Bisiklette powermetre ve watt bazlı antrenman (FTP, NP, IF, TSS)

Kayıt
8 Eylül 2010
Mesaj
90
Tepki
202
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Lapierre
Powermetre ile yapılan watt bazlı antrenmanlar, bisikletçinin FTP(functional threshold power) değerleri, pro bisikletçilerin HC bir tırmanışta ürettiği watt'ın kilosuna oranı (watt/kg) ve bunun gibi bisiklet literatürüne son yıllarda giren ama hızlı bir şekilde giren bu terimler günümüzde profesyonel bisikletin neredeyse olmazsa olmazları. TV başında izlediğimiz büyük turlarda, okuduğumuz ingilizce bir makalede, aldığımız bir dergide, kısaca artık bisiklet ile ilgili her yerde powermetre ve 'watt bazlı antrenman'' terimlerini sıkça duymaya başladık. Daha somut bir örnek vermek gerekirse bisiklet piyasasında tanıdığımız birçok markanın bir şekilde powermetre pazarına girmeye çalıştığını ve bu pazarın hızlı bir şekilde geliştiğini biz amatör bisikletçiler rahatlıkla görebiliyoruz. Bu da powermetre teknolojisine yapılan yatırımın ve olan inancın en açık göstergesi.

Ben de powermetre hakkında, kullanan arkadaşlarımın tavsiyesi, yazılı ve görsel edindiğim bilgiler sonucu ''powermetre'' almaya karar verdim. Bir sürü marka var ama powermetre hadi alayım diyerek alınabilecek bir cihaz değil! Türkiye'de çok kolay ulaşabileceğiniz bir cihaz değil. Satış kanalları sınırlı. Ve birçok markanın satışı bile yok. Ve fiyat olarak da hatırı sayılır bir bütçe ayırmanız gerekiyor. Tüm bunlar üstüste olunca kendimce bazı hedefler koyup, ''onları gerçekleştirdiğimde kendime bir powermetre alacağım.'' diye kendime bir söz verdim.



Öncelikle aşağıdaki sorulara cevap bulacaktım.
-Bisiklet literatürüne yakın zamanda giren fakat çok hızlı bir şekilde giren powermetreler antrenmanda ve yarışta bisikletçiye ne avantaj sağlıyor?
-Nasıl oluyor da nabza dayalı antrenman teknikleri hızlı bir şekilde demode olurken ''watt bazlı antrenmanlar'' keskin bir şekilde onun yerini alıyor?
-FTP nedir, ne işe yarar, nasıl hesaplanır?
-''Watt bazlı antrenman'' nasıl ve neye göre yapılır?
-FTP dışında onunla ilişkili IF(intencity factor), TSS(training stress score), NP(normalize power) gibi terimler nedir,ne işe yarar?

Bu soruların cevabından sonra ise bir de gerçekleştirmem veya kendimi inandırmam gereken bir başka hedef de ''powermetre'nin hakkını verecek yeterli haftalık antrenman hacmine ulaşmak'' olacaktı. Bu hedef için şu an yapabileceğim tek şey motive olmak ve powermetreyi aldıktan sonra gelişmeleri takip etmek.

Yukarıdaki sorulara cevaplar ararken farkettim ki, bu soruların cevapları için kullanabileceğimiz Türkçe kaynaklar yok gibi ve benim ulaştığım ve derlediğim bilgiler gerçekten çok değerli. Bundan dolayı bu blogda böyle bir başlıkta bu süreçte edindiğim bilgileri yazmak, paylaşmak istedim. Bu bilgileri derlerken, powermetre üzerine yazılmış 3 kitaptan ve birçok yabancı kaynak websitesinden yararlandım. Kitapların adını ve websiteleri en altta, kaynakça kısmında paylaştım.

Powermetre verisi nabız verisine göre bisiklette artık daha geçerli çünkü biliniyor ki; sizin nabız değeriniz o anki bisikletteki pozisyonunuzdan, yediğiniz yemekten veya en basitinden sizin peşinizde koşup ısırmaya çalışan bir köpekten( başıma geldiği için biliyorum:)) dolayı aynı yoğunlukta olması gereken 2 antrenmanda bile farklılık gösterebilir. Halbuki powermetre tamamen o anda pedala bastığınız gücü ölçer. Ve çok daha kesin bir bilgi verir. Böyle basit bir girişten sonra powermetre ile en çok anılan teknik terimlere doğru pedal çevirelim..

FTP (Functional Threshold Power) : FTP'nin en basit tanımı; sporcunun bisiklette 1 saat boyunca sürdürebileceği maksimum güç olarak geçiyor. Watt bazlı antrenmanda bütün aralıklar FTP'ye göre ayarlandığı için FTP'yi doğru ölçebilmek çok önem teşkil ediyor.


bana FTP değerini söyle sana kim olduğunu söyleyeyim:))

FTP ölçümü için kullanılan en yaygın protokol aşağıdaki gibi;



grafiğin kaynağı: Training and Racing with a Powermeter 2nd Edition( Hunter Allen, Andrew Coggan)
Test bittikten sonra 20 dk'lık time trial'daki ortalama ürettiğiniz watt'ın %95'i bize FTP değerimizi veriyor. Örneğin 20dk'da ürettiğimiz ortalama güç 300 watt ise, 300*0,95=285 ve sonuç olarak sizin FTP'niz 285 watt!!

20dk'lık FTP ölçümü esnasında uygulayacağımız güç ve maksimum verim için aşağıdaki grafikler açıklayıcıdır.



grafiğin kaynağı: (link)
Yukarıdaki grafikte sporcu 20dk boyunca sürdüremeyeceği bir efor ile teste başlıyor ve 20dk boyunca inişli çıkışlı bir grafik ortaya çıkıyor. Ortaya çıkan bu grafik FTP testi için oluşan optimum performans değil ve istenilen bir grafik değil



grafiğin kaynağı: (link)

Gerçek FTP değerinizi öğrenmek için yapacağınız 20dk'lık test için oluşan grafiğe güzel bir örnek! Sporcu önceden belirlediği gerçekci hedefinde başlıyor ve son ana kadar o watt'ta tutunuyor ve son 1-2 dk kalan son enerjisiyle ortalama watt değerini yükseltmek için pedallara son bir kez asılıyor.

FTP'mizi hesaplarken nabız verilerimizle de FTHR(functional threshold heart rate)'i de hesaplayabiliriz. Bu verileri baz alarak kendi efor aralıklarımızı hesaplayabiliriz.



grafiğin kaynağı: Training and Racing with a Powermeter 2nd Edition( Hunter Allen, Andrew Coggan)
Yukarıdaki grafik doğrultusunda FTP'si 285watt olan bir sporcunun;
1) Active recovery : 0-156 watt
2) Endurance : 156 watt -213 watt
3) Tempo : 213 watt - 256 watt
4) Lactate Threshold : 256 watt - 300 watt
5) VO2max : 300 watt - 342 watt
6) Anaerobic Capacity : 342 watt - 427 watt

Tüm bunları hesaplarken insanın aklına basitçe şu soru geliyor;
-Bütün bunları hesaplamamıza ne gerek var, nabızla tüm bunları çözebilirdik.

Evet aslında yukarıda cümle bir zamanlar doğruydu ancak, araştırmalar ve yapılan testler gösteriyor ki; kalbimiz bacakların uyguladığı watt'ı çok daha gecikmeli olarak ekrana yansıtıyor. Buna en iyi örnek, kısa süreli intervaller gösterilebilir. Powermetre'nin en büyük yararı harcadığınız eforu hatasız olarak ölçebilmesi. Powermetre antrenman esnasında harcadığımız gücü hesaplar,ki önemli olan da budur. Ölçtüğümüz nabız değeri bu gücün oluşması için bir ''input'' dur. Bisiklet için önemli olan pedala harcanan güçtür. Nabzın düşük veya yüksek olması tek başına bişey ifade etmez. Önemli olan aynı nabız değerlerinde daha fazla güç üretebilmektir ki bunu da ancak powermetre ile ölçebiliriz.(EF,Efficiency Factor)

NP (Normalize Power): Normalized power herhangi bir antrenman sürüşümüzde veya yarışta veya bir antrenman bölümünde harcanan ortalama güç ve sürüş karakteristiği gibi bazı veri girişleriyle hesaplanan bir değerdir. Amaç ''sürüş esnasında ürettiğimiz ortalama gücü kullanarak, bütün sürüşü aynı eforda ve pedal kesmeksizin kaç watt ile çıkarabilirdik.''sorusunun cevabını bulmaktır. Bu değeri garmin connect, trainingpeaks gibi siteler otomatik olarak hesaplamaktadır. Normalized power antrenman datası olarak averaj power'a göre daha önemli bir datadır. Birçok kaynakta rastladığım bir örnek normalized power'ı benim anlamamı çok kolaylaştırmıştı;

40km'lik bir time-trial ve 40km'lik bir kriteryum yarışını ele alalım ve bu iki yarışta da maksimum efor ile yarışalım. Bu iki yarıştaki nabız değerlerinizi kıyaslayacak olursak çok benzer değerlere ulaşırız. Ancak iki sürüşün karakteristiğini kıyasladığımızda; time-trial'da sporcunun pedal kesmeden finişe kadar sürdürebileceği maksimum eforda gittiğini görürken, kriteryum yarışında sporcunun keskin virajlarda pedal kestiği, viraj çıkışı tekrar hızlanmak için ekstra güçle pedala yüklendiği, inişlerde pedala çok sert yüklenmediği, sürüşün tümümde %30'a yaklaşan sürede hiç pedal basmadığı ve bunun gibi sebeplerden çok değişken watt değerlerinin oluştuğunu görürüz. Sonuç olarak time-trial yarışında oluşan ortalama güç, kriteryum yarışında oluşan ortalama güçten daha fazla çıkacaktır. Ancak biz biliyoruz ki, iki sürüşte harcanan efor aynıydı. İşte bu noktada Normalize Power (NP) devreye giriyor. İki sürüşün NP değerlerinin birbirine çok yakın olduğunu görürüz. kaynak( (link) )

IF (Intencity Factor): Data olarak NP değerinin ortalama güç değerinden daha önemli olduğunu yukarıda açıkladık. Ancak işin aslı tek başına NP değeri de yaptığımız antrenmanın yoğunluğunu anlamak açısından ve zaman içinde fitness seviyesindeki gelişimi anlamak açısından tek başına yeterli olmayabilir. Antrenmandaki eforunuzun sizin ulaşabileceğiniz efora; ki bu da sizin FTP değeriniz oluyor; oranı daha anlamlı sonuç verebilir.

IF(Intencity factor)= NP/FTP


grafiğin kaynağı: Training and Racing with a Powermeter 2nd Edition( Hunter Allen, Andrew Coggan)
Yukarıdaki grafikte gördüğünüz gibi herşey bir formüle dayalı ve powermetre kullanıyorsanız yarışta bile şansa çok da yer yok! Yukarıdaki grafiğe bakarsak, örneğin 2,5 saat içinde bitecek bir yol yarışında IF değerinizi 0,95-1,05 aralığında tutarak yarışmalısınız.

Mesela; 300 watt FTP değeri olan bir sporcu;
0,95=NP/300=285 watt
1,05=NP/300=315 watt
Sporcunun bu yarışta en optimum performansla bitirmesi için NP değerini 285-315 watt arasında tutması gerekir.

TSS(Training Stress Score): Antrenman yoğunluğu kadar antrenman süresi ve sıklığı da antrenman periyodunun verimliliğini anlamak için önemlidir. Antrenmanın yoğunluğu ile antrenman hacmi arasında çok net bir etkileşim vardır. Eğer yoğunluğu arttırıyorsanız hacmi azaltmalısınız. Yoksa overtrain olma riski ile karşılaşabilirsiniz. Tüm antrenman periyodunu anlamlandırmak ve overtrain gibi bir durumdan kaçınmaya yardımcı olmak için TSS(training stress score) kavramı geliştirilmiş. TSS her antrenman için hesaplanabilir. Eğer antrenmandaki TSS değerinizi biliyorsanız ,antrenman blogunuza nasıl devam edeceğinize karar verebilirsiniz. Bir yarış veya bir antrenman sonrası oluşan yüksek TSS değeri 1 veya birkaç gün off geçmenizi tavsiye edebilir.

TSS= ((s*W*IF)/(FTP*3600))*100
s: saniye olarak antrenmanın veya yarışın süresi
W: NP değeri (watt olarak)
IF: Intencity factor
FTP: Fnctional Threshold Power
3600 değeri 1saatin saniye karşılığı

TSS değeri sporcunun threshold değerde yapacağı 1 saatlik time-trial'a dayanır. Bir sporcunun FTP değerinde gittiği 1 saatlik bir antrenmandaki TSS değeri (IF değeri de 1 olarak hesaplanacağından) 100 olarak hesaplanır.



grafiğin kaynağı: Training and Racing with a Powermeter 2nd Edition( Hunter Allen, Andrew Coggan)
Yukarıdaki resimde üstteki grafik genel olarak TSS değerimizi nasıl yorumlamamız gerektiğini gösteriyor. Alttaki grafikte ise birbirinden farklı karakteristikteki antrenmanlardan ve yarışlardan elde edilen IF ve TSS değerleri var. Tabloyu uzunca inceleyip bazı çıkarımlar yapmak mümkün. Powermetre kullanabilmek için en gerekli bilgiler bunlar. Tabi bu inanılmaz derinlere inebileceğiniz bir konu. İşin içinde ciddi matematik, fizik ve kimya var. Bilim var. Araştırması da çok zevkli.

Buraya kadar yazılanları özetlersem;
1)Powermetre aldık
2)FTP değerimizi ölçtük
3)Antrenman aralıklarımızı ''watt'' olarak belirledik.
4)Antrenman sonrası garmin connect ekranımızda karşımıza çıkacak IF, TSS, NP değerlerini nasıl yorumlamamız gerektiğini öğrendik.

Bu konu çok uzar ama ben FTP değerimize göre belirlenen antrenman aralıklarımızla yapabileceğimiz antrenmanlara birer basit örnek vererek bu konuyu şimdilik sonlandırayım.

1) Active recovery:

kaynak: Training and Racing with a Powermeter 2nd Edition( Hunter Allen, Andrew Coggan)
2) Endurance:


kaynak: Training and Racing with a Powermeter 2nd Edition( Hunter Allen, Andrew Coggan)
3) Tempo:


kaynak: Training and Racing with a Powermeter 2nd Edition( Hunter Allen, Andrew Coggan)
4)Lactace Threshold


kaynak: Training and Racing with a Powermeter 2nd Edition( Hunter Allen, Andrew Coggan)
5)Vo2max



kaynak: Training and Racing with a Powermeter 2nd Edition( Hunter Allen, Andrew Coggan)
6) Anaaerobic Capacity


kaynak: Training and Racing with a Powermeter 2nd Edition( Hunter Allen, Andrew Coggan)



kaynak: Training and Racing with a Powermeter 2nd Edition( Hunter Allen, Andrew Coggan)
Bu kadar yazdık, bende hala powermetre yok:)) İşin içine bu kadar girmişken alıp kullanmak için sabırsızlanıyorum:)) Hayırlısı diyelim..

Güncel yarışları ve antrenmanları takip için (link) takip edebilirsiniz.

Herkese iyi antrenmanlar..
kaynaklar:
1)Training And Racing with a Powermeter 2nd edition(Hunter Allen and Andrew Coggan,PhD)
2)The Cyclist's Training Bible(Joe Friel)
3) (link)
4) (link)
5) (link)
6) (link)
7) (link)
8) (link)
9) (link)
10) (link)

Yazının kaynağı : (link)
 
Scudo

Aytaç DİREK

Daimi Üye
Kayıt
17 Haziran 2013
Mesaj
352
Tepki
1.480
Şehir
izmir
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Canyon
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@Kaan Özçelik
Oldukça faydalı ve başucu niteliğinde bir yazı olmuş.Tebrikler
 

Hakan Bahrilli

Aktif Üye
Kayıt
8 Mayıs 2008
Mesaj
137
Tepki
162
Şehir
Adana
Bisiklet
Colnago
Powermetre ile antreman konusunda en merak edilen konuları kısaca özet geçmişsiniz. Teşekkürler bilgilendirme için. Konu hakkında daha çok araştırmak ve okumak için bir başlangıç yapmışsınız. Faydalı olacağına inanıyorum.
 

hafız

Üye
Kayıt
23 Ağustos 2017
Mesaj
22
Tepki
22
Yaş
46
Şehir
çanakkale
İsim
Hafız
Gerçekten değerli bilgiler. Emeğiniz için teşekkürler.

Daha önce bahadır hocanın yazdıklarını da okumuştum. konuyu iyice kavramak için tekrar tekrar okuyorum yazılanları.

Yanlız her konunun powermetreye bağlanması fena halde canımı sıkıyor. 1300 liraya triban500 al. 3000 liraya powermetre akıl işi değil :D ucuzlamasını bekliyoruz yapacak bişey yok.


Bir de kafama takılan konu var. Özellikle garmin vector gibi cihazlar bildiğim kadarı ile basma kuvvetini ölçüyor. Biz SPD pedal vasıtası ile çekme hareketi de yapıyoruz. Bu ölçüme dahil oluyor mu? Veya arka tekerlek göbeğinden ölçen sistemler daha mı sağlıklı?
 
  • Beğen
Tepkiler: kapluj

kapluj

Daimi Üye
Kayıt
25 Haziran 2017
Mesaj
275
Tepki
161
Yaş
28
Şehir
Ankara
İsim
Yusuf Mucur
Bisiklet
b'Twin
@hafız garmin vector'ün fiyatı ne kadar?
 
Kayıt
8 Eylül 2010
Mesaj
90
Tepki
202
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Lapierre
@hafız tam detayını bilmemekle beraber pedal bazlı powermetrelerin fizikteki etki-tepki formüllerine bağlı hesaplar yaptığını okumuştum. Yani olayı sadece basma ve çekme hareketi olarak değilde 360derecelik dairesel bir hareket olarak düşünüyor pedal bazlı powermetreler. Ve evet pedala basarken de çekerden de bir ölçüm yapılıyor. Aksi durumda hesap çok yanlış çıkabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci

hafız

Üye
Kayıt
23 Ağustos 2017
Mesaj
22
Tepki
22
Yaş
46
Şehir
çanakkale
İsim
Hafız
@kapluj internette fiyatları var.

@Kaan Özçelik


teşekkürler.

Peki en güvenilir cihaz hangisi ?
 
  • Beğen
Tepkiler: kapluj

erdal41

Üye
Kayıt
3 Nisan 2017
Mesaj
44
Tepki
29
Yaş
38
Şehir
kocaeli/kartepe
İsim
erdal
Bisiklet
Cannondale
takipdeyim elinize saglik
 

kapluj

Daimi Üye
Kayıt
25 Haziran 2017
Mesaj
275
Tepki
161
Yaş
28
Şehir
Ankara
İsim
Yusuf Mucur
Bisiklet
b'Twin
@hafız garminin sitesine baktım göremedim de hocam o yüzden sormuştum.
 
Kayıt
8 Eylül 2010
Mesaj
90
Tepki
202
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Lapierre
@hafız birçok marka var. ( srm, pioneer, garmin, look, cycle opps, quark.. hatta shimano bile yapıyor galiba) bunların hepsi birçok testten geçmiş iyi aletler ve güvenilir markalar) ben Garmin vektor 2s kullandım. Pedal bazlı olduğu iÇin seyahatlerde ve bisiklet değişiminde söküp takıyordum. Bence önemli olan (Garmin vector için söylüyorum) pedalın montajı ve kalibrasyon ayarlarının doğru yapılması. Diğer markalarda da bu ve benzeri ayarlar vardır illaki. Kalibrasyon ve montaj doğruysa değerler bütün cihazlarda çok az hata payıyla benzer çıkar. (Buna benzer bi karşılaştırma vardı YouTube'da)
Selamlar
 

Emrah Demirci

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ekim 2012
Mesaj
919
Tepki
482
Yaş
38
Şehir
nevşehir
Bisiklet
Scott
Şuan için yine en uygun fiyat performans ürünü bepro es yol pedalı, stages krank tipi power metre (1500-2000tl) arası ama tek tarafdan ölçüyor..
 

Hakan Bahrilli

Aktif Üye
Kayıt
8 Mayıs 2008
Mesaj
137
Tepki
162
Şehir
Adana
Bisiklet
Colnago
Bu arada Garmin Vector 3 çıktı. Takip edemeyenler olduysa paylaşmak istedim. Vector 2 modelinde olan torkmetre ile 25 newton sıkma olayını kaldırmışlar. Ayrıca pedal podu da kaldırılmış. Artık standart bir pedal gibi kolayca montajının yapılıp kullanılabileceği söyleniyor. Fiyatı da çift taraflı olan sistem için 800$, tek taraflı sistem için 500$ olarak açıklanmış. Yine önceki seride olduğu gibi önce tek taraflı alıp daha sonra 300$ daha ödeyerek diğer pedalı da alıp çift ölçümlü sisteme yükseltme seçeneği sunulmuş. Bakalım bekleyip göreceğiz. İlk çıktığı zamanlara göre fiyatlarda bir miktar aşağı hareket var ama hala alınabilir olmaktan uzak.
 
  • Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci

celilcetiner

Forum Demirbaşı
Kayıt
22 Ekim 2007
Mesaj
546
Tepki
1.106
Şehir
ALANYA
İsim
Celil ÇETİNER
Başlangıç
1964—65
Bisiklet
Specialized
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Arkadaşlar merlinden 4iiii sol krank powermeter aldım 2 haftadır kullanıyorum tafsiye ederim.

20170919_151451.jpg
 

gokhantig

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Eylül 2014
Mesaj
656
Tepki
362
Şehir
Balıkesir
Başlangıç
2012—13
Bisiklet
Specialized
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@celilcetiner

sahibinden üzerinden satışa mı çıkarttınız :)
 
  • Beğen
Tepkiler: celilcetiner

sadi imren

Bursa Tur Komitesi | B.T.K
Kayıt
13 Mart 2017
Mesaj
1.620
Tepki
5.442
Yaş
46
Şehir
Bursa
İsim
Sadi İMREN
Başlangıç
1949—50
Bisiklet
Giant
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Bir nefeste okudum elinize, kaleminize sağlık.
 

delibalta

Forum Bağımlısı
Kayıt
24 Eylül 2004
Mesaj
671
Tepki
2.675
Şehir
kuzeyli
Başlangıç
1997—98
Bisiklet
Bisan
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Cok guzel, arastirip ogrenmeye devam.
Bir iki konuyu duzeltmek lazim ama:
Ftp 60 dakika boyunca surdurebileceginiz guc degildir. Andrew coggan okusaydi morali cok bozulurdu ;) ftp ile birlikte onun ne kadar surdurulebilecegi de kisiye gore degisir. Coggan'a gore 30-70 dakika arasi mumkun. Bu sureye de TTE diyor, yani time to exhaustion. Gorece yeni bir kavram. Yukarida alinti yaptiginiz kitap 2006 yilinda yazildi ve 2010 yilinda guncellendi. Yani yeni kavramlar ve gelismeler sonucu onun da yenilenmesi gereken noktalari var.

Diger bir konu da 20dk ftp iliskisi de kisiye gore degisir ve 0.95 profesyoneller icin ortalama bir degerdir.
Ftp tesbiti icin 7 deadly sins diye guzel bir yazi var:
(link)
 

Berkan T.

Üye
Kayıt
1 Mayıs 2014
Mesaj
1
Tepki
0
Şehir
Tekirdağ / Çorlu
Bisiklet
Canyon
Merhabalar;

Evde Ftp test yapmak istiyorum. Güç kadans kalp verilerini ekranda görebileceğim bir uygulama arıyorum.

Zwift oyunu dışında lütfen.

Elimde ekipman mevcut ( Traıner,garmin ve sensorları , pc için ant)
 

JusTiMe

Siyah Bisiklet Delisi
Kayıt
13 Eylül 2016
Mesaj
1.433
Tepki
1.117
Yaş
34
Şehir
Akçaabat
İsim
emre
Bisiklet
Mosso
@Berkan T. Cycling FTP/Levels Calculator diye program buldum İyi olduğundan kusursuz olduğundan bahsetmiş dene istersen :)
Indoor Cycling Workout diye programda mevcut bu dediklerim android için geçerli