Scudo Sports

Dinlenik nabzın çok düşük olması sorun mudur?

Dinlenik (uyandıktan hemen sonraki) nabzınız kaç?

• Toplam katılım
    201

Road_Runner

Road Runner
Tepki
24.945
Bisiklet
Cervélo
RunnersWorld, okurlarından kendilerine gelen bir soruyu cevaplamış :)

Brett soruyor:
Merhaba, 60 yaşındayım ve yaklaşık 4 yıldır koşuyorum. Sanıyorum dinlenik nabzımın tahimini 60 bpm civarında olması gerekiyor. Fakat geçtiğimiz 4 ayda 4 maraton koşuşumun ardından şu günlerde dinlenik nabzımı 38 bpm olarak ölçüyorum o_O Üstelik bu değer, oturmuş televizyon izlerkenki değer. Uyurken daha da düşüyor muhtemelen. 38 bpm beni korkutuyor. Benim yaşımdaki biri için bu değer normal mi?

38 bpm dinlenik nabız, iyi antrenmanlı 60 yaşındaki bir koşucu için normal bir değerdir. 4 yıllık bir koşu geçmişi, dinlenik nabzı 60'tan 38'e düşürebiliyor. Sıradan, koşmayan bireylerin dinlenik nabızları 60 ile 100 arasında değişiyor. Dinlenik nabız, sabah uyandığımızda yataktan çıkmadan ölçülen nabızdır.

Dinlenik nabzın 60 bpm altına düşmesine bradycardia ve "yavaş nabız" deniliyor. Sağlıklı ve uzun süren dayanıklılık sporu yapanlar için bu durum bir sorun teşkil etmemekte. Antrenman yapmak, kalbin büyüklüğünü de arttırmakta ve tek atımla daha yüksek miktarda kan pompalanmasına olanak vermektedir. Antrenmanların kesilmesi veya ara verilmesi, kalpteki bu gelişimi sonlandırmakta ve kalp eski haline dönmektedir (En üzücü olanı da bu, kışın 4 ay boyunca antrenman yapmayınca başladığımız yere dönüyoruz :()

60 yaşında, nabzın 40 civarında oluşu eğer bir şikayet yoksa (yüksek tansiyon, baş dönmesi, nefes darlığı, göğüste batma, bayılma gibi) sorun teşkil etmemekte.

Videoda kullanılan program: HeartRateFree adlı program, öneririm. Telefonunun kamerasından ölçüm yapıyor :harika: Koşu sırasında saçmalıyor, muhtemelen parmağımız kameranın önünde oynadığı için. Ama dinlenik nabzı neredeyse tamamen doğru ölçüyor.

Link:
(link)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anket de ekleyelim, bakalım dinlenik nabızlarımız ne alemde :)

main-qimg-7178afb21e94bfb0085b76dc321e73a4.png

Tabloyu'da Türkçeleştirip ekliyorum, bakalım normale göre ne durumdayız :cool:

Scudo
Ben genelde tura çıkmadan nabız bandını ilk taktığımda 50-56 arası bir değer görüyorum tabi buna tura çıkmanın heyacanını eklersek sanırım dinlenik nabızım daha düşük :)

Benim kosuya baslamadan 80 civari oluyor, nedense normal zamanda 60-70 arası.

• Beğen
Tepkiler: BarkinD
Dinlenmişken 60-62 civarı.( yaş 25). Uzun süre sporla meşgul olan kişilerde orta tempolu koşularda nabız pek yükselmemeye başlıyor. Kalp kasları gelişince kalp tek seferde çok daha fazla kan pompalayabiliyormuş diye okumuştum.

Benim bir şikayetim yok göğüs ağrısı vb.
5 yıldır bisiklet sürüyorum.
O halde nabız bandımda problem yoksa yaşıma göre aşırı düşük :(
Not:sağlık kontrollerim askeri mülakat nedeni ile ayrıntılı yapıldı şükürki bir problem çıkmamıştı.

Dosyalar

• _20181024_001728.JPG
    _20181024_001728.JPG
    151 KB · Okunma: 457
Goguste agri, baski, bayginlik hissi, basdonmesi ve bulanik gorme olayi yoksa hic sorun yok. Hastanede calisiyorum kalp atisim oturdugum yerde dakikada 47 (evde uzanirken 45altina inebiliyor)ve spo2 (kandaki oksijen)orani 99 oldugu gorduklerinde sasiriyorlar. Bradikardi sorunu olabilir diye suphelendi hemsireler ki nerden bilsinler ortalama 32km/s hizla hergun 30km bisiklet surdugumu :) yillar once hergun 2 yil boyunca 10km kostum, binlerce km bisiklet bindim ve biniyorum. Hareketsiz duran meslektaslarim dinlenirken kalp atislari 90-100 arasi :) sonra beni gorunce vay efendim oluyorsun sen, bradikardi hastaligin var vs :D

Yaş 38. Dinlenik nabzım genelde 50-55 arası, çok formda olduğum zamanlarda 45'e kadar indiğini görüyorum. :)

Dinlenik nabzım 45-46, maks nabzım ise deneyip görebildiğim kadarıyla 186-187. Tabloda bir şey dikkatimi çekti, kadınların nabız aralıkları erkeklerinkine göre daha yüksek ama ben internette okuduğum kadarıyla tam tersini gördüm şimdiye kadar. Bu konuda biraz kafam karıştı :kötü: Bence de kadınların nabızlarının genel olarak daha düşük olmaya meyilli olması gerekiyor...

nabız ve kan basıncı çocukluk çağında yüksek nabız ve düşük kan basıncı; gençlik çağında düşük nabız ve düşük kan basıncı; yaşlılık dönemindeyse en düşük nabız ve en yüksek kan basıncı şeklinde ilerliyor.Hiç spor yapmayanlarda da yaşa bağlı veya farklı sebeplerle düşük nabız olabiliyor.Kondisyonu şöyle tanımlamak daha doğru olur diye düşünüyorum; yüksek bir efordan sonra nabzınız %95max değerlerine yaklaştı sonrasında ne kadar çabuk %60max ve altına düşerseniz o kadar iyi kondüsyonunuz vardır.Düşük nabız tek başına sportif verimliliği açıklamıyor.

Toparlanma zamaninda olmadigim durumlarda dinlenik nabzim 49 51 araliginda oluyor gayet iyi bir seymis ogrenmis oldum (yas 21)

6020ea628f4365f8c2c37989ba3ed6f1.jpg

Mesela şu anda masam da çalışıyorum. Ama sabitim konuşmaya hareket etmeye başladığım an da 70-80 arası gidiyor. Kalkıp yürümeye başladım mı 90, akşamları yorgun argın bisikletin selesine oturunca 110, pedala basınca 120 :) Abanınca 185 - 190 tabi 10-15 sn kadar :) Yaş 37.

nabız.jpg

Benim yaş 45 dinlenir nabzım 40-50 arası değişmekte ayrıca çok performanslı kullanmassam nabzım kolay kolay yükselmiyor

• Beğen
Tepkiler: OnurA
o pisliği kullandığımdan dolayı nabzım hep yüksek. bıraktığım zamanlarda 60 civarıydı

Şuan ofiste iken ölçümde 72 çıktı birde sabah kalkmadan ölçeyim:)

@yunus42
Evet bunu duymuştum. Şunu merak ediyorum; kalp kaslarının güçlenmesi demek, kalp büyümesi denen tehlikeli şeyle aynı şey mi?

• Beğen
Tepkiler: furkanbr
Ben dinlenik nabzı ölçmeyi hep unuttuğumdan yatarken saati koşu moduna aldım uyandığımda saate baktım nabız 50 idi :) yaş 38 foto atıcaktım silmişim:D

Bir de bu maksimium nabız nedir?
Mesela benim yaşıma göre maksimum nabzımı hesaplayınca 178 çıkıyor. 1-2 saatlik sürüşe çıkıyorum. Allah ne verdiyese basıyorum. Yokuş mokuş son güç. Bitince bir bakıyorum ortalama nabız 170 çıkıyor. Kalpten gitmeyelim?

@asibol sanırım değil. kalp büyümesinin sebebi spor mu yoksa kalp yetmezliğinden dolayı mı onu bilmek gerek.Sporla ilgisi olmayıp kalbi büyüyen insanlarda dediğiniz rahatsızlık oluyormuş. Tabi bizim yorumlar çok yüzeysel. Forumda doktor biri olsa da aydınlatsa iyi olur ;)

• Beğen
Tepkiler: asibol
Geri