Scudo Sports

Deprem sırasında bisiklet sürüyorsak?

Orkun KnighTR34

Kara atlı prens
Tepki
1.971
İsim
Orkun
Başlangıç
2006—07
Bisiklet
Peugeot
Diyelim ki herhangi bir amaçla bisiklet sürerken depreme yakalandık. Sarsıntının etkisiyle bisikletten düşer miyiz yoksa bisikletin tekerleğinin oluşturduğu merkezkaç kuvveti bisikleti ayakta tutar mı? Çünkü arabalarda deprem daha az hissediliyor, geçtiğimiz eylül ayında İstanbul'da gerçekleşen 5.9 şiddetindeki depremde otobüs içinde bizzat deneyimledim depremi hiç hissetmedim deprem olduğunu eve gelince annemden öğrendim. Acaba bisiklet de aynı şekilde deprem dalgalarını soğurur mu? Yoksa yüksek hızda (30+ km/h) giderken depreme özellikle de 7 veya üzeri büyüklükte bir depreme yakalanırsak ciddi yaralanmalı veya ölümlü bisiklet kazası meydana gelir mi? (etraftaki bir binanın üzerimize yıkılma ihtimalini hariç tutarsak) Siz ne düşünüyorsunuz?

Scudo
5.9 sırasında İstanbul'da bisiklet sürüyordum. Ağaçlar, bina camları ve dükkan tabelalarının gürültüsünü duydum, koşuşan insanları görünce ayağımı yere koydum depremi hissetmeye başladım. ayağımı yere koyana kadar sallandığını fark edememiştim. tecrübem bu kadar.

Deprem anında bisiklet sürmek, olsa olsa iyi talih olur. En azında binalardan uzak bir yerdeysen, yahut köprünün üstünde falan değilsen, en fazla bisikletten düşersin. Ev içinde olmaktansa bisiklet üstünde olmayı tercih ederim. Ha hiç başıma geldi mi hayır.

• Beğen
Tepkiler: Emre Yönlüer
Ülkemiz için konuşacak olursak, düşme vb şeyler biraz zor. Bahsettiğiniz hızda giden birisi yerde durma süresi kısa olduğu için fazla bir şey hissedemez. Fark edince de hemen durabilir zaten.

Umarım tam trafiğe açık bir caddede iniş aşağı sprint attığımız ana denk gelmez. Yüksek hızlarda bisikletin dengesinin bozulacağından ve bizi düşüreceğinden eminim. Ancak standart hızlarda sorun olacağını sanmıyorum. Sadece araçlara, devrilebilecek, düşebilecek cisimlere dikkat ederek durmak ve bisikletten inip o noktalardan uzaklaşmak gerekiyor.

Tehlike çoğunlukla insan kaynaklı olacaktır. Panik halinde yolda yürürken havaya bakıp telefonla konuşan yaya , dükkandan koşarak çıkan müşteri, araç kullanıcısı hatta belki camdan atlayan insanlar....

İlk fırsatta durup yere oturmalısınız. Sürmeye devam ederseniz savrulma ihtimaliniz var. Ayakta durursanız ayak kemikleriniz kırılabilir. Kesme kırılması olacağı için kaynaması diğer kırıklarla göre çok zordur.

Yıl olarak hatırlayamayacağım ama Konya'da olan bir depremde bisikletim ile dışardaydım. Deprem oldu elektrikler gitti ve evde annemin yalnız olduğunu düşünüp panik ile pedallara asıldım. Dar bir sokaktan geçerken (deprem sona ermişti) panik yapan bir vatandaş pencere - balkonda duran saksıya çarpıyor ve benım dibime düşürüyor. Saniyelik bir durum oldu ama depremden daha korkutucu bir andı. Durmadım bile doğru evin yolunu tuttum.

• İnanılmaz
Tepkiler: Emre Yönlüer
Geri