Scudo Sports

cannondale single speed mütiş bir tasarım.

Scudo
2008 tanıtım fuarında Cannondale ilk rigit lefty de böylece duyurmuş oldu :) adına cok yakısan bi o kadarda ürkütücü oldugunu söylemek isterim badboy un :) gercekten güzel duruyor

Gerçekten muhteşem , çok sade görünüyor , bisikleti gerçekten çok sevdim.

İki yorum:
Ciddi ön teker titremesi.
En kısa zamanda ön göbek mili yamulması.

@Mustafa İçdağ

Eminim gerekli testler yapılmış,gerekli önlemler alınıp uygun malzeme kullanılmıştır.

@ioankile

Gerekli testler, gerekli önlemler ve uygun malzeme maalesef kendini kanıtlıyamamış olsa gerek: ABD Tüketici Ürünleri Güvenlik Komisyonu.
Cannondale Announces Recall of Mountain Bicycles; Lefty Forks Can Break Unexpectedly.:D
(link)

Bu rapor Haziran 2007 de konu olmuş. Eh anlaşılan o ki Cannondale 2008 ürünleri için gerekli testleri herhalde " Tüketicilere " yaptırtmaya niyetli.

@Killer V

Ufak bir düzeltme yapalım; Cannondale' in ilk Lefty' si olur bu. Lefty design
cannondale' e ait değil, artık "anonim" olmuş bir tasarım.

Lefty bisikletler ABD'de ilk MTB ci "Dude" abiler tarafından eğlence olsun diye artık- kırık bisiklet parçalarından 1975 lerde(ve hala) yapılıyordu zaten.

• Beğen
Tepkiler: cazz ve neyzencan
mustafa abi sen bu işi biliyorsu abi ağzına salık olsun senin gibi birisinin milli takım antrönörü olması lazım aslında keşke bir antrönör olsan keşke bir kulübün olsa yol yarışı kulübü

@canyon

Yahu bu konunun antranörlükle bir alakası yok, sadece sağduyu ve genel bilgi, ben sadece bildiğimi paylaşıyorum.

Milli takım antranörlüğü biraz fazla olmuş, o işi gerçekten hakkıyla ve tecrübesi ile yapacak çok daha spor birikimi olanlar var, onlara ayıp oluyor.

@Mustafa İçdağ

sevgili Mustafa içdağlı,

Sanıyorum yanlış anlaşılan bir nokta var, o da ürünün yapım ve kullanımı ile ilgili bir problem değil bu geri çağırım,üretim aşamasında oluşan bir üretim hatasından dolayı bu geri çağırım.Herhagi bir tasarım probleminden kaynaklanmıyor.Aynı şekilde rijit righty de eminim ki tasarım problemi olmayan bir fikirdir.ha rigty için bi açıklama yapılır,biz bu righty yi yapamadık,ürün ne olursa olsun kırılıyor veya göbek te problem oluşuyor denir,o zaman sizin dediğiniz kapıya çıkar ve tasarımında problem var denir diye düşünüyorum.

ben şahsen şu an başka bir firmanın lefty tipi maşalar yaptığını duymadım.Bizimle paylaşırsanız mutlu olurum.

Dediğim gibi dude brothers ın yaptıkları ile ilgili bir bilgim yok,ancak tahmin

ediyorum ki şu anki cannondale in ( fox destekli ) ulaştığı noktada değillerdi.

Eğer bizi bu konuda biraz detay verirseniz ben şahsen mutlu olurum.

Teşekkür ederim...

@Killer V

Bu tarz maşaları başka kim pazarlıyor ( yada gereğini duyuyor) bilmiyorum.

"Lefty" (solak) kelimesi amerikan bisiklet argosunda ( slang) tek sol ayaklı maşa tanımıdır. Bu tasarımın genel hatları, yani bisiklet maşasının tek sol veya
sağ ayaklı oluşunun tasarımı ve patenti Canondale'nin değildir, anonimdir.
Fakat" the Cannondale Lefty" adı ve o bisikletin üzerindeki Cannondale üretimi
maşanın teknik/mekanik konfigürasyonunun hakları Cannondale' nindir.
Eğer isterseniz sizde tek ayaklı bir maşa tasarlar, gerekli teknik çizimleri yapıp
adınada ...lefty Turkey diyip prototipiyle gerekli patent bürosuna giderseniz,
sizinde bir Lefty' niz olur. Tasarımın ana hatları zaten bilindik yani anonim.

Anonim kelimesi endüstriyel tasarım anlamında bir ürünün genel hatları ve/veya kullanımı nedeniyle orjininin bilinmediği veya zaman aşımından dolayı patentinin tek bir kurum yada kişiye ait olmaması durumudur.

Yani şöyle; siz eğer bir kaşık yada sandalye tasarlamak ve üretmek isterseniz
kimseye patent hakkı ödemezsiniz, çünkü bu objeler "anonim" dir.
Tıpkı Campagnolo' nun quick-release patenti gibi. Artık bu patent anonim sayılıyor ve tasarımda ufacık bir değişimle "salsa" gibi bir firma bu ürünü patent
ödemeden üretebiliyor. Mobilya tasarımında (bildiğim kadarıyla) tasarımı 25 seneyi geçen ürünler " anonim" kullanıma girer. Örnek olarak siz "cassina"ya
Corbusier' in tasarımları için patent ödemeden tıpkısını üretebilirsiniz.
( endüstri tasarımı okuyan arkadaşlar bölüm başkanlarına danışabilirler.)

Günümüzde " Cult" kültürün genel anlamda ilk' ini başlattığı tarzlar veya biçimler
" cooperate" dünyanın devleri tarafından kendilerine patentlenmeye çalışılsada,
tasarımda anonim konsepti, bizi bu genellemeden soyutlayabilir.

Bu biraz uzun oldu galiba.:)

@ioankile

Yanlış anlama yok, fakat yanlış heceleme olmuş (içdağlı değil İçdağ):)

Aşağıdaki rapor gayet açık ve net biçimde belirtmiş. " kullanımdan doğan kaza
raporları (sayısı 15)" Bu kazalar köprücük kemiği kırılması vs. diye gidiyor.
Raporda "üretim aşaması hatası" diye bir tanım yok. O tanımı Cannondale şirketi kendini korumak "cover up" için yapıyor yani hukuksal kıvırma.
Bad design leads bad production.

Cannondale Announces Recall of Mountain Bicycles; Lefty Forks Can Break Unexpectedly
WASHINGTON, D.C. - The U.S. Consumer Product Safety Commission, in cooperation with the firm named below, today announced a voluntary recall of the following consumer product. Consumers should stop using recalled products immediately unless otherwise instructed.
Name of Products: Mountain Bicycles with Lefty Speed SL and Lefty Speed DLR Forks
Units: About 6,700
Manufacturer: Cannondale Bicycle Corp., Bethel, Conn.
Hazard: The forks can break during use causing the rider to lose control of the bicycle, fall and suffer serious injuries.
Incidents/Injuries: Cannondale has received 15 reports of the bicycle forks separating, including five reports of injuries including a broken collarbone, a concussion, broken ribs and bruises

• Beğen
Tepkiler: cazz
lefty olmasının avantajı nedir acaba? yanal rijitliği çok azaltmaz mı böyle bir tasarım? yani tehlikeli derecelerde azaltmaz mı? ölçüp biçmedim tabi ama görünüş itibariyle böyle bir intiba uyandırıyor. biraz farazi bir soru olduğunun farkındayım sonuçta kullanılan malzeme açılar malzemenin kalınlığı da önemşi ama neden böyle bir tasarım kullanılıyor merak ettim.
ilginç ve güzel görüküyor o ayrı : )

@Mustafa İçdağ

Mustafa Bey,

Konu farklı yerlere gitti,açılan konudan çok sapıldı...

umarım birgün karşılıklı daha keyifli muhabbetler

yaparız,daha anlamlı olacağını düşünüyorum.

Bu arada soyadı içi kusura bakmayın.

@MertDokur

Lefty ile ilgili açılmış konular var,gerekli açıklamaları orada uzun uzun bulabilirsiniz.

@ioankile

Fikrimi sölemek isterim konuyu okuyan biri olarak en başından.

Kimse yannış anlamasın ama ; Konu Farklı yerlere felan gitmedi bence sevgili dostum , Mustafa Bey Tarafından gayet güzel cevap verildiğine inanıyorum .

Çoğu konu başlığı altında bu tarz kolay cevaplarla kaçılıyor die düşünüyorum.

Saygılar..

@Halil Uygun

istediğini düşünebilirsin,yazıda bazı şeyler farklı yelere gidiyor ister istemez.

konu cannondale in testlerini sürücülere yaptırıyo olması ya da lefty nin anonim bir unsur olması değildi öyle değilmi sevgili arkadaşım?

Biz ne demek istediğimizi Mustafa ile birbirimize izah ettik.

Saygılar...

@Mustafa İçdağ

titreme yanal rijitliğin azalmasına mı bağlı olarak ortaya çıkıyor?

@MertDokur

Temel fizik prensibine göre göbeğin tek noktadan konsol çalışması yani yükün
ön göbeğe maşanın iki ucundan değilde tek noktadan dağıltılması bu titremeyi
yük altında veya vibrasyonda mümkün kılabilir.
Fakat Cannondale bu sorunu göbek milini oversize ederek ve sertleştirerek halletmiş.

Geri