Scudo Sports

Cervelo Test Team'in kullandığı rotor aynakol ne işe yarar diyenler için

mcanb

Forum Bağımlısı
Kayıt
16 Aralık 2008
Mesaj
720
Tepki
903
Şehir
İstanbul
Selam,

Bildiğiniz gibi Cervelo farklı bir aynakol kullanıyor diğer takımlardan. Aynakolun yaprakları oval şekilli. Peki bunun sağladığı faydalar ne? Foruma referans olması açısından elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım.

Bildiğiniz gibi bir insanın pedalın bir turu esnasında her noktada aynı kuvveti uygulaması imkansız çünkü her noktada farklı kas grupları çalışıyor.

http://53x11.com/docs/pedalstroke_large.gif

Eğer kuvvetlerin farklı noktalardaki vektörlerini gösterirsek, en fazla kuvvet uygulanan bölgenin mor ile gösterilen bölge olduğunu görürüz.

Görüldüğü gibi okların büyük olduğu yerler kuvvetin en büyük olduğu yerler.

Bu oval şekilli aynakolların da yaptıkları şey de sizin pedala en az kuvveti uygulayabildiğiniz ölü noktada, aynakoldaki dişli sayısını azaltıp, kuvvetin en büyük olduğu noktada dişli sayısını arttırmak.

Örneğin 53 diş yerine 51 ile 56 diş arasında değişen bir aynakola sahip oluyoruz. Bunun sağladığı faydalar, bacakların işe yaramayan noktalarda daha az çalışması, daha az yorulma ve gereksiz olarak dizlere yük binmemesi.

Aslında olay aynakolda değil, üzerindeki yapraklarda. Yani Rotor firması hem aynakol hem de yaprakları yapıyor. Yaprakların piyasadaki ismi "Q rings" ve işin güzel tarafı BCD tutturulduğu takdirde bütün aynakollara takılabiliyor. Resimde görüldüğü gibi aynakola takılacak olan deliklerden birsürü var, yani herkes kendine göre en uygun açıyı yakalayabilir.

Oval aynakollar aslında 1900 lerden önce de bulunmuş ama Rotor reklamını iyi yapmış sanırım. Başka markaların da olması lazım, uzun mesafe triatlon yarışlarında daha fazla görülüyor sanırım, tabi kişisel tercih.

Carlos Sastre'nin bisikletindeki Rotor aynakol ve Q ring

http://cdn.media.cyclingnews.com/2010/07/05/1/ctt_cervelo_r5_crank_3_600.jpg

Bu arada ingiltere fiyatı sadece Q ring lerin 120 ile 145 pound arası değişiyor. Bir aynakol fiyatı yani :)
 
Scudo
valla faydalarını artılarını eksilerini bilmem ama oval aynakolun kullanış acısından iğrenç bi kullanışı var ben uzun sure kullanmadım ama beyenmediğimden dolayı alışana kadar cok zorluk cekiliormus
 
  • Beğen
Tepkiler: mcanb
@bozuk_para

Alışma süresi 15 gün ile 1 ay arasıymış ama alıştıktan sonra bırakamayan tanıdıklarım var. Tabi tercih meselesi bu, yoksa bütün aynakollar böyle olurdu :)

Ayrıca Mtb için olanları da var, söylemeyi unutmuşum
 
MTB için olanını Christop Sauser kullanıyor 2 sezondur. Rotor firması bu gibi farklı ürünler üreten bir firmadır. Aynakol üretiyordu fakat kilitli pedalların icadı ile unutulmuş olan bu oval yaprakları 3 sene kadar önce tekrardan üretmeye başladı. Özellikle kilitli pedal ve bu yapraklar birleşince verim iyice yükselecektir.
 
@Doruk Atay

Bence pazarlama stratejisi yüzündendir. Bu adamlar Cervelo ile birlikte çalışıyolar, hep göz önünde, bence ondandır.

Bu arada bir makale buldum bu konuyla ilgili, mühendislik okuyan ilgilenen varsa ilgisini çekebilir
(link)
 
  • Beğen
Tepkiler: Raven_35
Özellik aynakolda değil yaprakta ama, Rotor marka aynakol ile set halinde alınabiliyor sanırım ama o şekilde fiyatı çok fazla. Eğer elinizde düzgün aynakol varsa, yaprak aşınıp değiştirilirken bu Q Ring denilenlerden alınabilir. Ama genel olarak çoğu kişiye ağır gelir bu zaten :)
 
Bu tip aynalar kısa vadede daha verimli olabilir ama "ölü nokta"ların küçük dişli çapıyla çok hızlı geçmesi (sonucunda da bacağın hareket yönünün daha hızlı değişmesi) diz eklemini kötü etkiliyor. Bu sistem 20 sene önce de vardı, bu sebeplerden dolayı terkedildi. Sheldon Brown'ın bu konudaki yorumu çok iyi :D "Ever since the chain driven bicycle was invented, elliptical chainwheels have been re-invented and re-abandoned for the same reason every ten or fifteen years."

@Doruk Atay

Merhaba ;)
Shimano'nun Biopace aynası buradaki mantığın tam tersi yönünde işliyor. Biopace'de diz sağlığı için çap "ölü nokta"larda büyüyor; bacağın aşağıdan yukarıya yön değiştirme süresini uzatıp, diz ekleminin hareketini yavaşlatıyor. Bu durumda güç strok'u daha küçük efektif çap'la hızlıca geçiyor. Sonuçta diz eklemi üzerinde ani yük değişimi olmadan yüksek kadans çeviriyorsunuz gibi bir sonuç ortaya çıkıyor. Daha ayrıntılı bilgi için: (link)
 
HORTLATTIMM!! :D

Arkadaşlar oval yaprak aynakol tecrübesi olan varsa yorumları alalım :) Böyle bir hevesim var da, bakalım nolcak
 
  • Beğen
Tepkiler: Yusuf !!WOW!!
@Ahmet.KOÇ Gökhan, bize göre olmadığını ve rahatsız hissettiğini söyledi :) Performans farkı da görememiş haliyle. Kısa bir süre sonra satmıştı zaten aynakolu bildiğiniz gibi.
Ama ben de kararlıyım, deneyecem :)
 
Benim kullandığım grupsetin aynakoluda eliptik şeklinde. İlk başta yamukluk mu var diye düşünürken sonradan bunun özellikle yapıldığını öğrendim. Tırmanırken büyük fark yaratıyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Road_Runner
@Ahmet.KOÇ yani evet :)
Gökhan, "kolay yeri vücuda çok kolay geliyor o yüzden mecburen kadans düşürüyorsun" demişti. Mantıklı cihaz, bacağın en zorlandığı yerde 50, en iyi bastığı yerde 54 aynakol var gibi oluyor :D
 
@Serkan Mıstınoğlu Gökhan Bey'in yaşadığı sıkıntıya benzer şikayetlerden okumuştum yabancı forumlarda. Başta yadırganıyor, ama sonradan biraz zaman alsa da duruma alışılıyor sanırım. 15 gün ile 1 ay süre biçmişlerdi alışmak için. Yok ileride mutlaka denemem lazım :D
 
Geri