Scudo Sports

Delikli Seleler Sağlık Yönünden Faydalı mı Zararlı mı Sorunsalı!?

amasseia

Forum Bağımlısı
Tepki
3.910
İsim
Ali
Başlangıç
1996—97
Bisiklet
Mosso
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Delikli yani ortası yarık selelerin sağlık yönünden faydalı olduğunu düşünüyordum. Cinsel organa olan baskıyı azaltarak ilerde oluşacak sağlık problemlerinin önüne geçeceği konusuna inaniyordum.
Dün bir yazı okudum ve ortasi yarik selelerin aslinda cinsel organa olan baskıyı azalttığı değil bilakis artırdığı yönünde bilgiler okudum ve ilk okudugumda pek gerçekçi bulmadim ancak Gerek Selle Royal'in işin içinde olması gerekse bilimsel arastirmalar sonucunda bu sonucun ortaya çıkması bu konunun doğruluğunu gösterir nitelikte.
Okuduğum linki ve makalenin bazi bolimlerini buraya bırakıyorum:

Düz ve delikli sele arasındaki bu gözardı edilebilir gibi duran farkın 2002 yılında İtalya’da yapılan bir araştırma çok daha büyük olduğunu ortaya koyuyor. Selle Royal’in talebi üzerine Politecnico di Milano’da yapılan araştırma ortasında yarık bulunan selelerin bu bölgedeki boşluk sayesinde cinsel organın beslenmesini mümkün kılma argümanı ile satıldıkları, aslında gerçek etkilerinin bunun tam tersi olduğu, ortadaki yarığın baskıyı alamadığı için sele ile temas eden kısımlardaki baskının arttığı ve tcpO2’yi son derece olumsuz etkileyerek cinsel organın beslenmesini neredeyse olanaksız kıldığını, bununla da yetinmeyerek dolaylı yoldan prostata baskı yaptıklarını ortaya çıkardı. Bu araştırma esnasında selenin üzerine konulan sensörler aracılığıyla hangi model selenin neresinde ne kadar baskı oluştuğu ölçüldü.

Sonuçta ortası yarık selelerde kritik bölgedeki basıncın ortası dolu selelere göre daha yüksek ve tehlikeli seviyede olduğu ortaya çıktı (aşağıdaki resimlerde kırmızı noktalar).

Yani ortasında yarık olan seleler aslında cinsel organın maruz kaldığı basıncı düşürmekten ziyade kritik bölgelerdeki basıncın daha da artmasına neden olarak bu bölgedeki sinirlerin ve damarların ortası dolu bir seleye oranla daha fazla ezilmesine ve cinsel organa giden kan oranının düşmesine yol açıyorlar.

Link: (link)
760Z9.jpeg
760Z8.jpeg

Scudo
Bilim dunyasinda bu tip arguman savaslari hep sürer .Arkasinda parasi olan firmalarin para yedirdigi arastirmacilar vardir.
Ayni ; Türkiye de Gdo'lu urun ithalati icin kamuoyu zemini hazirlanirken , medyada cesitli gdo yu öven "bilimsel" aciklamalarin oldugu gibi . . .

Tam da delikli sele araştırması yapıyordum. kafam karıştı şimdi

• Beğen
Tepkiler: amasseia
Ben de bu yüzden delikli sele almaktan son anda vazgeçip Selle Royal Seta S1 düz yapılı selede karar kıldım ve 200+km'ler de dahi her hangi bir uyuşma, ağrı, sızı, vb. durum söz konusu olmadı.

Peki, pro takımların kullandığı selelerin neden ortası yarık, hafifletme çabası olmasa gerek..
Kalça kemiği ve erojen bölgelerin kapladığı alan herkeste farklı olabilir. Sele seçiminde önce buna dikkat edilmelidir.
Ben tam dolgulu da yarık sele de kullandım.
Şu anda şıpeyşılayz ın badi geometri selesini kullanıyorum. Bunu da bike-fit sonrası kullanmaya başlamıştım...
Sele seçimi tesadüflere bırakılmayacak kadar önemlidir ...

@cazci
Aghbi bende sipaşilayzer es wörk ün ortasi yarikli power komp modelinin çin versiyonunu kullanmaya basladim şu an fena değil sanki ehehe

Bende bu konudaki durumu düşündüm aslında. Ama son anda bir arkadaşla özelden görüştüğümde ortası delikli yani carved modeli tavsiye etti. Alt takımlar hava alıyor diye. Biliyorsunuz arada hem ağrı hem de havalandırma için ayağa kalkarız. Merakla uzun bir tur bekliyorum test etmek için. Beğenmezsem @Ceyhun Özkan arkadaşın tavsiye selesine gecebilriim

• Beğen
Tepkiler: Ceyhun Özkan
@mariokaldato Cumhur kardeşim, atalarımız ata binerken de uygun semer kullanmış...
Ayrıca taytının pet kalitesi de iyi olmalı...
At sahibine göre de kişner ayrıca..:koptum:

Son düzenleme:
Klasik brookslardan alıp geçmek lazım.

Benim selelerle ilgili deneyimlerime göre ortası delik seleler kesinlikle daha dar açılı sürüş pozisyonları için. Eğer normal seleyle aynı şekilde dik bir sürüş yaparsanız bahsedilen baskı artacaktır. Ama zaten esas amaç öne yattığınız zaman oluşan baskıyı azaltmak. Doğru amacı doğru seleyi seçmek çok önemli. Bahsi geçen testte selelerde herhangi bir oturuş/açı farkı gözetilmemiş. Bu da testin güvenilirliğini azaltan bir durum.
Unutulmaması gereken her bisiklete, her fit'e uygun selenin farklı olduğu ?

20190821_114805.jpg
Kendileri kutsal selelerin efendisidir bir maşallahı çok görmeyin lütfen özellikle güney amerikalı bacılarımız için tasarlandı:hımm: malum kendilerinde star warsın, death starı gibi büyük toto olduğu için:koptum::koptum::koptum: efsane selem bu benim bazen eve misafir çok geliyor evde baza veya çekyat olarak kullanmışlığımız vardır arkadaşı.

@Darth_cyclist Bu ne hocam, sanki oturma grubunu bisiklete monte etmiş gibi valla bravo rahatiniza pek duskunsunuz ?

@BerkEvren Evet her açıdan bir deneme mevcut degil ama 60° lik sürüş pozisyonunda ortası delik selenin tcpO2 21,4 mmHg iken normal düz selenin 23,8 mmHg çıkması çok belirgin olmasa da yordanabilir bir değer. En azından ortasi delik selenin değerinin biraz daha yüksek olması gerekirdi ama tam tersi bir durum söz konusu.

• Hahaha
Tepkiler: Devenez ce que
@amasseia üzerinde gelen orjinal sele hele bir de yayları var görmeniz lazım. downhil yapılabilir sele ile bisiklete gerek yok:komik:

60 liralık ortası delik aliexpres selesi kullanıyorum. pedli tayt bilmem. her zaman normal şort ile sürerim. 60 km den sonra hafif ağrı yapıyor. o da biraz mola verince geçiyor. totom bu konuda doğuştan yetenek sanırım. sele diye ağlamıyor.

@Özcan
Yapılan bilimsel testler değilde, bu caydırıcı oldu işte?

@BerkEvren
Kesinlikle katılıyorum. Bu araştırmayı çok önceden okumuştum, ancak normal seleden ortası yarık seleye geçmek droplarda kullanım açısından iki farklı bisiklette de ciddi bir rahatlama sağladı bende.

Yalnız burada tayt kullanma veya kullanmama durumuna göre de iş değişir. Birçok taytta bildiğin yarım santimlik kalın ped dokusu var. Buda basıncı azaltacak etmenler arasındadır. Diğer yandan bu yarıklar çok geniş olmuyor ki oraya düşecek basıncı yanlar tamponlasa. Zamanında bende formlarda, bizzat doktorlar tarafındanda yapılan tartışmasına denk gelmiştim. Kimisi delikli seleyi önerirken kimisi deliksizi öneriyordu. Tıpki yumurta kolestrolü arttırır, insana zarar verir diyenle, zararsız olduğunu savunanların olduğu gibi. Bence ölçü çok önemli, aşırı bisiklet sürmekten kaçının, bir şey olmaz diye düşünüyorum. Olursada herkesin şeyi kendine, kimse kimseyi zorlamıyor :D

Geri