Scudo Sports

Debriyajlı Bisiklet

goktugX

Aktif Üye
Kayıt
31 Temmuz 2012
Mesaj
121
Tepki
34
Şehir
İstanbul
Bir forum sitesinde birisi debriyajlı bir bisiklet yapmayı düşünüyor, aynı yazısını buraya yapıştırıyorum;

Basliktada okudugunuz gibi daha onbilgi asamasinda olan Debriyajli Bisiklet Projesini yapmak istiyorum.
Aranizda "debriyajmi oda ne ?" Seslerini duyar gibiyim o yuzden basit ve yalan yanlis bi aciklama yapiyim.
Motor ve Sanzumani birbirinden kademEli ayirmaya yariyan otomobil ve motorsikletlerde kullanilan onemli bi parca.Burda motor biz oluyoruz sanzumansa vites.Debriyaja basildiginda olacak sey.Zincir atmis gibi bose pedal cevirmek yani teker ve pedalin baglantisini kesmek ama debriyaji biraktikca yavas yavas gucu iletmeye baslayacak.Bu konuyu motorlu tasitlar bolumunede actim sizden istedigim kisim.

Tek dislisi olan basit bi bisiklette donme gucunu hangi parcadan almaliyim, dairesel bi kuvvet soz konusu benim ihtiyacim silindirin yuvarlanan bir silindirin ust ve altindaki dairesel donme gucu.Bu guc bisikletin neresinden alinabilir.Benim dusundugum kisim Disli ve Tekerlek arasindaki tutan kisim,sizce baska hangi kisimlarda bu tip guc vardir.

Sizin düşünceleriniz nelerdir ? Vites değiştirirken pedal boşa dönebilecekmiş böyle bir şey olursa.
Bence rampa çıkarken çok güzel olur. Rampada vites düşürmek isteyince çıkarken durup arka tekerleği kaldırıp pedalı elle çevirip sonra tekrar devam etmekten kurtulmuş olunur, peki ama nasıl yapılır ? Benim önerim aynakolun yada arka aktarıcının yakınlarına, zinciri havaya kaldıran ve vitesi vites kolundan değiştirene kadar (yani debriyaj kolunu elimizle bırakana kadar) havada tutan bir sistem. Siz ne düşünüyorsunuz sizce işe yarar mı debriyaj olayı ? Nasıl yapılabilir ?
 
  • Beğen
Tepkiler: M_Selim_A
Scudo
Nasıl yapılır sorusundan önce ne gerek var sorusunu gündeme getireyim. Motor sürekli çalışan bir sistem ve arada yürüyen aksamdan bağlantıyı kesmek gerekir bisiklette böyle birşeye neden ihtiyaç duyulurki motor zaten bacak ama Basit kavrama sistemi teoride kolaydır uygulaması zordur.
 
yokuş çıkarken birden bire yüksek viteste olduğunuzu anladığınızda artık çok geçtir. benim gibi tembel bir adamsanız vites değiştireyim derken dişliyi eğebilir, zinciri koparabilir hatta bisikletten bile düşebilirsiniz. fikir ve soruna çözüm anlamında güzel bir proje. ancak miligramın hesabını yapanlar için fazladan ağırlık gibi geliyor bana eklenecek malzemeler. keyif sürücülerinin tercih edebileceği, onun dışındakilerin ne gerek var diyeceği bir proje. maalesef ben de ne gerek var diyen grubun içindeyim. ancak bu, hayalinizi gerçekleştirmenize engel olmasın. belki ilerde sizin tasarımınızı kullanırız. saygılar, başarılar.
 
Yokuşta gerçekten işe yarayabilcek bi sistem. Bu da yapılır. İnsanlar sırd mekanik kullananrak neler yapmamış ki... Ancak benim fikrim cvtnin kullabımı yönünde. Sürekli vites olunca yokuşta da bir pedal ile sanki 10 vites değiştirmiş gibikullanabilirsin bu cvtyi. Hatta belki elektirikli bir aksama, parçaya gerek duymadan da geliştirilebilir. Ağırlık meselesi ise şöyle: ilkin muhtemelen biraz ağır olur, sonra bi şekilde karbon , tasarım iyileşmesi gibi tekniklerle hafifler. Kısaca benim tercihim manuelden değil de otomatikten yana.
 
benzinli, dizel, lpg'li farketmeksizin, içten yanmalı motor diye tabir edilen bütün güç üniteleri debriyaja ihtiyaç duyar. çünkü o motorun rölanti devrinin altına düşmemesi gerekir, devir çok düşerse motor tıkanır ve çalışmayı durdurur. bu yüzden bu motorlara bir de debriyaj düzeneği eklenir, böylece araca ilk hareket verilirken önce motorun devri yükseltilip daha sonra da ürettiği güç yavaşça tekerleklere aktarılır.

vites sistemine gelince; aslında içten yanmalı motorlar için debriyaj olmadan çalışabilen vites sistemleri de yapılabilir ama debriyaj bir kere konulmuştur artık, o yüzden vites sistemi de ona uygun yapılır.

gel gelelim, bisiklette debriyaja hiç bir şekilde gerek yoktur. çünkü güç ünitesi olan bacak kaslarının, rölanti gibi bir derdi yoktur. bir bisikleti nasıl kullanırsanız kullanın, bacaklarınız "stop" etmez :in:

bisikletlerin vites sistemlerine gelirsek, pedal çevirmeden vites değiştirebilen sistemler zaten yapıldı ve yakın gelecekte yollarda dolaşmaya başlayacak. ama aslında buna da gerek yok. acemiliğini üzerinden atmış bir bisikletçi, zaten yavaşlama esnasında vites küçültebilir ve durmadan önce kalkış vitesine geçmiş olur. pedala yüklenmeden, sakince çevirerek vites değiştirmek çok da öyle zor, ustalık isteyen bir olay değildir. rampalarda tıkanıp vites küçültmek için bisikletten inerek arka tekerleği kaldırmak zorunda kalıyorsanız da, kusura bakmayın ama acemisinizdir ;)

netice itibariyle hiç gerek yok, debriyaj üzerinde çalışan arkadaş vaktini farklı şeylere harcayarak çok daha verimli sonuçlara ulaşabilir...
 
  • Beğen
Tepkiler: 42FY ve S26
Tüketicilik yanı sıra üreticilik hevesi barındıran, ilginç fikirler ortaya atma derdinde olan kişilere her zaman saygım söz konusudur. Ben bisiklet konusunda bir fikir ortaya atmış veya atan birisi değilim, sadece hazır üretilmiş bisikletleri tüketiyorum. Bu bağlamda kalkıp da "Ne gereği var be git işine." tarzında bir tavra bürünecek değilim.

Ama öte yandan, mühendislik okuyan bir öğrenci, mekanik bilgisi olan bir kişi, ehliyet sahibi ve araba moturundan bir parça da olsa anlayan, bisikleti de uzun süredir kullanan birisi olarak düşündüğümde açıkcası debriyaj sistemine sahip bir bisiklet kulağa pek de faydalı gelmiyor.. Arabanın motorunun yaptığı işi bisiklette bacaklarımız yapıyor hepinizin bildiği gibi. Ancak bacaklarımız, arabanın moturunun ihtiyaç duyduğu rölanti, devir balansı gibi şeylere ihtiyaç duymaz. Hızın yeterliyse, bacaklarını biraz dinlendirmen gerekiyorsa zaten pedal çevirmeyi bir süreliğine bırakıyorsun, hepimiz yapıyoruz bunu. Bisiklet kullanma konusunda deneyimliysen de istem dışı, adeta bir refleks gibi vitesi de rampaya yaklaşırken küçültürsün. Ben kaldı ki trafik lambasına yakalanacağımda bile düşürüyorum ve bunu planlayarak da yapmıyorum. Alışkanlık haline gelmiş.

Eğer gerçekten rampaya büyük vitesle çıkan insanlar rampaya çıkmadan evvel vites düşürmeyi alışkanlık haline getiremiyorlarsa o halde birileri debriyajlı bisiklet üretsin, dileyen de o bisikletleri kullansın. Ne diyebilirim ki yani :) Bana mantıken çok gereksiz geldi. Benden daha ileri mekanik, motor ve mühendislik bilgisine sahip birisi varsa ve debriyaj sisteminin bisiklete ve sürücüsüne büyük katkılar sağlayacağını açıklayabilirse, şahsen seve seve dinlemeye de açığım.

(Kimse ortaya atılan fikre saygısızım gibi algılamasın ama gerekli icat ve gereksiz icat var.)
 
Bence yokuş çıkışında rahatlık için kullanılacak olursa o aktarıcı ve dişli her şekilde zorlanacaktır
 
Bisiklette elle kontrol edilen 2 tane vites kolu, 2 tane fren kolu ve birde direksiyon var. Araya birde debriyaj bilmemnesi girerse kontrol dahada zorlaşacaktır. Bunu düşünen kişi büyük ihtimalle keyif amaçlı veya uğraş olarak düşünmüştür. Ayaklarımız zaten debriyaj vazifesi görüyor, yokuş yukarı çıkarken birden hızlanıp pedal çevirme kuvvetini azaltıp vites geçişi esnasında yavaşca pedala yüklenerek zaten debriyaj görevini yerine getirmiş oluyoruz. Birde bisiklet çekiş sistemine eklenecek ilave mekanik parçalar enerjide kayıplara yol açacaktır. Ama olurda yapılırsa saygı duyulur o ayrı.
 
Kavrama sistemleri çok verimli değildir.Siz enerjinizi en az şekilde harcamaya uğraşırken,kavrama sistemi ile enerjinizi boşa harcamak istemezsiniz.Lastik dönüş direnci bile hızda büyük etkiler yaratırken,kavrama sistemli bisikleti götürebilmek için insan üstü güce sahip olmanız gerekiyor.Motorlu araçları yapmanın neden daha kolay olduğunu,daha ucuza imal edilebileceği bu cümleden bile çıkarılabiliriz.
 
Geri