Scudo Sports

dağla inatlaşmak

bu yapılması gereken en son şey, hatta yapılmaması gereken tek şey, dağla inatlaşmak.

Scudo
Selamlar
20 küsur sene Türkiyenin dağlarını,tüm zirvelerini defalarca tırmanmış eski bir dağcı olarak Erciyes'in yeri çok farklıdır bende.İyi kötü pek çok anı canlandı bu karelerde. Çok teşekkürler.

Bilmeyen arkadaşlar için ek bilgi.Erciyes dağı tehlikeli dağların başında gelir Ülkemizde. Gece ile gündüz arasındaki ısı farkı çok olduğu için yaz aylarında taş düşmeleri çok olur.Taş derken de öyle yumruk büyüklüğündeki taşlardan, otomobil büyüklüğündeki kaya kütlelerine kadar çeşitli ebat taşları kastediyorum.
Sabahleyin Şeytan boğazının tam doğusundaki Kop dağının sırltarını aşarak güneş doğduğunda, Şeytan boğazına vurur ilk ışıklar. Kış mevsiminde Şeytan'daki karı yumuşatır. Eğimin fazlalığından da yumuşayan kar harekete geçer ve çığa dönüşür. Yaz mevsimlerinde de gece taşlar arasındaki sızıntı sular donar. Güneş kulvarı ısıtınca eriyen sulardan sonra boşlukta kalan kayalar haraket ederek Şeytan boğazı boyunca yuvarlanır. Bu nedenle biz dağcılar yaz ya da kış Erciyes dağına GECE TIRMANIRIZ.

Yukarıdaki fotolarda gözüken Hörgüç kaya da kilit bir noktadır Erciyes açısından.

1991 yılı 29 ekim dönemlerinde sabah saatlerinde arkadaşılarımla birlikte Zirveyi tamamlamış, dönüşe geçmiştik. Hörgüç kayanın epey altlarında Şeytan boğazı girişine yakın, Rahmetli Eski fedarasyon başkanı Abdülmecit hoca, Prof. Ahmet Bilge ve genç bir kaç dağcıyla karşılaşmıştık.

Ayak üzeri sohbette "karın yumuşamaya başladığını, boğazın tehlike oluşturduğunu"söyledik. "Biraz daha tırmanıp döneceklerini" söylediler ve ayrıldık. Biz üç arkadaş hızla aşağıya inip ilk araçla Kayseri'ye oradan da Bursa'ya hareket ettik. Yolda bir mola yerinde Erciyes'te çığ düştüğünü tv den ana haberlerde öğrendik. Bursa'da bu karşılaştığımız ekibin çığ altında kaldığını ve iki dağcının yaşamını kaybettiğini öğrendik ve yıkıldık.. Ölen dağcılarla son görüşen kişilerdik. Mayıs 1992 ayında yine bir dağcı arkadaşımız eriyen karlar altında rahmetli Abdülmecit hoca'nın sırt çantasını bulup ailesine teslim etmeye çalışmıştı. Ailesi çantayı kabul etmeyerek, arkadaşımıza anı olarak saklamak üzere hediye etmişti hocanın çantasını...
Bir kaç kare foto beni nerelere götürdü işte...

erciyes üniv. den bir arkadaşımızsında tam şeytan boğazında kaya düşmesiyle ayağı kırılmış jandarmanın yardımı oraya kadar gelemiyo tabi baya bi kendini sürüklemiş kendisi anlatmıştı bana

@ibrahim Kızılkaya

Bu konu 3 senelik efendim eski konularda fotoğraflar maalesef açılmıyor...
iyi pedallamalar...

@kutay özdemir

Fotoğraflar eklendiği yerden ( Photobucket veya İmageschok gibi sitelerden.) silinmiş olmalı.
Bisikletforum ile ilgili bir durum değil.
Teşekkürler
Selamlar

Geri