O yuvarlak çıkıntı dediğiniz şeyler, kaliperin içindeki pistonlar oluyor. Onları içeri doğru ittirmeniz lazım. Muhtemelen balataları söktükten sonra fren kolunu sıktınız ve pistonlar dışarı çıktı.
Fren balataları arasında öyle gece-gündüz farkı gibi performans farkı olduğunu pek düşünmüyorum. Zaten iki temel tipte fren balatası var; metal (sintered) ve organik (resin). Metal balatalar daha yavaş aşınıyor ve buna bağlı olarak daha uzun ömürlü. Ama rotorlar ıslandığında, fren yaptığınızda rahatsız edici bir ses çıkarırlar. Organik balatalarda bu ses olayına pek rastlanmaz, ama bunlar da çabuk aşındıkları için daha kısa ömürlü. Bir de organik balatalara kazara yağ bulaştırırsanız, balatanın yapısı gereği yağı emer ve balata kullanılmaz hale gelir. Metal balatalara yağ bulaştığında, bir yağ çözücü ile balataları kurtarmak mümkün.
Ben bugüne kadar metal ve organik birçok farklı marka balata kullandım, Baradine'in kevlar katkılı organik balatalarını önerebilirim. Hem sıradan organik balatalara göre daha geç aşınıyorlar, hem de fiyatları orijinal balatalara göre daha uygun. Bu arada ben AVID fren kullanıyorum onu da belirteyim.