Çay Kültürü

cpt.erhan

Daimi Üye
Kayıt
25 Nisan 2015
Mesaj
217
Tepki
200
Yaş
39
Şehir
Antalya
İsim
Erhan
Bisiklet
Specialized
Çok severim çok tüketirim. Benim için bir kültürdür çay. Şekersiz içerim. Günde 10 bardaktan fazla içerim. Paraya acımam ama dışarıda tek bardağına 2 lira para verince üzülürüm. İnce bellide severim. Bilmeyenlere Zihni Derin'i anlatırım. Çay sevenlere selam olsun :)
75f1eefcb4c4f33a8a8de26ce46f6e32.jpg
798906569.jpg
 
Scudo

Decsan

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Kasım 2014
Mesaj
677
Tepki
903
Yaş
53
Şehir
İzmir
İsim
Ethem C.
Başlangıç
1988—89
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Çay ile ilgili benim bir tespitim var. Kiloluk paketler hem ambalajları yumuşak malzeme olmasından hem de miktarın fazlalığından toz oranı çok oluyor.
Tiryaki çayın 100 gramlık kutu çaylarını denerseniz farklı görürsünüz..


Aypedden Tapatalk kullanarak atıldı
 

Yusuf Z. Şipal

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Nisan 2010
Mesaj
1.792
Tepki
1.476
Şehir
Aydın, İzmir
Bisiklet
Cannondale
@Onur YCL Tirebolu 42 yi Rize de cay isletmelerinde calisan bir yakinim tavsiye etmisti. Dogru harmani birkac kez yakaladim, iyi gibi geliyor bana. Ama demleme standardini bir turlu tutturamadim.
MHTozel in de dedigi gibi bazen ortalama bir caydan muhtesem sonuclar da cikabiliyor. Herhalde farketmeden onun yontemine benzer bir demleme yapiyoruz.
Bir sure eski yontemime geri donecegim. Kucuk paket Altinbas, icine 1/5 gibi tomurcuk. Boyle harmanlayip kaynak suyunda demleme. Cam demlikle beraber.
Bu arada cayi sutle icen var mi...ingiliz usulu
 
  • Beğen
Tepkiler: Decsan

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@Yusuf Z. Şipal
ingilizler saçmalıyor bence.
kahveye süt, çaya süt... ne bu yahu? keyif mi yapıyoruz yoksa içtiğimizin besin değerini mi artırıyoruz?
 
  • Beğen
Tepkiler: Yusuf Z. Şipal

emre_s

Daimi Üye
Kayıt
31 Ağustos 2015
Mesaj
263
Tepki
102
Bu yaz öğrendiğim bir teknik var.
Çayı normal demliğe atıyoruz veya çayı demliğe atmadan önce icine bir miktar soğuk veya normal yani kaynamayan su koyup ustune kaynar su ekleyip demledigimde çay daha bir güzel oluyor.. Yada bana öyle geliyor psikolojik olarak..
Çayı köyü değil açık da değil orta karar içerim şekersiz icerim..
Tabiiki ince belli bardak..
 

Ozan k.

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Haziran 2014
Mesaj
2.027
Tepki
2.738
Şehir
İstanbul
Bisiklet
KTM
Mesajların hepsini okuyamadim ama Türkiye gibi dünyada kişi başına çay tüketiminde bir numara olan bir ülkede çayın yanlış demlenmesini anlayamıyorum.

Her çayın demlenme süresi farklıdır ama bizde çay sürekli demlikte bırakılıp sürekli demleniyor ve her çay içişimizde daha koyu ve bayat çay iciyoruz.
Bunun yanında demlerken kaynar su kullanılması da büyük yanlış. Kaynamış su daha sonra birkaç dakika beklendikten sonra kullanılmalı yoksa 90 derece uzerindeki su çayı yakar.
Bunun yerine çayı demleyip sonra çayın yapraklarını demlikten çıkarmanız lazım.
Türk çayı 15 20 dakika, kaçak çay denilen aslında Seylan çayı olan çayları 4 dakika demlemek gerekir.
Hint çaylarının çok çeşidi var bunları da 3-5 dakika arasında demlemek lazım. Ama 3 ila 5 dakika arasında çok fark var o yüzden Zamanı çok iyi olcmeniz lazım.

Çayların yetiştiği yükseklik, iklim, çay bitkisinin cinsî ve toplandığı zaman çayın tadını ve cinsini belirler.
Hindistan srilanka gibi yerlerde yılda 3 defa hasat yapabilirler, ilk hasata 1. Flush diyorlar, en kaliteli çayın 1. Flush olduğu kabul edilir.
Yükseldikçe genelde çayın tadi buruk hale gelir bunu seven var sevmeyen var.

Sonuç olarak çay işi yurtdışına cikinca çok karışık ama Türk çayı çok kolay çünkü demlemesi kolay dakika saymıyorsunuz 16 da olur 20 de olur..
Kaynamış sonra biraz dinlenmiş 90 derece suyla 15 20 dakika demleyin sonra çay yapraklarını demlikten vb çıkarın yeter. 2 3 saat taze cayinizi içersiniz.
Ben Türk cayjna çok çok az bergamut-yasemin-karanfil uclusunden birini çok yakistiriyorum. Mesela kebapcilarda kasada ikram edilen karanfilden bir parça alın demliğe atın çayın tadını yumusatacaktir. Ancak iki tane bile fazla gelebilir dikkat edin...


Ben organik çamlıhemşin, organik ofcay bilene, altınbaş seviyorum. Seylan çaylarından ise yumuşak ve portakal begamut aromalı olanları seviyorum. Tavsiye ederim...
 
Kayıt
24 Ocak 2016
Mesaj
15
Tepki
7
Yaş
23
Şehir
Tekirdağ
İsim
Emir İlkayGozaydin
Bisiklet
Bianchi
Hoşseda nın bergomatlisi co güzel ve bimin çayida güzel öneririm

SS70 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Bisikletli Gezgin

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Mart 2011
Mesaj
3.874
Tepki
4.683
Şehir
Altındağ, Ankara
İsim
Mustafa
Bisiklet
Sedona
@Yusuf Z. Şipal hocam çok güzel bir başlık...

Bende sabah uyandığında itibaren gece yatana kadar çay içenlerdenim. Marka olarak Çaykur sarı paket tercihim, ancak ne bulursam da içerim. Güzel bir çayı hiçbirşey e değişmem.

Odun ateşinde porselen demlikte demlenmiş çaylar favorimdir, bu kömürde olabilir. Türkiye'nin hemen hemen tamamında çok çeşitli çay içtim. Ülkemizde çay konusunda oldukça fazla damak tadı var. Hatta TRT Belgeselde bununla ilgili bir program da izlemistim.

Kaçak çaylar bana çok sert geliyor, ha birde şekersiz içerim. Yolda iken bana ikram edilebilecek en güzel şey, iyi demlenmiş bir bardak çaydır. :harika:
 

Özgün

Aktif Üye
Kayıt
2 Ağustos 2016
Mesaj
104
Tepki
126
Yaş
39
Şehir
Eskişehir
İsim
Özgün
Bisiklet
Salcano
Benim çayla ilgili tecrübelerim şu şekilde

-porselen demlik falan hikaye en güzeli aluminyumda oluyor.
-İkinci olarak yukarıda yazıldığı gibi çayı demliğe koyduktan sonra üzerine bir parmak soğuk su koymak, o şekilde kaynatıp sonra demlemek daha lezzetli yapıyor, çayın yanmasını engelliyor.
-Çayı demlemeden önce uzun süre kaynatırsanız demlemek için kapağını açtığınızda yanmış çay kokusu alıyorsanız o çaydan adam olmaz, hiç boşuna demlemeyin baştan yeni çay koyun.
-Çay demlenirken su kesinlikle kaynama sıcaklığına gelmemiş olmalı yoksa çayı yakıyor tadını bozuyor, alttaki suda kabarcıklar çıkmaya başlamadan demlemeniz ya da kaynadıysa biraz bekletmeniz ısısı düştükten sonra demlemeniz lazım.
-Demliklere şu içten takılan minik süzgeçlerden koymamak lazım, çayı koyarken çay taneleri çay bardağına da gelmeli. Bu şekilde çay içilirken bardakda durdukça hafiften bir demleme sağlıyorlar ve çay daha gövdeli daha lezzetli oluyor. İçtiğim en lezzetli çaylarda hep bardağın içinde çay taneleri vardı, süzülmemişti.
-Son olarak çayı normal süresinden daha kısa demleyip, altını kapatıp demliğin üstüne bir bez koyularak o şekilde 5-10dk sakince demlenmesini sağlarsanız çay daha hafif ve lezzetli oluyor.

Ha bunları söylüyorum ama yine de ideal çay kombinasyonumu bulamadım.
 

Decsan

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Kasım 2014
Mesaj
677
Tepki
903
Yaş
53
Şehir
İzmir
İsim
Ethem C.
Başlangıç
1988—89
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@Özgün


Alüminyum konusunda hem fikiriz. Ayrıca çaydanlık ta alüminyum olursa bol bol kireç tutar ve suyunuz filtrelenir..
Çayı demliğe hemen koymam.. Kaynasın biraz dursun o zaman çayı koyar demlerim.
Toz oranı iyice düşsün diye ben çayı koymadan önce yıkıyorum..



Aypedden Tapatalk kullanarak atıldı
 
  • Beğen
Tepkiler: Yusuf Z. Şipal

Ozan k.

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Haziran 2014
Mesaj
2.027
Tepki
2.738
Şehir
İstanbul
Bisiklet
KTM
Bu arada kaçak çayı sert bulanlar 4 dakika demleyip icsin gerçekten bambaşka oluyor. 5 dakika bile bile fazla...
 

Bisikletli Gezgin

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Mart 2011
Mesaj
3.874
Tepki
4.683
Şehir
Altındağ, Ankara
İsim
Mustafa
Bisiklet
Sedona
Az önce Facebook ta okudum

"Evrende başlangıçta su vardı...
İçine bir gün bir yaprak düştü...
Ve çay oldu...
Çay a-bı hayattir, Çay, muhabbetin demlenmis halidir...
Haydi afiyet olsun..."

FB_IMG_1474034800226.jpg
 

Yusuf Z. Şipal

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Nisan 2010
Mesaj
1.792
Tepki
1.476
Şehir
Aydın, İzmir
Bisiklet
Cannondale
Peki...Ince belli ama hangisi :)
Bunun Samantha Fox gibi olani da var, eskiler bilir Samantha yi :), Marlyn Monroe gibinolani da. Akrep Nalan gibi olani da var, Cindy Crawford a benzeyeni de :).
Pasabahce bir ara sirf cay icin ince belli serisi yapmisti..ideal bardaginiz nedir...
 

Decsan

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Kasım 2014
Mesaj
677
Tepki
903
Yaş
53
Şehir
İzmir
İsim
Ethem C.
Başlangıç
1988—89
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Çay kelimesinin kökeni, anavatanı (link)'e dayanır. (link) lehçesindeki ç'a ve (link) lehçesindeki t'e çayın iki farklı söyleniş şeklidir. (link)
Batı dünyasında çayın ismi iki formu da kullanır. Mandarin formu ilk defa 1559'de (link) tüccarlar tarafından kullanılmıştır. Bu tüccarlar sayesinde Mandarin lehçesindeki ç'a (link) (çai), (link) (ça), (link) (şay) ve Türkçeye girmiştir. (link)'da daha sonraları (link)tüccarlar tarafından Amoy lehçesi yaygınlaştırılmıştır. Bu sayede çay Batı dillerinde Amoy lehçesindeki 't'e kelimesinden türeyip, (link)'ye (tea), (link)'ya (the),(link)'ya (te), (link)'ya (tee) yerleşmiştir.
Doğu dillerinde ise Mandarin formu daha yaygındır, (link) (çay) ve (link) (cha) bu formu kullanılır.
 

Kürşatt

Daimi Üye
Kayıt
18 Ekim 2014
Mesaj
260
Tepki
156
Yaş
39
Şehir
Kahramanmaraş
İsim
Kürşat
Bisiklet
Cube
Bende çayı şekersiz içmeye alıştıktan sonra dahada keyf almaya başladım..
çayın kalitesi ve suyun yumuşaklığı önemli olsada demleme metoduda illaki fark yaratır benim demleme şeklim
Su kaynarken demliğin içinde çay varsa asla üzerine koymam ve çayı demledikten sonra demliği ateşin altına koyarak bir taşım takla attıkdan sonra ocağı kapatırım ve 10 dk dinlenmesini beklerim ve suyu tekrar kaynamaya bırakırım off canım çekti
 
  • Beğen
Tepkiler: Yusufclp
Kayıt
24 Nisan 2016
Mesaj
24
Tepki
29
Yaş
35
Şehir
Istanbul
İsim
Sezai tunacay
Bisiklet
Bianchi
EN İYİ ÇAY NASIL DEMLENİR!!!

Rize Ticaret Borsası tarafından geçen ay düzenlenen, ‘En İyi Çay Demleme’ Yarışması’nda birinci seçilen Aytül Turan, Türk çay demleme kültürünü dünyada katılacağı fuarlarda anlatacak. En iyi çay demlemenin sırrını anlatan Aytül Turan, çayın tadı ve aromasının en iyi alınabileceği porselen demlikte demlenmesi önerisinde bulunarak, "4 kişilik çay demleme için 4 küçük çay bardağı suyu üst demliğe dökeriz. Buna 1 küçük bardak dolusu kuru çay ilave ederiz. 15-20 dakika süre ile demlemeye bırakırız. Burada önemli nokta sıcak suyun üzerine kuru çayı koymaktır. Çayı koyup üzerine su koyarsak çayın haşlanmasını sağlarız ve istediğimiz tat ve aromayı alamayız. Çay demleme süresince demliğin ucu tıkanırsa çayın aroma kıvamı içerisinde kalır. İyi çay için temiz su kullanılmalı. Isıtılmış ve bekletilmiş su kullanılmamalı. Hafif dinlenmiş su kullanılması iyi olur. Çayı demlerken biraz da sevgi katmak gerekir” dedi.

ablamız yapmış tarifi
 
Kayıt
24 Ocak 2020
Mesaj
124
Tepki
183
Yaş
34
Şehir
ŞEHİR
İsim
HAYDAR
Başlangıç
2006—07
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Selamün aleyküm.Doğuş çay bergamot aroamalı demlik poşet.Suyu yarım saat kaynatıp termosa doldurduktan sonra demlik poşetten de iki tane termosa atıp kapağını kapatalım.Sonra içmek istediğimiz bardağa da sıcak su doldurarak ısınmasını sağlayalım.Termosdaki çay minimum 20 dakika beklemeli dem için.Bu yöntem bekar için çok güzel.Ama size bir çay getiren varsa bu şart değildir.Afiyet olsun