Scudo Sports

Çinden replika kadro

Günümüzde "replika" kelimesi, ilk kullanıma başladığında taşımakta olduğu anlamdan çok daha farklı anlamlar taşımaktadır. Şimdiler de "çakma" yani "taklit" ürünlerin yerine kullanılmaya başlamıştır. Halbuki "replika" çakma demek değildir.
Replika kelimesini anlamak için kullanılabilecek en iyi örnek bence futbol formalarıdır. Örnek olarak, Nike firması, takımların sahada giyecekleri formaları üretir ve bu formalara "Authentic" der, yani "hakiki".
Burada kullanılan hakiki kelimesi, sahte'nin zıttı olan hakiki olarak değil, "futbolcuların sahada giydikleri formaların birebir aynısıdır" demek için kullanılır.
Yine Nike firması, hakiki formaları üretmekte kullandığı teknolojilerin bazılarını kullanmadan aynı formaları bu sefer taraftarlar için üretir. Bu formalarada "replika" der. Bu formanın sahte olduğu anlamını değil, futbolcuların sahada giydiklerinin kopyası olduğu anlamına gelir.

Buradan anlaşılması gereken şudur ki, aslında bir ürünün replikası, yine o ürünün kendi üreticisi tarafından üretilmekte veya kontrolünde ürettirilmektedir.
Bisiklet konusuna gelince, bir çok arkadaşımızın dile getirdiği gibi, Çin'de üretilen replika kadrolar, aslında yukarıda açıklamaya çalıştığım gibi replika ürünler değildir. Bir çok merdiven altı atölyesinde üretilen sahte ürünlerdir. (Pinarello kendi sitesinde bu durumu açıkça anlatmaktadır). Bu bisikletlerin hangi testlere tabi tutulduğu meçhuldur. Bir ömür boyunca da kullanabilirsiniz, 2. ayın sonunda darmadağın da edebilirsiniz. Tamamen şansa kalmış. Bu tip kadroları tercih ederseniz arkanızda güvenebileceğiniz hiç bir firma bulamayacaksınız.
Ancak teknoloji ilerliyor, merdiven altı teknolojisi de ilerliyor. Ürettikleri sahte kadrolar da kaliteli olmaya başlamıştır, diye düşünüyorum. :)

Ben şahsen, her zaman kendi markasını ve ürününü satan gerçek üreticilerden alışveriş yapma taraftarıyım. Ucuz veya tanınmamış bile olsa, başka bir kişi veya kurumun ürün haklarını çalıp kopyalamamaktadırlar.

Geçtiğimiz hafta düzenlenen, Dünya Spor Ürünleri Endüstrisi Federasyonu toplantısında, konuşmacılar olayan çok daha farklı boyutlarına parmak basmışlardır. "Çin'de üretilen herhangi bir "sahte" ürün aldığınzda, organize suç örgütlerinin, kölelik, uyuşturucu ticareti ve fahişelikten elde ettiği kara paraları aklamalarına yardımcı oluyorsunuz, bu sayede, şahıslar bu suçları işlemeye devam etmekte, bir çok insanın hayatını karartmakta ve tüm kazandıkları paraları aklayabilmektedirler", demişlerdir.
Konuya bu açılardan da bakmanın faydalı olacağını düşünüyorum. (link)

Scudo
@Murat B.

Sevgili dostum. İşin replikasında meplikasında değiliz. hatta marka olmayan bir kadro benim için ayrı bir aziz ve mübarektir. Karbon olsunda isterse markası çamur olsun fark etmez. Markanın bedava reklamını yapma meraklısı değilim. Ama şunuda merak etmiyor değilim. Bir isimsiz kadro bir marka kadro kadar kaliteli olabilirmi. İşin hırsızlığındada değilim. Yani ismi olmayan ama sağlamlığı ispat edilmiş bir kadro söyle hiç tereddüt etmeden hemen alayım. Marka hastasıda değilim, emek hırsızıda değilim.

• Beğen
Tepkiler: ihtiyar
Onur kardeşimiz daha doğru bir noktaya değinmiş. Fakat biz işin kara para aklama tarafını asla bilemeyiz tabiki. Replika olayına gelince insanlar ın bütçeleri belli ve orjinal ürünü asla alamayacağını bildiği için replika tercih ediliyor. Bugün bir pinarello nun orjinali ile replikası arasında uçurumlar var -fiyat olarak- . Bugün orjinal bir pinarello çift haneli rakamlarda yada o rakamlara yakın bir paraya satılıyor. Sonuç olarak insan da replika ya yöneliyor. Bizde isteriz ki altımızda hakiki specialized yada pinarello olsun ama bunlara onbin lerce lira para veremeyeceğimiz de ortada. bir replika ortalama 2-3 bin lira iken orjinal leri bunun yanına bir sıfır daha ekleyecek kadar pahalı neredeyse. Bende orjinal alma taraftarıyım ama malesef orjinal bir pina ya asla sahip olacağımı düşünemiyorum. ( maddi durumumdan dolayı ) madem orjinal alamıyoruz bari replikasına binelim diyoruz. Kalite ye gelicek olursak kimse kusura bakmasın ama birçok firma bizim orjinal dediğimiz markaları çin de tayvan da ürettiriyor. Bugün HED marka jant lar tayvan da üretiliyor. Hatta videosu da vardı bulursam paylaşırım. Bu bana göre şu demek oluyor, demekki orjinal ürün ile replika sı aynı mahalle de üretiliyorsa kalite olarak ne kadar fark var bende bunu sorgularım. Madem orjinal sin git italya da üret. Bana çin de günlük bir dolara işçi çalıştırarak orjinal ürün çok teknoloji var demek yanlış geliyor ve bir çok firma da ürünlerinin yüzde 90 gibi bir kısmını uzak doğu da ürettiriyor. Ben aralarında uçurum olacağını sanmıyorum , oluşacak en büyük fark satış sonrası hizmettir. replika alırsan muhatabın olmaz orjinal alırsan ufacık çiziğinde sana yenisini bile yollarlar. Ama sırf bunun için 10bin lira fazla vermeye değermi ben bilemiyorum açıkcası.

şimdi forma olarak bende bakıyorum replica 35 euro orjinal 50 euro diyorum formada replica alsam sıkıntı yaşar burdaki açıklamalardan anladım kadarıyla alınır ama formada alınır mı o konuda bilgi bulamadım

@Onur Kuzik

Orijinal ürünler, ar-ge harcamaları ve ''gerçek'' malzeme kullanılarak üretildikleri için pahalı oluyorlar. Bir de tanınmış marka olmanın bir gayrımaddi değeri ekleniyor. Patent varsa bu da ayrıca fiyata etki edebiliyor.
Çakma ürün ise malzeme+işçilik+diğer bazı giderler dışında hiçbir külfet altına girmiyor. Malzeme kesinlikle orjinal ürünün malzemesi değil, işçilik çoğu zaman çok cüzi (büyük markalar da ucuz işçilik olması için az gelişmiş veya totaliter ülkeleri tercih ediyor ama onlar lisans altında ürettiriyorlar). Herşeyin üstüne bir de çakma üründen garanti alamıyorsunuz.
Sonuç olarak çakma mal hiçbir zaman orijinalin kalitesinde olamaz.

@Alper Gencan

Kısadan bir cevabı soru şekliyle vereyim : ''ucuz (çakma) mal kullanacak kadar zengin misiniz?''

@K. Benli

Kurmus oldugum cumlenin mecazi anlamda yazildigini ve dalga gecmek icin kullanildigini ayrica belirtmek aklima gelmemisti. Sadece sonuna :) koymakla yetindim.

• Beğen
Tepkiler: ihtiyar
Biz bu isi cözemeyiz. Herseyden önce "replika" nedir? Cakma nedir? Sahte, orijinal, otantik,.... herkes baska manalarda kullanip yorumlar yapiyor. Anladigim kadariyla replika kelimesi Türkcede yepyeni bir mana kazanmis. Hem sahte manasina kullaniliyor, hem orijinal olmayan taklit manasina kullaniliyor.
Bu yüzden burada hangi kadrolardan süphelenildigini anlamis degilim.
Cin mali kadrolar, sahte bile olsa, iyi degil veya kirilir diye yorum yapmak yanlistir. Birincisi, piyasada kullanilan kadrolarin büyük cogunlugu zaten Cin mali. Ikincisi, ki isin zor tarafi, bu sahte kadrolarin herhangi bir testleri, kirildigi zaman dert yanacak, tazminat isteyecek bir merci olmamasi. Cok iyi bir kadroya da rast gelebilirsiniz, hayatinizi da tehlikeye sokabilirsiniz. Biraz piyango oynamaya benziyor, belki kaybetme ihtimaliyeti kücük.
Normal olarak bir orijinal Dogma ile cakma Dogma' yi yanyana koyup birqaz torsiyon esneme tasti yapma olanagi olsa bir seyler söylenebilir. Ama bu olanagi kim bulabilir. Ben sahsen kullanilan parcanin hayati önemine göre sahte ve orijinal arasinda secim yapoilabilecegi kanisindayim. Yani bir Fizik selenin sahtesini kullanmak cok hayati önem tasimaz. Ama bir karbon masa hic beklenmedik bir yerde su koyarsa, sonucunu tahmin edebiliriz.

İngiltere de bu konu otomobiller üzerinde yapılıyor. Eskilerin klasik, az bulunan arabalarının kadroları alüminyum şeklinde yapılıyor, parası yetmeyenler de 5-10 Bin Dolara o arabaya binmiş gibi hissediyorlar. Fakat bu kişiler yarışlara vs. girmiyor,giremiyor. Ama kopya otomobiller için özel olarak yapılan yarışlarda var. Yani bence kopya ürünler ,aynısına sahip olamayacak kadar para vermeyen, vermek istemeyen yada her neyse bu kişilerin hobi amaçlı aldıkları ürün olarak isimlenebilir. "Orjinal değil"

@K. Benli

Ucuz mal alacak kadar zenginim veya değilim; Demek istediğim sizin orjinal diyip aldığınız pinarello ile replika nın aynı fabrika dan çıkma ihtimali bile var. Ben size daha çarpıcı bir örnek vereyim. Bazı çin firmaları aynı rulman ın üstüne dünya devi olan X malını basıp satarken ( lisanslı olarak ) , aynı fabrika aynı mal ı aynı üretim tesisinde üretip çok daha ucuz fiyatlara satmaktadır. Yani dediğin gibi aynı '' gerçek '' malzemeyi kullanarak bir pinarello 15000 dolara satılırken aynı malzemeden üretilmiş pinarello 500 dolara satılmakta. Ucuz mal alacak kadar ''malesef'' zenginim evet... İnsanların durumu belli ben 20bin tl verip orjinal alamam. Yani birçok orjinal kullanan kabul etmeyecektir ama sizlerin bindiği o onbinlerce dolarlık pina lar spec. ler ve diğerlerinin replika ile aynı fabrika dan çıkma ihtimali bile var. Zaten biz kesinlikle orjinal ile replika aynı kalite de demiyoruz ama insanlar durumundan dolayı replika alıyor. Kalite farkı elbet var ama pinarello nun orjinali de çin de tayvan da üretiliyorsa valla sabaha kadar lisanslı olsun bana hiç samimi gelmiyor zira ha günlük bir dolara orjinal kadro üretilmiş ha 1 dolara replika... Bilmem anlatabildimmi.

Burada anlatılan çoğu bilgileri doğru bulmuyorum. Replica derken gidip bunun kökenini felan araştırmak yersiz ve anlamsız. Konu Çin malları. Çinde replica deyince orjinal ürünün %100 e yakın birebir kopyalanmasıdır. Bir replica ürün asla %100 orjinali olmaz. Çünkü marka telif hakkı çok farklı işlemektedir. Kadronun üzerindeki bir yazıyı eksik yazması yada boyutunda 1mm gibi bir oynama kopya ürün cezasından çıkar. Bunlar malzeme, görüntü farkı, ağırlık yada herhangi bir farklılık olabilir. Çinde replica dediğiniz zaman asla % 100 orjinal yapılamaz. Ama şu var ki binlerce fabrika var ve hepsi farklı çeşitlerde imal ediliyor. Alınmaz diye birşey yok. Ama üretici firmanın sağlam olması gerekir. Çoğu kişi çinde ki bu fabrikaların merdivenaltı olduğunu zanneder. Ama en kötü fabrikası ülkemizin en iyi fabrikallarından daha iyidir. Serilik ve teknoloji çinde üst düzeydedir. Pinarellonun 1 yıl uğraştığı bir kadroyu Çinde 1 günde seri üretime geçilir. Burda tabiri caizse hazıra konup % 100e yakındeğerle ürünü kopyalamaktır. Aradaki fiyat farkı zaten seri üretimin olması mühendislik sorunları olmaması ve yeterince donanım sahibi olmaları ve ve marka payı gibi bir lüks durumda olmamalarıdır.

En basiti bir orjinal Galaxy S4 ve Replica S4 alıp inceleyin. Aradaki farkın işlemci grafik ve ekran donanımın bir yada iki seviye aşşağı olmasıdır. Ama kasa birebir yada % 99 aynıdır. Umarım anlatabilmişimdir.

Replika ve orjinalin aynı fabrikada çıkması demek; adam parayı basıyor hiç bişeye karışmıyor bisikleti alıyor damgayı basıyor gibi düşünüyoruz. Fakat bir markanın Çinli olması başka, Çin'de fabrikası olması başka. Çin,Vietnam, Tayvan ucuz işçi gücü demek,az vergi demek, az gider demek,az bürokrasi demek bunlarla ilgili kitaplar vardı(Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları). Bu markalar artık her kimseler spordan,giyimden, elektronikten her sektörden marka var bunların arasında gidip fabrikasını orada kuruyor, kendi mühendisini , grafikerini götürüyor. Amaç ise daha ucuza mal etmek,ulaşım masrafları her türlü düşük zaten. Yani malı birisine ürettirmekle, gidip fabrikayı kurmak farklı olay.
Ben aynı fabrikadan çıkacaklarına inanmıyorum.

Herkese selamlar,
Önceki mesajımda replika kelimesinin aslında ne manaya geldiğini ve dilimizde nasıl yanlış kullanıldığını anlatmaya çalıştım. Bunu anlatma sebebim Çin'deki yalancıların insanları kelime oyunu ile nasıl kandırmaya çalıştığını ispat etmeye çalışmaktı. Ancak gördüm ki, biraz daha detaylı anlatmam gerekiyor.
Replika sahte demek değildir. Nike, Adidas veya Nalini, Rapha, vs.. Bu firmaların ürettikleri ve bir takıma ait olan (futbol, basketbol veya bisiklet takımı) formlarının kendi dükkanlarında sattıkları ürünlerin %90'ı replikadır. Tekrar etmekte fayda var replika sahte demek değildir.
Orjinalinin birebir aynısı demektir. Orjinalini de, replikasını da aynı yer yapar.

Örnek olarak Nike, Manchester United takımı için bir forma üretir. Bu üretilen formalar sadece onlar için üretilir. Nike kendi mağazalarında bu ürünlerin replikalarını satar ve ürünlerin altına bunu yazar. Örnek vermek gerekirse --->> (link) Manchester United forması satıyor ve bu formanın açıklama kısmında replika olduğu yazıyor.

http://i62.tinypic.com/29go7yr.jpg

Yani orijinalinin birebir kopyası. Orjinali nerde, Manchester United futbol takımının üzerinde.

Bir örnekte bisiklet takımından verelim ki, hafızalarda iyice yer etsin. (link)

Açıklama kısmında ne yazıyor, ---> Bu ürün Movistar takımın 2014 yılı boyunca giyeceği formanın resmi replikasıdır. Orjinali nerde? Takımın üzerinde olacak.
http://i62.tinypic.com/2wcejgp.jpg

Şimdi gelelim, Çin'deki sahtekarların ne yaptığına. Pinarello'nun veya Colnago'nun veya bir başka firmanın "replica" kadrosunu satıyoruz diyorlar. Burada söylemek istedikleri, "Pinarello'nun bisiklet takımları için ürettikleri kadroların birebir aynısıdır" .
Halbuki böyle bir durum yok. Bisiklet kadroları için replica kavramı söz konusu değil. Bisiklet kadroları ya gerçektir ya da sahtedir.
Dolayısıyla, Çin'de satılan ve replika diye tabir edilen kadroların tamamı sahtedir. Gerçek üretici ve satıcılar ile hiç bir alakası yoktur.
Çin'de satılan ve replika denilen kadroların hiç birinin hakiki kadro üreticilerinin fabrikalarında üretilmiş olma imkanı yoktur. Tüm çizimler, kalıplar ve kadrolar sahtedir.
Umarım bu örnekler ile, Çinli sahtekarların replika kelimesini kullanarak ne yapmaya çalıştığını daha açık anlatabilmişimdir.
Benim amacım insanlara Çin'den kadro al veya alma demek değildir. Gerçek durumu açıklamaya çalıştım, bu bilgiler doğrultusunda karar her zaman alıcının kendisindedir. İsteyen alır, isteyen almaz.
İhtiyar abi'nin de sölediği gibi, küçük bir ekipman belki orijinal olmayabilir, (%100 katılıyorum) ama bisikletin maşası orijinal değilse ve stress testlerine tabi tutulmadı ise, bir anda başımıza gelebilecekleri tahmin etmek hiç te zor olmayacaktır.

Onur beye katılıyorum, bisikletlerde böyle bir durum yoktur. Hiç bir kaliteli marka gidip bir fabrikaya güvenip kadro ürettirmez. Youtube de örnekleri var adamlar Amerika 'da üretiyorlar bisikletleri ,çalışanlarda hiç uzak doğulu değil.

Peki Onur Bey Nike yada Adidas mağazasında United, Real yada hangi takımsa aldığımız forma orjinal midir, replika mıdır ? Takımlar kendi ürünlerini satamıyorlar sanırım,sponsor Nike yada Adidas olduğu için. ???? Bence sadece formayı gerçekten üreten sponsor firma orjinalini satabiliyor. Takımın onu satmaya hakkı olmadığı için replikaları satıyorlar kendi sitesinden.

Aslında takım formalarında orjinal veya replica satılıp satılmayacağının kararını, takım ve firma sözleşme yaparken belirliyorlar.
Burada takım, "orjinal satmaya gerek yok, çok satılacağını düşünmüyorum" diyebilir. Veya sadece ana büyük dükkanımızda satalım diyebilir. Çünkü takımın giydiği formaların birebir aynıları daha pahalı oluyor.
Örnek olarak, FC Barcelona'da bildiğim kadar ile replica - orjinal ayrımı yok. Hepsi "authentic", yani futbolcuların üzerine giydikleri ile dükkanda satılanlar aynı. Çünkü Barcelona formları çok ama çok satılıyor. Bu fiyat farkı ne kulubü ne de takımı zarara uğratmıyor. Yanılmıyorsam, Real Madrid için de bu durum böyle.
Nike formaları üretmeden önce ne kadar çok satılacağını (önceki yıl verileri) tahmin edebildiği için, fiyat-maliyet hesaplarını çok rahat yapabiliyor.

Diğer bir örnek Galatasaray formaları. Şu an GSstore sayfasına girerseniz, Authentic formaların 229 TL, replikaların ise 129 TL den satıldığını göreceksiniz. Eğer GS kulübü replika değil de hepsini orjinal satarsa forma satışları oldukça azalır.
Bu uygulama bu sene ilk defa yapıldı. Bence orjinallerin ne kadar satılacağını görmek için deneme yapıyorlar.

Demek istediğim de bu yani takımın forma satışına bakış açısı ve ayrıca forma üretici ile takımın arasında yaptıkları antlaşma önemli. MOVISTAR örneğinde olduğu gibi demek ki takım forma satışı yapma hakkı yok bu yüzden replika satıyorlar ve satarken bunu belirtmek zorundalar, fakat üreticileri (Endura) formaları orijinal olarak satabilme hakkına sahipler. Sitelerine baktım Movistar forması hakkında replika kelimesi geçmiyor.
Replika kelimesi de replik den geliyor olmalı köken olarak. Filmlerde orda burda bolca kullandığımız replik alıntı yapma anlamına geliyor zaten.

Evet üretici ile yaptıkları anlaşmaya göre forma satışı yapıyorlar. Movistar orjinal satmayı istememiş olabilir. bende tam bilemiyorum. Ama evet, eğer replica ise bunu belirtmek zorundalar. Çünkü replica ile orjinaller bazı farklılıklar yaşıyorlar ve günün birinde replika forma sahibi orjinal ile kıyaslayıp "aaaa, burası neden farklı?" demesin diye, replika diye açıklama yazıyorlar. Team SKY forma üreticisi Rapha firmasının sitesine girerseniz yine aynı durumu görebilirsiniz.
Movistar'ı Diadora değil Endura firması üretiyor olmalı. Geçen sene Nalini üretmişti.

Replica kelimesine gelince, benim tahmin edebildiğim kadarı ile Fransızcadaki "replier" yani "tekrar etmek" kelimesinden geldiğini düşünüyorum. Latincesi ise yanılmıyorsam "replicare".
Replik ise yine aynı kökenden türemiş, Fransızcadaki "replique" (cevap) kelimesinden dilimize gelmiş olmalı ve tiyatroda oyununda oyuncuların sözleri manasına geliyor diye düşünüyorum.

Valla konu nerelere geldi :) hayret ettim. :)

Geri