Scudo Sports

Bu çatlak nasıl tamir olur?

TanerT

Üye
Tepki
13
Uzun süre önce ara verdiğim bisiklet dünyasına, kaliteli olduğunu görüp de aldığım eski tip bir alüminyum kadroyu elden geçirerek dönüş yapma aşamasındayım. Kadro çok temiz ve darbesiz, çiziksiz olmasına rağmen, hesapta olmayan bir sürpriz yaptı bana. Arka aktarıcının vida yuvasında enine bir çatlak var. Aktarıcının vidalanmasına mani değil ama, astarı kumaşından pahalıya gelmeyecek bir çözüm üretebilirsem, finishing yapmadan önce bu sorunu halletmek istiyorum.

Aklıma gelen seçeneklerden biri, çatlak boyunca yeterli derinlikte bir yol açıp bu yolu alüminyum kaynakla doldurtmak.. Teknik olarak ne derece verimli olur veya Ankara'da bu işi kim yapar kesin bir fikrim yok.

http://s1.postimage.org/9rc03n232/kadro_catlak.jpg

Naçizane tavsiyelerinizi bekliyorum.

Scudo
http://s1.postimage.org/9rc03n21h/kadro_catlak.jpg
Bu şekilde görünmesi gerek.

Bu kadar küçüğüne bir alu kaynak zor iş gibi..elektrotunu çok ince seçmesi lazımki size bildiğimiz sanayi kaynağı değil özel bir kaynak elektrodu gerekiyor...

• Beğen
Tepkiler: sonEr´´
Merhaba,
Fotoğrafları göremiyorum.
Ancak Bauhaus'ta satılan bir ürün vardı.Çok kuvvetli bir yapıştırıcı.Daha doğrusu ürün macun kıvamında sarı ve mavi renklerinde iki adet.Her ikisini de kullanacağın yere göre belli miktarda aynı oranda karıştırıyorsun ve yeşil renk oluyor.Yani kıvama geldiğini renginin yeşil olmasından anlıyorsun.24 saat donma süresi var bu süre de herhangi bir şekilde oynamaması gerekiyor.Çok kuvvetli ben çatlayan su borusunda kullanmıştım.Netice aldım boru yıllarca tek damla kaçırmadan idare etmişti.Düşünün suyun tazyikini ve borular üzerindeki basınç etkisini. Herne kadar fotoğrafları göremeden size böyle bir öneride bulunduysamda inanıyorumki sizin işinizi kaynaktan daha iyi görecektir. Çatlağı bu ürünle doldurun ve düzeltin.Her türlü metalde yüzey kirsiz ve yağsız olması şartıyla uygulanıyor.Ürünün ismini hatırlıyamıyorum evde de kalanı aradım ama bulamadım.
Kolay gelsin.

@Sabri Atalay

Sıvı kaynak diyorlar o ürünlere :)
Ben de kullandım çok, gerçekten sağlam bir madde.

@Musatafa Acar

Çatlak ince olduğu için kaynağa yer açmak için çatlak bölgesini genişletmem gerekiyor zaten. İşçiliği iyi birini bulursam, çatlağı genişletmeyi göze alacağım artık.

@Sabri Atalay

Tavsiyeniz için teşekkür ederim. Aynı çözümü ben de düşündüm ama bu tip kimyasallar genelde su borusu, karbüratör gibi su ve buharla ilgli sızıntılarda kullanılıyor. Mekanik olarak çalışan bölgelerde başvurulan bir yöntem değil diye biliyorum. Ayrıca fotoğrafı göremediğiniz için belirteyim, çatlak çok ince ve yapıştırıcının nüfuz etmesi için çatlağın genişletilmesi gerek ve bu durumda kaynak yaptırmak daha uzun vadeli bir çözüm gibi duruyor.

Resmin linki:

(link)

Ben de geçen ay bir bisiklet , alümünyüm dediler kadrosuna hafiftir az yorar dediler aldık. İki üç kere çıktım dayanmadı. Götürdüm geri, utanmadan ''abi sen hafifle önce sonra sana verelim hafif bisiklet'' dediler. Tamir olmazmış, alümünyüm kaynağı zor tutarmış bir sürü şey söylediler. Alın sizin olsun dedim çıktım. Yahu biz de insanız bu kadar mı olur.

Abi resimler hiçbir şekilde görünmüyor :D
Ne hikmetse.Gökhan abinin bahsettiği şey İran tutkalı diyede geçiyor ve gayet iyi tutuyor.Çelikte ve demirde işe yaramıştı.Bizzat test etmiştim :)
Ama alu da tutarmı bilmiyorum.Denemekten de zarar gelmez diyemiyorum çünkü ne olur ne olmaz.Ne kadar para verdiğinide bilmiyorum kadroyu göremediğim için markasını da bilmiyorum ama uygun fiyatlı birşeyse aldığın ürün bir şekilde geri ver derim.Sadun abimiz var.Performans bisiklet.Ankarada.Onun elinde çok güzel no name taiwan kadrolar oluyor bir oraya bakarsın olmassa.

Açıkçası anlamadım forum resimle ilgili neden böyle bir sıkıntı yaşıyor. Ben sayfayı her açışımda görüyorum. Resimin direk linkini önceki mesajımda vermiştim.

Kadroyu bisiklet olarak uygun denebilecek bir fiyata aldım ve iade söz konusu değil.

(link)

@hüsmen dayı

sizin hadise hakikaten komedi skeçi gibi olmuş.. umarım zararınızı bir şekilde telafi edersiniz.

En iyisi kardeş o kadroyu oksijen kaynağı olan bir yere götür orada o çatlak kısmı ısıt daha sonra orası erir gibi olur sonra bırak soğusun çatlak kaybolur ;)

• Beğen
Tepkiler: M.Burak KARADAĞ
@Çetin Erkan

Aluminyumda heleki bu kadar küçük bir yerde oksijen kaynağı işi iyice zora sokabilir...:)

enteresan bi yerde çatlak.Bence sonradan zor görerek oluşan bi şey değil.Öyle olsa dişlerinde bozulması gerekirdi.İlk imalat aşamasında diş açılırken klavuz zorlamış olsa gerek.Alüminyum oksijen kaynağı yapılıyor. Ustası için çok zor değil.Kolay gele..

Tavsiyeleriniz için teşekkürler. Sprey boya, astar, vernik vs. seçimi yaptığım sırada böyle birşeyle karşılaşmak işleri aksattı açıkçası.

M.Burak KARADAĞ ve Sabri Atalay'ın tavsiye ettiği şu macun kaynağı, benzer bir yüzeyde uygulayıp çekme dayanımını test etmek istiyorum. İyi netice alırsam kaynak ustası aramaya gerek kalmadan bu çözümü uygularım gibime geliyor. Tercihim kaynaktan yana ama, vida yuvasının zarar görmesi, işçilik hatası gibi ihtimaller işleri iyice zora sokabilir gibime geliyor.

somun yatagına aynı diş bir vida takarak kaynak yapılabilir çok mühim bir catlak, degil bir punta seklinde olur.

İşinin ehli bir tornacı sorunu çözer bence

argon kaynağı yaparlar iyi bir kaynakçıya götür 5-10 tl arasında bişey alıcaktır hatta

@Gökhan Yaratab

Aynen öyle oldu zaten. Vida yuvasının dişlerine zarar gelmeyecek şekilde uygun bir kalınlıkta kaynak attı kaynakçı arkadaş. Kaynak fazlalığını eğe ile aldıktan sonra istediğim gibi oldu diyebilirim. Maliyet 5TL. Ama asıl zorlu kısım yuvadaki dişlere tam oturacak vida bulmaktaymış meğer. Vidayı kaynak sırasında dişlerin zarar görmemesi ve deliğin daralmaması için taktım.

(link)

Geri