Bozuk Arazi Koşullarında ( Doğada ) SPD Pedal Kullanma Tekniklerini Nasıl, Nereden Öğrenebilirim ?

MTE

Aktif Üye
Kayıt
2 Mart 2015
Mesaj
139
Tepki
136
Şehir
İSTANBUL
Bisiklet
Focus
Normal yolda SPD kullanırken hiç sorun yaşamıyorum alıştım. Yalnız geçen gün Aydos ormanına gittim ve tepeden iniş yaparken SPD pedallarımı tam verimli kullanamadım. Hep düşme korkusu yüzünden kilit açık iniş yapıp durdum.

Sormak istediğim ; SPD pedal bu tarz inişlerde profesyonel sporcular tarafından çok tercih ediliyor mu ? Bu tarz farklı arazi koşullarında özel bir kullanım tekniği var mıdır ? Varsa bu teknikleri nereden öğrenebilirim ?

youtube da bakıyorum ama tatmin edici bir video bulamadım.

Düşe düşe öğreneceksin diyecekseniz ama :) Yalnız gezmeyi seviyorum şehir turlarında çok problem değil ama doğada SPD yüzünden bir yerimi kırıp patates olma durumum söz konusu :D

Olmadı en kötü dağda bayırdı SPD yi çıkartıp normal pedalları takacağım ama o zamanda keyifli olmuyor. Lastikleri yerden kesebilme özgürlüğünü seviyorum SPD de.

Forumda dağda bayırda nasıl bisiklet kullanılacağı konusunda tecrübeli birileri varsa destek pls :)
 
Scudo

Anıl K

Daimi Üye
Kayıt
8 Aralık 2012
Mesaj
387
Tepki
282
Yaş
31
Şehir
Lüleburgaz - Aydın
İsim
Anıl Küçükgöksel
Bisiklet
Specialized
Ben platform aldım ve arazi koşullarında ayakkabıyı çıkarıp pedalın diğer yüzüne basıyorum.
 
Kayıt
14 Ağustos 2012
Mesaj
95
Tepki
18
Şehir
nevşehir-konya
Bisiklet
Felt
Öncelikle merhaba anladığım kadarıyla spd pedal kullanmada yeni birisiniz.spd pedallar yeni başlayan kullanıcılarda hep bir şüphe oluşturuyor 'ya pedal cıkmazsa' diye ama alışınca spd pedalsız bisikletede binmez hale geliyorsunuz benim tavsiyem arazide kendinizi böyle korkutmadan önce spd ile bol bol alıştırma yapmanız asfalt yada sert zeminlerde,insanların az olduğu yerlerde pedalı sürekli takıp cıkartarak,durarak,kalkarak ,istenilen bir yerde aniden pedalı cıkartmak tarzı alıştırmalar yapmanız bilekteki kasların hem kuvvetlenmesine hemde bu hareketleri hafızalarına almalarını sağlayarak tehlike durumunda siz daha farkında olmadan pedalı cıkartmanıza ve duruma göre hareket etmeniz konusunda yarar sağlar.Arazide tam istediğiniz verime ulaşmak biraz vakit ve tecrübe ister,arazide bu hareketleri teknik inişlerin zemin bozukluğunun az olduğu yerlerde yaparak bisikletin toprakta nasıl tepki verdiğini anlamanız daha kolay ve risksiz hale getirin.Sizinde yazdığınız gibi bu işler düşe düşe ama riski azaltarak yapmak en mantıklısı
 

MTE

Aktif Üye
Kayıt
2 Mart 2015
Mesaj
139
Tepki
136
Şehir
İSTANBUL
Bisiklet
Focus
@Anıl KÜÇÜKGÖKSEL güzel bir çözümmüş teşekkürler

@mfurkanates

egzersiz bol egzersiz diyorsun yani üstad anladım
 
Kayıt
14 Ağustos 2012
Mesaj
95
Tepki
18
Şehir
nevşehir-konya
Bisiklet
Felt
aynen öyle yavaş yavaş,çalıştıkca fark edeceksin ama baştan çok risk almamak gerek kendi arkadaşlarımdan örnek vermek gerekirse acemi bi arkdaşım kasisde bunny hop yapmak isterken bisikleti kaldırıyor ama inerken hata yapıyor normal şartlarda deneyimli biri pedalları cıkartır ve bisikleti bırakır ama bu pedalları çıkartamıyor,bisikletide bırakmıyor sonuç olarak yerde 2-3 metre süründükten bir daha aynı hareketi yapacağında psikolojik bir korku oluşarak hep düşeceği aklına geliyor daha sonra tekrar bisiklete binip araziye girmesi cok zor oldu daha öncede indiği teknik inişleri bile yapamaz olmuştu korkusunun üstüne gitmesi konusunda bol bol teşvik alınca düzeldi :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Haluk Eke

MTE

Aktif Üye
Kayıt
2 Mart 2015
Mesaj
139
Tepki
136
Şehir
İSTANBUL
Bisiklet
Focus
@mfurkanates

o korku üzerine gitmek çok önemli başka bir konuda anlatmıştım ilk SPD yi aldığım gün trafik ışıklarında beklerken durduğum yerde düşmüştüm yola :D araba kafadan giriyordu . O gün bıraksam SPD yi bırakırdım ama ben gittim tekrar aynı yere 1 hafta sonra :D düşmedim. Korkunun üzerine dikkatli gitmek lazım.

Benim aslında iniş teknikleri ile ilgili eksiklerim olabilir mesela iniş yaparken seleyi indirmek doğru bir hareket midir ? bisiklette kendini arkaya vererek inmek doğru mudur ? eğimli toprak arazide iniş sırasında fren nasıl kullanılmalı ? fren sırasında ağırlık merkezi neresi olmalı orta mı hafif arkaya doğru mu ?

bir rampadan atlarken ilk ön teker üzerine düşüş sırasında beden nasıl bir konumda olmalı ?

kısacası ben bisiklete binerken biraz kendi sınırlarımı zorlamayı seviyorum. Ama bunu biraz daha profesyonelleştirmek ve teknik sürüş haline getirmek istiyorum.
 
Kayıt
14 Ağustos 2012
Mesaj
95
Tepki
18
Şehir
nevşehir-konya
Bisiklet
Felt
:) inişlerde seleyi indirmek kısmen doğru bir hareket ama sele boyunu kendinize göre ayarlarsanız indirmeye gerek yok.Kendini arkaya vermek inerken yapılması gereken ama abartılmaması gereken bir hareket cok fazla geriye gitmek kontrol etmeyi zorlaştırır kararına göre geriye gitmek iyidir.Frean konusunda yeni başlayan arkadaşların yanlış bir kanısı var 'ön fren takla attırır kullanmayın' yanlış kullanılan herşey sana takla attırır ona kalırsa,ön fren kullan ama ne zaman kilitleneceğini anlamak için o noktayı bulman ve alışman gerek arka fren arazide sürekli kayar ama ön fren hem yavaşlamanı hemde durmanı sağlar nasıl kullanacağın sana kalmış. rampalar için de aklında ki pürüzleri gidermek için bol bol eğitim videolari izle teknik olarak inişte bacaklar ve kollar süspansiyon gibi kullanılarak karşılanır
 
  • Beğen
Tepkiler: Haluk Eke

Çağrı Fatih Yamalı

Forum Demirbaşı
Kayıt
28 Ağustos 2014
Mesaj
428
Tepki
299
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Carraro
Buna yazmazsam olmaz :) Spd spd spd. . . 2 bacağı 4 eden teknoloji. Evet ormana her hafta giden birisi olarak sana söyleyebileceğim en pratik yol, bilek ve bacak kasını aynı önde hareket ettirerek bunu yap ve virajlarda çok temkinli hareket et. Şayet bilek kırılır. Hızlı inmek keyiflidir, ama o yolu bilmiyorsan hızını düşürüp spd ile iniş yapmaya alış. Üstelik lastikleri yerden kesmek için spd'ye gerek yok ;) Normal pedalla da kesebilirsin. En önemlisi bolca antrenman + egzersiz .
 

Melih Çolak

Cyclist ♥
Kayıt
10 Ağustos 2013
Mesaj
2.541
Tepki
3.073
Şehir
Kocaeli-Kartepe
Bisiklet
Scott
korkmana gerek yok aslında rahatla inişe odaklan , frenleri ve gidon kontrolünü iyi ayarla olay bu
şu videoları izle inişlerde nasıl iniyorlar çıkışlarda nasıl çıkıyorlar inişlerde ağırlığı arkaya vericeksin olay bu bisikleti salıcan kontrollü bi şekilde denemeden olmaz mutlaka dene düşücem dersen düşersin zati sen onu kafana takma sadece önündeki patikaya yola vs odaklan :) bu yüzden korkma kendine güven hepsi bu
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
@MTE Sürekli arazide biner SPD pedal kullanırım. Bende tecrübelerimi aktarmaya çalışayım. Tecrübe zamanla kazanılan bir olgudur.

Bende düşerek, kayarak, patates çuvalı gibi yan yatarak öğrendim SPD kullanmayı. Bisiklet öğrenmek kadar zordur :D ama bir kere alıştın mı bırakamazsın.
En başta SPD kullanımı için gittiğin yola göre arazinin eğimine göre sağladığın dengeye göre kendini ayarlaman şart. Yoksa hiç anlamaz kendini bir yamaçtan kayarken buluveririsin. Ben her gittiğim farklı güzergâhlarda yolu tanımaya çalışır eğer buradan çıkamayacağımı düşünürsem iner yaya devam ederim risk almaya gerek yok.

Çünkü tırmanırken toprak ve taşlı zemin kaygan olacağından tekerin bir anlık patinajı, ayağını pedaldan çıkaracak fırsatın olmadığından dolayı düşmene neden olur ve bunu arazide hiç istemeyiz.
SPD pedallarda sert ve yumuşak hareketler için ayar vidası vardır + ve - şeklinde 1'den 10'a kadar ayarlanabilen hareket eden bir vidadır. Bu vidayı genelde çoğu kişi kullanmaz ama çok önemli bir yeri vardır. Heleki arazide
çıkarken mutlaka vida seviye en alt seviyede olmalıdır yani 1 veya 2 yeterlidir. Buradaki amaç her hangi bir sorunda ayağımızı pedaldan saliselik, saniyelik fark ile çıkarmamıza yardımcı olmasıdır.
Bu vida ne kadar + konumundaysa ayağımız pedaldan ol kadar zor ve geç çıkar. En önemlisi budur.
Eğer tırmanacağınız yerin eğimi %8 ve üzerindeyse yaya çıkmak sağlık bir yoldur yoksa patinajdan dolayı çıkamaz aksine düşersiniz.

İnişlerde ise dinlendiğinizi hissetmeden inişe geçmeyin. Unuttuğum yerler olabilir acele yazıyorum şuan :D spd için önemli ve aklıma gelenler bunlar. Sonra bakar ilave yaparım.

Saygılar.
 

Mehmet H.

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Haziran 2013
Mesaj
816
Tepki
363
Şehir
*
Bisiklet
Ghost
downhill benzeri inişlerde herkes büyük pedal kullanır spd kullanan görmedim pek
plastik platform alıp pedal çıkarmadan kullanabilirsin
 
  • Beğen
Tepkiler: BF Okuru

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
@MTE

Tepe inişleri için DH pedalları ( downhill ) tercih etmen gerekir , spd kullanan görmedim ben hiç inişler için . Aklını pedalami vereceksin yola mi neden düşme korkusu yüzünden zevkinden mahrum kalacaksın . shimano 'nun dh için özel bir pedalları var saint serisi .. arazi için çok uygun . Yol bisikletimle günde 150 km yol yapıyorum 20 km daha gidebilmem için nasil pedal kullanmalimiyim sorusunun cevabidir spd.. inişler için asla !
unnamed (2).jpg
P.S. = Küçükken ogretmislerdir hepimize çay dolu bir tepsiyle yururken dokmememiz için yola bakmanız gerekir , eğer çaya bakarsanız çay dökülür ;)