Scudo Sports

Deniz otobüslerine bisiklet yasağı!

Kudret Ağabey'in önayak olduğu Polonezköy etkinliği başlığında yazdığımı burada da tekrar etme gereksimi duyuyorum:

Ben diyorum ki etraflıca düşünüp daha uygun vakitte daha çok katılımla bu protestoyu düzenleyelim. Bunun için de gerekirse tüm mahalledeki arkadaşlarımın tek tek kapısını çalar tertiplerim...:)

Durun ya! Henüz karar uygulanmamış, belki siz biliyorsunuz ama İstanbul'un yarısından fazlası henüz bu kararı duymamış bile. Tekrar ediyorum birlikten kuvvet doğar...

Scudo
mangalda kül bırakmayan ido:
kış zamana saat 10 gibi elemana röportaja gidiyoruz,röportaj yapmadaki sebebiiz idonun hızla büyüyor olması yeni hatlar açma planları ve gemilere yapılan yatırımlar.Kısaca ido büyüyor ve haber olmalı,saat 10 oluyor başkanla buluşuyoruz merhaba nasılsınız gibisinden sohbetten sonra pek sevgili başkanımız anlatmaya başlıyor;İdo türkiyenin değil bütün dünyanın en çok yolcu taşıyan en büyük deniz ulaştırma şirketidir en iyi konforlu hizmeti bütün vatandaşlarımıza çok cuzi bir ücretle gerçekleştirmekdedir diye devam eder.Neyse röportaj biter benim kafamda yüzlerce soru var tabi çünkü sonuçta istanbul üniversitesi iktisat fakültesini birinci bitirmiş biriyim kısaca ekonomiden az bucak anlıyorum.Peki dedim size basit bir soru sorucam off the record tabi dedim ben hergün deniz ulaşımını kullanan biriyim vapurları hiç tıklım tıklım görmedim nasıl bir günde 500 000 kişi gidip geliyor boğaz hattında dedim?cevap yok,peki dedim dış hatlara geçtim ben bir bisikletçiyim dedim aynı zamanda büyük yatırımlar yaptınız dediniz yolcu ve yük taşıma kapasitesi olarak dünyanın en büyüğüsünüz dedim peki neden maximum agırlıgı 30 kg dan bile az (ki çogu kişinin valizinden bile hafif)bir bisikleti taşıyamıyorsunuz ve ek ücret istiyorsunuz diye sordum?Cevap bisiklet zaten çevreci solcu işidir çocuklar iniyor vapurları kirletiyorlar sırayı bozuyorlar o yüzden ek para alınmalı hatta zam yapmayı düşünüyorum dedi.Dikkat edin düşünüyorum diyor adam tek düşünüyoruz değil.Bu işte badem bıyıklıların en sevdiği adam kendisi oraya oturtuldu çünkü yaşı çok genç 40 larının başında o gibi bir makam için çok genç ayrıca açıkca yalan konuşuyor türkiye denize kıyısı olmuyan afganistan kadar bile deniz taşımacılıgı yok.Gemilerde hırla yer var.Ben protesto etmiyeceğim badem bıyıklıları artık çünkü bıktım bunlar bizi istemiyorlar bu topraklarda doğdum evet ama burası artık benim topraklarım değil bademlerden uzakta insanlarla yaşamaya gidiceğim çünkü insanca yaşamayı hak ediyorum deli gibi çalışıyorum vergimi ödüyorum ama hak ettiğim tavırlara bak sen.Benim protestom budur bu ülke için en zor şartlarda askerlik bile yaptım yapmaz olaydım şimdiki aklım olsa ülkeye dönüp askerlik yaparmıydım acaba?

@derşan sezer
Kim bu adam? Bu lafı (dikkat söz demiyorum laf ağır bir kelime!) söyleyene sormazlar mı sen hangi makamdasın! Böyle bir söz söylediğini kendisi tastiklerse bunun peşini bırakmamız lazım. Gerçi zam yaptılar en son e-posta gönderdiğimde 5 TL alıyoruz demişlerdi! Ama solcu ifadesi çok ağır! Bu ülkede ayrımcılık suçtur!

Sevgiler, saygılar...

@mustafa akman

Protesto var dediniz biz de planlarımızı iptal edip Pazar günü 10:00'da Yenikapıdaydık. Sadece 8 kişi. Dediğiniz gibi dımdızlak kaldık valla. Bu terkedilmişlik İDO'nun uygulamalarından çok daha ağır geldi bize.
Hadi forum çöktü, protesto iptal oldu haber verilemedi bari ön ayak olup milleti yenikapıya çağıranlar en azından kendileri de Yenikapıya gelip işi açıklığa kavuşturabilirlerdi.

• Beğen
Tepkiler: mustafa akman
tüm kusur ben de arkadaşlar
saat tam 11 50de ido kararı geri aldı
hemen foruma yazdım
facebooktan ilan ettim
bende kayıtlı tüm arkadaşlara sms attım
http://img197.imageshack.us/img197/6219/idox.jpg

forum dün akşam çöktü
sabah açıktı

ben ilan ettikten sonra hiç kimse mesaj yazmadı
birilerinin gelme ihtimaline karşı
devamlı forumu takip ettim
mesaj yazılamıyordu belki
ama
eski mesajlar okunuyordu
üstelik kendi cep numaramı yazmıştım
aramanız
bana sadece onur verirdi
yine de
sizlerden özür diliyorum

cumartesi gece 23: 30 da
hala sokakta
abuk subuk memurlara laf anlatmaya çalışıyordum
organizasyon işleri ile uğraşıyordum

saygılar

• Beğen
Tepkiler: Adem Sönmez
mustafa dostum sen haklısın ben sana uydum,,,,,,,sorun devam ediyor aslında yani dernek bu işe çare bulacak tabi isteklerimiz nedir

1- tcdd uygulanan haksız uygulama ..adapazarı trenlerinde 5 ytl bisiklet parası alınmaktadır bu 1.5 ytl ye indirilecek
2- ayrıca pendik ve yenikapı lüks feribot hattından 5 ytl alınmaktdır bu 1.5 ytl indirilecek,,,,
3- ayrıca son olarak deniz otobüslerine bisiklet askılıkları yapılması lazım ,,,,

evet ben eskihisar -topçular hattını kullanmaktayım ,,,,,,,
şimdi avrupa yaka ne yapacak bundan sonra tabi,,,,,
haydarpaşaya geçecek banliyö trenine binecek ve gebzede inecek ve ordan 4 km sonra eskihisara inerek feribot ile topçulara geçecek,,,, bisiklete para alınmamaktadır ,,,,,
burdan topçulardan yalova düz yoldur 12 km dir ordan istedikleri yöne pedal basarlar tabi ama dönüşleri gene topçular olacağı için mesafe fazla olursa katlama olur ......
evet bu işi protesto etmek böyle olurda avrupa yakadan kaç bisikletli bu protestoya katılır bilmiyorum,,,,
millet face e fazla takılırsa burdan bi haber olur forum her zaman böyle göçecek diye bi şey yok gözümüz kulağımız bisiklet forumdur arkadaşlar burda bisiklet konuşulur, face in duvarında lagara lugara konuşulur ,,,,

İDO yetkilileri ile bugün gerçekleştirdiğimiz toplantıda, sorunlar ve çözümleri için önerilerimizi ile ortak yeni proje önerilerimizi sıraladık. ( kanuni yük hakkımız, bisikletlerin üst güverteye konulması, pendik hattında ücretin acilen kaldırılması gibi ) yurt dışı örnekleri sunduk.
Ayrıca İskelede demirli Feribot ve deniz otobüslerinde inceleme yaparak önerilerimizi somutlaştırdık.
Önerilerimiz İDO birimleri ile tartışılıp önümüzdeki günlerde bize bilgi verilecek, baştan sona olumlu bir havada gerçekleşen görüşmeden olumlu sonuçlar beklemekteyiz.
Gelişmeleri Bisiklet sevenlere duyurmaya devam edeceğiz.

@can ayan

İDO özelleşti ve yönetim değişti...

Bunu biliyorsunuzdur sanırım...

Özelleşince daha geri kafalı olduysa yönetim ona birşey diyemem...

Ancak bisikletin önünü açacaklarına daha da zorlaştırıyorlar, bu acayip bir durum...

İlk duyuru "11 Temmuz 2011 Pazartesi gününden itibaren , sadece yaya yolcu taşınan dış hat deniz otobüsü seferlerine bir sonraki duyuruya kadar bisiklet taşınamayacaktır.

Araç ve yolcu taşınan hızlı feribot hatlarında bisikletlerin taşınmasına devam edilecektir.
( Yenikapı-Bursa, Yenikapı-Bandırma, Yenikapı-Yalova ve Pendik-Yalova hatlarında taşınacaktır.)

Yaz tarifesinde yaşanan yoğunluk nedeniyle, bagaj alanının kısıtlı olması ve büyük hacimli yüklerin deniz otobüslerine biniş ve inişlerde sıkıntılara neden olması nedeniyle bu karar alınmıştır.

Ayrıca, yolcuların beraberindeki diğer yüklerin de hacimleri ve ağırlıklarının denetlenmesi söz konusudur."

Önemle duyurulur.

Feribot ile deniz otobüsü farklı araçlar bu detayı bilmeyen arkadaşlar olayı farklı algılayıp tüm feribotlarda yasaklandı sandılar, sadece deniz otobüsleri ve sadece dış hatlar bu da kısa bir süre için çünkü insanlar yazlıklarına götürmek için evde ne varsa toplayıp deniz otobüsüne gelince ciddi sıkıntılar yaşanmış, bu sorunu çözmek içinde yük sınırlaması getirilmiş, bisiklette bu arada payına düşeni almış durumda, biz konuyu üyelerimiz açısından yorumlayarak yük hakkımızın elimizden alınmasının hukuksal bir durum bile oluşturduğunu savunduk, bisikletimizin yük hakkı içinde tekrar değerlendirilmesini talep ettik.
AB, ECF ve Turizm bakanlığı ile EUROVELO' nun ülkemize uzatılması çalışmalarına tezat bir uygulama olduğunu da ayrıca bildirdik.

Ben yarın büyükadaya gitmeyi düşünüyordum adalar vapurları bu yasağa dahil midir?? Ona göre arkadaşlarımı yönlendirmem gerek cevabınızı bekliyorum....

Benzin almış başını gidiyor kimbilir belki bisiklete binmemiz bazılarının işine gelmiyor olabilir!!!!

• Beğen
bildiğim kadarıyla sadece İDOnun yolcu taşımacalığı yapılan feribotlarda alınmıyor şehir hatları vapurda sorun yok

• Beğen
İDO'ya bu sabah attığım mektup.
Henüz cevap alamadım.

"Sayın yetkililer,

Kendine özgü kuralları ve alışkanlıkları olan bir memlekette yaşıyoruz. Arabasız yaşayamayız, benzine ne kadar zam yapılsa, vergiler, otoyollar ne kadar zamlansa yine altımızdaki araba rahatını bırakıp toplu taşımaya yönelemeyiz. Siz de bir toplu taşıma kuruluşu olarak, faaliyet alanınız dahilindeki taşımacılığı özendirecek uygulamalarda bulunmuyorsunuz.
Eskihisar-Topçular ve Sirkeci-Harem feribotlarında bisikletlerden para almıyorsunuz değil mi?
Peki Yalova-Pendik, Yalova -Yenikapı'da, ve deniz otobüslerinde niye alıyorsunuz? Bu konuda kimbilir size yazan kaç yüzüncü, kaç bininci kişiyim. Hemen cevap yazacaksınız, ağır ve havaleli yük diye. Yani boyu 1 metrelik bavuldan 1,5 metre daha geniş diye 8-10 bisikletçi ekstradan her seferinde 5 lira ödemek zorunda mı? Bu duruma bir kez, o da mecbur kaldığım için düştüm, ama bu "nereden para koparsam kârdır" mentalitenizden ötürü artık arabamla da, yaya olarak da feribotlarınızı kullanmıyorum. İzmit körfezini dolaşıyorum. Size vereceğime benzine veririm daha iyi. Feribot halka hizmettir ama dolmuşçuluk zihniyeti ile feribot işletilmez. Avrupa'da millet toplu taşıma ile seyahat ediyor, onlara bisikletlerine kolaylıklar gösteriliyor. Bir feribotunuza bir seferde kaç kilogram bisiklet binecek, ne kadar yer kaplayacak Allah aşkına? Olsa olsa en fazla 20 kişilik bir grup olur, onlara da 10 metrekarelik bir boşluk ayrılsa 20 bisikleti yanyana sıkıştırıp o 10 metrekareye sığdırırlar. (Ama olur mu öyle saçma şey, o zaman bir arabalık yer eksik kalır, bisiklet koyacam diye ben 45 liradan olamam arkadaş, bana bunun hesabını sorarlar) Peki ben bisikleti açık halde değil de tekerlerini söküp demonte hale getirsem, veya katlanır bisiklet olsa ondan da para isteyecek misiniz? "Bu bisikletçi milleti böyle parlak bisikletlere biniyorlar, demek ki zengin adam bunlar, madem bize mahkumlar, ne koparırsak kârdır" zihniyeti beni etkilemiyor artık. Artık sizin yolcunuz değilim. Size motorize müşterilerinizle mutluluklar.

Bisikletçileri ve bisikletleri biraz olsun düşünseniz ve sevseniz, çok yakın bir gelecekte müşteri sayınızı patlatacaksınız ama bunu öngörebilecek insanlar lazım. Türkiye'de bu insanlar yok."

Mailime aşağıdaki cevabı aldım. Otomatik cevaplama sistemi olduğunu düşünüyorum, müşteri hizmetleri telefon bankacılığı gibi bir şey. Bireysel kredileriniz için 4'ü, döviz işlemleriniz için 5'i tuşlayınız.... Bisikletin ülkemizde gelişmesini, teşvik edilmesini istiyorsanız lütfen operatöre bağlanmak için 15 sene daha bekleyiniz.....

Ama hata bende, direkt gidip yüzyüze konuşmak gerek. Bu mail sisteminden somut sonuç beklemek hata.

-----------------------------

From: Sevil Sair [mailto:SSair@ido.com.tr]
Sent: Friday, July 22, 2011 9:52 AM
To: Murat Özgür SEMİZ
Subject: İDO Bilgi

Sayın Murat Özgür Semiz,

Öncelikle göndermiş olduğunuz e-postaya yoğunluktan dolayı geç cevap verildiği için özür dileriz.

Dış hat seferlerimize bisiklet alınmamasına deniz otobüslerinin bagaj alanlarının yaz döneminde yetersiz kalması nedeniyle karar verilmiştir. İç hat deniz otobüsü ve dış hat hızlı feribot seferlerimizde bisiklet taşınmasına devam edilecektir. İlgili habere aşağıdaki link'e tıklayarak ulaşabilirsiniz.
(link)
Lütfen değerli düşüncelerinizi bizlerle paylaşmaya devam ediniz.

Bilgilerinize sunarız,
Saygılarımızla,
İDO Müşteri Hizmetleri.

Geri