Scudo Sports

Çayla yaşayanlar buraya

Günde ne kadar çay içiyorsunuz

  • 1

    Katılım: 1 2,9%
  • 2

    Katılım: 1 2,9%
  • 3

    Katılım: 2 5,7%
  • 4

    Katılım: 0 0,0%
  • 5

    Katılım: 1 2,9%
  • 6

    Katılım: 1 2,9%
  • o kadar çok içiyorum ki hatırlamıyorum

    Katılım: 23 65,7%
  • çayla aram yok malesef

    Katılım: 6 17,1%

  • Toplam katılım
    35
Siirtte korucular Mardin'den gelen kaçak çay ikram ederlerdi.Demliğe suyu soğuk koyup üstüne çayı serpiyorlar ve alttaki sü ile demliğin ısınıp çayın demlenmesini bekliyorsunuz.Unutamadğım bir diğer tat.
 
Scudo
Bir çok sıradan çay denerim, bu aralar Doğuş Filiz'i kullanıyorum.
Çay+tomurcuk çayını (2 çorba kaşığına bir tatlı kaşığı) harmanlayıp içine bir tane Karanfil atıp önce bez filtrede soğuk suda yıkadım. Çayır çek çöpünden arındırırım.
Ilık su ile uzun sürede demler demlendikten 15-20 dk sonra servis ederim.
Arada bir tam yağlı sütle de içerim.
 
Merhabalar. Rizeli olarak size tavsiyem ÇAYKUR Altın baş (siyah paket içerisindedir). Bundan daha üst versiyon HEMŞİN Organik çayıdır. En kaliteli harmanlar bunlardır. Gelelim demleme işine @Atilla Gobel Arkadaşımızın da bahsettiği gibi kaynak suyu, bakır demlik ve demleme süreleri önemlidir.
 
@Atilla Gobel Marketlerde mevcut olması lazım. Eğer bulamaz iseniz tanıdık marketçiler var ise sipariş ile temin edebilirsiniz. Fakat Hemşin organik çayını da tavsiye ederim mükemmel bir tat. Özel sektör ÇAYKUR'dan sonra gelir. Mesela Lipton dışardan getirdiği ve diğer özel sektörden aldığı çayları harmanlar. Biraz da damak tadınıza bağlı.
 
Bence bakır çaydanlık çay için en iyi çözümlerden biri. Kaynak suyu ile deneyin hele ki muhteşem oluyor. Birde çay dediğin hemen tüketeceksin. Öyle saatlerce çay bekletmenin ve içmenin hiçbir anlamı yok.
 
  • Beğen
Tepkiler: gmfaruk ve pars
Yeşil çay içiyorum, Çaykur ve Lipton'un dökme çayından alıyorum (poşet yeşil çaylar ... kelime bulamıyorum çok kötüler), fincan içinde maşalı demleme arapatı kullanıyorum. Kışın karabiber, limon, limon kabuğu, zencefil ile aroma veriyorum bazen.

Siyah çay midemde ekşime yapıyor, taze demlenmişse bir bardak ancak içebiliyorum, fazlası bozuyor, siyah çayı da yeşil çay gibi fincan aparatında demleyip içmek daha iyi oluyor.

Ayrıca İran'lı bir arkadaşım Türkiye'de çay içemiyor, çünkü İran'da çayı demleyip hemen içip döküyorlarmış, demlikte bekleyen çayı içmiyorlar.
 
Favorim Çaykur Tiryaki , şekeri bırakmaya çalışıyorum son 3 4 aydır 3 kaşıktan önce 2 ye şu an da 1 e düştüm :)
 
  • Beğen
Tepkiler: talha55
Cayin pek cok farkli demleme teknigi vardir. Cogu kiside harmanlanmasini savunur. Sectiginiz cay biryerden sonra cok onemli olmayabilir. Ama cokda ucuzuna kacmayin ve demeleme - harmanlama icin su yontemi bir deneyin:

Marketten aldiginiz cay - her zaman koydugunuz miktara yakin koyun demlige
Kacak cay veya dokme cay tabir edilen cay (markette yoksa cerezci - aktar vb. bulunur kiloyla satilir) - Bu caydan keyfiyetinize gore 1-2 tatli kasigi koyun demlige. Sert ve aci cay severseniz miktari arttirin.
Tomurcuk cay veya muadili - Bu caydan keyfiyetinize gore 1-2 cay kasigi koyun demlige

Demlige cayin tamamini islatacak kadar soguk su koyup hafifce calkalayin ve suyu suzdurun. Cayin tozu vb. gidecektir ve demlediginiz cay berrak, tavsankani denen gorunumu alacaktir. Caydanligi ocaga koyun. Su kaynadiktan sonra kisip 5 dk. daha bekleyin. Altta kaynayan su ustteki islak cayi tavlayacaktir. Sonra cayi demleyin ve demlenince icin afiyet olsun :)

Normal cay genel olarak rengini verir ve fiyat avantaji saglar.
Dokme cay caya sertlik, tat ve koyulugunu verir.
Tomurcuk aroma ve hos bir koku katar.
Keyfiyetinize gore dokme cay ve tomurcuk cay oranlarini degistirip ideal tadinizi bulabilirsiniz.

Kokulu cay severseniz caydanliga 2 adet karanfil veya elma / ayva / bergamut kabugu atabilirsiniz ama cogu kisi bu tarz aromalardan hoslanmaz ve caydanliga sindigi icin normal cay demlemeye karar verdiginizde etkisi bir sure daha devam eder.

Ben de cay tiryakisiyim ;)
 
  • Beğen
Tepkiler: MuhammedAAA
Arkadaşlar yurt dışından gelen çaylar hakkında çok önemli bir konu var. Türk çayında hiçbir zirai ilaçlama yapılmaz kışın yağan kar zirai ilaçlama etkisi yapıp zararlıların çayda barınmasına müsaade etmez. Fakat yurt dışından gelen çayların tamamında zirai ilaçlama yapılır ve yapılan laboratuvar testlerinde aklınızın alamayacağı zararlı maddeler barındırdığı tespiti yapılmıştır. Size tavsiyem milli çayımızdan vazgeçmeyin.
 
yahu ben hep porselen iyidir diye porselen demlik alıyordum. bakır deneyeyim.

çamlıhemşinden aile dostumuzun getirdiği çay olmadığı zaman çaykur filiz + tomurcuk kullanırdım. ancak filiz eskisi gibi değil. bir ara carrefour'larda ve migros'larda denk geldiğim çaykur anadolu filiz alıyordum onu çok beğenmiştim. bu aralar doğuş filiz kullanıyorum.
 
@pars Ziraatte çay içtim fakat bana nedense hoş gelmedi.
 
Rize merkezde kalenin karşısından bahsediyorsunuz sanırım. Açıkçası bende sevmedim öyle aman aman bir çay demleyemiyorlar. Sanırım suyundan kaynaklı olabilir. Su faktörü çok önemli.
 
  • Beğen
Tepkiler: Gjankrow
Biz de Semaverden vazgeçemiyoruz :) Son 1 yıldır Lipton early grey tüketiyotuz.
 
Hayret kimse yazmamış, Tirebolu 42 de güzel bir çaydır. Ben earl grey(lipton) seviyorum.

@BF Okuru

@BF Okuru bey bir sütlü çay tarifi alalım lütfen.
 
@Yusuf Yılmazvural

Üstad bende bir aralar kramayer dişli olarak çalışmıştım gemide . :D iyi güldürdün beni, güzel tavsiyelerin için teşekkürler, selamlar.
 
Bergamotlu çay seviyorum , gerek renk gerek koku olarak gayet hoşuma gidiyor birde bir kaç damla limon elbette :) herşey bir yana içilen bardak da çok önemlidir bence.
 
Çamlıhemşin organik kullanıyorum. Ancak yurtdışından arkadaş geliyorsa twinings kullanıyorum.
Önce soğuk suyla yıkayıp sonra kaynar olmayan suyla demliyorum.
 
Günde 40+ bardak çay içmeye başlamıştım ki, Allah'tan ramazana ayına girdik :)
 
Geri