Scudo Sports

Disk fren mi V fren mi?

gendarme

Üye
Tepki
1
Arkadaşlar yeni bisiklet alacağım için hangi fren sistemine sahip olan bir bisiklet alacağıma karar veremedim. Sizce hangi fren daha iyi ?

• Beğen
Tepkiler: chikasis
Scudo
Alacağın disk frene bağlı. Eğer ciddi ekipmanla, iyi bütçeyle hafif parçalarla performanslı bir MTB toplayıp ona da dağda bayırda, karda kışta bineceksen kesinlikle "hidrolik" disk fren.
Ama eğer nispeten kısıtlı bir bütçeyle bir bisiklet toplayıp "Yazları sürerim, asfaltta takılırım" diyorsan ve seçimin hala bir MTB ise o zaman V fren ;).

Elbette disc fren diğerlerine göre çok daha iyi bir performans sergiliyor.Hele ki birde hidrolik olursa,fren sıkmak hiç bu kadar kolay olmamıştı diyeceksin.

Saygılarımla

• Beğen
Tepkiler: Eyüp zor
v fren tavsiye ederim hidrolik discler pahalı nerdeyse bisiklet fiyatına ama o kadar da kaliteli ilerde düşünmeni tavsiye ederim .bu arada mekanik disclerden uzak dur ben arka tekerde kullanıyorum hiç memnun değilim ön v fren allahtan.

Ben hidrolik disk fren kullanıyorum ve cidden çok memnunum
önceki bisikletim mekanik disk frendi ,v frenlerle aynı performansı gösteriyordu
üstelik daha ağırdı tek avantajı olurda jantını eğersen fren merkezde olduğu için yola devam edebilmendi ancak olurda disklerini eğersen tek taraftan baskı yaparak durdurduğundan asla ayarlayamıyorsun ve sürekli balatalara sürtüp ses yapıyor bence bütcen varsa hidrolik disk yoksa v fren

Yağmurlu havalarda da süreceksin hidrolik disc fren. Onun dışında v-fren tabii ki.

@ogulcan

Bence en iyisi kaliteli bir hidrolik disk fren.(Ör:Avid Juicy Seven vb.)

konu eskimiş ama yazayım... KESİNLİKLE V FREN
Her çeşit freni uzun süre kullandım. şu anda Hayes Sole1 hidrolik disk var ama beş para etmez. yağmur çamur olayını geçin çünkü bi kere lastik yolu tutmuyor. hem kaç kere çamurda bineceksiniz. diskin orjinal balatası bitince orjinalini bulmak zor, yan sanayii aldım bir takım(4tane) 20 ytl. 300km sonra yarıyakadar eridi bide parçalandı. 15ytl'ye alongha komple fren seti var ve bastığın zaman takla atarsın. öyle tutuyo yani. benim V frenim tekeri kitlemiyo diyen varmı? hidroliğin her parçası hem bulunmuyo hem çok pahalı. benimkinin gövdesinde V fren bacakları yok. olsa hemen takacam. ayda otralama 900km yol yapan bi adamım. EN İYİSİ V-FREN. İDDİA EDİYORUM. VARSA AKSİNİ SÖYLEYEN BENİ GÖRSÜN...

@TrekOnur

Haftada 400km biniyorum...3 senedir yarışıyorum...16 senedir bisiklet tepesindeyim... 98 den beride üst seviye parçalarla ilgilniyorum... Bir çok marka bir çok model disk ve v-fren kullandım... Sizin kullandığınız Sole1 alt model ve hayes zaten Türkiyede az bulunan bir fren....Benim Haye HFX Mag disklerin 5km/sa ile giderken takla attırıyodu ve zamanının en güçlü ve tercih edilen dh-fr freniydi... Siz takın bakalım bi Avi juicy7 yada Shimano XT o zaman görürsünüz frenin performansını...

Uzun sağlam bir inişte V-frenle bakalım sonlara doğru parmaklar frenler nasıl bir performans sergilemeye başlıyor... Tamam V-fren iyidir ve birçok yerde yeterlidir ama onun da yeterli olmadığı yerlerde var. Ayrıca diskin oldğu kadar V-freninde performansını etkileyen faktörler çok jant yanağı fren pad i vs.

Son olarak frenin kalitesi tekeri kitlemesiyle ölçülmez, bundan 9 sene önce cantilever frenler vardı onlarda kilitliyodu arka tekeri ama şimdi kimse kullanmıyo.Neden çünkü hassasiyeti ve güvenilirliği ve uzun süreli fren performansı kısa diye... V-frenlerde aynı bu şekilde disklere karşı yeniliyorlar... Ama iyi bir jant çemberi ve fren pad i ile yeterli kuvvette kullanılmya devam edicekler...

juicy7 400ytl. alongha V fren 15 ytl. ikiside bisikleti olduğu yere çakar mı? çakar. profesyoneller zaten paraya kıyıp iyi bişeyler alır. ama burda bu soruyu soran çocuklar saatlerce frene basmaktan elleri yorulacak adamlar değil. o yüzden gidipte 400 liraya juicy7 almalarına gerek yok. benden bu kadar. Dediğim gibi kadroda yeri olsa takacam hemen XT V-Frenleri ama yok

Bu bana kalırsa hatalı bir bakış açısı. Fiyat mukayesesi yani...
Madem Juicy 7 ile Alhonga'nın fiyatını karşılaştırıyoruz, sen niçin XT alıyorsun? :)
2'nolu mesajda da belirtmiştim. Bu ayrım sürüş tarzına göre değişir. Ancak klasik bir V fren ile de hidrolik diskleri karşılaştırmak hatalı olur.

Bu arada Hayes Sole (ki ben de eski bir HFX 9 kullanıcısıyım) daha çok "trekking" tarzı binişe hitap eden bir fren. O nedenle de arazi binişinde yetersiz kalması normal. Yani biraz daha sakin sürüş istiyor diyebiliriz. Eğer çevrende varsa başka hidrolik fren seçeneklerini de dene, test et derim ;).

(link)

Benim de bu konuda merak ettiklerim var.

Biskletle arazidesiniz ve tepeden aşağı uzun bir arazi inişi yapacaksınız (20-30 km kadar). Yol da bozuk haliyle, dangır dungur iniş yani. Bu durumda hangi fren tipini kulanmak daha güvenilir ve performanslı olur? Güven ve performansa göre ayrı ayrı mukayese edip yanıtlarsanız sevinirim.

Bir de bazı kişiler mekanik disk frendense v frenin daha iyi olduğunu söylüyorlar. Arazi ve uzun süreli iniş durumunda bu konuda ne düşünüyorsunuz? Mekanik disk fren sahibi biriyim, uzun inişlerde ve yağmurlu havalarda fren performansından çok memnunum. Ama biiskleti değiştirecegim. Corratec x-vert motion alacağım. Bunda frenler v fren. Ancak fren pad'lerinin kalitesi nasıldır? Bu sistemdeki fren performansı hakkında bilgi verebilirseniz sevinirim.

Uzun inişlerde ısınmadan ve jant yeme durumundan dolayı v frenler dezavantajlıdır diyebilir miyiz? Bu konuda bilgisi olan baylar, bayanlar, beni aydınlatırsanız çok sevineceğim.

İlginize teşekkür ederim.

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@Daywalker

Şİmdi ilk yazdığın koşullarda hidrolik disk her zaman avantajlıdır çünkü mekanik sistemlere göre daha az güçle aynı işi yapabilirsin dolayısyla fren koluna verdiğin daha az güç sana kontrol için gidona daha fazla güç aktarabilmeni sağlar... yani hidrolik sistemler daha avantajlıdır...

V-fren kötüdür demedim ama belirli bir seviyeye kadar hepsi birbirinin aynıdır ancak belirli bir seviyeden sonra fren bacaklarından dolayı ortaya çıkan performans farkı olşur... daha sonrada fren padleri ve jant yanakları gelir...

alacağın bisikletteki sistemi bilmiyorum ama ortalama bir sistemden daha iyi değildir bence ve standart bir performans verir...

Jant yanaklarının bitmesi olayı gayet normaldir ama bu olay öle 1 senede olmaz 2-3 sene yoğun kullanımda ve çok sert bir fren padi kullanmanız gerekir... Yani Sonuçta disk frenlerdede bir süre sonra rotorların ömrü dolmuyormu... Birbirine sürten iki malzemenin olduğu yerde her zaman iki tarafta aşınır doğanın kanunu bu...

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@Bülent ÖZER

ne marka bir fren seti kullanıyorsun dostum bisiklet dünyası tamamı neredeyse diske yönelmişken ki buna xc de dahil hangi mantık v fren daha iyi der kullandığın frenlerin markası nedir

@TrekOnur

geçmiş ama cevap vereyim senin haye ssole 1 dediğin tek piston çalışan ve işin aslı giriş seviyesi bir fren seti yağmura çamura gelince lastiğin yol tutuşu zorlaşabiliyor zaten bu devrede senin bisiklete olan hakimiyetin ve ustalığın ön plana çıkıyor ve bu seviyede hidrolik frenler sana en büyük ve en verimli yardımcı bir mekanizma v-fren sana bu desteği hidroik kadar vermez çünki ıslak jant üzerinde kayar jant çaplı olduğu için sürtünme yüksek ısı yaratmaz fakat disk kısa mesafe ve daha çabuk ısınma bunun neticesi ıslak kalmayan kuru bir rortor demektir buna göre söylermisin hasngisi daha iyi

merhabalar 29 inçlik sedona 729 large modeli bisikletim var ve yaklaşık 100 kilo olan ben bile ön freni (hidrolik disk) serçe parmağımla sıkarak arkayı kaldırabiliyorum.varın gücünü siz düşünün.

5 Sene sonunda konu hem hortladı hem portladı :) ama disk fren daha iyidir.

Geri