Scudo Sports

CANYON dan bisiklet alanlar yardımınıza ihtiyaçım var

harun t

Daimi Üye
Tepki
97
Bisiklet
Lapierre
canyonun en beğendiğim tarafı siparişi tamamlarken bisikletin aynakol ve rublesini özelleştirebiliyor olmam benim canyondan bisiklet almama vesile olacak
3 lü ayna kol ve en büyük rubleyi seçiçem.şimdi gelelim konumuza
1500 euro dan fazla bir bisiklet alırsam baya bir masraf ödüyorum galiba .

ama 1500 eurodan az bir bir bisiklet seçersem sadece %18 vergi ödüyorum birde kargo ücretini ödüyorum bildiğim kadarıyla.

alacağım bisiklet şu:
(link)

1.427 euro ve kargo ise 200 euro
soru 1: şimdi kargo ücreti vergi dilimine giriyor mu kargo vergiden muaftır umarım
soru 2: bu bisiklet için %18 vergi ve 200 eurodan kargo dan başka bir ücret çıkar mı
soru 3: bu bisikleti kadrosu bakımdan nasıldır

Scudo
Ben ithalat yapan birisi olarak söyliyebilirim ki KDV kargolu CIP ya da CIF üzerinden alınır, yani kargo ücreti vergiden muaf değildir. Ama bakarsın özel bir durumdur bu, benimki ticari çünkü.

Kadroyla ilgili sanırım MehmetAli en iyi bilgiyi verebilir, kendisi Kanyon fanıdır:)

Bu arada Kanyon karbon kadro sanmıştım, aluminyummuş.

Normalde kargo vergiye dahil edilmiyor ama PTT bu işlemi kafasına göre yapıyor :).
Kiminde kargoyu dahil ediyor, kiminde etmiyor. Kargoyu dahil ederse tabi bu işleme itiraz etme hakkınız olur ama bu sefer de iş iyice uzar muhtemelen.

"Posta ve hızlı kargo yoluyla gelen eşyanın vergilendirilmesinde, kargo ücreti dikkate alınmayacak, ayrıca aynı gönderici tarafından Türkiye’deki bir alıcı adına gönderilen aynı konşimento muhteviyatı gönderiler bir bütün teşkil ederek tamamının kıymeti birlikte dikkate alınacaktır."
Kaynak: (link)

@Raşit S
%18 vergi ve canyonun istediği 200 eurodan başka bir masrafım çıkar mı peki

(link) Bu bisiklet için araştırmadayım. Konuyu takipteyim.Benimde bazı sorularım var daha önce Canyon getirten veya bu tip konularda net bilgilere sahip arkadaşlara .
1-Bisikleti Belçika da bir arkadaşım var ona göndertebilrim . O da yanında dönüşte bana getirebilir. Bu durumda bisikleti vergili olarak mı almış oluyorum. EU içinde de vergi var bildiğim kadarıyla.
2-Bisikleti EU dışında mesela Rusya ya göndertebilirim .Buradan da bana ticari olarak değil kişisel bir hediye şeklinde göndertebilirim. Bu durumda vergi yine ne alemde olacak ?
3-Bisikleti; Ağustos ayında Almanya ya gidecek bir arkadaşımın kaldığı otele teslim ettirebilir yine dönüşte yanında getirtebilir veya onun eliyle kargolatabilirim.
4- Eylül ayında Almanya ya gidip kendim alabilirim.Bu durumda süreç nasıl oluyor.
Bu seçenekler hakkında'' DOĞRU '' bilgi sahibi kişilerin yapacakları yorumlar için teşekkürlerimi sunarım . Sevgilerimle.

**** Başlık sahibi arkadaşımın affına sığınarak konu kirliliği yapmamak ve neredeyse aynı sorularım olduğu için bu başlık altına yazdım. İstendiği takdirde derhal başka başlık açabilirim.

Canyon yanılmıyorsam DHL ile gönderiyor. Bu da yasal vergiye ek olarak belirsiz ama yüklü bir miktar ordino parası, depo parası, ayakbastı parası, vekalet parası, işlem ücreti, hava parası vs gibi ücretler ve bir sürü sinir bozukluğu demek. Onun yerine bir uçak bileti alın gidin Almanya'dan elleyerek dokunarak alın. Aynı fiyata gelir. Hem de gezmiş olursunuz :)

@KaanG

Yalnız şöyle bir durum var; eğer Almanya'dan DHL (DHL, DHL Paket, DHL Premium) ile geliyorsa (DHL Express değil), Türkiye'de PTT'ye teslim ediliyor.
DHL Express olursa üstteki durumların yaşanması ihtimal değil, kesin :).

@Edip Dinçer
bende bunu merak ederek araştırdım siparişi tamamlama aşamasında kargo şirketi olarak DHL den bahsetmekte
sanırsam 200 eurodan başka gönderi ücreti ödemiyoruz
ama canyondan alışveriş yapan biri cevap verirse daha sağlıklı olacaktır...

canyon yol bisikleti CARBON kadrolar
1: (link) 1.679€ 0.79 kg
2: (link) 1.175€ 1.09 kg
3: (link) 1.007€ 0.94 kg
canyon yolbisikleti ALU kadrolar
1: (link) 587€ 1.22 kg
2: (link) 377€ 1.45 kg

canyonun aliminyum kadroları f/p olarak çok iyi bence

Sirketin bahsrttigi DHL firma olan degil Almanyanin resmi postanesi gibi birsey eger yanlis bilmiyorsam

@Tahsin Y.

bende öyle biliyorum bir yerden okumuştum ama emin değilim
DHL: almanya resmi postası ptt gibi (fazladan masraf çıkmıyor)
dhl express ise özel kargo şirketi dünyanın masrafı çıkmakta

@KaanG

@Edip Dinçer

Hiç biri bisiklet olmasa da DHL Express ile birçok kez 75-1500€ arası ürün getirttim, bir kez bile dediğiniz durumu yaşamadım.

Mevzuata göre, işlemler 3 gün içerisinde tamamlanırsa, kargo şirketinin sizden hiç bir bedel isteme hakkı yok. Benim işlemlerim her seferinde 3 günden kısa sürdüğü için %18 vergi dışında bir kuruş bile ödemedim DHL'e. 3 günü geçerse de 65TL'lik ardiye ücreti alıyorlar. Detayları şurada bulabilirsiniz:

(link)

Öte yandan Fedex'in Türkiye temsilcisi durumunda olan MNG, işi yokuşa sürüyor (ücret isteyebilmek için kasıt yoksa inanılmaz bir beceriksizlik söz konusu) ve işlemler 4-5 gün sürüyor. 125TL gibi de fahiş bir ardiye ücreti talep ediyor. Yani benim tecrübeme göre DHL Express ile geliyorsa sorun yok, ama her kargo firmasının öyle olmasını beklememek gerek.

Canyon bir de 20€ civarı bir paket ücreti alıyor bildiğim kadarıyla, bisikletin yanında bisiklet çantası da alırsanız bu ücreti ödemiyor olabilirsiniz.

Ben DHL ile gelen bir pakedimi çıkarttıkları fahiş masraflardan dolayı almamayı tercih etmiştim, (100 euroluk bir paket için 400-500 TL masraf çıkartmışlardı). ama bu birkaç sene önceydi. Belki son zamanlarda düzeltmişlerdir çalışma sistemini, bilemiyorum.

@Murat B.
sağolun hocam tamda duymak istediklerimi söylemişsiniz
bu arada paket ücreti olarak 14.2€ almakta ama bahsetmiş olduğunuz çanta sanırım şu olmalı
(link) bunu fiyatı ise 50 € olduğundan o 14€ ödememiz gerekecek zaten 200€ yanında 14€ yu görmezlikten geliyorum

@Serdar Unalan

Yolcu beraberinde getirilen bisikletin gümrük vergisinden muaf olması, sadece söz konusu yolcunun kendi şahsi kullanımı için geçerli. Başkası için getirilen bisiklet dahil her türlü eşya, ya hediye ya da ticari eşya sayılıyor. Dolayısıyla 1. ve 3. seçenekler yasaların dışına çıkmadan pek mümkün değil.

Yurtdışından gelen hediye eşya için de yalnızca 75€ gümrük muafiyeti var, kesin bir bilgim yok ama çok uğraşırsınız gibi geliyor.

Ben ürün alırken (canyon değil) DHL müşteri hizmetlerini aradım ve sadece %18 devlete ödenen vergiyi ödersiniz başka ek masraf çıkmaz eğer 3 günü geçerse 65 tl depo parası alınır dediler. Buna güvenip siparişi verdim fakat DHL arayacak diye beklerken adını hiç duymadığım DPEX Türkiye diye bir firma aradı. İşlemleri halletmek için 700 TL + KDV istedi. Dedim 2013 ,te çıkan yasaya göre ek ücret ödememem gerekiyor sadece devlete ödenen %18 vergiyi ödeme durumum söz konusu, onlarda o zaman 600 + KDV yapalım beyefendi onaylıyormusunuz ? dedi. Normalde ödemem geteken %18 ücret 520 TL tuttuğu için biraz bekletip bu haksızlığa nasıl engel olabilirim diye Ekonomi bakanlığı, Gümrük bakanlığını falan aradım ama o ona bağladı bu buna bağladı herkes bu konuda bilgimiz yok dedi muhattap bulamadım. Mecburen 600+kdv=708 TL ödemek zorunda kaldım çünkü DPEX Türkiye beğenmezseniz geri iade edin ürünü bizi ilgilendirmez dedi. Bunlar gelen kişiyi yolmaya alışmış, yasa çıkmasına rağmen eski sistemle çalışıyor işlerine geldikleri için. Oyle yasamı olur o zaman gümrükçüler nasıl para kazanacak diye çıkıştı bana yasadan bahsedince. Şikayet edecek bir yer de bulanadım devlet beni yanlız bıraktı bu konuda. Siz siz olun DHL ile geldiğini netleştirin boyle çakalların eline düşmeyin.

@Cenk Yiğit

Çok teşekkürler. Bu başlıkta hemen her soruma cevap var. Keşke forumda kısa bir araştırma yapsaymışım.

@Ömer Dilek
DHL mi DHL express miydi
cunku yanılmıyorsam almanya gümrük arası DHL ile
gümrük ve mesken arası ise ptt getiriyor diye biliyorum

sizinki DHL express olmalı

aldığınız ürün 1500€ den fazla olduğu için olabilir mi?

@harun tınas

Özel kargo ile yurtdışından bisiklet getirmek aslında her zaman risktir . Yürürlükteki mevzuattan bihaber, o an ki psikojik durum ile hareket eden onlarca memur var . Almak istediğiniz bisiklet kargo parası hariç yasal sınırın altında ama işin içine kargo girdiğinde ne yazık'ki iş ticari sınıfa dahil oluyor normal şartlarda arkadaşlarımızında dediği gibi "KARGO BİR HİZMET OLDUĞU İÇİN VERGİYE TABİ DEĞİLDİR" ama bunu anlatıp kendinizi kanıtlamanız ne yazık'ki bu bürokrasi ile mümkün değil

Geri