Scudo Sports

Çalıntı Şarkılar Dosyası

2007 de Forum ile bir bağlantım yoktu. Murat Evgin için de bir yorum yapamayacağım. Eğer bisiklet tutkusu hâlâ sürüyorsa bir cee dese iyi olur...
Bu arada "Çalıntı" dergisi ve müzik evinde eski dostum Suat Bilgi ile de güzel zamanlar geçirdiğimizi de özellikle belirteyim.
Sadece çağrışım değil, keşke "Çalıntı" diğer bir çok süreli yayın gibi yok olup gitmese idi...
@Can Çelik ...

• Beğen
Tepkiler: suyunsesi
Scudo
@Can Çelik, Richard Marx Hazard ile Teoman Sus Konuşma şarkılarının akor gidişatı özdeş olsa da Teoman öyle düzenlemiş ki değişik bir şarkı olmuş. Öte yandan her iki şarkının da küçük çocuk konusuyla başlaması anlamlı. Teoman'ın şarkısı Amerika ve Avrupa'da popüler olsaydı o zaman belki R.Marx besteci olarak adını yazdırırdı. Sam Smith'in Stay With Me şarkısı Tom Petty'nin I Won't Back Down ile birebir benzer olunca Tom Petty'nin menejeri durumu belirtip, besteci olarak Tom Petty adını yazdırmış, gelirden pay almış.

Yukardaki listede Tarkan'In "Yine Sensiz" şarkısı geçmemiş. "Yine Sensiz" en sevdiğim Tarkan şarkısıdır. Şarkı/Söz kısmına baktığımda Söz: Tarkan fakat Şarkı kimin olduğu yazmıyordu, The Communards 'ın 1986 çıkışlı Reprise'ını olduğu gibi almış. Bu durumda beste kısmına onu yazması gerekirken boş bırakmışlar. Bir dava açılırsa yırtmak için olabilir. Fakat dinleyicileri kandırmış oluyorlar.

Erkin Koray'ın "Mesafeler" şarkısındaki sorun, o şarkının Tarkanınki gibi popüler olmaması.
@cazci Paco De Lucia'nın sözkonusu şarkısını Türkiye'de uyarlayan basçı kimdir bilmiyorum. Kimdir?

Bu konuyu görünce aklıma 90lı yıllarda doldurma kaset yapılan günler geldi.

• Beğen
Tepkiler: -Deniz-
@Scott_Bisikletli Konuyu müzik ekseninde tutmaya devam edeyim. Tuana, Paco'nun Palenque'den araklama. cazci'nin verdiği şarkı ise "Son Kadınım". Bu arada, bu sabah tesadüfen bir arak daha keşfetmiş oldum. Kim Wilde - "Chequered Love" ı dinledim ilk defa. Sertab Erener'in rock'n roll aranjeli "O Ye" şarkısı muhtemelen bu şarkıdan arak. Vokal melodisine dikkat.

Eskiden (15 yıl önce falan) Shazam'lar yokken, melodisini 2-3 saniyelik ses dosyası olarak koyduğun ve insanlara sorduğun yabancı forum vardı. Orada ne sorduysam bulmuştum. Ama şimdi adını hatırlamıyorum. Halen bu tip oluşumlar varsa, orada sorulabilir. Bunun için açılmış bir Reddit vardır muhtemelen. Ama nasıl aramak lazım bilemedim.

• Beğen
Tepkiler: makaram
@Can Çelik Her iki şarkıyı da bilmiyordum. Sertab'ın sözkonusu şarkısında besteci olarak Atilla Özdemiroğlu geçiyor. Kim Wilde ile kısa benzerliği var fakat bence ondan alıntı değil. O Ye kısmı Beatles'ın I Wanna Hold Your Hand'in giriş kısmı ile aynı.

Bu şarkı benzerliği ChatGPT'ye sorulabilir mi diye düşünmeye başladım şimdi.

Bir tane de benden olsun.
Orijinal şarkı Mazhar ve Fuat - Adımız Miskindir Bizim :

Melodiyi alan parça Action Bronson - Easy Rider :

hatta parçanın altına 7 yıl önce yazdığım tarzanca mesajım dahi duruyor.

Hep bizimkiler yabancılardan araklamıyor. :komik:

Yalnızca kendi tespitim olan 2 şarkı var, benzetilir, benzetilmez bilemem...

Iron Maiden - When Two Worlds Collide 2.22'den itibaren - İskender Doğan - Kan ve Gül

ve Helloween - Save My Hide 1.56 civarı - Barış Akarsu - Islak Islak

@MakRo Rapçilerin çok sık yaptığı, başka parçayı altyapı olarak kullanılması durumu var bu parçada.
Nitekim, wikipedia'dan sözkonusu parçaya bakınca orjinal besteci olarak Mazhar Alanson geçiyor.

Erkin Koray 'ın "Mesafeler" şarkısındaki sorun, şarkının orjinal bestecisi belirsiz. Onu bulmamız gerekli.

Iron Maiden - When Two Worlds Collide 2.22'den itibaren - İskender Doğan - Kan ve Gül

ve Helloween - Save My Hide 1.56 civarı - Barış Akarsu - Islak Islak
Benziyor, ama buradaki olay sadece benzemek sanki. Yani bizimkilerin şarkılarını dinleyip oradan değiştirme yaptıklarını düşündürmedi bana. Dünyanın 2 farklı yerinden birbirine yakın melodiler üretebilir sonuçta iki insan.

Maiden demişken, Haluk Levent - Kağızman'ın kemençeli ana melodisinin arkasındaki gitarın (tamlamaya gel) Iron Maiden - Phantom of the Opera'dan arak olduğunu düşünüyorum.

• Beğen
Tepkiler: specific
Benziyor, ama buradaki olay sadece benzemek sanki. Yani bizimkilerin şarkılarını dinleyip oradan değiştirme yaptıklarını düşündürmedi bana. Dünyanın 2 farklı yerinden birbirine yakın melodiler üretebilir sonuçta iki insan.

Maiden demişken, Haluk Levent - Kağızman'ın kemençeli ana melodisinin arkasındaki gitarın (tamlamaya gel) Iron Maiden - Phantom of the Opera'dan arak olduğunu düşünüyorum.

Evet Kağızman zaten bayağı bir araklanmış. 🙂

• Hahaha
Tepkiler: Can Çelik
Benden de bu gelsin. Ben ilk duyduğumda yok artık demiştim :)

• Beğen
Tepkiler: MakRo
Ayşegül Aldinç - (link)

Dream Theater - (link)

Bu ikisi arasında da ciddi bir benzerlik bulunuyor.

• Beğen
Galiba bir mezür kadar alıntı/arak hoş görülüyor. Fazlası telif sorunlarına yol açıyor diye anımsıyorum..

Arak mı yoksa Yunanca versiyonu mu tam bilemiyorum ama bir de bu var.

Gerçi şarkının bulunduğu albüm Anatoli olduğu için belki cover versiyonudur.

• Beğen
Tepkiler: Can Çelik
İlginç ve kaprisli yorumlar:
(link)

rolling stones1966
erkin koray 1962
bi konusmada denk gelmiştım o zamanlarda bu tur alıntılar normalmiş.

• Beğen
Aklıma geldi sürekli instagram reels videoları arasında bu adam çıkıyor. Çalma, araklama yada kopyalama türü her şarkıyı yıl sırasına göre diziyor.
(link)
(link)

Bir kaç örnek.
(link)
(link)

(link) birde bu şarkıya ait video klibinin bire bire taklidi bizde vardı ama o kadar geçti ki hatırlamıyorum.

Geri