Scudo Sports

Covid-19 aşısı olacak mısınız?

1000425.jpg
(link)
Böyle bir detay var...

olmayacağım 1 yılda bulunmuş bir aşıya güvenemedim
Kaç yılda bulunan aşıya güveniyorsunuz? Bu konuda bir uzmanlığınız falan varsa herkesi aydınlatın derim.

Aşı kısırlık yapıyormuş... Ben olmuycam...
Bu mesajın amacı nedir? Kaynaksız abuk subuk iddaları yaymanın getirisi nedir? Umarım bu sebeple aşı olmayan bir kalabalığın içinde kalırsınız uzun süre :harika:

Soner Yalçının Karakutu kitabını şiddetle tavsiye ederim.
Böyle ilgi çekme peşinde adamların kitaplarını şiddetle tavsiye etmiyorum. Aşı gibi konularda uzmanlığı, bilgisi bu yönde olmayan kişileri dinlememek gerekli.

Scudo
Ben aşı olmam diyenlerin enfekte olmaları durumunda buşaştıracağı bir bebeği, çocuğu, eşi, yaşlı anne babası yok sanırım. Bir kendi canımızdan mesul değiliz ki. Kendi hayatım üzerine neyse de ağzı süt kokan bebeğimin sağlığı üzerine kumar oynamam.
Aşı olunca enfekte olmayacağının garantisi yok ki. Tamam aşı olurum, ama aşılanmamış rağmen enfekte olup bir cana bu hastalığı bulaştırırsam sorumlusu yine ben miyim?

Özellikle Soner Yalçın gibi "araştırmacı gazeteci" kimliğini kullanıp komplo üretenlere ve bu aşı / ilaç konularında derli toplu Türkçe kaynak isteyen olursa tavsiye ederim.
Hazır uzun saatler eve kapanmışken yazılar kimseye uzun gelmez umarım.

(link)

(link)

(link)

(link)

(link)

Her aşama ne kadar sürüyor?
Bu konuda kesin sayılar vermek mümkün değil. Aşı çalışmalarının maliyetini inceleyen bir araştırma, laboratuvar aşaması süresinin çok değişken olduğu ancak deney aşamalarına geçildiğinde ortalama 5 yıl içinde (link).

Biraz daha eski tarihli (1996) bir araştırmaya göre aşı çalışmaları, en başından en sonuna kadar (link). Her aşama için öne sürülen ortalama sürerlerse şöyle:

• Laboratuvar çalışmaları: 2,4 yıl
  • Faz 1: 2 yıl
  • Faz 2: 1,8 yıl
  • Faz 3: 1,4 yıl
  • Tescil öncesi çalışmalar: 1,1 yıl
  • Tescil çalışmaları: 1,3 yıl
Tabii ki tüm bu çalışmaların birer tahmin olduğunu, ilaçtan ilaca sürelerin değişebileceğini belirtmekte fayda var. Ayrıca günümüzdeki teknolojik imkanlar sayesinde birçok aşamayı hızlandırmak da mümkün.

Diğer yandan çalışmaların herhangi bir aşamada hata vermesi, başa dönülmesi ve böylelikle uzaması da bir ihtimal. Kaynak: Euronews

@Mehmet Metin Levent üzerine düşeni yapmış olursun. Ben şahsen hekim değilim. Bu süreçte hekimlere güvenmekten başka yapacak bir şey yok. Hekim dediysem tv lerde şov yapan bazı medya maymunlarını kastetmiyorum. "Ben virüse inanmıyorum aşı endüstrisi hede hödö" diyen bir embesil hala utanmadan programlara bağlanabiliyor.

Her aşama ne kadar sürüyor?
Bu konuda kesin sayılar vermek mümkün değil. Aşı çalışmalarının maliyetini inceleyen bir araştırma, laboratuvar aşaması süresinin çok değişken olduğu ancak deney aşamalarına geçildiğinde ortalama 5 yıl içinde (link).

Biraz daha eski tarihli (1996) bir araştırmaya göre aşı çalışmaları, en başından en sonuna kadar (link). Her aşama için öne sürülen ortalama sürerlerse şöyle:

• Laboratuvar çalışmaları: 2,4 yıl
  • Faz 1: 2 yıl
  • Faz 2: 1,8 yıl
  • Faz 3: 1,4 yıl
  • Tescil öncesi çalışmalar: 1,1 yıl
  • Tescil çalışmaları: 1,3 yıl
Tabii ki tüm bu çalışmaların birer tahmin olduğunu, ilaçtan ilaca sürelerin değişebileceğini belirtmekte fayda var. Ayrıca günümüzdeki teknolojik imkanlar sayesinde birçok aşamayı hızlandırmak da mümkün.

Diğer yandan çalışmaların herhangi bir aşamada hata vermesi, başa dönülmesi ve böylelikle uzaması da bir ihtimal. Kaynak: Euronews
Bu noktada şunu da atlamamak gerekiyor. Böyle büyük bir salgın durumu yokken aşı çalışmaları konusunda araştırma için yapılan mesailer / ödenekler çok daha az. Hatta araştırma ve faz denemeleri için gönüllü bulmak, data toplamak bile çok daha zor. Ama pandemi gibi bir durum ortaya çıkınca devletler, şirketler bir anda aşı çalışması yapanlara kaynak sağlıyor. Hızla yayılan hastalık size sayısız gönüllü ve veri sağlıyor. Normalde yıllar süren aşı çalışmalarının 1 yıl gibi kısa sürede sonuç vermesinin en önemli sebebi bu aslında. İlk kez Covid ile konuşulan mRNA aşısı eskiden de olan ama yumurta kapıya dayanınca aşı için kullanılması denenen bir teknoloji mesela. Eğer pandemi olmasaydı mRNA aşıları için çalışmalar belki de 10 yıllar sürecekti.

@Mehmet Metin Levent üzerine düşeni yapmış olursun. Ben şahsen hekim değilim. Bu süreçte hekimlere güvenmekten başka yapacak bir şey yok. Hekim dediysem tv lerde şov yapan bazı medya maymunlarını kastetmiyorum. "Ben virüse inanmıyorum aşı endüstrisi hede hödö" diyen bir embesil hala utanmadan programlara bağlanabiliyor.
Aşı oldum, maskeler fora, haydi eski günlerdeki gibi gezelim tozalım eğlenelim yapacak ahali aşı ile. Aşı ile yaratılan algı bu kardeşim. Üzerime düşen görev, ak koyun kara koyun belli olana kadar bünyemi sağlam tutmak ve mümkünse ortalıkta fazla dolanmamak. Google aleyhisselam ispanyol gribi aşısı şu zaman bulundu diyemiyor. Sadece grip aşısı için 22 yıl beklendi diyor. Aşı ile yaratılan algı, 2 doz aşı olacağız ve herşey güllük gülistanlık olacak şeklinde.
Anglosakson tıbbı ile, geleneksel tıp birbirinden apayrı şeyler. Geleneksel tıp, anglosakson tıbbını dışlamazken, anglosakson tıbbi geleneksel tıbba tepeden bakar. Rafine, labaratuvar işi çözümler, binlerce yıllık geleneksel çözümlere gülerek bakıyor ya o benim canımı sıkan. Üzerime düşen, sağlıklı beslenip, bağışıklığımı arttırmak, buna rağmen taşıyıcı olabilirim. O halde bir başkası zayıfsa ona bulaşır ve O kişi vefat ederse bu ancak takdiri ilahidir. Sapasağlam 30 yaşında bir anne öldü iş yerinde. Ne tariflendiği gibi bir kronik hastalığı, ne dendiği gibi risk grubu özellikleri vardı. Neyse, şart koşarlarsa olacağız elbet. Kısırlık falan önemli değil.

Geçen gün spacex deneme uçuşu vardı. Adamlar 15 katlı bina kadar roketi 12.5 km yukarı fırlattı, serbest düşüş ile hızını yavaşlatıp yere bir kaç yüz metre kala manevra yaptırdılar, iniş sırasında da roket patladı. Bu aşamaya gelmesini büyük başarı olarak değerlendirdi spacex. Denemenin arkasında binlerce saatlik bilim/mühendislik emeği var. Ben ağzım açık izledim olayı.
Ardından bizim Türkler hemen başladı vay efendim biraz daha gaz verselermiş, yok efendim geç manevra yapmış vs.
Daha serbest düşüş hesabı yapamayacak insanlar, tarihin sayılı mühendislik gelişmeleri hakkında böyle hadsiz açıklamalar yapıyorlar rahatça.

Aşı da aynı şey. Adamın daha temel biyoloji bilgisi yok ama Aşı üzerine kitap yazabiliyor. Dogruluk kontrolü ( fact check'in Türkçesi bu mu emin degilim ) yapamayan adamlar microchip, akıl kontrolü gibi konularda bir dünya şey yazabiliyor halka açık platformlara.

Ben de bunları okudukça hayret ediyordum bu nasıl özgüven diye. Helal olsun valla ne diyelim.

Son düzenleme:
@BerkEvren tabiki zaten yazıda belirtilmiş. Günümüz teknolojisi ve laboratuvar ortamları daha gelişmiş bir durumda buda çalışmaları hızlandırıyor.

Ben 39 yaşıma kadar kalçadan iğne bile olmadım. Bu saçma aşıyı neden yaptırayım...

Ben 39 yaşıma kadar kalçadan iğne bile olmadım. Bu saçma aşıyı neden yaptırayım...
Okul dönemi veya işe girişlerde nasıl yaptırmadınız, kendi işiniz değilse? Ben şuan ki çalıştığım yere işe girerken ve devamında hepatit ve tetanoz aşılarını doz doz oldum. İlk okul desek keza öyle, kalçadan 9 yaşında sonra hiç olmadım.

Henüz paylaşılmadıysa;
bir de Savaş hocadan dinleyelim 🤔
Dayanabildiğim yere kadar bekleyeyim bari:acpsnr: yerli malı yurdun malı herkes bunu kullanmalı deyip yerli aşıyı bekleriz artık:komik:
"Olacaksın" diye zorlarlarsa "Yerli aşıyı bekliyorum abi...!!!" diyebiliriz en azından :harika:

Son düzenleme:
  • Kızgın
Tepkiler: BerkEvren
Henüz paylaşılmadıysa;
bir de Savaş hocadan dinleyelim 🤔

"Olacaksın" diye zorlarlarsa "Yerli aşıyı bekliyorum abi...!!!" diyebiliriz en azından :harika:
Bende kedime sorayım bu aşı olayını. Yılda 2 kez aşı oluyor. Yetkili bir ağızdan bilgi almış oluruz en azından 😑

Aşı olup olmama ile ilgili olarak acele karar vermeye gerek olmadığını düşünüyorum. Hangi aşı konusu ile ilgilide tek söyleyebileceğim hangi ülkede yapıldığına bakmamak gerekir. Çin veya ABD aşısı olması değil aşının niteliği önemli yani. Herhalde araba bisiklet vs alınacak gibi düşünülüyor ama sağlık konusu biraz farklı. Tarafsız bilimsel makalelere göre karar vermenizi öneririm. Temel olarak konu içinde güzel özetleme yapılmış zaten. Yazan arkadaşların eline sağlık.

Olay Çin aşısı ya da Avrupa aşısı değil bence. Çin aşısı hakkında bilim insanlarından ve hekimlerden olumsuz bir şey duymadım. Hatta daha risksiz olduğunu söylüyorlar. Yaptıran arkadaşlarım var. Benim sorunum, ülkedeki sağlık sistemine güvenmiyor oluşum. Salgının başından beri hep yanlış ve yanıltıcı bilgiler veren bir sağlık bakanlığı vardı. Yalancı çoban hikayesine döndü bu iş. Şu sıralar Türkiye'de değilim ama Türkiye'de olsam kesinlikle aşı yaptırmazdım. Yaşadığım yerde nasıl bir aşılama uygulaması yapacaklar bilmiyorum. Buraya güveniyorum ama yine de bekleyeceğim. İnsanlarda yan etkiler görülüyor mu, ölen sakatlanan olacak mı, hangi hastalıkları olan insanlarda nasıl sonuç alınacak, görüp ona göre karar vereceğim. Aşı yaptırmak dünya için şart.

• Beğen
Tepkiler: Nis
Valla aşı yaptırsam da olur yaptırmasam da kasımın 15 inde korona olduğumu hissettim 1 Aralık'ta koku ve tat kaybı yaşadım itfaiye mülakatına hazırlanıyordum 7 aralıkta mülakat vardı yine Doktora gitmedim mülakatı atlatınca giderim diyordum 3 aralıkta şiddetli bacak ve kol ağrıları olunca mecbur gittim hastane ye sonuc pozitif yine işsiz kalmaya devam... o arada da kaç tane arkadaşımla yakın temas kurdum hiçbirinde şuan henüz belirti yok hepsi sağlıklı olan bana oldu yine işsizim...

Valla aşı yaptırsam da olur yaptırmasam da kasımın 15 inde korona olduğumu hissettim 1 Aralık'ta koku ve tat kaybı yaşadım itfaiye mülakatına hazırlanıyordum 7 aralıkta mülakat vardı yine Doktora gitmedim mülakatı atlatınca giderim diyordum 3 aralıkta şiddetli bacak ve kol ağrıları olunca mecbur gittim hastane ye sonuc pozitif yine işsiz kalmaya devam... o arada da kaç tane arkadaşımla yakın temas kurdum hiçbirinde şuan henüz belirti yok hepsi sağlıklı olan bana oldu yine işsizim...
Büyük geçmiş olsun. Anlattığın kısa hikayede o kadar toplumsal sorun varki nereden başlasam nasıl anlatsam bilemiyorum.
Ama anlatmam da lazım zorunlu biz ihtiyarlar söylemezsek gençler yaptıklarının doğru olmadığını nerden bilecek. Aslında bilmeli ama neden bilmiyor. Gerekçeleri var evet ama o gerekçeler 10 binlerin hayatını tehlikeye atmaktan daha mı önemli.
Sevgili kardeşim öncelikle Allah sana bir rızık kapısı açmışsa onu bulursun ama yine senin çabalaman gerekir sen elinden gelenin en iyisini yap olacaksa olur olmayacaksa olmaz ama sen çabala.
Bu hikayenin senin özelinde olan kısmı ama öyle bir hata yapmışsın ki keşke bu gözler bunları okumasaydı.
Virüsü kaptığını anlıyorsun ve 15 gün insanların arasında dolaşıyorsun. Bu müthiş bir hata. Kaç kişiye bulaştırmış olacağını tahmin bile edemezsin ailen, arkadaşların, onların ailesi, arkadaşları onların temaslıları ve bunların içlerinde 65 yaş üstü insanlar kronik rahatsızlığı olanlar. Vah ki ne vah...... Belki ölüme neden oldun farkında değilsin çok ağır söylüyorum ama hak ediyorsun kardeşim bu forumda hep güldüm ama gülünecek bir durum yok burda. Ha şov yapma niyetim de yok. Bunları söylemem lazım nasıl susarım duyup da. Sen de kardeşim ölebilirdin. Şimdi üzülüyorsun değil mi itfaiye sınavına giremediğin için bak yine giremedin ilk başta tedbir alsaydın ilaç tedavisi vs belki hiç koku kaybı olmayacaktı durumun kötüleşmeyecekti 7 sinden önce negatif test sonucu alacaktın.
Salgın hastalık var ve her bir bireye iş düşüyor yaymamak için lütfen hassas davranalım

Türk Tabipler Birliği ne derse onu yapacağım. Şu anda gözümde tek güvenilir kurum rolündeler. Ne dedilerse doğru çıktı ve kurumun tamamı bilim insanlarından oluşuyor.

• Beğen
Tepkiler: Şeref Tuzcu

Hocam 15'inde test olsaydınız, iki hafta karantina sonrasında mülakattan bir hafta önce zımba gibi olurdunuz. Hadi onu geçtik. Mülakattan önce hasta olduğunuzu net şekilde anlıyorsunuz fakat mülakata gitmeyi planlıyorsunuz hala. Kötü bir niyetim yok lütfen beni yanlış anlamayın ama siz ve sizin gibi insanlar yüzünden Avrupa'nın en yüksek vaka raporlayan ülkesiyiz şu an. Beni eve kilitlemeye, kardeşimi arkadaşlarından uzak bırakmaya, dükkanımızı batırmaya, psikolojimizi alt üst etmeye ne hakkınız var?

Büyük geçmiş olsun. Anlattığın kısa hikayede o kadar toplumsal sorun varki nereden başlasam nasıl anlatsam bilemiyorum.
Ama anlatmam da lazım zorunlu biz ihtiyarlar söylemezsek gençler yaptıklarının doğru olmadığını nerden bilecek. Aslında bilmeli ama neden bilmiyor. Gerekçeleri var evet ama o gerekçeler 10 binlerin hayatını tehlikeye atmaktan daha mı önemli.
Sevgili kardeşim öncelikle Allah sana bir rızık kapısı açmışsa onu bulursun ama yine senin çabalaman gerekir sen elinden gelenin en iyisini yap olacaksa olur olmayacaksa olmaz ama sen çabala.
Bu hikayenin senin özelinde olan kısmı ama öyle bir hata yapmışsın ki keşke bu gözler bunları okumasaydı.
Virüsü kaptığını anlıyorsun ve 15 gün insanların arasında dolaşıyorsun. Bu müthiş bir hata. Kaç kişiye bulaştırmış olacağını tahmin bile edemezsin ailen, arkadaşların, onların ailesi, arkadaşları onların temaslıları ve bunların içlerinde 65 yaş üstü insanlar kronik rahatsızlığı olanlar. Vah ki ne vah...... Belki ölüme neden oldun farkında değilsin çok ağır söylüyorum ama hak ediyorsun kardeşim bu forumda hep güldüm ama gülünecek bir durum yok burda. Ha şov yapma niyetim de yok. Bunları söylemem lazım nasıl susarım duyup da. Sen de kardeşim ölebilirdin. Şimdi üzülüyorsun değil mi itfaiye sınavına giremediğin için bak yine giremedin ilk başta tedbir alsaydın ilaç tedavisi vs belki hiç koku kaybı olmayacaktı durumun kötüleşmeyecekti 7 sinden önce negatif test sonucu alacaktın.
Salgın hastalık var ve her bir bireye iş düşüyor yaymamak için lütfen hassas davranalım
Ben de yazacaktım ama kırıcı olurum diye yazmaktan çekindim. Kim bilir kaç kişinin hayatını tehlikeye sokuyor ama hala itfaiye sınavını düşünüyor adam. Sınava girse, sınavdakilerin hayatlarını da riske sokacak üstelik. Bir de bunu forumda yazıyor. Söyleyecek bir söz bulamıyorum.

Geri