Scudo Sports

Critical Mass 25 Temmuz 2009 Cumartesi Saat 17.00 Göztepe Parkı Kadıköy

malazivore

Aktif Üye
Tepki
190
1- Critical mass Türkçe’de “kritik çoğunluk” anlamına gelir.
2- Gezilerin günü, saati ve başlangıç noktası hiç değişmediği için Critical Mass’de herhangi bir lidere veya yöneticiye ihtiyaç yoktur.
3- Critical Mass bir protesto değildir, sadece hep beraber bisiklete binilen bir kutlamadır.
4- Critical Mass kurumsallığı reddeder; yönetim, üyelik, sponsorluk, reklam, siyasi parti, para pul gibi olgularla ilgilenmez.
5- Critical Mass bütün motorsuz araçlara açıktır (kaykay, paten, vb). Özellikle de engelli dostlarımızı aramızda görmek isteriz.
6- Gezi güzergahı önceden belirlenmez. Katılımcılardan en önde gidenler güzergaha karar verir. Dileyen katılımcılar istedikleri güzergahı gezi başlamadan gruba önerebilirler.
7-Terimin kökeni Çin’de ışıksız kavşaklarda otomobiller ve bisikletler arasındaki geçiş önceliği anlaşmasına dayanır. Bisikletliler kavşakta yığılıp kritik bir “çoğunluğa” ulaşınca kavşaktan geçerler. Critical Mass ismini taşıyan ilk bisiklet buluşması ise 25 Eylül 1992 Cuma günü saat 18:00’de San Francisco’da gerçekleşmiş, ve buradan bütün dünyaya yayılmıştır. Daha fazla bilgi için bakınız: (link) (İngilizce) veya (link) (Türkçe)

Scudo
amin .. bence çok zor ama olabilir tabi niye olmasın.. olur inşallah..

@neverhood

bence binler rakamini görmemiz mumkun ama bu biraz zaman alacaktir
azıcık arastirma yaptim ve bazı sehirlerde katılımcı sayısı 200-300 ortalamasında sabit kalmisken
mesela CM in basladigi san francisco orneginde 5-6 yil gibi bi zamanda 800 ler
daha sonra ki yıllarda binlerce bisikletli sayısına ulasılmıstır( we are the traffic-CM in cikisi ve CM hakkındaki bu filmi herkese tavsiye ederim-http://www.tedwhitegreenlight.com/cm.htm-internetten ucresiz olarak indirilebiliyor :)

NY daki 3000 otalama katılımcı sayısına 10 yıl gibi bir zamanda ulasilmis..

• Beğen
Tepkiler: Vural UZUN
@Murat Öz

Kartopu gibi bir hareket olmalıyız. Küçük, kararlı, sabırlı, yavaş yavaş büyüyen ve en sonunda çığ haline gelen...

Şehrimize sahip çıkarsak, örneğin –asla küçümsemiyorum ve birçok insanın imrendiği, bisikleti sevdiği girişimlerdir ve devam etmelidir– şehir dışı gezilerinin benzerleri daha güvenlikli olarak Pedal Sesi, Bisikletliler Derneği gibi oluşumlarca desteklenen şekilde şehir içine kaydırılabilse mutlaka halkımızın ilgisi artacaktır bisikletlilere, trafikte bisiklet kullanımı alışıldık görüntü şekline dönecektir. Birçok insan bisikletlileri görecek ve mutlaka "ben niye yapmıyorum bu sporu, benim işimle evim arası 10 km. niye otobüslere tıkıştırılıp gitmek zorunda kalıyorum" diye düşünecektir.

Benim naçizane görüşüm, bu şehiriçi etkinlikleri mutlaka ve mutlaka kask ve eldiveni kapsayacak şekilde tamamen günlük giysilerle olmalı, kamuflaj, tayt, şort gibi özel giysilere itibar edilmemelidir.

Son olarak bisiklete binmeyi sıradanlaştırmamız gerekiyor. Herkesin yapabildiği, taytsız, kamuflajsız, yeleksiz, üniformasız vs. hale getirebilirsek bence yaygınlaşması o kadar kolay olacaktır diye düşünüyorum...

Böylelikle bisikleti kullanmayı değil bisiklet kullanmayı özendirebilir, BİSİKLET ARİSTOKRASİSİ yaratılmasının önüne geçmiş oluruz...

evet facebook kullananlarda oluşturulan critical mass gruplarındaki videoları izleyebilirler..
gerçekten mükemmel videolar var..

• Beğen
Tepkiler: OrionForEver
Yarın bir işim çıkmazsa ben de gelmeye çalışacağım. Hem eğlenceli hem anlamlı bir etkinlik. Görüşmek üzere:)

• Beğen
Yarın işimiz çıkmazsa bisiklet değişiyor bilmiyorum yetişir mi acep ama mümkün olduğunca gelmeye çalışacağız .......

• Beğen
@malazivore

Bold ettim yetmedi, underline ettim. :)

Bisiklete binmek yapılagelen en sivil aktivitedir. Toplu binenler bir komiteye aitmiş gibi görüntü verdiklerinde (örn:belediye işçisi yelekleri) "ben de mi binsem" diye aklından geçirenlerle aralarına farkında olmadan bariyer koyuyorlar.

Giyilmesin, ya da olmaz öyle şey demiyorum. Sadece gözlemim bu yönde.

Mesajınız için teşekkürler malazivore.

• Beğen
Geri