"demirkazık kazası raporu"

Soner Sarihan

Forum Bağımlısı
Tepki
8.299
Bisiklet
Cannondale
"Tanıyıp tanınmamak, aynı kaptan yemek yemek yada yememek, aynı ipe girip girmemek, aynmı kamplarda bulunup bulunmamak, elbetteki önemsiz, dağlara gönül vermiş arkadaşlarımızı kaybettik. Zirve defterlerine onlarında adını yazacağız bundan böyle.

dksk'nın internet sitesinde yayınlanan kazayla ilgili ilk raporu şu yönde.

"demirkazık kazası raporu"

30 aralık - 3 ocak tarihleri arasında demirkazık zirvesi kuzey-batı sırtına tırmanmak amacıyla hüseyin kapukaya, seza bürkan yüksel ile utku kocabıyık'dan oluşan tırmanış ekibi ve tırmanış ekibine yardımcı olmak için tolga uzun, ece saraoğlu ile şaziye deniz oğuz'dan oluşan destek ekibi olmak üzere toplam altı kişlik odtü dksk ekibi niğde aladağlar'a gitmiştir. tırmanış ekibinden seza bürkan yüksel 30 aralık cumartesi günü saat 10:30'da 156 numaralı telefondan jandarmayı arayarak tırmanış ile ilgili bilgi vermiş ve cep telefonu numarasını bırakmıştır. aynı gün yapılan ikinci görüşmede jandarma bürkan'ı aramış ve 3 ocak çarşamba gününe kadar geri dönüş bilgilerinin gelmemesi durumunda harekete geçecekleri bilgisini iletmiştir. 1 ocak günü duvar tırmanışına başlayan üç kişilik tırmanış ekibi yaklaşık olarak saat 11:45'de düşerek kaza geçirmiştir. tırmanış ekibinden hüseyin kapukaya kamp ekibine ses ile ulaşarak kaza geçirdiklerini bildirmiş, yürüyebilecek durumda olmadığını belirtmiş ve yardım istemiştir. bu aşamada tırmanış ekibinin diğer iki üyesi hem hüseyin hem de kamp ekibi tarafından görülebilmekte (hareketsiz) ancak sesli iletişim kurulamamaktaydı. kamp ekibi durumu jandarmaya ve odtü ankara ekibine haber vermiş ve daha sonra kampı hüseyin ile daha rahat iletişim kurabilmek amacıyla apışkar boynuna taşıyarak kurtarma ekibini beklemeye başlamıştır. kamp ekibi hüseyin ile düzenli olarak iletişim kurarak durumunu kontrol altında tutmuştur.

odtü ankara ekibi kaza haberini aldıktan sonra kurtarma operasyonu hazırlıklarına başlamış, 6 kişilik ekip türk silahlı kuvvetleri dakt timi ile birlikte iki helikopterle, 16 kişilik ikinci bir ekip ise 4 araç ile (karayoluyla) olay yerine hareket etmiştir. bu ekiplere saat 01:00'de yola çıkan 5 kişilik üçüncü bir ekibimiz daha katılmıştır. helikopterler yaklaşık olarak saat 22:30'da apışkar'a inmiş, burada kurtarma ekibini ve dakt timini bıraktıktan sonra kamp ekibinden sağlık durumu iyi olan şaziye deniz oğuz'u alarak demirkazık dağevi'ne indirmiştir. araba ile yola çıkan ekipler ise 21:00-22:30 saatleri arasında dağ evine varmıştır. dağ evinde odtü ekibi dışında tdf, hacettepe üniversitesi, akut, istanbul teknik üniversitesi ekipleri ve dağcı arkadaşlar vardır. kurtarma operasyonu odtü ekibi ve dakt timi tarafından yürütülmektedir. apışkar'da bulunan ekip kamp hazırlıklarını yapıp kaza geçiren dağcılara ulaşmak için tırmanışa geçmiş, yaralılara ulaşabilmek için demirkazık zirvesi kuzey-batı sırtında vinçler ve kaya vidaları (boltlar) ile güvenlik hattı oluşturmuştur. yaklaşık olarak saat 07:45'de yaralı olan hüseyin kapukaya'nın yanına ulaşılmış, sabitleme işleminden sonra kamp yerine indirilmiş ve yaklaşık olarak saat 10:00'da helikopter ile niğde devlet hastanesine nakledilmiştir. hüseyin kapukaya'nın ilk tedavisi yapılmış ve tedavisi devam etmektedir ve ankarayağındaki sorun haricinde sağlık durumu iyidir. kazanın gerçekleşmesinden sonra herhangi bir şekilde sesli iletişim kurulamayan ve hareketsiz oldukları gözlemlenen seza bürkan yüksel ve utku kocabıyık'ın yanına ulaşıldığında ise hayatta olmadıkları görülmüştür. önce bürkan ve daha sonra utku helikopterin alabileceği bir yere indirilmiş ve arkadaşlarımızın naaşları yaklaşık olarak saat 11:45'de helikopter ile niğde devlet hastanesi'ne nakledilmiştir. bunu takiben kampçı ekipte yer alan tolga uzun ve ece saraoğlu da kurtarma ekibinin bir bölümü ile birlikte yine helikopterle dağ evine ulaştırılmıştır. bu iki arkadaşımızın da sağlık durumu iyidir. kurtarma ekibinin geri kalan kısmı da operasyonun sona ermesiyle inişe geçmiştir.

detaylı kaza raporu en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacaktır.

başta tsk dakt ve jandarma olmak üzere operasyonda yer alan tüm ekiplere ve destekte bulunan dağcı arkadaşlarımıza minnettarlığımızı bildiririz.

gerçekleşen elim kaza sonrasında iki çok yakın arkadaşımızı kaybettik. acımız büyük. arkadaşlarımızın ailelerine, dostlarına ve tüm odtü dksk üyelerine, sabır ve başsağlığı dileriz.

hepmizin başı sağolsun. "

"kaza geçiren dağcıların kimlik bilgileri

adı soyadı doğum tarihi mesleği
hüseyin kapukaya 1980 öğrenci (odtü fizik)
seza bürkan yüksel 1986 öğrenci (odtü inşaat)
utku kocabıyık 1982 ar. görevlisi (odtü bilgi işlem merkezi)"

Scudo

Murat CER

Forum Bağımlısı
Tepki
1.132
hocam bilgiler için teşekkürler..hüznümüzü paylaşıyoruz....

bu arada teknik rapor var mı? istasyonla ilgili sıkıntıdan doalyı kaza olduğu yazıldı haber sitelerinde ama kazadan yaralı kurtulan arkadaşın aktarımı sanırım yansımadı bültenlere!?

Önder Özdoğan

Forum Bağımlısı
Tepki
1.166
Üzücü bir hadise,başımız sağolsun ...
Arkadaşlarımzın ailelerine ve dostlarına Allah(c.c) sabır ve ihsan eylesin..

Göreve katılım gösteren ekiplerimize ve dostalara şükranlarımı sunarım..

ramazankurucay

Forum Demirbaşı
Tepki
788
çok üzücü bir kaza..dağcılığın içinde olan biri olarak derin bir üzüntü duydum..arkadaşlarıma allahtan rahmet diliyorum...inşallah bu gibi kazalar bir daha yaşanmaz..

alicins

Aktif Üye
Tepki
151
İstanbul/Gündüz Yıldız Teknik Üniversitesi Gece Üs
şahsım ve YTÜ spor kulübü olarak allahtan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyoruz....

Soner Sarihan

Forum Bağımlısı
Tepki
8.299
Bisiklet
Cannondale
@Murat CER

Bugün 16:00 da açıklama yapılacağı söylendi. 2 bileğindeki kırıklar ve ayağındaki hafif donma ile kurtulan arkadaşın söylediğine göre 50 m. kadar düşmüşler. Neredeyse tüm ip boyu olan bu mesafe kadar düşmüş olmaları için , emniyet noktalarının seri şekilde ard arda çıkmış, kopmuş olması gerekli. işlerinde çok iyi olan tecrübeli arkadaşların bir şanssızlık ile karşılaştıklarını düşünüyoruz. Muhtemelen ara emniyetin bağlı olduğu kaya bloğunun tamamı yerinden kopmuş ve diğer sikke ve boltlar 3 kişiyi taşıyamamış olmalı. En üstte lider tırmanan arkadaşın kurtulmuş olması bunu destekliyor sanırım.

Belki de bu kayıplar Aladağlar a bir telsiz rölesi/anteni veya cep telefonu vericisi koyulması yada bir iki adet uydu telefonu alınması konusundaki çabaları hızlandırır.

Cenaze töreninde bir arkadaşın söylediği gibi.

"Sevenlerimiz bize kızmasın, dağlar çağırır bazen ve gitmek gerekir ... "

• Beğen
Tepkiler: Murat CER

Kemal Tecimen

Daimi Üye
Tepki
305
hatırlattığınız için teşekkürler evet genç kardeşlerimize allah rahmet eylesin geri kalanlara allah sabır versin onlarada kabir rahatlığı versin

H.Can DEMİREL

Forum Bağımlısı
Tepki
950
Elim kazada hayatlarını kaybeden arkadaşlarımıza tanrıdan rahmet dilerim.Nur içerisinde yatsınlar.Yaralı olarak kurtulan arkadaşımada geçmiş olsun dileklerimi iletir bir an evvel eski sağlığına kavuşmasını dilerim.Umarım bundan sonra hiçbir arkadaşımızı bu tür kazalarda kaybetmeyiz.Allah geride kalanlara sabır versin...

M.Ergun GÖZET

Forum Demirbaşı
Tepki
688
Bisiklet
Fuji
Genç arkadaşlara Allah rahmet eylesin. Yaralı arkadaşa da acil şifalar dilerim.
Gerçek sporcu arkadaşların hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum.

Gürsel A.

Forum Bağımlısı
Tepki
2.150
Çok üzücü bir durum.. Vefat edenler için Allah Rahmet eylesin, yakınlarına da metanet dilerim..
Bu bana ben 15 yaşındayken abimin (o da ODTÜ'den) 3 arkadaşıyla çıktığı aynı dağda (Demirkazık) geçirdiği çığ kazasını hatırlattı.. Abim ağır yaralı kurtuldu ama 2 arkadaşı çığ altında kalmışlardı..Ölenlerin isimleri oradaki 2 tepeye verilmişti..Bu dağ Türkiyenin en çok ölüm yaşanan dağı sanıyorum..

Spec

Forum Demirbaşı
Tepki
659
Gerçekten çok üzücü bir kaza. Vefat edenler için allahtan rahmet diliyorum. Yakınlarına da allah sabır versin.

Murat CER

Forum Bağımlısı
Tepki
1.132
Gürsel abi, gözümün önünden gitmez Demirkazık DEMİRLEBLEBİ başlığı gazetelerdeki...seneler öncesine ait bir kaza için kullanmışlardı :(

Gürsel A.

Forum Bağımlısı
Tepki
2.150
@Murat CER

Selam Murat.
Acaba o abimlerin haberi miydi?.
Sonraki yıllarda da tanıdığım insanlar öldü orada. Mümtaz Çankaya da çok değerli ve idealist bir dağcımızdı. Onun o bölgeye emeği çok geçmiştir. Fakat Cimbar boğazında "saçma" bir kazaya kurban gitmişti..
Toprağı bol olsun..

heng

Forum Demirbaşı
Tepki
296
@edi55

Abi inş öyle olur da bu kazalar yüzünden yoksa ailemiz tarafından biz öğrenciler olarak özgürlüklerimiz kısıtlanacak....

Ama şuna da inanmak gerekir Kaza ve kadere inanmak gerekir...Ölümün ne zaman geleceği belli olmaz Allah(c.c.)'a mahsustur...

vefat Arkadaşlarımıza allahtan rahmet ailelerine sabır diliyorummmm.....Yaralı arkadaşımıza ise acil şifalar dilerim.....

ÖLÜM ALLAHIN EMRİ BE GÜLÜM...Verdiği Canı Ancak Kendisi alır.....

Said Ergöktaş

Forum Demirbaşı
Tepki
196
üzücü bir kaza oldu..haberi televizyondan takip ediyordum önce kurtarıldılar diye haber geldi sevindim ama sonra 2 kişinin öldüğü haberi gelince üzüldüm..hayatın kaybeden dağcılara Allah(c.c.)rahmet eylesin..
umarız bundan sonra bu tür kazalar olmaz.. :dua:

Soner Sarihan

Forum Bağımlısı
Tepki
8.299
Bisiklet
Cannondale
Türkiye nin en çok ilgi gösterilen dağlarında ( aladağlar ) doğru düzgün bir dağ evimiz olsa, mesela gelişmiş bazı ülkelerdeki gibi, çığ bölgelerindeki birikmiş karı güvenli şekilde düşürmek için toplar, patlayıcı atan uzun namlulu tüfekler kullanılabilse , etkin ve anında müdahale için gerekli araçlar ( helikopter ) bulundurulabilse ölümleri azaltmak mümkün olabilir sanırım.

sifa

Aktif Üye
Tepki
58
Arkadaşlar,
Ben kurtarma sırasında bölgede bulunan arkadaşlarımdan duyduğuma göre, malesef iki faktörlük bir düşüş sonucu istasyonun patlaması üzerine bu üzücü kaza olmuş. Rota sırt üzerinde gidip, kısa bir yan geçişle dikçene bir açık kitap, yarım baca halini alıyor. Zannedersen yan geçişten sonra, rotanın dikleştiği yerde istasyon kurulmuş, lider giden arkadaş istasyonun üzerine bir stoper atmış, daha sonra takılan kazmasını çıkarmaya uğraşırken stoper yerinden çıkmış, akabinde düşünce istasyona iki faktör düşmüş, istasyon da patlayınca, birbirlerine bağlı olan ekip elli metre kadar düşmüşler. Yaralı kurtulan arkadaşımız kendine gelince arkadaşlarına yardım etmek istemiş, ipten çıkmış, dengesini kaybedip, bir otuz kırk metre daha düşmüş.
Benim duyduklarım bu şekilde ama eksik, hata, yanlış anlama olabilir. Açıklama ilk ağızdan yapıldığında gerçeği öğrenip gerekli dersleri çıkarırız.
Bildiğim kadarıyla bu güzel alpin rotanın bir kış çıkışı var. O da seneler önce Salim hocaların çıkışıydı. Arkadaşlar rotayı çıkabilselerdi Türk Dağcılığının önündeki psikolojik engellerin biri daha aşılacaktı. Ölenlere Tanrıdan rahmet, yaralı arkadaşımıza acil şifalar diliyorum.
Lütfen daha dikkatli tırmanalım, kaza bela hepimizden uzak olsun.
şifa serdar özen

• Beğen
Tepkiler: H.Can DEMİREL

sports-man

Forum Bağımlısı
Tepki
3.723
Selam Grup,

Bu kaza hepimizi çok üzdü,Demirkazık dağı bu tür kaza ve ölümlerin en fazla yaşandiğı yerlerden biri maalesef.

Yaralanarak kurtulan arkadaşlarımıza acil şifalar,hayatını kaybeden değerli arkaşlarımıza allahtan rahmet diliyorum...başımız sağolsun.

" Bol Sporlu ve Pedallı Günler "

BF Okuru

Üye
Tepki
46
Genç kardeşlerimizin ölümü Aileleri,yakınları ve arkadaşlarında şüphesiz derin üzüntülere ve kedere sebep olmuştur bu üzüntü ve kederi tüm kalbimizle paylaşıyoruz.