Bagaj, camurluk vs envai çeşidi olan ve kolaylıkla temin edilebilen aksesuarlar, o konuyu cok fazla dert etmenize gerek yok.. Ancak bisiklet + aksesuar seklinde butce olusturmanız gerekecek oyle bir durumda.. yani 60-70tl gibi ek bir maliyet oldugunu unutmamak gerek.. Tabi cok daha altına ya da cok daha ustune de bulmak mumkun =) şimdi 10tlye de camurluk var 210tl ye de.. 15tl ye de bagaj var 115TLye de.. Ama ucuza kacmadan 30-35tl ye camurluk ya da arkalık rahatlıkla bulabilirsiniz..
.
Frenlere gelince.. Acıkcası ben baradine 3 renk , kartuşlu fren pabuclarından kullanıyorum ve cok memnunum.. cifti 15tl'ye bulunabiliyor.. Hatta bisikleti alacagınız yerde varsa daha uygun fiyata direkt ustunde takılı gönderebilirler.. Kartuşlu olması ileride olası yenileme masrafını da dusuruyor bence.. Kartusun cifti 7-8tl.. Gerci ben aldıgımdan bu yana degistirme ihtiyacı duymadım.. Dayanıklı ve güven vericiler.. Sadece tamdem icin degil elinizdeki sehir bisikleti icin de tavsiye ederim..
.
Maşa açıkcası acelesi olan birşey degil fakat ilerleyen zamanlarda belki degistirme ihtiyacı duyabilirsiniz.. nedense firmalar seviye ne olursa olsun bisiklete yakısmayan dusuk model masa kullanıp maliyet kısma yolundadır.. bisikletin üzerindeki vites kolu 150tl'lik iken maşasını 70TL'Likten koymaya cekinmezler =) (bkz. deore setli bisiklete zoom ya da xct maşa koymak)
.
Siz sonucta bu bisikletle cok zorlu alanlara girmeyeceksiniz, fakat yine de üzerindeki 2 kişi + ekstra yükü düsününce amortisor gerekli (düz masaya cevirmeyin). Acıkcası zoom maşalar gereksiz yumuşak oluyor ve pedal bastıkca enerjinizi emebilir.. Bu sebeple baslangıc-orta modellerinden bütcenize göre bir tanesini secebilirsiniz. RST Capa modelleri cok yumusaktı önceden.. Su an zaten uretilmiyor dahi olabilir.. Bendeki mtb'de sr suntour xcm v2 rl var, memnunum.. xcm v1'ler cok yumusaktı mesela.. ya da xct ler de ilk cıktıgında cok yumusaktı benim gözümde zoom dan pek farkı yoktu.. Su an uretilenler nasıldır emin degilim.. XCTlerin de v3'leri cıktı cunku.. xcm xcmv2 farkına bakılınca tahminimce gelistirilmislerdir.. XCR ler ile su an satısta olan XCMv3 ler arasında cok buyuk fark kalmadı (zaten aradaki fiyat farkı da 10-15tl ye dustu)
.
Normalde kilitli maşa düz yolda giderken iyidir fakat 130-140kg sürücüler, 15-20kg bisiklet ve aksesuarlar bi 5-10kg da heybede tasınanlar derken ozellikle frenlemelerde sabit maşa ya da kilitlenmiş maşa sorun yaratır gibi geliyor bana.. Maşayı sabite cevirmek ya da sürekli kilitlemek yerine sertlik ayarlı maşa alıp sert ayarda kullanmak daha mantıklı geliyor nedense.. Tabi bu arada bunlar tecrube degil sadece fikir yürütme..
.
İlk aldıgınızda maşa kendine gelene kadar cok yumusak olmayacaktır zaten, zamanla kullandıkca yumusama meydana gelecektir. Eger sizi rahatsız eder bir enerji emilimine ya da gereksiz yaylanmaya sebep olmuyorsa maşa degisimine gerek duymayabilirsiniz.. Ya da benzer sekilde uzerinde gelen maşada sertlik ayarı mevcutsa sert ayara getirerek kullanıp bunu en aza indirebilirsiniz.. Yine dedigim gibi mantık yürüterekten sabit maşa ve maşayı kilitlemeyi ben pek tercih etmezdim, yine de her taşta cukurda otobüsler gibi tıss tıss tıss sürekli yaylandıracak yumusak bir amortisor de istemezdim =) bu maşa olayı biraz da kullanıcıya baglı birsey oldugu icin kullandıkca görecek belki de hic degistirme ihtiyacı duymayacaksınız bile..