@Selcuk ASLAN
mesajınızın ilk halinde vermiş olduğunuz (link) makaleyi okudum.
makalede kreatin'in sadece kırmızı etteki miktarına değinilmiş; beyaz et, balık, ve vejeteryanların protein kaynağı olarak kullandığı mercimek v.b. baklagillerdeki miktarlarına hiç değinilmemiş.
ayrıca yapılan araştırmalar nedense 12 hafta ile sınırlı tutulmuş, uzun vadeli kullanımın zararları hep havada bırakılmış. kullanılan cümleler; çeşitli otoriteler tarafından yapılan sağlık uyarılarını sadece birer "iddia"dan ibaret olarak gösterip geçiştirmiş.
demek istediğim; bu makale kesinlikle kreatin haplarının gerekliliğini ya da zararsız olduklarını kanıtlamıyor. sadece vicdanını rahatlatmak isteyen insanlara, kendilerini suçlu hissetmemeleri için bir yol veriyor. ancak o yolun sonu da aynı...
bir kere daha söylüyorum; bütün yapay takviyeler uzun vadede zararlıdır. bunların vücuttaki çeşitli sistemler ve organlar üzerinde yavaş yavaş biriken akılalmaz zararları vardır, yıllar içinde sizi içten içe çürütüp geri döndürülemez hasarlara sebep olurlar.
bana inanmıyor olabilirsiniz, ne de olsa 25 yaşında herhangi bir vatandaşım. o zaman buyrun; forumda herkesin saygı duyduğu 50 yaş ve üzeri aktif bisiklet kullanıcılarına danışın. sorun bakalım; hayatlarında doktorların yazdığı tansiyon-şeker ilaçları vs. dışında bir yapay madde kullanmışlar mı? bu yaşa kadar böylesine sağlıklı ve performanslı kalabilmek için hangi spor aktivitelerinde yer almışlar, neler yiyip içmişler, lütfen bir sorun.
yazdıklarımı da lütfen olumsuz olarak algılamayın; ben burada sizlerin hayatlarınızı kurtarmaya çalışıyorum. bundan 20 yıl sonra tamamen güçten kuvvetten düşmeyi göze alacak kadar gözünüzü hırs bürüdüyse de birşey diyemem, hayat sizin hayatınız...