Scudo Sports

Bisiklette yağlama nasıl yapılmalı?

kultigin

Üye
Tepki
37
Arkadaşlar forumda böyle bir başlık açılmışsa özür dilerim (Nazar değmesin foruma ilgi büyük epey başlık açılmış) biraz baktım bulamadım.((((Bisiklet konusunda bu kadar önemli bir oluşumda emeği geçen arkadaşlara teşekkür ederim.Ülkemde bir konuda bu kadar güzel bir oluşum ve paylaşımın ortamı olmasından gurur duydum.:cool: )))) Bir bilene sormakta fayda vardır.

Bisikletin zincir,ön arka göbek,orta göbekte ve diğer yerlerinde nasıl bir yağlama yapılması uygundur?
Bisikletimi yeni aldım.15 gündür yağlamadan biniyorum.Nasıl bir yağ kullanmalıyım? Piyasada hazır bu işler için özel olarak hazırlanmış bakım ürünleri sanırım benim gibi amatörler için illa gereklimi yani başka bir yağ kullansakta yerini tutarmı.20w 50 motor yağı kullanabilirmiyim,yoksa piyasada satılan mesela.Yağın ileride yapış yapış olması,toz çekip siyahımsı bir tortulanma yapmaması için neler yapabilirim.Ara ara yıkayarakmı gidereceğim bunları.

Scudo
Öncelikle motor yagindan uzak duruyoruz. Cünkü motorlarin zincirleri kalin ve sabittir. Bu nedenle de yaglari daha agdali, yani yapiskan oluyor.

Ince bir makine yagi ile veya özel bisiklet zinciri yaglari ile zincir yaglanir. Yaglamadan önce mazot benzeri bir cözücü ile (yine bu is icin de özel kimyasallar, düzenekler var ancak ben isin biraz kolayina kacacagim) zinciri temizlemekte fayda var. Böylelikle pislikten, kumdan, tozdan da arindirmis oluruz. Sonra da zincirin ic kismindan olacak sekilde bolca yaglayip, kabasini da temiz bir bez yardimiyla almak gerek.

Tekerlek göbeklerinin yaglamasi biraz daha ciddi bir is. Hic bir sekilde ince yag kullanmamak gerekiyor cünkü ince yaglar kisa sürede akip, göbegi kuru birakiyor. En uygunu, rulman gresi ile göbegin belirli km araliklarinda yaglanmasi, bakim yapilmasi veya cok binmeyen bir kullanici iseniz de en azindan sezonda bir defa acilip yaglanmasinda fayda var. Fakat göbek ayari cok ince bir ayar oldugu icin ve özel ince anahtarlar gerektirdigi icin, bu isi bilen birisinin yapmasinda fayda var.

Orta göbekler artik neredeyse tüm bisikletlerde kapali rulmanli (cok düsük modeller haric). O nedenle ne bakim dertleri var, ne de yaglama. Arada bir temizlik iyi gelir, o kadar. Zaten distan yaglama yapilsa bile, o yagin rulmanin icine girme sansi yok.

Onun disinda, ilk montaj esnasinda fren telleri coook ince bir sekilde greslenirse, hem frenin hissi yumusar, hem de tellerin acikta kalan kisimlarinin paslanmasi önlenir.

Son olarak, Ender Abi'mizin hazirladigi ve bence forumdaki en detayli anlatimlardan birisi olan Evde Amatörce Bisiklet Bakimi'na bakmalisin.

hisarönünden silah yağı alıp kullandım ve kesinlikle çok iyi netice verdi.vites geçişlerim çok yumuşaklaştı sürüş keyfim ikiye katladı

• Beğen
Tepkiler: ilkay0211
Ben makina yağı kullanıyorum. Küçük bir kutusu var. Mazotla temizlemenizi tavsiye ederim. Mazot gerçekten işe yarıyor. Sonrasında da yağı sürün. tamamdır.

@serhan erdoğrucular

silah yağı çok mantıklı. başka kullanan arkadaşlar var mı ?

belki fiyat bir unsurdur bu arayışta ,bilmiyorum ama belki dediğim gibi daha ucuzdurlar 125ml yağa 20 tl vermek biraz acı :),ha komponentleri koruyor tabi ama işte aynı görevi yapacak daha uygun fiyatlı bir ürün arayışı sanırım bu

Bu yağı rubleye de sürsek veya zincire sürdükten sonra vites attırarak rubleye de bulaşmasını sağlasak doğru olur mu? Rublem biraz pas tutmaya başlamış da.

Hazır konu açılmışken benim de sormak istediğim bir şey var. Bisiklette WD40 kullanımı konusunda ne düşünüyorsunuz? Faydası zararı var mıdır?

Arkadaşlar uzun zamandır bisikletimi kullanmıyorum. Amortisörler ve zincir aşırı derece yağlı. Dişliler ve zincirde yağdan dolayı katman oluşmuş. İyi bir ürünle bu eski yağları tamamen temizleyip, yağlamayı düşünüyorum. Koçtaş'ta temin edebilirsem daha iyi olur. Önerebileceğiniz ürünler var mı?

güzel bir banyo(bulaşık sabunlu) üstüne gaz yağı ile bir temizlik daha sonra da tekrar yağlanması

Gaz yağını nalburlarda bulabilirsin. Forumda biraz araştırma yaparsan hangi yağın senin için daha iyi olduğuna da karar verebilirsin.
Sağ üstteki arama yerini kullanabilirsin.

Mazotla temizle sonra zincire suyu dök kurusun 1 saat sonra yagla

Amortisörler ve zinciri yağlamak için WD-40 uygun mudur?

@mütalam Zincir için zefal pro 'yu öneririm. wd-40 yük altında çalışan ekipmanların yağlaması için uygun değildir.

zincir için yüksek tutucu özellikli sprey motosiklet zincir yağlarını öneriyorum bende

Sele borusu zincir yağı ile yağlanır mı?

Geri