Scudo Sports

Carraro Cr Race 062 Kulübü

(link)
merhaba,

bende de carrar 062 bisiklet var, bikefit yaptırdım ve bisikletten çok memnunun fakat bir problemim var. O problem de bisiklet ile sürüş esnasında garip garip sesler geliyor, ilk başta ayna koldan geliyor sandım fakat alakası yok, seleye oturmadan pedal çevirdiğimde ses yok, fakat oturup pedal çevirince böyle sanki bir şeyler kırılıyormuş gibi sesler geliyor, yardımcı olabilir misiniz?

teşekkürler.
Sürüş yapmadan sele üzerine oturup sağa sola sallanınca sesler geliyor mu?

Scudo
Bendede ona benzer ses geliyordu hatta bazen yüksek derece sorunun pedal olduğunu çözdüm pedalına göbeklerini temizleyip taktığımda hiç bir ses kalmadı tavsiye ederim denemenizi.
Yok hayır gelmiyordu, üstüne gelip ekstra sürüşte geliyor

• Beğen
Tepkiler: lrfan
Selamlar, race 062'yi 28mm lastiklerle hiç deneyen oldu mu acaba? Bakınca kaldırabilecek gibi duruyor ama bir sormak istedim yine de.

@tolgi07 062 değil ama 063D yi 28 lastikle kullandım. Herhangi bir sürtme vs. bir sorunla karşılaşmadım. Bildiğim kadarıyla her iki kadro da aynı tek fark disk fren. Fotodaki lastikler Michelin dynamic 700x28 dir.

WhatsApp Image 2023-02-21 at 10.10.33 (1).jpeg

Arkadaşlar selam
Rubleyi 11-32'ye çevirmek için ekstra yapmamız gereken bir şey varmı? Yani sadece ruble alsam yeterli mi bu bisiklet için
Zinciri de degistirmen yeterli

Son düzenleme:
Zinciri de degistirmen yeterli
Kısa bacakla 11 34 nasıl kullanacağız hocam, bi özetleyebilir misiniz?

Ben de düşünüyorum ama zincir kaç bakla olmalı, wolftooth gerekli mi, gerekli değilse vites geçişlerinde, çapraza düşünce vs sorun oluyor mu? bi türlü bilemedim o nedenle araştırıyorum hala.

@Mazm

11-28 yerine daha büyük ruble takılmak istendiğinde karşılaşılan üç durum var.

1- Attırıcının bacağında rubleye yakın duran (üstteki) makara dişlisi ile rublenin en büyük dişlisi arasında kalacak mesafe. Attırıcı üzerindeki "B vidası" ile bu mesafe bir yere kadar ayarlanabiliyor. Kısa bacak attırıcı maks. 11-30 desteklese de 11-32 ile büyük ihtimal sorun çıkarmaz. 11-34 için net konuşmak zor. wolftooth denilen zımbırtı da sanıyorum gerektiğinde attırıcıyı komple aşağı kaydırarak bu mesafeyi kurtarmak için takılıyor.

2- Min-maks oran değiştiği için zincir boyu rubledeki artan diş sayısı kadar uzatılmak zorunda. Aksi takdirde ayna kol büyük dişlideyken rubleyi de en büyük dişliye almaya kalkarsak zincir boyu kurtarmayacağından fena şeyler olabilir.

3- Attırıcı bacak boyu aynı zamanda vites oranına göre ortaya çıkan zincir gerilmesi ve boşalmasına ayak uydurmak zorunda. Rubleyi 11-28 yerine 11-34 yaptığınızda zincirinizi de fazladan 6 diş için uzatmak zorundasınız. Bu durumda mesela ayna kolu 36 ya, rubleyi 11-12-13 e aldığınızda bacak boyu kısa kalacağından fazladan zinciri toplayamayacak ve zincir gergin tutulamadığı için bu kombinasyonlar çalışamayacak.

İkinci ve üçüncü maddeleri tamamen göz ardı etmenin bir yolu var. Eğer ön ayna kol büyük dişlideyken rubleyi de en büyük dişliye almazsak zincir boyunu uzatmaya gerek yok. Zincir boyu uzamayacaksa aynı şekilde attırıcı bacak boyu da sorun olmaktan çıkıyor çünkü ayna kol küçükteyken rubleyi 11 dişliye alınca toplanması gereken fazladan zincir yok.

Şimdi diyeceksiniz ki; Ön-arka küçük-küçük büyük-büyük dişli kombinasyonları zaten zinciri olabilecek en kötü seviyede çapraza düşürüyor ve zaten hiç kullanmıyoruz. O zaman bacak boyu ve zincir boyunu dert etmeye gerek yok. Doğru fakat dalgınlıkla bu kombinasyonlara geçilebilir, ya da bisikleti birine verirsiniz ve o kullanmaya kalkabilir. Bu riski kabul ediyorsanız sadece 1. maddedeki duruma dikkat ederek ruble değişimi yapılabilir.

Bunları kendi tecrübelerime dayanarak yazdım. Eğer yanlışım olduğunu düşünen mekanik konularda tecrübeli bir arkadaş görürse lütfen düzeltme yapsın.

Doğru ise alakasız bir başlık altında kaynayıp gideceğine, ruble büyütmeyi düşünüp, konuyu merak eden herkesin kolayca ulaşabileceği bir yere taşınabilir.

Son düzenleme:

Ben de düşünüyorum ama zincir kaç bakla olmalı, wolftooth gerekli mi, gerekli değilse vites geçişlerinde, çapraza düşünce vs sorun oluyor mu? bi türlü bilemedim o nedenle araştırıyorum hala.
11-34 R7000 105 rubleyi kisa bacak 105 ile 116 bakla HG601 zincir ile kullanmaya başladım, kac bakla cikardik saymadim. Atek Bisiklette yaptirdim, gecislerde sorun yok. Sıkıntısız kullaniyorum. Aktaricinin gerginlik cıvatasini en sona getirdi, bacagin en açık olduğu konuma.

burada nasil yapildigi var
@Mazm

11-28 yerine daha büyük ruble takılmak istendiğinde karşılaşılan üç durum var.

1- Attırıcının bacağında rubleye yakın duran (üstteki) makara dişlisi ile rublenin en büyük dişlisi arasında kalacak mesafe. Attırıcı üzerindeki "B vidası" ile bu mesafe bir yere kadar ayarlanabiliyor. Kısa bacak attırıcı maks. 11-30 desteklese de 11-32 ile büyük ihtimal sorun çıkarmaz. 11-34 için net konuşmak zor. wolftooth denilen zımbırtı da sanıyorum gerektiğinde attırıcıyı komple aşağı kaydırarak bu mesafeyi kurtarmak için takılıyor.

2- Min-maks oran değiştiği için zincir boyu rubledeki artan diş sayısı kadar uzatılmak zorunda. Aksi takdirde ayna kol büyük dişlideyken rubleyi de en büyük dişliye almaya kalkarsak zincir boyu kurtarmayacağından fena şeyler olabilir.

3- Attırıcı bacak boyu aynı zamanda vites oranına göre ortaya çıkan zincir gerilmesi ve boşalmasına ayak uydurmak zorunda. Rubleyi 11-28 yerine 11-34 yaptığınızda zincirinizi de fazladan 6 diş için uzatmak zorundasınız. Bu durumda mesela ayna kolu 36 ya, rubleyi 11-12-13 e aldığınızda bacak boyu kısa kalacağından fazladan zinciri toplayamayacak ve zincir gergin tutulamadığı için bu kombinasyonlar çalışamayacak.

İkinci ve üçüncü maddeleri tamamen göz ardı etmenin bir yolu var. Eğer ön ayna kol büyük dişlideyken rubleyi de en büyük dişliye almazsak zincir boyunu uzatmaya gerek yok. Zincir boyu uzamayacaksa aynı şekilde attırıcı bacak boyu da sorun olmaktan çıkıyor çünkü ayna kol küçükteyken rubleyi 11 dişliye alınca toplanması gereken fazladan zincir yok.

Şimdi diyeceksiniz ki; Ön-arka küçük-küçük büyük-büyük dişli kombinasyonları zaten zinciri olabilecek en kötü seviyede çapraza düşürüyor ve zaten hiç kullanmıyoruz. O zaman bacak boyu ve zincir boyunu dert etmeye gerek yok. Doğru fakat dalgınlıkla bu kombinasyonlara geçilebilir, ya da bisikleti birine verirsiniz ve o kullanmaya kalkabilir. Bu riski kabul ediyorsanız sadece 1. maddedeki duruma dikkat ederek ruble değişimi yapılabilir.

Bunları kendi tecrübelerime dayanarak yazdım. Eğer yanlışım olduğunu düşünen mekanik konularda tecrübeli bir arkadaş görürse lütfen düzeltme yapsın.

Doğru ise alakasız bir başlık altında kaynayıp gideceğine, ruble büyütmeyi düşünüp, konuyu merak eden herkesin kolayca ulaşabileceği bir yere taşınabilir.
Yorumunuzu okumadan ben de deneyimimi yazmıştım, siz çok detaylı yazmışsınız üstad :)

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Mazm ve HexfeT

Update; Kisa bacak 105'le 11-34 sevdam hüsranla sona erdi. 52/11 ve 12inci dislilerde zincir sağlıklı oturmuyor ve ses çıkarıyor. Uzun bacak 105 ile değişeceğim bu haftasonu

• Beğen
Tepkiler: Mazm
Bisiklet alırken seçme şansı olsa çoğu kişi 11-32 50-34 gibi oranları tercih eder ama dikkate alınmıyor. Sanki herkes sporcuymuş gibi iş yapılıyor.

Kendi yaptığım değişiklikleri anlatayım belki benzer işe kalkışanlara faydası olur.

Bisiklet 105 set, 52-36 ayna kol, 11-28 ruble ve kısa bacak attırıcı ile geldi. Ruble olarak 11-32 Ultegra aldım. 11-34 tercih etmedim çünkü 11-34'ler fazladan iki diş için mecburi olarak farklı bir yapıya geçmek zorunda ve bu yüzden ağırlıkları ciddi şekilde artıyor. Ultegra 11-34 ruble 11-32 den 58gr daha ağır.

Ultegra 11-32 281gr
Ultegra 11-34 339gr
105 11-32 320gr
105 11-34 362gr

Attırıcıların bacakları ayrıca satılıyor. 105 attırıcı için uzun bacak aldım ve taktım. Bu arada uzun ve kısa bacak attırıcıların bacak hariç üst kısımları arasında da fark var ama bende sorun çıkmadı. Bu fark üst makaranın pozisyonunu ilgilendiriyordur diye düşünüyorum. 11-32 için hiç sorun olmadı.

Ruble ve bacak değişiminden sonra zaten değiştirmek istediğim zinciri uygun boyda ayarlayıp taktım.

Ayrıca 105 attırıcının makaraları burçlu. Bunu hiç sevmiyorum. Makaralar yalama gibi oynuyor. Hem ömür hem vites geçiş kararlılığı üzerinde etkisi olacağını düşünerek ultegra r8000'in rulmanlı olan makara setini alıp taktım.

105 Ayna kol için şu an hala makul denilebilecek fiyatlarla bulunabilen 50 ve 34 yaprak aldım. Bunlar şimdilik kenarda duruyor. Zincir değişim vakti gelince takacağım. Sadece 36 olan küçük yaprağı 34 yaparak 52-34 şeklinde kullananlar da var. Güzel ayarlanırsa sorunsuz çalıştığını söylüyorlar.

Bisiklet için herhangi bir parça alacaklara tavsiyem iyice araştırmaları olur. Elinde hala eski stok bulunup kur farkını yansıtmamış satıcılar oluyor. Aynı ürünün güncel kurla ithal edilip stoka girmiş fiyatı 2900TL iken elinde eski stok bulunandan 2200TL ye alabiliyorsunuz mesela.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: RmzBurak
aktarıcı uzatma şeyleri verimli değil, daha önce denedim. olaya sadece 32 ya da 34 olarak bakmamak gerekiyor, aktarıcının diğer dişlilere de belirli bir uzaklığı var. siz o uzaklığı 34 e çekmek için diğer dişlilerin aktarıcıya olan mesafesini de durduk yere uzatıyorsunuz. kişisel tavsiyem 2 - 4 diş arası için farklı çözümler denenebilir fakat rakam 4 dişten fazla ile aktarıcı askıları kesinlikle iyi bir deneyim sunmuyor. en azından benim deneyimlerim bu yönde.

...Bu fark üst makaranın pozisyonunu ilgilendiriyordur diye düşünüyorum...

Kısa ve uzun bacaklı attırıcılar arasında bacağın hareket aralığında da fark var.
1682269048491-png.303193

Teoride uzatıcı ile rubleyi 6 diş ya da daha fazla büyütenler var ama birçok yerde tek konunun yükseklik olmadığı, kısa bacaklı modellerde bacağın hareket aralığının dar olması nedeniyle büyük bir dişli aralığını kapsayamadığı anlatılıyor.
303193 dosyayı görüntüle

Ben de bu nedenle ruble büyütürken 11-30 destekli kısa Ultegra'da 11-34 takma işine girişmedim. Bu sorunu en küçük dişliyi 11 yerine 12 yaparak aşmayı deneyenler gördüm ama "idare eden" çözümlerden hoşlanmıyorum ve "deneyelim, olursa" çağı da kapandı artık. O nedenle olur ya da olmaz diyemiyorum. Ruble ne kadar az büyütülürse bu risk o kadar azalır tabii. Yine de uygulamayı yapmış olanlardan görüş almakta fayda var.

Şu konu uzun 4700 + 11-40 bazlı ama yorumlarda kısa bacak 105 ile 11-36 kullandığını söyleyen var:
Bu uzun 4700 ile 11-36 kullanmış:

Uzun bacak üstüne çok örnek var ama kısa bacak Tiagra tecrübelerini anlatan bulamadım.

Kısa ve uzun bacak arasındaki birinci farkın fazladan zinciri toplayabilme kapasitesi olduğu net. Bu tamamen bacağın boyu ile ilgili. Kanaatimce ikinci fark ise üst makaranın (Guide pulley) en küçük ve en büyük dişliler arasında gidip gelirken takip ettiği açı. Küçük büyük farkı açıldıkça rubledeki bu açı değişiyor. Attırıcıdaki B vidası ayarı mesela fazladan 2 diş için işi kurtarıyor fakat fark büyüdükçe, hele bir de wolftooth türü bir şey takılınca artık suyu çıkıyor. Bu durumda attırıcıyı en büyük dişliyi referans alarak konumlamış oluyorsunuz fakat vites küçük dişliye gittikçe üst makara dişlisi ile ruble arasındaki mesafe giderek açılıyor. Çünkü attırıcı bu açıda çalışmak için yapılmamış. Bu da küçük dişliye gittikçe vites geçiş kararlılığının bozulması demek. Bilmem yanılıyor muyum?

Özetle attırıcıyı en büyük dişli ile düzgün çalışabilmesi için aşağıya kaydırmak demek en küçük dişliden aşırı uzaklaştırıp küçük dişliler ile kararsız çalışmasına sebep olmak demek.

Görseldeki ruble 11-34. Yeşil üçgenin 11-28 i temsil ettiğini düşünün. Yeşil üçgeni aşağı doğru kaydırarak ucunu en büyük dişliye denk getirmeye çalıştığınızı hayal ederseniz mevzu anlaşılacaktır. Bir de buna woltooth ile 11-4x ruble takılmaya kalkıldığını düşünün.

Shimano-Ultegra-CS-R8000-HG800-11-ostre-ko-o-drogowa-11speed-11-25T-11-28T-11.jpg

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: RmzBurak
Arkadaşlar 1128 ruble oranı beni de çok zorluyor. 11 32 yapayım dedim. Şuan taktıracağım yerde yok 1134 de olur dedi. Burayı okuyunca da Kafam karisti haliyle. 1134 ruble takmak sıkıntı yaratır gibi anladım( yanlış anlamadiysam). Tavsiyeniz nedir 32 olur mu? Yoksa hiç dokunma zaten yokuşta o kadar fark etmiyor mu dersiniz?

Arkadaşlar 1128 ruble oranı beni de çok zorluyor. 11 32 yapayım dedim. Şuan taktıracağım yerde yok 1134 de olur dedi. Burayı okuyunca da Kafam karisti haliyle. 1134 ruble takmak sıkıntı yaratır gibi anladım( yanlış anlamadiysam). Tavsiyeniz nedir 32 olur mu? Yoksa hiç dokunma zaten yokuşta o kadar fark etmiyor mu dersiniz?
aktarıcı kısa bacaksa uzun bacakla değiştirmeden istediğin ruble dişli oranlarını kullanamazsın. Zaten çok fark etmez diye bir şey yok ; bayağı fark eder. Bence böyle bir masrafa gireceksen 34t dişli her zaman daha iyidir. Aynakol oranları çok sert değilse ruble değişmeden kısa bacağa 11-30 ruble de takabilirsin.

1128 ruble varsa kısa bacak aktarıcı vardır. 1130 da baya fark edecektir.
062 den fire 3.2 uci ye geçiş yaptım. Farkını biliyorum.

• Beğen
Tepkiler: Hel
Merhabalar 062 kullanıcıları ben de 062'ye geçiş yapmak istiyorum, beğendiğim bir ilan var ama kadro boyu 54cm benim boyum ise 1.68m. Şuanki bisikletim sedona 610 50 kadro ve sele borusu yaklaşık 10cm yukarıda acaba 54 kadro en düşük sele pozisyonunda kurtarır mı ne dersiniz?

Geri