Çevrenizde covid'li hasta varsa onlara uygulanması önerilen tedaviler: ( Prof. Dr. Roger Seheult, California University solunum yolları, yoğun bakım ve dahiliye uzmanı. 2-1-2021de yayınlandı)
Not: Bunlar doktorun önerilerinin derlemesidir. BU BENİM TIBBİ TEDAVİ ÖNERİM DEĞİLDİR. KENDİ DOKTORUNUZA DANIŞIN.
Covid hastalarının %80 i hastalığı hafif/ orta şiddette geçiriyor. Bunlarda imün sistem iyi çalışıyor demektir. Çogunluk hastane ortamına ihtiyaç duymuyor. % 20 lik kesim ise ağır veya şiddetli geçiriyor. Bunun nedeni bu hastalarda metabolik sendroma bağlı arka planda yatan sorunlar.( İnsulin direnci, diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları gibi..Obez olmak da diğer önemli bir etken.. VKİ ( vücut kitle indexi) 35 veya büyükse sorun da büyüyor. )
Hastalık sürecindeki işlemler:
1- Türkiye piyasasında 45-100 TL civarında satılan Pulse Oksimetre veya kısaca Oksimetre alın. Parmaktan kandaki oksijen doygunluğunu ölçen bu alet ciğerlerin durumunu takip etmek için önemli. Değer 95( %)lerin altına düşerse hastanenin yolu görünüyor demektir. ( Yüksek irtifada değer değişebilir; dikkat)
2- C vitamini Günlük 1 gr.
3- D vitamini (D3 formu) günde en az 4.000- ui. ( yeni bir randomize ve placebolu çalışmada 7 gün boyunca, günlük 50 bin ui doz alan hastalarda ciddi iyileşme görülmüş. ) K2 vitamini desteği ile alınırsa çok daha iyi. Fakat kan sulandırıcı kullanılıyorsa doktorunuza başvurun. Ben günlük önceden 10 bin, son aylarda 15 bin ui alıyorum. D vitamini ( 25OH D) değerim ancak 100 civari oluyor.
4- Nac desteği (takviye; N asetil sistein) 2 x 600 mg/ gün..( 500- 600 TL şişesi olan da, Assist plus adı altında 29 TL olan da var)
5- Quercetin ( takviye)
4- Çinko. ( günde 40 mg. ı geçmeyecek) Çinko bizim savaşçı hücrelerimizin virüsün zarını delmesine yardım ediyor.
5- Hastanın vücut ısısını yükseltin. Anneanne yöntemi: Kafa hariç vücudu bir şekilde ısıtmak interferon cevabını yükseltip imün sistemin virusle savaşmasına yardımcı oluyor..
Başka sunumlarda da bahsedilen kan sulandırıcıların (Coraspin vb.) hastalık süresince alınmasında fayda olduğu da söyleniyor.
Ayrıca gece genelde yatmadan Magnezyum almakta fayda var..( oksit formu olmasın! Sitrat, glisinat, malat formları iyidir..)
(Ben çok uzun süredir zaten D, C, K2, Magnezyum, çinko, omega 3 , Coq10 takviyelerini düzenli alıyorum ve alınması gerektiğine inanıyorum. Zaten belli bir yaştan sonra sindirim sisteminde azalan asit nedeniyle elzem mikrobesinleri almakta zorlanıyoruz. Organik elma sirkesini de düzenli tüketiyorum mideye yardımcı olmak için. İleri yaşlarda mineral ve vitamin eksikliğinin en büyük nedeni bu asitte eksilme)
Gürsel Akay
3-1-2021