Scudo Sports

Bisiklette Güvenlik Trafikte Dikkat

karaduman61

spor&sohbet&seyahat
Tepki
629
İsim
emin
Başlangıç
2012—13
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Değerli dostlar havalar ısındı malüm sürüşler arttı. İnsanların bisiklete olan ilgiside artıyor. Trafikte bisikletli sayısıda gün geçtikçe çoğalıyor Üzücü haberlerin sayısıda artmaya başladı. Karşıdan gelecek tehlikeleri engelleyemeyeceğimiz için bize düşen kendimizi mümkün mertebe tehlikeden korumak. Bunun için nacizhane tesbitlerimi yazdım. Sizinde kullandığınız ve işe yaradığını düşündüğünüz tedbirler varsa yazın. Bizde faydalanalım. Sağlıklı huzurlu sürüşler diliyorum.
1- Yogun trafikte cikmayin.
2- Mevbur kalmadıkça gece sürmeyin. Sürecekseniz ön ve arka işığınızı açın.
3-Ayna bulundurun.
4-Kask takin.
5-Görünür reflektörlü kiyafetler giyin.
6-Gündüzde olsa arka cakarinizi acin. Bu önemli.⚠
7- Bu yöntem cok faydali yolda ilerlerken farkina vardiniz ve arkadan gelen arac sizi cok rahatsiz etti ve onunuze bir sey cikacak hafif yola kaymaniz lazim omuz hizasinda arkaya hafifce bakın. Arac sizin arkaya baktigini anlayip muhtemelen size yanasmayacaktir.⚠
8-Araclarla diklesmeyin ve tartışmayın. Bana saygi duymak zorunda gibi düşünmeyin. Muhtemelen araç sizin durumunuzu anlamayacaktır. Özellikle belli bir hız üstünde sürüyorsanız. Duramazsınız sadece yavaşlarsınız. Her zaman yoldan kaçacak bir yer ayırın. Sağa sıfır sürmeyin.
9-Tehlikeyi önceden sezin önünüze biri cikacak veya yola araba cikacak. Yaya önünüze atlayacak. vb. Arkanızdan gelen araç sizi görünce yavaşlamayacaktır. Ben yavaşlayanına çok az şahit oldum. En iyi ihtimal şerit değiştirir. Eğer aracın kaçacağı şerit yoksa size yakın geçer. Yavaşlamaz bunu hesaba katın. ⚠
10-Zil bulundurun.
11- Sürdüğünüz yolda köpekler varsa size havlaması ve koşarak takip etmesi ihtimali var. Özellikle sakin yerlerde özel meskenlerin önünden geçiyorsanız. Köpeğin niyeti sizi ısırmak değil burası benim bölgem buraya yaklaşma demesidir. Çok tedirgin olduysanız durum. Bisikleti köpekle aranıza alın. Muhtemelen köpekde duracaktır. Köpek sakinleşince yavaş havaş uzaklaşın. 🐶
12- Yol kenarında bulunan mazgallara dikkat edin.
13- En tehlikeli yollar tüneller ve alt geçitler. Kaçacak yer olamdığı için sizin için tehlike boyutunu artıracaktır. Mecbur kalmadıkça girmeyin. Girmek zorundaysanız arka çalarınızı yakın.
13-Gözlük takın.

Scudo
-Aşırı yoğun bir yol değilse ve emniyet şeridi yoksa en sağ şeridi kapatın. Ortalayıp gitmediğiniz sürece sıkıştırıyorlar, şeridi kapatınca diğer müsait şeritleri kullanıyorlar.
-Normal ayna yerine kask aynası kullanın, gözünüzü yoldan ayırmadan arkayı sürekli kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca bisiklet üzerindeki ayna çok fazla titriyor.
-Gündüz sürüşlerinde ön lambanın flash modu açık olsun veya sadece flash amaçlı bir lamba alın.
-Kıyafetiniz açık renkli olsun, ben beyaz forma giyiyorum. Koyu renk giydikçe görünürlük düşüyor.
-Mutlaka gözlük kullanın. Hızlı giderken en ufak sinek çok ciddi acıtıyor ve yolu göremiyorsunuz. Akşamları şeffaf gözlük kullanın.
-Yaz mevsimi olduğu için sürüş sırasında yeteri kadar su içtiğinizden emin olun yoksa bayılabilirsiniz. İhtiyaç durumunda soda içmek çok iyi oluyor :)
-Yolda müzik dinlemeyin. Kulaklık kullanmayın. Bunları yapanları görüyorum. Dikkatli olun.
-Her sürüş öncesi vites fren ve teker kontrolü yapın. Yanınızda olası durumlar için gerekli aletleri taşıyın.
-Yol ayrımlarında veya dönmeniz gerektiğinde gelen araçlardan elinizle dur işareti yaparak yol isteyin. Araç durmadan, yavaşlamadan yapmanız gereken şeyi yapmayın.
-Park etmiş araçlara yakın gitmeyin. Ani açılan kapı yüzünden akan trafiğin ortasına düşebilirsiniz.

Unutmayın siz önlemleri alıp ne kadar profesyonel davranırsanız araç sürücüleri o kadar saygı gösteriyor.

Küçük bir ilk yardım çantası mutlaka bulundurun. Açlık kaynaklı kan şekeri düşmesine karşı ,kesme şeker olur, şekerleme olur, hurma kayısı veya kuru üzüm olur yanınızda mutlaka bulundurun. Küçük bir çakı ve çakmak dar zamanda çok iş görür. Onun dışında @karaduman61 olması gerekenlerin çoğunu yazmış.
@Anonim katılıyorum yorumlarınıza. Fakat bisiklet sürerken en önemli olay kimseye güvenmemektir. Ha diğer sürücülerin yardımcı olmaları güzel birşey. Fakat beklenti içerisine girmeden her bir bisikletçinin kendi önlemlerini alması gerekir.

Evet güzel farklı tesbitler sadece bir şeridi kapatma işini hiç denemedim. 🤔 Veya siürdüğümüz bölgede böyle bir imkanımız yok. 👍

• Beğen
Tepkiler: erman35
@karaduman61 Ankara'da yollarımız geniş. Çoğu yolda çift yönlü üçer şerit var. Bu yönden şanslıyız. Bu sebeple ben sağ şeridi kapatıyorum. Yoğun trafik olmadıkça da kenarı çekilmem, kornalara aldırış etmem. Hızlı gitmek isteyen diğer şeritleri kullansın. Bir de büyükşehirde trafik hayatın parçası artık. Geçen pazar akşamı kısıtlama bitince sürüşe çıktık, hafta içiymişcesine trafik vardı. Sahil falan olmadığından insanlar kendilerini arabalara atıyor.

1-)Sola veya sağa dönerken kolunuzla sinyal verin.Millet :"bu napıyor deli galiba" diyebilir.Varsın desinler hayatınızdan daha önemli değil.Çok faydalı oluyor
2-)Araçlara düşman gözü ile bakmayın,trafikte onlar da var ve sayıları bizden fazla(polemik olsun diye demiyorum).Kesin bana çarpacak,üzerime su sıçratacak,beni sıkıştıracak diye düşünmeyin

Bu yazılanların bir çoğunu yapıcam. tabiki elimden geldiğince,daha bisikleti kutusundan çıkartmadım, eksikler hazır olunca çıkarıcam inşaallah. Bir sorum olucak, taksimden gelirken Beşiktaş tünelini, komple kullanmak istiyorum yasak mı. Yasak değilse kullanmak isterim. Yazılanlar için teşekkürler, allah kaza bela vermesin.

• Beğen
Tepkiler: seko35.50
Çok güzel öneri ve önemli uyarılar. Eline sağlık. Ben de birkaç tane ekleyeyim.

Şehirler arası yollarda örnek Bursa-Balıkesir arasında bisiklet kullanmak şehir içine göre çok daha güvenli .Emniyet şeridi geniş. Oradan gidiyorsun kafana göre. Gelip bir manyak çarpmadıkça sorun yok (Bu trafikte her yerde olan bir ihtimal)

1-Şehirler arası ya da E5 gibi kalabalık yolda yol ayrımı sağa dönüş kavşaklarda çok dikkat etmek gerek. Hızlı giderken arkayı kontrol etmek zor olabiliyor. Denge kayboluyor. Ben çok zorlanırsam bisikletten inip sağa geçip devam etmek için bekliyorum. Bazen 5-6 dk beklediğim de oldu. Çok hızlı giriyor arabalar bu yol ayrımına ve orada olacak bir kaza ölümlü kaza oluyor. Çok dikkat etmek gerek.

2- Beyaz şerit çizgileri plastik boya tarzı bir şeyle kaplı. Onların üzerinden giderken fren yapınca kayıyor. En sağdaki şerit çizgisi ile sağdaki kaldırım arasında çok dar alanda da sürmemeye çalışmak gerek.. Mecbur oradan gitmek gerekirse hızımı azaltıyorum. Maviye boyanmış sözde bisiklet yolunda hava yağışlı ise gitmeyin. Ara ara ıslaklık varsa fren yapmayın. Acayip kötü kayıyor. 10 bin km bisiklete bindim. İlk düşüşümü mavi bisiklet yolunda ıslak zeminde yaptım.

3-Köpek meselesinde bence en dikkat edilecek nokta köpek saldırdığında belirli hızınız varsa sağdan saldıran köpekten kaçmak için sola doğru kırmak. Arkadan araba geliyorsa çok tehlikeli köpeğin gelip paçadan yakalaması arabanın altında kalmaktan iyidir. Sakin kalıp dümdüz basın köpek bırakacak zaten. Eğer yavaşsanız köpek hemen yakaladıysa saldırgansa bisikletten inip bisikleti aranıza alın. Çok saldırgan değilse havlıyorsa sadece siz de ona bağırın yüksek sesle çoğu kaçıyor. Yanınızda bisküvi mama bir şey varsa inip besleyin.:)

4-Tünellerde ben bisikleti alıp yürüyorum çoğu zaman tamam çok sürüyor ama çok karanlık tüneller var. Tünele 120 ile giren manyaklar var bisikleti görmeleri çok zor. Çok çok dikkat edilmesi gereken yerler.

5-Trafikte arabaların yanında geçerken sağınızdaki arabaların hepsine dikkat edin kapıyı bakmadan açan çok oluyor.Kapıdan kaçayım derken ani sola kırmak arkadan gelen arabayla çok sıkıntı. Trafikte arabaların yanından giderken solda araba varsa onlara da çok dikkat etmek gerek. Sağ kapıdan hemen biri zınk diye kapıyı açıp inebiliyor. Lafın kısası kapılara çok dikkat.

6-Mazgallara çok dikkat . Yüzde 10 oranında da olsa mazgalı olması gerektiği gibi değil de düzlemesine koyan belediyeler yol çalışanları var. İnce teker bisikletle arasına hızla girmek bol kırıklı kaza demek. Mazgallara dikkat ederken sürekli sövüyorum ara ara mazgalı ters koyanlara.

@Yunus EROL Araç kapıları, bisiklet yolu kaygan zemin, tamamen katılıyorum 👍
@Aybek Cihan bence arkanı kolla sen haklı olabilirsin ama kaza olduktan sonra haklı olsan ne olacak? Bir kişinin dikkatsizliği en basit keyifsiz ortam yaratır. Ordu gibi yerde o kadar ihlal ile karşılaşıyorumki artık büyük şehirleri düşünemiyorum. 🤔

Çok kolay ama çok zor bir tavsiyem var, sakin olun.
Özellikle trafikte daha da sakin olun. Üstünüze de sürerler, tam geçiceğiniz noktada da sıkıştırırlar, hemen önünüzden frenle dönüş yaparlar, yerlere cam da atarlar vs. insanoğlu hepsini yapar ancak sakin kalamazsanız (tartışma, bağırma, küfür vs. hepsini hakedenler var ayrı) bir anlık dikkatsizlikte en büyük zararı kendinize veriyorsunuz. Mesela bir sürüşte oldukça sakin giderken birisiyle tartışmaya başladık (hala seyir halindeyiz ama 10km/s falan, şeritte üstümden geçmeye çalıştı). O gerginlikle ışıklarda olduğumu son anda farkettim, durdum ama unuttuğum şey ayağımı çözmekti :) el bileğimdeki ağrıyla eve sürmem gerekti. Özetle biz motorcu bile değiliz, tek koruma kask, eldiven onlarında ne kadar koruyacakları tamamen şans.
Sakin olun.

Herkese öncelikle trafikte kolaylıklar ve kazasız, belasız sürüşler dilerim.

Burada bahsedilen konuların dışında bir ekleme yapmak isterim. Bisiklete binmeye çıkarken (trafikte veya bisiklet yolunda) kulaklık takmak, müzik dinlemek pekçok arkadaşımızın hoşuna gidiyor biliyorum ama hem bisikletçi, hem de çevresi için emniyet sıkıntısı oluşturuyor.

Twitter da sık yazılan bir tweet biliyorsunuz "taktım kulaklığı, bisiklete çıkıyorum" falan. Arkadaşlar, takmayın.

Duymak, en temel algı sistemlerimizden birisi ve kulağında tatlı tatlı Teoman ya da bangır bangır Nickelback çalan biri, ne uyarıları, ne kornayı, ne motor/fren sesini yani hayatını kurtarabilecek temel bazı sesleri duyamıyor. Aman dikkat arkadaşlar.

Burada bahsedilen konuların dışında bir ekleme yapmak isterim. Bisiklete binmeye çıkarken (trafikte veya bisiklet yolunda) kulaklık takmak, müzik dinlemek pekçok arkadaşımızın hoşuna gidiyor biliyorum ama hem bisikletçi, hem de çevresi için emniyet sıkıntısı oluşturuyor.

Twitter da sık yazılan bir tweet biliyorsunuz "taktım kulaklığı, bisiklete çıkıyorum" falan. Arkadaşlar, takmayın.

Duymak, en temel algı sistemlerimizden birisi ve kulağında tatlı tatlı Teoman ya da bangır bangır Nickelback çalan biri, ne uyarıları, ne kornayı, ne motor/fren sesini yani hayatını kurtarabilecek temel bazı sesleri duyamıyor. Aman dikkat arkadaşlar.
Ses duymaması bir yana bir süre sonra dalgınlığı artırıyor. Youtubeda bazı kanallar özellikle göstererek vlog çekiyor. Mikrofon özelliğini kullananlar bir yana kulaklık kullananlar iyi örnek olmuyor. Genç ve etkilenen arkadaşlar olabiliyor. Aynanız olsa bile kulaklık kullanmayın. Ciddi oranda dalgınlığı artırıp farkındalığı düşüyor.

Her ne kadar apaçilik olarak görülse de bu nedenden dolayı hoparlör kullanıyorum. Hem çevreden gelen sesleri duyabiliyorum hem de müziğimi dinleyebiliyorum

• Beğen
Tepkiler: K. G. AKA
Saat kaç aralıkları sürüşe çıkıyorsunuz? Sabah çıksam ayrı trafik var öğleden sonra çıksam ayrı trafik var.

Birgün Kavşaktayım, sol taraftan girip yolun sağına geçeceğim, sağ taraftanda araba geliyor, hiç bir tepkime yapmadığından yola baktığını ama görmediğini farkettim ( çünkü ben onun yüzüne bakıyordum ), böyle durumlar olur, dalgın olduğunda bakarsın ama görmezsin, el işaretleri filan derken kendimi farkettirdim (bütün bunlar birkaç saniyelik mevzu) toparladı kendini özür filan dileyip devam etti .Yolda kimseye güvenmeyin, günün her saati ve yol bom boş olsa bile. (boş yolda da üzerime araba sürmüşlükleri var) tek yapmanız gereken soğukkanlılığınızı mümkün olduğunca uzun devam ettirmeye çalışın.

• Beğen
Tepkiler: Kuzey Ege
Saat kaç aralıkları sürüşe çıkıyorsunuz? Sabah çıksam ayrı trafik var öğleden sonra çıksam ayrı trafik var.
İstanbul'da yaşıyorum. Okullar açılmadan önce sabah 6 gibi çıkıyordum genelde dönüşte çok da yoğunluk olmuyordu rahat rahat sürüyordum. Okullar açıldıktan sonra ise birkaç ezilme tehlikesi atlattım trafikte, inanılmaz yoğun sabahları. Bu nedenle öğleden sonra işten vakit olunca sürüyorum ama ne yazık ki o saatlerde de yoğunluk son 2 haftadır fazlalaştı. Hafta sonuna öteliyorum şu an mecburen, hava iyiyse çıkmaya yöneldim artık hafta sonları.

Geri