2018 de hortlatıyorum ama kusura bakmayın.
Kimleri saçma sapan yorumlar yapmış bu konuya bir açıklık getirelim.
-Evet tekerlekler "GENİŞ". Kalınlık ile genişlik arasındaki farkı bile algılayamayan insanlar gelip kalın demişler. Genişlik eninedir, yani yola temas eden kısımdır. Kalınlık jantlara kadar olan kısımdır. Kaldı ki MTB kategorisine giren bisikletlerde de oldukça kalın yapılara ulaşanlar var. Her neyse...
-Tekerleklerin geniş olması sürtünmenin daha fazla olacağını düşündürüyor insana fakat şöyle bir durum var. MTB ve FatBike ivmesi birbirinden farklı. Örneğin, MTB ile 30KM hıza çıktıktan sonra pedal çevirmeden gideceğiniz yol mesafesi FatBike'tan daha kısa. Haliyle daha çok pedal çevirmek zorunda kalıyorsunuz.
-2. FatBike'ımı aldım geçtiğimiz günlerde. Daha 1 hafta olmadan 40km yi doldurdum. (fazla aktif kullanan biri değilim)
-Mosso 24 vitesli BigFoot modelini kullanan biri olarak, Carraro ile ufak bi karşılaştırma yapabilirim ( ilk aldığım Carraro idi 2017 model 21 vitesli seri)
Carraro bildiğim kadarıyla demir kadroya sahip ve bu sizin sürüş keyfinizi biraz kaçırıyor.
Mosso'nun kadrosu aliminyum. Fren Shimano'nun (yanlış yazdıysam kusura bakmayın) Tekerlek genişliği yüksek olduğu için fren mesafesi daha kısa oluyor her iki modelde de (ikisinde de shimano fren sistemi vardı)
Mosso'nun Vites sistemi 3x8 olarak geliyor, yine shimano kullanılmış. Şu ana kadar herhangi bir problem ile karşılaşmadım.
Özetlemem gerekirse, şehir içi kullanıcısı iseniz 3 seçeneğiniz var. Yol bisikleti - MTB - FatBike. (şehir bisikletleri de var fakat pek kullanışlı olduklarını düşünmediğim için yazmıyorum)
-Yol bisikletlerinin size doğuracağı olumsuz etkiler nelerdir ona değineyim. Yanak kalınlıkları pek olmadığı için ve lastikler yüksek basınç istediğinden dolayı lastiklerinizi kolay bi şekilde yarabilirsiniz (malum Türkiye, çukur olmayan yer yok nerdeyse)
Bununla beraber, artçı alamayacaksınızdır muhtemelen.
-MTB kategorisindeki olumsuz etkiler, eğer lastik üstünde yazan basıncı bisiklet tekerine verirseniz bunda da yarılma gibi olaylar ile karşılaşmanız muhtemel ve hatta kaçınılmaz diyebilirim. Bunun için ne çok sert ne de çok yumuşak olacak. Sert oldukça sürüşünüz daha keyifli gibi görünebilir fakat yol tutuşunuz azalacağı için kayarak düşme gibi olayları da peşinden getirecektir (MTB sevdalıları bu konuyu bilir, aman dikkatli olun araba altında kalan arkadaşlarımız oluyor sırf tekerlek basıncı yüzünden)
-FatBike kategorisindeki bisikletler ile ilgili herhangi bi sorun göremiyorum, söyleyebileceğim tek şey sanırım titreşim olabilir (downhill kullanıcıları için) Amirtisörsüz model kullanıyorsanız eğer, titreşimleri hissedecek ve uzun süreli kullanımda (bisikletten inmeden 3-4 saat) sizi yoracaktır.
FatBike'ın en büyük artısı bana göre, trafik içindeki insanlar biraz daha fazla dikkat ediyor size. Yol verebiliyorlar, daha çok dikkat çektiği için gözden kaçmıyorsunuz. (Taksi şoförleri ve otobüs şoförleri haricindeki insanlar için konuşuyorum)