Scudo Sports

Cannondale taurine mükemmel test çekiç + mengene ile dayanım testi

Vay be gerçekten olağan üstü..
Fakat adam karbonu kırıpta,bi tane daha aliminyum da olsa Cano çıkarınca içim yandı doğrusu. :D
Ercan abi çok teşekkür ederim,gerçekten güzel video.Cano kendini yeterince kanıtladı sanırım.

Scudo
Halil insanın kafası karışıyor tabi bu videolardan sonra ama çekiçle darbeleri görünce insan düşünüyor :)

Titanyumda da aynısına yakın olucağına eminim tabi :)

Sağlam bir çekiç darbesi karbon kadroyu kırıyor ama metal kadroyu sadece eğiyor. Gerçek hayatta mesela kaza sonucu gelebilecek bir darbe çekiç darbesine benzer olacaktır. Bir müddet daha kullanmak için kırık veya çatlak mı yoksa göçük bir kadro mu derseniz göçük olanını tercih ederim :) Karbon ne kadar sağlam olursa olsun, 200kg luk sürücüleri taşır halde dahi olsun benim gibi yılda bir kask kıran birisi için 1 yıllık ömürlü olma ihtimali yüksek :) Ama tabi daha edepli bir kullanım için, özellikle yol bisikleti için güzel bir tercih olabilir. Yalnız şu çelik kadrolardaki işçilik ve titanyumum o saflığı ve güven hissi yok mu bambaşka şeyler bunlar.

Bu videolar bişeylari kanıtlıyor aslında. Ama tam anlamıyla bir karbon kadronun aluminyuma göre daha sağlam olduğu anlamına gelmez (Aslında gelir :) )

Videolardaki yükün uygulanma konumuna bakılırsa boruların en zayıf noktalarından yani yanal darbe ve kuvvetlere mahruz kaldığını görerek diyebilirimki sürüş esnasında videolardaki kuvvetlerin kat be kat daha fazlası yüke dayanabileceğini anlamak hiçte zor değil. Klasik kola kutusu örneği. Eğer o incecik kola kutusu yanal olarak tahmininizden daha fazla yükü kaldırabiliyorsa dikey olarak çok çok daha fazlasını kaldıracaktır.

Bunun dışında tabiki boruların birleşiminin dayanıklılığı var. Ki fabrika hatası hariç metal alaşımlı bir kadronun kaynak yerinden kırıldığını görmek imkansız sanırım. (Tabii bunun da sebepleri ayrı ayrı) Karbon borularında birleşimi, karbon boruların oluşumuyla aynı prensibiyle yapıldığına göre eklemlerde de bi sorunla karşılaşmayacağımız kanısına vardım.

Kısaca ayrıntıları da ele alırsak bu kadroların en zayıf bölgeleri bu kadar baskıya dayanabiliyorsa sürüş esnasındaki oluşan tüm strese de dayanabileceğini rahatlıkla söylenebilir. Kaza unsuruna gelince, sağlam bir kazada (duruma göre tabii) herhangi bir kadronun kurtulma şansı yok tabii. Fakat yine de bu teste göre karbonun daha dayanıklı çıkacağını söyleyebiliriz. Titanyumda ise çarpılan nesneye daha fazla hasar geleceğinden kuşkum bile yok :)

bisiklet konusunda bilgim sizler kadar yok, ama öğrenim gördüğüm malzeme derslerinden aktaracağım şudur ki, karbon her ne kadar demirimize kırılganlık katıyor olsa da, bu gibi ürünlerin yapımında kullanılan karbon alaşımları olduğunda, iskeletler metal değil kompozit olmalıdır. ne kadar iyi bir alaşım olursa olsun etrafında veya içerisinde fiberler vb. iskelet malzemeleri olmadıkça kırılma çok kolay olacaktır. bu yüzden bu tür kadrolarda da sanıyorum ki bir takım yardımcı malzemelerle kompozit oluşturuluyordur. işte karbon alaşımlı kadro üreten markaların kadrolarındaki sağlamlık da bu kompozitlerin gücüne bağlıdır tahminimce. :)

@raven1442

guney abi bence karbon kadrolar konusunda o kadar karamsar olma :). oyle bir darbe icin cok ciddi kaza gecirmen gerekir bence, yada aracla carpisman. zaten boyle bir durumda kadrolarin cogu kullanilmaz hale gelecektir. ufak kazalarda sorun olmuyor.

İzlerken şaşırdım kaldım. Markaların neden daha iyi ve pahalı olduklarının bir kanıtı resmen. Teşekkürler Ercan :)

:eek: inanılmaz bişi ilk sıktığında olabilir ya filan diodum ama 2 sıkışını izlerken inanamadım hem kırılmadı hemde aynı boyutlarına geri döndü aman tanrıl:eek:

Ön yargıları yıkmak diye buna denir

diğer kadro kağıt oldu :D ama taurine sadece esnedi,forumda bisikleti kullananlar var onlarında görüşlerini alalım:D

ben kullanıyorum bu kadroyu ama bu kadar dayanıklı olduğunu bilmiyordum.. şimdi daha bir gururla biniyorum :)
eskiden karbon kadrolarda sorun çıktığında herşey o anda biter diye düşünüyordum ama daha çok gidermiş bunu anladım.
o kadar verdiğim paraya değmiş,ölüsü bile gidiyormuş bunların..

• Beğen
Tepkiler: Ercan Bayram
Bu muthis ogretici videolar icin Ercan beye tesekurler. (Titanyum sovu calmis gerci ama olsun.) Cannondale'in karbon teknolojisine biraz da piyasa baskisi ile el attigini, hatta yillar yili el yapimi alu kadrolara yogunlastigi icin karbona biraz da kucumseyerek baktigi yolunda bir izlenimi, Web sitesindeki bazi yazilardan (Brad, vs) edinmistim. En azindan karbon denince akla gelen ilk ismin Cannondale olmadigini biliyorum. Acaba karbon teknolojisinde daha iddiali markalarin bu testlerde daha da etkileyici sonuclar alabilecekleri dusunulebilir mi? Mesela, kamyonet testinden basariyla cikmak gibi?

İzlerken yuh artık dedim :eek: hiç ama hiç tahmin etmiyordum bu derece sağlam olabileceğini. Sanki lastik gibi mengenede o kadar sıkıştırılmasına ragmen eski formunu alabiliyor ayrıca o çekiç darbelerine karşı dayanımı muazzam Kalite böyle birşey olsa gerek..

süper bişey yha ama bizim gücümüz yetmez onu almaya!

Geri