Scudo Sports

Dağlarda veya arazide güvenlik nasıl sağlanır?

@İsa Mutlu

Abi bu bizim köylü Sivaslı :D

Scudo
hem bir kopek sahibi hemde bisiklet binicisi olarak tavsiye edeceğim en etkili ve zararsız korunma yontemi biber spreyidir. köpekler koku algısı gelişmiş canlılar olduğu için o kokuya dayanamıyorlar. ben dahil pek çok köpek sahibi yesil alanlarda kopeklerimizi bıraktıgımızda istenmeyen kavgaları onlemek ve ayırmak için kullanıyoruz. biraz burunları akıp hapsuruyorlar ama 2-3 dk sonra geciyor. ayılarında koku algısının gelişmiş olduğunu düşünürsek yine biber spreyinin işe yarayacağını düşünüyorum. tabi peşimde bir ayı beni kovalarken bisiklet üzerinde biber spreyini cıkarıp sıkabilir miyim emin değilim. domuz içinde bir arkadaşın dediği gibi yüksekçe bir yere cıkmak yeterli olacaktır. birde köpekler grup halinde olursa daha saldırgan oluyorlar. bir nevi birbirlerini gazlıyorlar. boyle bir grup kopekle karsılasında onlara hiç bakmadan ne cok hızlı nede cok yavas bir hızda geçip gidin. eğer herhangi biri havlar hırlar ise hepsi peşinize takılacaktır :) birde köpekler düzenli seslere sinir olurlar. mesela bisikletinizle giderken pedal cevirmediğinizde çıkan ses gibi. o yuzden mumkun olduguca sessiz gecin derim.

Oturduğum bölge yazlık olduğundan dolayı küçük köpekler var ama marifetleri büyük :D Büyük köpekler ise uyuz ve uyuşuklar genelde :D Ama sık sık köpeklerle mücadeleye giriyorum en iyi yöntem bmx i alıyorum 2-3 savuşturuyorum kaçıyolar ama MTB deyken en büyük problemim yokuş aşağı süratle inerken o büyük böceklerden birinin suratınıza çarpıp kızartması :D

eğer köpek kovalamaya başladığında yorulursanız, bisikletten inmek durumunda kalırsanız yanınızda delici çizici bir aletiniz de yoksa köpek size yaklaşırsa tekmeleyin kafasına kafasına basın tekmeyi ve bağırın hırlayın köpek size nasıl bağırıyorsa siz de bağırın. köpek de korksun. korkuyorlar zaten. hep medeniyet hep insaniyet olmaz öyle insan özüne dönmeli. bizler de canavarız ya. bizler bu dünyanın en tehlikeli yaratığı değilmiyiz alla ala=)

@Şafak Başlar

aslında iyi fikir, köpeklerin çil yavrusu gibi dağılmaları gözlenir. köpeğin şaşkınlığından istifade ederek pedallamak iyidir:)

Çok ayı ve domula karşılaştım seni görünce kaçıyorlar ancak köpek problem olabiliyor yanınızda köpek maması kemik taşıyın belki kandırabilirsiniz :D

Köpekler insan öldürmez, en çok korkutur ve yaralar, köpeklere karşı bir şekilde kendinizi savunabilirsiniz. Ancak bir ayıyla karşılaştığınızı düşünün, ondan kaçamazsınız.. Yolunuz bir şekilde kesişirse bunu hakaret olarak algılar ve çok sinirlenir, hele yanında yavruları da varsa.. Bu durumda bazı arkadaşların iyimser önerileri hiç bir işinize yaramayacaktır, onları unutun. Tamam doğayı hepimiz çok seviyoruz ancak vahşi bir hayvana karşı da kendimizi korumalıyız. Özellikle karadeniz bölgesinde dağlık alanlarda bisiklet süren yada kamp yapan arkadaşların ayılarla karşılaşma riskleri daha fazla, bu kişilerin uyanık olmasında fayda var. Grup halinde gezmek bu canlıya karşı korunmanız için en büyük önlem aslında. 3 kişi olduğunuzda bu canlı sizi kalabalık bir grup olarak algılayıp kabul ediyor ve pek bulaşmamayı tercih ediyor. Ancak tek kişi yakalandığınızı düşünürsek korunmak için yapmanız gereken biber spreyi kullanmak. Fakat bildiğimiz sıradan spreyler değil, ayılardan korunmak için özel üretilmiş olanlar var. Türkiye'de bulunur mu bilmiyorum ama eğer çok sık dağa ormana çıkılıyorsa grupta en az bir kişide bulunması hayatidir bence.. Tek sakıncası rüzgarın karşı yönden eserken sıkarsanız sizi perişan eder, ayıya karşı da hiçbir savunma gücünüz kalmaz..
http://www.safetygearhq.com/images/detailed/0/BDP9.jpg

Geri