Scudo Sports

Buna ticaret mi deniyor?

hamlet2006

Cırbağa dedesi
Tepki
35.914
İsim
Süleyman
Başlangıç
1986—87
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Havalimanındaki terör saldırısında taksi ücretini 200 lira yapan taksiciler
Elazığ depreminden sonra kiraların artması
Corona mereti yüzünden maske, kolonya ,makarna fiyatlarının fahiş fiyatlara çıkması

Şimdi burada serbest piyasa ekonomisi var,arz talep dengesi bozuldu fiyatı maliyet değil, arz ve talep mi belirler diyelim?

Scudo
Krizden fırsat doğurmaya çalışıyorlar. Bir Türk atasözü der ki "Kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmaz" Bu virüs geçtikten sonra o fahiş fiyata kolonya sabun satanlar sanmasın eski müşteri portföyleri ellerinde kalacak. Vakit zaman geldiğinde insanlar da onlara bir kazık çakar.

Son düzenleme:
global çapta toplum bilinci yok olmuş ve bireysel yaşayış ciddi anlamda öne çıkarılmış durumda. bunun sonuçları. sağduyuyu göz ardı eden insanlar arttı.

iş lafa geldi mi birlik-beraberlik mesajları saçanlar en çok bu durumları fırsata çevirenlerdir benim izlenimlerime göre.
bunların ne vatan sevgisi ne müslümanlık ne insanlıkları yok.
bunların dini imanı para...

Buna ticaret değil, fırsatçılık denir. Fakat birileri mantık dışı bir şekilde tuvalet kağıdı ve makarna stoklamak istiyorsa, başka birilerinin bunlardan fazla para almasında çok yanlış bir şey görmüyorum ben (maske gibi tıbbi ürünler için geçerli değil bu söylediğim).

Şimdi burada serbest piyasa ekonomisi var,arz talep dengesi bozuldu fiyatı maliyet değil, arz ve talep mi belirler diyelim?
"Serbest piyasa", fizikteki sürtünmesiz yüzey gibidir, sadece ders kitaplarında vardır. Kuramları daha basit ve anlaşılır kılmak için yapılan bir dizi varsayımın sonucudur.

@Mad Buddha Hiç bir şey olmaz engellemenin tek yolu kapatma ve bir daha iş kuramama cezası verilecek ki dursunlar. Dolar kuru yüzünden Bim markete ceza kesildi denildi ne değişti? Bu sene karını dahada arttırdı. Ama ceza olarak ticari faaliyetini sonlandırsa bir sonrakinde hiç bir büyük market bunu yapmaz küçüklerde cesaret edemez.

Bizim ''anonim'' i salacaksın bu fırsatçıların üstüne bak ne oluyo?

Sonra gitsin anonim kendi maskesini, kendi kolonyasını daha yüksek fiyattan satsın da milletin üstüne daha fena çöksün değil mi?

Tamam tamam Anonim ''sen buraları okuma, başlangıçtan geçme , 1000 lira alma'' bu da monopoly gibi oldu.

@Mad Buddha 40 i geçtim. Bu zamana kadar yaptığı yanına kar kalmayan görmedim . Ki zaten en büyük sıkıntı bu. 1994 de merkez bankası başkanı Niyazi ! Erçel devalüasyon öncesi bankadaki 50 milyarı dolara çevirmişti. Hâlâ da değişken bir şey yok . Kabine seviyesinde yumurtacilar , ithal etciler..... var. Suçun ufagini yapana ceza verir , büyüğünü yapanı " Sayın " dersen olacağı bu.

Son düzenleme:
ben hem bunları hem de eve stok yapan stokçuları kınıyorum. Bunlara fırsat verilmemeli. Sen bir üründen 10 tane alacaksın başkası alamayacak sonra satıcı fahiş fiyat isteyecek bla bla bla ...

@hamlet2006 Niye şaşırıyorsunuz hocam allah dan müslüman toplumuz.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Almanyadada marketlerde tüketim hat safhadayken fiyatlar 1cent bile yükselmemiş! biz ne ara bu kadar bozulduk millet olarak,bu ne fırsatçılık kardeşim ayıptır günahtır dicemde onu yapan adamın zaten ayıpla günahla işi yok.çürük elmalar Türk toplumunun içinde gitgide çoğalıyor!

Bu fırsatçılıktan önce de normal zamanlarda birileri fahiş satana serbest piyasa herkes istediğine satabilir diyordu. Sonuçta adamın malıymış. İstediği fiyat yazabilir. Öyle ya? Şimdi nerde onu diyenler hala savunuyorlar mı bunu? Bence hala aynı kafadalar. Çünkü benzer şeyleri onlarda yapıyor veya eline fırsat geçse yapacak.

@Türko Buyrun benim onu diyenlerden birisiyim ama yanlışınız ve anlayamadığınız şu birisi 1000 tl'lik bisikletini atıyorum 2 bine veya 3 bine satarken sizden veya benden icazet alıp satacak hali yok kaldıki satacağı veya satmaya çalışacağı( ve asla zaten satamayacak) ürünün koca bir topluma zararı dokunmayacak kimse sağlığından olmayacak ama bu herkesin ulaşması gereken bir ürüne insanlar ulaşamayınca sorun orda başlıyor zaten neyle neyi kıyaslıyorsunuz gerçekden.

10.000 yıl önce mesela balta yapan birileri,yapamayan birilerine hayvan veya insan karşılığında bu yaptıkları baltaları verdiler..''Sana 3 balta veririm ama senin 2 kadınını alırım'' dediler..Baltaya ihtiyacı olanlar,''seni gidi fırsatçı seni'' demediler..Baltaya karşılık ne gerekiyorsa,onu verdiler..
Antik Mısır'a gelelim..5000 yıl önce diyelim..Firavunların ağaca/oduna ihtiyacı oldu,Fenikelilerden/Lübnan'dan ağaç/odun aldılar..Buradaki insanlar Mısırlılara zorla ağaç satmadılar..Mısırlılar da,ihtiyaçlarını gidermek adına,Fenikelilere istediklerini verdiler..Fenikelilere ''sizi gidi fırsatçılar sizi,bu kadar ağaca bu kadar şey istenir mi?'' demediler..
Roma imparatorluğu zamanına gelelim..2000 yıl önce diyelim..Romalılar,araplardan ''buhur'' aldılar..Araplar bu sayede çok zengin oldular..Romalılar araplara ''sizi gidi araplar sizi,bize buhurları kakaladınız'' demediler..
Geldik,21.yüzyıl Türkiye'sine..Bir virüs çıkıyor ve mesela bir paket makarna 15 tlye satılıyor..Siz de diyorsunuz ki,''sizi gidi fırsatçılar sizi''
Yahu,şu yaptığınız şeyin insanlık tarihinde yeri yok..!
Bir şeyin değerini siz dışarıdan belirleyemezsiniz..Bir şeyin değerini,o şeye sahip olanlar ve o şeye sahip olmak isteyenler belirler..

Krizden fırsat doğurmaya çalışıyorlar. Bir Türk ata özü der ki "Kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmaz" Bu virüs geçtikten sonra o fahiş fiyata kolonya sabun satanlar sanmasın eski müşteri portföyleri ellerinde kalacak. Vakit zaman geldiğinde insanlar da onlara bir kazık çakar.
Bal gibi de yanlarına kalıyor kardeşim. Dünyada hiçbir şeyin kuralı, kaidesi yok artık.

İşler daha da kötüye giderse (Allah korusun) yetkililerin olaya el atması lazım.

-Uzun ömürlü gıdaların fiyatları belirlenmeli ve sabitlenmeli.
-Herkes günde max 2 adet (2 adet makarna ve 2 adet konserve gibi) ürün satın alabilmeli.
-Maske ve dezenfektan ürünlerinin de fiyatları aynı gıda fiyatları gibi sabitlenmeli.

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
Geri