssın dıyor fakat boyle bsyde olmadı bu yağın hıdrolıklerden akma durumu olabılır mı duymustum bu gibi sorunları

@ahmet can sahin

Olabilir ama seninkinde öyle birşey olsaydı hidrolikten eksilen yağ yüzünden frenlerin tutmazdı. Hidrolik freninin havasının alınması ve yağ takviyesi yapılması gerekirdi. Böyle birşey yapsalar herhalde görürdün. Belirtmediğine göre öyle birşey olmamış. Yağ veya içinde yağımsı içerik olan bir madde dökülmüş olabilir dedikleri gibi. Bisikleti kurduktan sonra eve bisikletle gitmedin mi? Yani hiç kullanmadın mı o andan itibaren? Kullandıysan da arka fren tutmasa anında geri dönerdin herhalde. Demek ki olay sonradan olmuş. Sence?..

@ahmet can sahin

akma durumu olsa idi, evet yağ bitmesi olur idi,bunun sonucunda frenler tutmaz idi,şimdi ben bu hidrolikleri kullandım açıkçası yağ değiştirmesinide öğrendim ve kendim yapıyor idim ama baktım biraz pahalıya geliyor idi ,üstelik pis bi iş ,yok şırınga idi yok torba bağlıyorsun yağlar aşağı akmasın diye arka kaliperin deliğinden şırınganın ucuna bağlı boru ile yağ veriyorsun,
sonunda aynen karbonun hidroliklerini devre dışı bıraktım birde boru kalitesiz çıktı benim ,sıcakta yağ boru ile temasa geçiyor idi ve yağın içinde siyah iğne başı gibi noktalar beliriyordu bunlarda arka frenin çalışmamasına hava yapmasına sebebiyet verdi tabi 2 yıl sonra oldu bu olaylar ,

Geri