Bisiklette ortalama hızınızı artırmanın 10 yolu

Fatih.acar

Forum Demirbaşı
Kayıt
14 Mart 2016
Mesaj
487
Tepki
1.134
Yaş
38
Şehir
Düzce
İsim
Fatih
Başlangıç
2015—16
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Bisiklette ortalama hızınızı artırmanın 10 yolu

Bisiklet kullanmaya başladıktan birkaç ay sonra ortalama hızınız, performansınızı ne kadar geliştirdiğinizi size söyler. Ortalama hızınızı artırmak için size birkaç tavsiye...




Ne kadar hızlı gidebileceğinizi merak etmeniz çok normal. Sıradan bir hız ölçer maksimum hızınızı, anlık hızınızı ve ortalama hızınızı her sürüşte gösterir. Bir kere bu bilgiye ulaştınız mı kafanızda soru işaretleri oluşmaya başlar; diğer bisikletçilerle hızımı nasıl karşılaştırırım? Nasıl ve ne kadar daha hızlı gidebilirim? Ortalama hızınızı düzenli takip etmek size hem bir gösterge hem de iyi bir gelişim sağlar.
Şimdi sizlerle daha hızlı gidebilmeniz için hem sabır hem de biraz egzersiz önerileri paylaşacağım. Bu tavsiyeleri hızınız ne olursa olsun daha arttırmak için takip etmelisiniz.


1.Dirseklerinizi bükün ve sıkıştırın
Bisiklete binerken sizi en çok yavaşlatan, rüzgar direncidir. Bu tip önerilerin çoğunda, vücudunuzun ön kısmını kadroya yakınlaştırmanız ve rüzgara karşı aerodinamik bir pozisyon almanız dile getirilir. Bunların en kolayı vücudunuzu hafifçe kadroya yakınlaştırmanız. Seleye dimdik oturup tüm rüzgarı en sert açıdan almak yerine vücudunuzu hafifçe aşağıya indirip gidona yakınlaşmayı, dirseklerinizi büküp sıkıştırmayı deneyin. Farkı hissedeceksiniz.

2.Müzik dinleyin
Bu biraz aldatıcı bir madde. Çünkü güvenli bir bisiklet sürüşü, kulağınızdaki iPod sebebiyle engelleniyor, trafikteki hakimiyetiniz azalıyor. Ama güvenliği bir kenara bırakacak olursak müzik dinlemek sizin ortalama hızınızı, performansınızı arttırdığı hakkında yüzlerce araştırma bulunuyor. Spor psikolojisi hakkında araştırma yapan Dr Costas Karageorghis, müziğin, yorgunluğu, yorgunluktan yanan bacak kasları, yükselen nabzı ve kaslardaki laktik asitin hissedilmesini engellediğini iddia ediyor. Müzik dinlemek, yüksek bir kadansa ulaşmak için, müziğin ritmini yakaladığınız sürece mümkün.

3. Bisiklete binecek arkadaşlarınız olsun
Başkalarıyla bisiklete binmek, ortalama hızınızı birçok şekilde arttırır. Eğer grubu çekiyorsanız, arkanızdakilerinin rüzgarını kesme görevini üstlendiğiniz için performansınız artacak emin olun! Başkalarıyla bisiklete binmek daha çok çabalamanızı sağlar. Sizden daha hızlı giden birine ayak uydurmaya çalışmak, hem ortalama hızınızı yükseltir hem de sonraki sürüşleriniz için de iyi bir egzersiz olur.

4. Lastiklerinizi şişirin
Düzgünce şişirilmiş lastikler daha iyi dönecektir. Her sürüş öncesi lastiklerinizin havasını kontrol edin. Lastik yanağını önerilen basınçla karşılaştırın. Basınç göstergesi olan pompalardan bir tane edinmelisiniz. Minik pompalar sürüş esnasında yanınızda taşımanız ve acil bir durum karşısında kullanım için idealdir.

5.Daha az fren yapın
Bu en belirgin madde olsa gerek. Daha az fren yapın! Fren yapmak sizi yavaşlatır ve tekrar aynı hıza ulaşmak için daha güçlü pedal çevirmeniz gerekir. Gereksiz frenler, enerji ve momentum kaybıdır.

6. Gidonun alt kısmından tutun
Bir yarış bisikletiniz varsa ne sıklıkla gidonun alt kısmından tutuyorsunuz? Çok fazla değil sonuçlar.. .Ama gidonun altından tutmak hem sizi aerodinamik bir şekile sokar ve rüzgara karşı direnciniz artar hem de pozisyonunuz gereği daha güvenli bir şekilde sürersiniz. Çoğu kişi bu pozisyonun rahatsız olduğundan yakınarak gidonun alt kısmını tutmaz. Fakat bike-fit yaptırırsanız bu pozisyondaki düzgün duruşunuza uygun bisiklet ayarlanır ve performansınız artar.

7.Bisiklette akrobasi
Kırmızı ışıkta kilitli pedaldan ayaklarını çıkarmadan dengede duran bir diğer bisikletçiye insanüstü özelliklerini sergiliyormuş gibi bakmayın. Bunu siz de yapabilirsiniz ancak pazartesi sabahı ya da cuma akşamı trafiğinde denemeyiniz. Bir şeyler atıştırmak için durduğunuzda ya da bisikletçi arkadaşlarınızı beklerken bu tekniğe çalışmaya başlayabilirsiniz.
Hafif eğimli bir yere gidin. Sakince bir daire çizerek sürmeye başlayın. Bu sizin denge merkezinizi bulmanızı sağlayacaktır. Buna bir süre devam edin. Rahat hissetmeye başlayınca sakin bir duruş yapın ve ön tekerini hafif yukarı eğimli kalsın. Aşağıya bakmak yerine başınız olabildiğince yukarda dursun. Dengenizi sağlamaya çalışın.

8. Sürüşe başlarken rüzgara karşı, dönüş yolunda rüzgarı arkanıza alın
Evet, denizci olmasanızda rüzgarı tanımanız önemli. Rüzgara karşı sürmek, rüzgarla boğuşmak gibidir. Kendinizi çok yavaş hissedersiniz. Aksine arkanıza aldığınız rüzgar sizi süper kahraman gibi hissettirir, hızınız artar. Yani evden çıkarken rüzgarın yönünü dikkate alarak başlarsınız dönüşte, yorgun hissettiğinizde arkanıza aldığınız rüzgar sizi rahatlatacaktır.

9. Zayıflayın
Biraz daha hızlı gitmek istiyorsanız kilo vermek çok işinize yarayacak. Kilo verdikten sonra eforunuzda bir değişiklik olmasa da ortalama hızınız artar. Tabii yokuş çıkarken de yerçekimine karşı daha az yükünüz olduğunuz için, hızınız artacak. Sakın daha hızlı gitmek amacıyla zayıflayabilmek için çılgın diyetler ya da egzersizler yapmayın. Çayınıza atmayacağınız şeker ve günlük fazladan 30dk egzersizle 1 ay içindeki farkı göreceksiniz.

10. İntervaller
Evet, ortalama hızınızı arttırmanın en iyi yolu yukarda da yazdığı gibi interval antrenmanları. Tabii ki her zaman sürüş yaptığınız yola çıkıp normalden daha hızlı gitmenizi söylemiyoruz. Belli bir süre maksimum hızda gidip sonra yavaşlamanız doğru olan. Daha spesifik bir şekilde anlatmak gerekirse; 15-20 dakikalık bir ısınmadan sonra düz, rahat bir yolda 2 dakika boyunca maksimum hızınızla gidin. Vitesi büyütün ve aynı kadansta gitmeye çalışın, böylece daha çok efor sarfedeceksiniz. 2 dakika daha sürdükten sonra vitesi düşürün, yavaşlayın ve rahat bir sürüşle 5 dakika devam edin. Ama pedallamayı sakın bırakmayın. Bunu tekrar ettikçe ortalama hızınızın artttığını farkedeceksiniz.

Kaynak: (link)
 
Scudo